podrzucam Wam przepis na barszcz zabielany, który również uwielbiam! Z lekko podsmażonymi ziemniaczkami lub pełnoziarnistymi grzankami smakuje najlepiej :) Jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa :) Składniki: 1l. wody 6 dużych buraków 1 łyżka mąki razowej 1 mały jogurt Kwasek cytrynowy/sok z cytryn Koperek (świeży lub suszony) Sól Pieprz czarny Opcjonalnie: ugotowane ziemniaki, grzanki z chleba Przygotowanie: Buraki obieramy, kroimy w platerki(...)Zalewamy 1,5 l. wody i gotujemy, aż buraki będą miękkie. Wyciągamy i odcedzamy. Doprawiamy barszcz solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Jeżeli lubimy możemy do całości dorzucić buraki w plasterkach. Mąkę rozrabiamy z odrobiną zimnej wody, dodajemy jogurt i chochelkę gorącego barszczu. Wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i ewentualnie ponownie doprawiamy według uznania. Gdy zdejmiemy zupę z gazu wrzucamy
Czarnawisienkamnie poranna kawa wypita (do końca) bez pośpiechu :P Braki bardzo lubię. Rzadko przyrządzam je w formie sałatki lecz czasami trzeba spróbować coś nowego. Sałatka jest sycąca, a słodki burak fajnie kontrastuje ze słonym smakiem serka i prażonymi orzechami. Kasza jaglana sprawia, że całość jest sycąca i na pierwszy rzut oka wydaje się taka "fit" :P :D W sumie(...)jakieś kalorie na pewno w sobie ma ale na pewno nie są one z tych, które nocą zwężają nam ubrania :D Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 średni burak 2 łyżki pestek słonecznika 90 g opakowania serka sałatkowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Buraka pieczemy
My simple kitchenSkładniki: 5 filetów śledziowych 1 burak 2 marchewki 1 cebula 5 jajek majonez Sposób wykonania: Filety moczymy w wodzie około 2 godzin a następnie kroimy na małe paski. Buraka gotujemy w mundurku. Marchewki (obrane) oddzielnie gotujemy w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo i po wystudzeniu kroimy w kostkę. Buraki i marchew po wystudzeniu ścieramy na dużych oczkach tarki(...)Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Śledzie układamy w naczyniu, a następnie przykrywamy kolejno warstwami: starty burak, starte marchewki, cebula, jajka. Na wierzchu nakładamy majonez
Qchnia po prostusię z ziemniakami obficie udekorowanymi skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką. W mojej wersji pominęłam te smaczne, ale kaloryczne dodatki. Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 2 średnie buraki 6 łyżek zakwasu na żurek (przepis tutaj ) 2-3 łyżki śmietany 18 % 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka czarnego pieprzu sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku koperek(...)posypania ugotowane i utłuczone ziemniaki Przygotowanie: Zagotować bulion, dodać liście laurowe, czarny pieprz, buraki obrane i pokrojone cienkie plasterki. Gotować 20 minut na niewielkim ogniu, wyłączyć gaz i pozostawić zupę do naciągnięcia smakiem i kolorem buraków. Po ok. 20 minutach przecedzić zupę przez sito, na którym pozostaną buraki i ziarenka. Czystą zupę zagotować i odlać kilka łyżek do miski
Codziennik Kuchennyserio! :) żałuję i biję się w pierś, bo jest warta pracy jaką w nią trzeba włożyć i moi drodzy wiele, wiele więcej :) Buraczki w dłoń! Potrzebujemy: 200 g czerwonych buraków, waga po obraniu 200 g ziemniaków, waga po obraniu 100 g marchwi, waga po obraniu 1 l wody 2 łyżeczki pasty bulionowej, przepis znajdziecie TUTAJ 2 łyżeczki cukru(...)soku z kiszonych ogórków lub soku z cytryny 100 g jogurtu naturalnego biała fasola odsączona, z puszki sól, pieprz Buraki i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy wodą, dodajemy pastę bulionową i gotujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i dotujemy kolejne 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wlewamy
MamaOskarkaczysty barszcz buraczany „robią” przyprawy. To moja sekretna kombinacja smaków i aromatów. Już pierwsze podniesienie pokrywki po zagotowaniu ściąga do kuchni wszystkich – „Hurra, barszczyk!” Warzywa obieramy i wszystkie kroimy – buraka jak na cienkie frytki (z francuskiego to krojenie nazywamy „batonnet”), marchew i pietruszkę drobniej – na zapałki („alumette”). Fasolę wyrzucamy z puszki na sito i płuczemy pod bieżącą wodą, odkładamy(...)garnku zagotowujemy rosół/bulion ze wszystkimi przyprawami (poza solą) i czosnkiem podzielonym na ćwiartki. Wrzucamy pokrojone buraki, przykrywamy całość pokrywką i na średnim ogniu gotujemy aż będą prawie miękkie – około 30 minut. Dodajemy pokrojoną marchew i pietruszkę, gotujemy razem do miękkości w dalszym ciągu pod przykryciem. Gdy warzywa są już miękkie, do zupy wlewamy sok z cytryny, wsypujemy cukier, dodajemy
Karo in the Kitchenchciałabym podzielić sie z Wami przepisem na pyszne a jednocześnie szybkie danie obiadowe: makaron z pesto z buraków z dodatkiem migdałów, świeżej bazylii i sera pecorino. Pesto nie wymaga wiele pracy a jego kolor cieszy oko nawet w jesienne dni. Smacznego! **** Oggi Vi voglio proporre un delizioso primo piatto di pasta con un buonissimo pesto di barbabietole(...)basilico e pecorino. Un piatto semplice e veloce da preparare, gustoso e vivace che appaga anche l'occhio. Buon appetito! SKŁADNIKI 300 gr spaghetti 300 gr ugotowanych buraków 15 gr migdałów 4 łyżki pecorino 1 ząbek czosnku 6 listk ó w bazylii olej extravergine d'oliva s ó l, pieprz **** INGREDIENTI
La grande e la piccola cuocaBuraczki na zimę Składniki: 5 kg buraków - utartych na średnich oczkach 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Wykonanie: buraki umyć i wraz z ogonkami umieścić ciasnow dużym garnku zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu około godziny,do miękkości po ugotowaniu zalać zimną wodą i obrać (wtedy dużo łatwiej je się obiera) buraki zetrzeć(...)tarce o średnich oczkach , ja przy takiej dużej ilości warzyw najczęściej używam maszynkę z nakładką do szatkowania. z podanych składników przygotować zalewę : ocet ,cukier , sól chwilkę pogotować. buraki nakładać do sparzonych słoików i zalewać przygotowaną zalewą octową, pasteryzować ok 15-20 minut od momentu zagotowania
Aromatyczne Podróżeburaczków nie jadłam, więc przyrządziłam je do obiadu w zeszłym tygodniu. Pychotka :) Buraczki zasmażane robi się właśnie w taki sposób w moim rodzinnym domu. A wczoraj też była akcja burak, bo przygotowałam buraczki z papryką na zimę ( KLIK ). Składniki: 70-80 dag buraków sól cukier ocet (lub sok z cytryny) szczypta soli 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Sposób(...)wykonania: 1. Buraczki zalewamy wodą, gotujemy do miękkości w łupinach. 2. Ugotowane buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o najdrobniejszych oczkach. 3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i robimy jasną zasmażkę. Dodajemy buraki i doprawiamy do smaku solą, cukrem, szczyptą pieprzu i odrobiną octu. Chwilę całość dusimy, mieszając jednocześnie. Podajemy na ciepło. Smacznego
Kuchnia domowa AniProsta sałatka z gotowanym jajkiem, pieczonym burakiem i grillowaną papryką z dodatkiem sera feta i pestek słonecznika oraz migdałów w płatkach. Przyjemne danie na rozpoczęcie dnia. Składniki (na 2 porcje): garść rukoli 2 jajka 1 burak 1/2 papryki czerwonej 50 gram sera feta 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki migdałów w płatkach sos balsamiczny Buraka owijam folią aluminiową i piekę(...)Paprykę myję, osuszam i grilluję na patelni przez 3-4 minuty z każdej strony. Rukolę myję i osuszam ręcznikiem papierowym, umieszczam na talerzach. Grillowaną paprykę kroję w paski. Buraka kroję w cienkie plastry, jajka obieram i kroję na ćwiartki. Pestki dyni i migdały prażę na suchej patelni. Na rukoli układam warzywa, jajka i pokruszoną fetę. Całość posypuję prażonymi nasionami
Mango Papajaiedyś w książce Marty Dymek przeczytałem o tym genialnym połączeniu kwaśnych jeżyn ze słodkimi burakami. Rozmarzyłem się wtedy na samą myśl i jeszcze tego samego dnia ruszyłem na poszukiwania jeżyn, niestety okazało się, że już było po sezonie i musiałem obyć się smakiem. Przepis siedział gdzieś zaszufladkowany w mojej głowie, czekając kolejnego lata i gdy tylko pewnego sierpniowego poranka podarowano(...)całą kobiałkę jeżyn z domowego ogródka, wiedziałem już, do czego część zostanie spożytkowana. W okamgnieniu odpaliłem piekarnik, zawinąłem w folię buraki i upiekłem je do miękkości, później pokroiłem je na cienkie plasterki i ułożyłem niezgrabnie na rukoli razem z cypryjskim serem halloumi, który czekał na dobry moment w lodówce już od jakiegoś czasu. Całość polałem balsamicznym octem i olejem
Food Squarejuż nie to samo, prażonki można przygotować też w domowych warunkach, w garnku. Lista zakupów (proporcje na ok. 10 osób): 3 kg ziemniaków sałatkowych pokrojonych w ćwiartki 500 g buraków pokrojonych w plasterki 500 g cebuli pokrojonej w półkrążki 500 g kiełbasy pokrojonej w półkrążki 500 g boczku surowego 500 g boczku wędzonego ½ kostki smalcu 3 duże liście kapusty Sól(...)pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Prażonki'; listonic_content='3 kg ziemniaków sałatkowych 500 g buraków 500 g cebuli 500 g kiełbasy 500 g boczku surowego 500 g boczku wędzonego ½ kostki smalcu 3 duże liście kapusty Sól Pieprz'; document.write(" "); Dno garnka wykładamy skórą i tłuszczem pozostałymi z boczku. Następnie układamy pierwszą warstwę (z ok. 1/3 składników
Proste-przepisy.plfantastycznych, kolorowych warzyw. O tej porze roku wyglądają niesamowicie i dziwnym trafem smakują zupełnie inaczej niż w pozostałych miesiącach :) Zgodnie z naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł na burgery z buraka podpowiedziała(...)moja koleżanka z pracy za co jej serdecznie dziękuje :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 8 dużych burgerów Składniki: 3 starte na grubych oczkach buraki (średniej wielkości) 1 duża (lub 2 małe) cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz
Kolizje SmakówLubicie buraki? Dla mnie to była zawsze największa kara, kiedy pojawiały się na obiad. Nie za bardzo lubię je w popularnej formie. Za to w barszczu, zupie botwinkowej czy młode i gotowane zawsze mi smakują. Dzisiaj dla odmiany sałatka ze śledziem, gotowanymi buraczkami i jajkiem na twardo. Polecam. Składniki dla 4 osób: 3 średnie buraki 3 jajka 200g płatów śledziowych(...)oleju 1 średnia cebula majonez pieprz Sposób przygotowania: Buraki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pozostawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną na drobno cebulę, śledzie pokrojone w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę. Do miski dodajemy majonez oraz świeżo mielony pieprz. Całość mieszamy i przekładamy do mniejszych
Kuchnia Pani Wiosny