Sałatka z burakami to zaskakująco pyszne i zdrowe danie, które nie wymaga wielu składników. Przygotowana z buraków, które są trochę niedoceniane, a przecież bardzo zdrowe i mają mnóstwo wartości odżywczych. Wzmacniają odporność, chronią przed nowotworami czy zapobiegają zgadze. Zachęcam więc do wprowadzenia buraków do codziennej diety, zwłaszcza, że niedługo pojawią się pyszne młode buraczki, które nie trzeba gotować kilku godzin(...)były miękkie. Jeśli natomiast mamy jeszcze zeszłoroczne buraczki, najlepiej ugotować je w większej ilości, a niewykorzystaną część zamrozić. Będą potem jak znalazł do innych potraw. Składniki: 2 średnie buraki 4 ogórki kiszone puszka groszku średnia cebula 4 jajka 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Buraki gotujemy w mundurkach do miękkości (pewnie jakieś 2 godziny). Jajka gotujemy na twardo
e-PrzepisyKulinarneZrobiłam już ciasto z cukinią i kilka z dodatkiem marchewki. Teraz nadszedł czas na coś bardziej nietypowego - buraka . Warzywo piękne, ale chyba jeszcze nie w pełni docenionie. Dlatego dzisiaj chciałabym Wam przedstawić kilka jego wspaniałych właściwości i pokazać, że nie musi być tylko kojarzony z dodatkiem do obiadu - ba, sprawdzi się także w świątecznym wypieku! Barwnik, któremu burak zawdzięcza swój(...)dużej mierze betanina i betaina. To bardzo silne przeciwutleniacze, ktore czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, co wspomaga układ krwionośny i zapobiega powstawaniu anemii, mimo niewielkiej zawartości żelaza. Buraki obfitują w kwas foliowy, który nie tylko wspomaga rozwój płodu, ale także pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę, której wysoki poziom może przyczyniać się do chorób serca. A to tylko niektóre
Kuchnia EllieGrudzień to czas, kiedy przygotowujemy zakwas na barszcz. Buraków z zakwasu nie musimy wyrzucać, nawet jeśli wyjdzie ich duża ilość, bo możemy je pokroić w plasterki i przerobić na pyszną sałatkę lub carpaccio z buraków . Dziś będzie kolejny przepis na Święta Zero Waste: sałatka z kiszonych buraków i fasoli. Składniki na 2 porcje: garść młodych liści szpinaku – umytych(...)wysuszonych pomarańcza obrana i pokrojona na plasterki kiszone buraki z zakwasu na barszcz pokrojone na cienkie plasterki puszka fasoli odsączona 2 małe ogórki kiszone pokrojone na ósemki jajko ugotowane na twardo i obrane (opcjonalnie) łyżka oleju tłoczonego na zimno do dekoracji (u mnie lniany) Przepis na sałatkę z kiszonych buraków i fasoli Przygotować 2 talerze. Na każdym ułożyć liście szpinaku
Ugotowane pozamiataneDzisiaj czas na jesienne smaki. Połączenie buraków i dyni jest fenomenalne, a do tego świetnie wygląda! Tę sałatkę możecie wykorzystać jako dodatek do obiadu lub po prostu jako propozycję na lunch. Jesienna sałatka z burakiem i dynią Składniki: 2 średnie buraki kawałek dyni (wielkości buraków) 2 garści roszponki/rukoli 2 łyżki pestek (u mnie słonecznika i dyni) 100 g sera favita(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielony pieprz sól Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na suchej patelce podprażamy pestki i zostawiamy
PatiGotujeKiedy tylko zaczyna się jesienna plucha, zaczynają się przeziębienia i różne choroby. Warto więc już teraz zadbać o swoją odporność stosując różne domowe sposoby. Wykonanie domowego syropu z buraka jest szybkie i nieskomplikowane. To, co potrzebujemy, to jedynie burak i cukier (ewentualnie miód). SKŁADNIKI: - 1 świeży burak - 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub 2 łyżeczki miodu (używam miodu z mniszka lekarskiego(...)Buraka delikatnie myję. Odkrajam z góry plasterek o grubości ok. 1,5 cm, następnie wydrążam otwór o głębokości ok. 2 cm. Wsypuję cukier lub wlewam miód i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka godzin. Aby przyśpieszyć wydzielanie się soku, stawiam talerzyk z burakiem na garnku z gotującą się wodą na ok. 10 minut. Burak wydziela sok przez
Wielopokoleniowoostatnie wizycie u teściów dostaliśmy sporą ilość buraków, więc postanowiliśmy zrobić z nich buraczki z papryką. Jest to sałatka na zimno do obiadu z przepisu mojej mamy. Robi się ją dość długo, ponieważ sam proces gotowania i studzenia buraków trwa około 3-4 godzin. Mam jednak nadzieję, że mimo(...)ktoś skorzysta z przepisu i przygotuje zapasy na zimę. Czas wykonania: 4 – 5 h Ilość porcji: 26 słoików po 300 ml Składniki: 6 kg buraków 11 sztuk papryki 7 sztuk cebuli Zalewa: ½ l wody ½ l octu 10 % 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Przygotowanie: Buraki ugotować (czas gotowania to 1,5 – 2 h), wystudzić
KuchniaWeDwoje.plSkładniki 6 średnie buraki 1/2 łyżeczki soli morskiej 2 szklanki wody 2 łyżki octu jabłkowego ,lub soku z kiszonej kapusty tutaj Opcjonalne dodatki smakowe: nasiona gorczycy, nasiona kolendry, nasiona kopru, laska cynamonu, goździki Wykonanie Umyć i osuszyć buraki. Nakłuć buraki w kilku miejscach, umieścić na blasze i piec w temperaturze 200 °C do miękkości. Upieczone buraki obrać ze skórki(...)pokroić w plastry typu julienne,lub paseczki talarki. Wodę zagotować ,dodać przyprawy wedle uznania i sól . Mieszać do rozpuszczenia soli. Wlać solankę na buraki. Buraki powinny być zanurzony w solance. Zakręcić słoiki ,przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni ,a następnie wynieś do piwnicy. ps.sok pić ,buraki wykorzystać do surówki ,lub zupy. Smacznego
w mojej kuchniBuraki, to pospolite warzywa, które nie kojarzą się z wykwintnymi daniami. Jednak carpaccio z młodych buraków, to przystawka, którą śmiało można podać na eleganckim przyjęciu. Carpaccio przygotowałam z młodych buraczków, które są bardzo słodkie i nie mają jeszcze ziemistego smaku. Buraki lepiej upiec niż ugotować, ponieważ zdecydowanie zyskują na smaku. Słodkie buraki, orzechowa rukola, słony ser, aksamitne piniole(...)pinii lub pestek słonecznika 50 g sera szopskiego lub fety Dressing cytrynowy: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Buraki umieścić w naczyniu żaroodpornym, nakryć folią aluminiową, piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Upieczone buraki wystudzić i obrać ze skórki. Pokroić buraki na cienkie plasterki
Codziennik KuchennySałatka z kaszy jaglanej z wiosennymi akcentami w postaci młodych buraczków i kiełków. Buraki są lekko zamarynowane, co dodaje im smakowitości. Sałatka zasmakuje amatorom chrupania, bo jest tu ogórek, seler naciowy, pestki dyni. Sałatkę zabieramy do pracy lub szkoły na lunch albo będzie pyszną kolacją. Składniki: 3 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 1 szkl. pokrojonych młodych buraków(...)ogórki gruntowe ¼ szkl. pestek słonecznika 1 cienka cebula dymka ze szczypiorkiem Kilka gałązek natki pietruszki 1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek dobrej jakości ewentualnie kiełki buraków do dekoracji sałatki Sól i pieprz czarny – do smaku Do przyprawienia buraków: ½ -1 łyżeczka cukru, 1 łyżka soku z cytryny, ¼ łyżeczki soli Przygotowanie: Buraki upiec lub ugotować w skórkach. Gdy wystygną, obrać
Codziennik KuchennyPieczone buraki to dodatek idealny do sałatek. Dzisiaj zachęcam do przygotowania bardzo prostej i smacznej sałatki z mieszanką sałat, burakami, czerwoną cebulą, prażonym słonecznikiem oraz jajkami na twardo. Całość polałam domowym sosem winegret wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej. Pycha! Składniki na 3-4 porcje: 3-4 garście mieszanki sałat 3 średniej wielkości buraki 1/2 czerwonej cebuli 3 jajka(...)łyżki ziaren słonecznika sos sok z 1/2 małej cytryny 4 łyżki oleju 2 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól, pieprz (do smaku) Buraki umyć, odciąć końcówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180ºC (aż do miękkości buraków). Ostudzić. Sałatę rozłożyć na talerzach. Buraki obrać ze skórki, przekroić na pół, a następnie
Ugotowaćmoże taki niepozorny burak? Potrafi zdziałać naprawdę sporo dobrego, dzięki swoim niesamowitym właściwościom. Poza tym, że posiada wiele cennych witamin (A, C oraz witaminy z grupy B), minerałów (żelazo, magnez, potas, wapń, kobalt) oraz kwas foliowy, to dodatkowo poprzez proces fermentacji zyskuje dodatkowe „moce”, dzięki wytworzeniu bakterii probiotycznych. Działanie soku lub kiszonki z buraków jest nieocenione(...)przygotowanie tego cennego eliksiru, bo naprawdę warto. Także podajemy przepis i do dzieła! Ilość: 2,7 l Czas przygotowania: 30 min + 3-5 dni kiszenie Składniki: – 2 kg buraków (najlepiej ekologicznych) – 2 główki czosnku – 8 listków laurowych – 12-15 ziarenek ziela angielskiego – 1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej wody – opcjonalnie 2 łyżki soku
Podwójnaporcjawarzyw. Już nie mogę doczekać się młodej kapusty, naszych rzodkiewek czy sałaty. Do tego czasu trzeba przygotowywać sobie potrawy z tzw. "warzyw z serii zimowej". Przepis na sałatkę z burakami dostałam od koleżanki z pracy. Już po przeczytaniu składników wiedziałam, że sałatka ta skradnie moje podniebienie. Kocham buraki, suszone śliwki i fetę. I na to jeszcze słonecznik, który bardzo smakował(...)sałatce brokułowej . Sałatka z burakami wyszła bardzo pyszna i sycąca. Na pewno zrobię ją jeszcze nie jeden raz. Polecam! Składniki: rukola- 125 g 2 buraki (ugotowane bądź upieczone w piekarniku) suszone śliwki- 20 dag ser feta (półtłusty)- 1 kostka słonecznik łuskany- 5 łyżek 1/2 cytryny oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Rukolę myjemy pod bieżącą wodą. Odcedzamy z nadmiaru wody
Pobite gary Barbarymnie nie ma lepszego sposobu na przygotowanie buraków, jak ich upieczenie. Zapach unosi się w całej kuchni a buraki zachowują piękny kolor. Wybieram buraki raczej mniejszych rozmiarów, żeby szybciej się upiekły. Większe dzielę na pół. Buraków nie obieramy, tylko dokładnie myjemy. Każdy burak jest zawinięty w folię aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni. Buraki wkładamy na blaszkę i pieczemy(...)miękkości (ok 60-90 minut). Upieczone buraki studzimy i obieramy ze skórki
Kopystką po garachZima to doskonały czas na selera i buraka. Lubię gotować je w mundurkach, bo jest wtedy dużo mniej sprzątania. Zawsze uderza mnie jak seler doskonale pasuje do słodkiej kukurydzy i ananasa. To tak zdrowsze wersja żółtej sałatki . Składniki: duży seler korzeniowy pół puszki ananasa (bez zalewy) puszka kukurydzy (odsączona) duży burak jabłko – obrane i skropione odrobiną octu jabłkowego, żeby(...)ściemniało sos z 2 łyżek octu jabłkowego, 4 łyżek oliwy, łyżeczki musztardy i pieprzu Jak przygotować zimową sałatkę warstwowa z selera i buraka? Selera i buraka gotujemy w mundurkach w jednym garnku, wrzucając je do wrzątku i gotując 20 minut do miękkości. Burak zabarwi trochę wodę, ale i tak będziemy obierać selera. Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy i kroimy
Ugotowane pozamiatane