Niedawno, przy okazji pokazania Wam przepisu na pyszny sok z buraka pisałam o prozdrowotnych właściwościach tego warzywa. Do przygotowania soku wykorzystałam surowego buraka, dlatego dziś pokażę Wam przepis z wykorzystaniem smażonego buraczka. Tradycyjnie buraki na obiad kojarzone są z surówką - zazwyczaj jemy buraki zasmażane, czasem z dodatkiem śmietany lub jogurtu. Ja dziś pokażę inny sposób przemycenie ich w obiedzie - przyda(...)się zwłaszcza, jeśli musimy nakarmić kogoś, na widok warzyw ucieka do innego pokoju 😄 Buraczany kotlet mielony - przepis Do przygotowania buraczanych mielonych będziesz potrzebować: 100g piersi z indyka, buraka, przypraw (np. chilli, kurkumy, majeranku, soli i pieprzu), oleju rzepakowego (do smażenia). 1. Buraka ugotuj (lub wykorzystaj gotowego z wczorajszego obiadu - moja ulubiona opcja). 2. Buraka i mięso zmiel w maszynce
Z notatnika dietetykaZazwyczaj jeszcze kojarzy się tylko i wyłącznie z potrawą mięsną, ale pomalutku zmienia się ten trend i coraz częściej serwowane jest także carpaccio na bazie warzyw. Jeżeli chodzi o buraka to świetnie nadaje się do carpaccio, jego wyrazisty słodkawy posmak wspaniale współgra z fetą i pozostałymi składnikami. Składniki na 2 porcje: 2 -3 buraki (pieczone lub gotowane na parze, tylko(...)taki rodzaj przyrządzania buraka zachowa jego słodki i aromatyczny smak) 50g fety 2 garści rukoli 4 łyżki prażonych pestek dyni lub słonecznika oliwa i cytryna do skropienia sałatki przyprawy: sól, pieprz, oregano Przepis: Buraki ugotować na parze lub upiec w piekarniku w folii (czas przygotowania około 60 minut) Ostudzone buraki pokroić na cienkie plastry lub zetrzeć na tarce na cienkie
tyfranboxBuraki i dynia to typowo polskie, jesienne warzywa, a ja postanowiłam je połączyć w aromatycznym curry. Jak każde danie kuchni indyjskiej wymaga ono wielu przypraw, ale to właśnie dzięki nim curry jest tak smaczne. Curry z burakiem i dynią jest przepyszne, choć dość pikantne, można je jednak złagodzić podając z kleksem jogurtu. Gorąco polecam wypróbować to danie, z pewnością wszystkim(...)zasmakuje i dobrze Was rozgrzeje w jesienny wieczór. Curry z burakiem i dynią Składniki: 400g ugotowanych buraków pokrojonych w małą kostkę 250g ugotowanej dyni pokrojonej w małą kostkę 1 cebula 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżka nasion kopru włoskiego 1 zielone chilli 0,5 łyżeczki ostrej papryki chilli lub pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka
Codzienne GotowaniePyszny, pożywny “ Koktajl z burakiem, bananem i imbirem ” na mleku roślinnym z delikatnymi i słodkawymi orzechami nerkowca . Idealny na drugie śniadanie. Sprawdzi się również na podwieczorek. Koktajl przygotowany jest z surowego buraka i dojrzałego banana, które miksujemy z moim ulubionym mlekiem migdałowym. Smoothie jest bez cukru (słodyczy nadaje dojrzały banan) oraz bez nabiału . Burak ma właściwości oczyszczające oraz(...)witaminy z grupy B, magnez, cynk, miedź, potas, fosfor, wapń, białko oraz zdrowe tłuszcze. Po inne przepisy na pyszne koktajle zapraszam tutaj . Polecam również “ Oczyszczający sok z buraka, jabłka, selera naciowego i cytryny “, “ Oczyszczający sok z buraka, pomarańczy, marchewki i selera naciowego ” oraz “ Oczyszczający i usuwający zmęczenie sok z buraka, marchewki i jabłka
Moja Delicjaszkl. cukru drobnego do wypieków 1,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g. gorzkiej czekolady 100 g. mlecznej czekolady 1 mniejszy burak 1 czubata łyżka ciemnego kakao 1 łyżka soku z limonki Buraka obierz, umyj i zetrzyj na tarce na papkę (tak jak ziemniaki na placki ziemniaczane). Startą papkę włóż na drobniutkie(...)sitko i mocno ją odciśnij z soku przyciskając grzbietem łyżki. Po odciśnięciu soku z buraka powinna pozostać kulka wielkości małej cytryny. Obie czekolady połam na kosteczki i umieść w rondelku. Postaw na bardzo małym ogniu i podgrzewaj, aż się rozpuszczą do konsystencji płynnej (nie doprowadzaj do zagotowania). Zdejmij z ognia i ostudź. Do szklanki wlej sok z limonki, wsyp proszek
Delicious PlaceMoja ulubiona surówka, która bez wątpienia kojarzy mi się z domem rodzinnym. Idealny dodatek do niedzielnego obiadu. Kilka faktów na temat buraków: ❤W 100 gramach mają 43kcal, 1,6g białka, 0,2g tłuszczu i 10g węglowodanów. ❤Zbawienne przy anemii - zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. ❤Cenne źródło kwasu foliowego - zalecane dla kobiet(...)ciąży 👶 ❤Uwaga, bo buraki niestety mają wysoki indeks glikemiczny (64)- nie są więc zalecane dla diabetyków. ❤Najlepiej buraki upiec w piekarniku w skórce, zawinięte w folię aluminiową, dzięki temu nie stracą wielu swoich wartości. Składniki: 4 duże buraki (można użyć buraków ze słoika albo ugotowanych lub upieczonych w piekarniku) 1 jabłko 1 mała czerwona cebula
Feel EatSałatka z burakami to zaskakująco pyszne i zdrowe danie, które nie wymaga wielu składników. Przygotowana z buraków, które są trochę niedoceniane, a przecież bardzo zdrowe i mają mnóstwo wartości odżywczych. Wzmacniają odporność, chronią przed nowotworami czy zapobiegają zgadze. Zachęcam więc do wprowadzenia buraków do codziennej diety, zwłaszcza, że niedługo pojawią się pyszne młode buraczki, które nie trzeba gotować kilku godzin(...)były miękkie. Jeśli natomiast mamy jeszcze zeszłoroczne buraczki, najlepiej ugotować je w większej ilości, a niewykorzystaną część zamrozić. Będą potem jak znalazł do innych potraw. Składniki: 2 średnie buraki 4 ogórki kiszone puszka groszku średnia cebula 4 jajka 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Buraki gotujemy w mundurkach do miękkości (pewnie jakieś 2 godziny). Jajka gotujemy na twardo
e-PrzepisyKulinarneZrobiłam już ciasto z cukinią i kilka z dodatkiem marchewki. Teraz nadszedł czas na coś bardziej nietypowego - buraka . Warzywo piękne, ale chyba jeszcze nie w pełni docenionie. Dlatego dzisiaj chciałabym Wam przedstawić kilka jego wspaniałych właściwości i pokazać, że nie musi być tylko kojarzony z dodatkiem do obiadu - ba, sprawdzi się także w świątecznym wypieku! Barwnik, któremu burak zawdzięcza swój(...)dużej mierze betanina i betaina. To bardzo silne przeciwutleniacze, ktore czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, co wspomaga układ krwionośny i zapobiega powstawaniu anemii, mimo niewielkiej zawartości żelaza. Buraki obfitują w kwas foliowy, który nie tylko wspomaga rozwój płodu, ale także pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę, której wysoki poziom może przyczyniać się do chorób serca. A to tylko niektóre
Kuchnia EllieGrudzień to czas, kiedy przygotowujemy zakwas na barszcz. Buraków z zakwasu nie musimy wyrzucać, nawet jeśli wyjdzie ich duża ilość, bo możemy je pokroić w plasterki i przerobić na pyszną sałatkę lub carpaccio z buraków . Dziś będzie kolejny przepis na Święta Zero Waste: sałatka z kiszonych buraków i fasoli. Składniki na 2 porcje: garść młodych liści szpinaku – umytych(...)wysuszonych pomarańcza obrana i pokrojona na plasterki kiszone buraki z zakwasu na barszcz pokrojone na cienkie plasterki puszka fasoli odsączona 2 małe ogórki kiszone pokrojone na ósemki jajko ugotowane na twardo i obrane (opcjonalnie) łyżka oleju tłoczonego na zimno do dekoracji (u mnie lniany) Przepis na sałatkę z kiszonych buraków i fasoli Przygotować 2 talerze. Na każdym ułożyć liście szpinaku
Ugotowane pozamiataneDzisiaj czas na jesienne smaki. Połączenie buraków i dyni jest fenomenalne, a do tego świetnie wygląda! Tę sałatkę możecie wykorzystać jako dodatek do obiadu lub po prostu jako propozycję na lunch. Jesienna sałatka z burakiem i dynią Składniki: 2 średnie buraki kawałek dyni (wielkości buraków) 2 garści roszponki/rukoli 2 łyżki pestek (u mnie słonecznika i dyni) 100 g sera favita(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielony pieprz sól Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na suchej patelce podprażamy pestki i zostawiamy
PatiGotujeKiedy tylko zaczyna się jesienna plucha, zaczynają się przeziębienia i różne choroby. Warto więc już teraz zadbać o swoją odporność stosując różne domowe sposoby. Wykonanie domowego syropu z buraka jest szybkie i nieskomplikowane. To, co potrzebujemy, to jedynie burak i cukier (ewentualnie miód). SKŁADNIKI: - 1 świeży burak - 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub 2 łyżeczki miodu (używam miodu z mniszka lekarskiego(...)Buraka delikatnie myję. Odkrajam z góry plasterek o grubości ok. 1,5 cm, następnie wydrążam otwór o głębokości ok. 2 cm. Wsypuję cukier lub wlewam miód i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka godzin. Aby przyśpieszyć wydzielanie się soku, stawiam talerzyk z burakiem na garnku z gotującą się wodą na ok. 10 minut. Burak wydziela sok przez
Wielopokoleniowoostatnie wizycie u teściów dostaliśmy sporą ilość buraków, więc postanowiliśmy zrobić z nich buraczki z papryką. Jest to sałatka na zimno do obiadu z przepisu mojej mamy. Robi się ją dość długo, ponieważ sam proces gotowania i studzenia buraków trwa około 3-4 godzin. Mam jednak nadzieję, że mimo(...)ktoś skorzysta z przepisu i przygotuje zapasy na zimę. Czas wykonania: 4 – 5 h Ilość porcji: 26 słoików po 300 ml Składniki: 6 kg buraków 11 sztuk papryki 7 sztuk cebuli Zalewa: ½ l wody ½ l octu 10 % 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Przygotowanie: Buraki ugotować (czas gotowania to 1,5 – 2 h), wystudzić
KuchniaWeDwoje.plSkładniki 6 średnie buraki 1/2 łyżeczki soli morskiej 2 szklanki wody 2 łyżki octu jabłkowego ,lub soku z kiszonej kapusty tutaj Opcjonalne dodatki smakowe: nasiona gorczycy, nasiona kolendry, nasiona kopru, laska cynamonu, goździki Wykonanie Umyć i osuszyć buraki. Nakłuć buraki w kilku miejscach, umieścić na blasze i piec w temperaturze 200 °C do miękkości. Upieczone buraki obrać ze skórki(...)pokroić w plastry typu julienne,lub paseczki talarki. Wodę zagotować ,dodać przyprawy wedle uznania i sól . Mieszać do rozpuszczenia soli. Wlać solankę na buraki. Buraki powinny być zanurzony w solance. Zakręcić słoiki ,przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni ,a następnie wynieś do piwnicy. ps.sok pić ,buraki wykorzystać do surówki ,lub zupy. Smacznego
w mojej kuchniBuraki, to pospolite warzywa, które nie kojarzą się z wykwintnymi daniami. Jednak carpaccio z młodych buraków, to przystawka, którą śmiało można podać na eleganckim przyjęciu. Carpaccio przygotowałam z młodych buraczków, które są bardzo słodkie i nie mają jeszcze ziemistego smaku. Buraki lepiej upiec niż ugotować, ponieważ zdecydowanie zyskują na smaku. Słodkie buraki, orzechowa rukola, słony ser, aksamitne piniole(...)pinii lub pestek słonecznika 50 g sera szopskiego lub fety Dressing cytrynowy: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Buraki umieścić w naczyniu żaroodpornym, nakryć folią aluminiową, piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Upieczone buraki wystudzić i obrać ze skórki. Pokroić buraki na cienkie plasterki
Codziennik Kuchenny