duży por 1 strąk czerwonej papryki 2 - 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 150 g wędzonego boczku 300 ml śmietanki słodkiej 12 % 2 jaja 100 g sera żółtego sól, pieprz gałka muszkatołowa słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki. Pora, czosnek i cebulę(...)plasterki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia. Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko. Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę soli, sporo pieprzu, dwie szczypty gałki muszkatołowej, obie papryki wg upodobań. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dno wyłożyć połowę ziemniaków, posolić i posypać pieprzem, na ziemniaki wyłożyć
Na Ciasteczkowych Papierachcoś zmienione to curry właśnie które nadało intensywnego koloru placuszkom . Składniki: Starte ziemniaki 1.1/2 kg papryka ostra mielona szczypta ( dosłownie) 1 łyżka curry sól do smak jaja 2 szt mąka pszenna ( zawsze daje na oko po odsączeniu wody w tym przypadku 6 łyżek Olej do smażenia. Wykonanie placków: Obieramy(...)ziemniaki i myjemy je. Wkładamy pokrojone w ćwiartki do zimnej wody na chwilę. Mielimy je ( trzemy na tarce ) . Odsączamy z wody i dodajemy sól paprykę curry i jaja. Mieszamy do połączenia składników . Dodajemy przesianą make mieszamy i smażymy. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką ziemniaki i smażymy placki
Różowa kuchniaprzepis na pyszne moscole z roztapiającym się masłem, a potem biorę się za ciasteczka. Moscole: 1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 50-60 dag mąki pszennej 2 jaja sól Masło czosnkowe: 10-15 dag masła 3-5 ząbków czosnku zioła: majeranek, tymianek, bazylia sól 1. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do miękkiego masła, dodajemy szczyptę soli(...)ugniatamy widelcem i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Formujemy kulkę, przekładamy na talerzyk i odstawiamy do lodówki. 2. Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, dodajemy jaja, sól i mąkę, zagniatamy ciasto rękami. Mąkę dawkujemy wg. potrzeby, ciasto nie powinno się kleić do dłoni. Formujemy płaskie okrągłe placki i opiekamy na patelni bez tłuszczu. Gotowe moscole
Apetyczna babeczkaSkładniki: kruche ciasto * 60 dag mąki * 35 dag cukru * 25 dag margaryny * 2 jaja * 2 łyżeczki sody sernik * 1 kg twarogu mielonego * 20 dag margaryny * 3 jaja * 2 budynie śmietankowe * szklanka cukru pudru * 25 dag rodzynek polewa * tabliczka gorzkiej czekolady * galaretka o dowolnym smaku * 13 dag masła * 5 łyżek kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Składniki na ciasto kruche
Pobite gary Barbaryskładników i gotowe! Ilość zależy od naczynia jakie posiadacie i ilości jaką chcecie zrobić. Składniki -brokuł -jaja -pomidor -ogórek gruntowy -sos Remulada Duńska od FOLWARK Wykonanie Ugotuj jaja na twardo. Rozdziel brokuła na róże i ugotuj "na chrupiąco", do wody dodaj ocet, nie utracą koloru. Pomidory sparz, obierz ze skórki i szybko wrzuć do zimnej wody, wyciąg
Z Kuchni Do Kuchnimasła 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko szczypta soli ponadto 350 g wiśni 200 g jogurtu naturalnego ( najlepiej typu greckiego) 250 g twarogu półtłustego 2 żółtka jaj 2 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 100 ml wody Sposób przygotowania Z mąki, masła, 1 łyżki cukru waniliowego, jednego jajka i szczypty soli(...)wypiekając spód . Następnie ciasto wyjmujemy z piekarnika. Twaróg mieszamy z jogurtem (mikserem lub w blenderze) na jednolitą masę, potem ciągle mieszając dodajemy do niej 1 łyżkę cukru, żółtka dwóch jaj, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru waniliowego. Z wiśni usuwamy pestki, wkładamy je do niewielkiego rondla, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy 3-5 minut, następnie wyjmujemy
Miód i pieprzJuż kiedyś publikowałam przepis na jaja marynowane , ale nieco inaczej- zalewa z octem. Dziś odmienny ale równie pyszny sposób na marynowanie jaj! Składniki: 6 jajek 1 cebula 3 łyżeczki soli 3 listki laurowe pieprz ziarnisty gorczyca 2 szklanki wody ½ szklanki białego wytrawnego wina Wykonanie: Jajka ugotować i odstawić. Zagotować wodę z solą, listkiem laurowym, gorczycą i pieprzem. Gotować
Tradycyjna Kuchniasól do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: M akaron: Koperek myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min. do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części i cieniutko rozwałkowujemy, podsypujemy mąka, żeby
Moniki Smakołykiauto'); ga('send', 'pageview'); CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MIĘTĄ Składniki na ciasto: - 500 gramów szpinaku rozdrobnionego (około, 450 albo 400 też będzie ok) - 250 gramów cukru - 3 jajka - 150 gramów mąki pszennej - 200 gramów mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rozpuszczonego masła - skórka otarta z 1/2 cytryny Przygotowanie ciasta: Rozdrobniony i rozmrożony(...)szpinak odciskamy lub odparowujemy z wody i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, a gdy masa stanie się jasna i puszysta porcjami dodajemy tłuszcz wciąż miksując. Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką, a na sam koniec mąkę. Mieszamy i przelewamy do okrągłej formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia lub wysmarowanym tłuszczem i wysypanym mąką, bułką tartą lub kaszą manną. Pieczemy
Życie zamknięte w smakuprostych składników można wyczarować pyszne danie. W dzisiejszej odsłonie - farszynki, ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem. Składniki: Ciasto: Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków Ok. 300 gram mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Farsz 300 gram gotowanego mięsa wieprzowego 2 jajka na twardo 2 cebule Sól, pieprz łyżka masła Olej Wykonanie: Drobno pokrojoną cebulę zarumieniamy na maśle. Mięso i 2 jajka ugotowane na twardo(...)przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy zarumienioną cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę bądź maszynkę, wbijamy 2 jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Rolujemy wałek, który kroimy na kawałki. Na każdy kawałek nakładamy farsz, zawijamy i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Farszynki podajemy z sosem. SMACZNEGO
Smaki EwyNaleśniki: ( mleko, jajka, mąka, proszek do pieczenia, szczypta soli ) Opakowanie mrożonego szpinaku ( ok. 400 – 500 gram) 250 – 300 gram twarogu 2 jajka 150 ml mleka 2 cebule Czosnek ( ja daję sporo ½ główki ) Łyżka masła Sól, pieprz Tarty żółty ser Wykonanie: Naleśniki chyba każdy wie jak zrobić i jakiej ciast powinno być konsystencji, niektórzy wprawdzie dodają np. gazowaną wodę mineralną, śmietanę(...)przepisu, smażymy naleśniki na oleju. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy ( łatwo odparować możemy w mikrofalówce ), cebulę drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę i razem szklimy na maśle. Mleko łączymy z jajkami ( mieszamy ). Na wysoką patelnie wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy odparowany i przestudzony szpinak oraz zeszkloną cebulę z czosnkiem. Wszystko łączymy, dodajemy pokruszony twaróg i mleko wymieszane z jajkiem. Całość dokładnie
Smaki Ewyszklanki cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 proszek do pieczenia ( mały ) Owoce: Ok. 800 gram agrestu ( tyle aby przykryć ciasto ) ½ szklanki cukru Masa na owoce: Białko 5 jaj ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno tłuszcz, proszek do pieczenia i mąkę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 2 nierówne(...)upływie ok. 30 minut odsączamy na sicie z nadmiaru soku ( aby agrest nie miał go zbyt wiele ). Na wylepione ciasto nakładamy odsączony agrest a następnie ubite białka jaj wymieszane z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Na samą górę ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzone wcześniej ciasto. Ciasto pieczemy w temperaturze 185 o C przez około
Smaki EwyŻurek to specjalność polskiej kuchni. Dzisiaj prezentuję tę smaczną zupę ugotowaną na wędzonce i podaną z jajkiem. Składniki: Ok. 3 l wody 400 gram wędzonki ( mogą być mieszanką wędzonych kości, kurczaka itp.) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek Zakwas żurku w butelce ( warto kupić(...)opakowania i znaleźć smak dla siebie odpowiedni ) jajka Wykonanie: W lekko osolonej wodzie gotujemy kości, mięso. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, czosnek w plasterkach, cebulę w całości oraz pieprz, ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso, obieramy je i kroimy. Dodajemy do wywaru żurek z butelki, doprawiamy ewentualnie dodatkowo solą i czosnkiem oraz majerankiem. Pokrojone mięso dodajemy
Smaki Ewykuchni kresowej. Bardzo smaczne kotlety ziemniaczane z twarogiem. Należy podawać je na gorąco z kwaśną śmietaną lub stopionym masłem. Pycha! Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 1 szklanki mąki 1 jajko Sól Farsz: ok. 350 gram twarogu 1 jajko 2 cebule Sól Pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do masy jajko, mąkę(...)sól. Wyrabiamy na ciasto z którego formujemy wałek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Twaróg dokładnie ucieramy z jajkiem, solą, pieprzem i na koniec dodajemy podsmażoną cebulę. Wałek ciasta kroimy na plastry, rozpłaszczamy, nadziewamy farszem twarogowym i zlepiamy brzegi. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron na zloty kolor. Podajemy gorące polane stopionym
Smaki EwyRazem gotujemy 5 łyżek wody 1 cukier wanilinowy 4 jajka ( oddzielamy żółtka od białek ) 1 ½ szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 opakowanie twarogu ( wiaderko 800 – 1000 gram ) 4 jajka 1 szklanka cukru ½ kostki masła 1 szklanka malin Wykonanie: Kostkę margaryny, cukier , cukier wanilinowy i wodę gotujemy razem przez 5 minut. Od powstałej masy odlewamy ½ szklanki. Pozostałą(...)część schładzamy. Do schłodzonej masy dodajemy kolejno żółtka jajek, proszek do pieczenia i mąkę. Całość mieszamy i na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Spód blachy smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą ( nie brzegi ). Ciasto wylewamy na blachę. ½ kostki masła ucieramy z 4 jajkami i szklanką cukru oraz dodajemy opakowanie twarogu. Mieszamy. Wykładamy na ciasto. Na koniec
Smaki Ewy