jajko - 22300 przepisów (strona:83/1487)

Pyszna baba z majonezem oraz czekoladą i słonecznikiem . 152

świeżość utrzymuje się dłużej . Składniki do baby majonezowe z czekoladą i słonecznikiem : mąka pszenna 1 szklanka i 4 łyżki mąka ziemniaczana 3/4 szklanki majonez 5 łyżek jaja 5 szt ksylitol Kłos - Pol  1 szklanka proszek do pieczenia(...)łyżeczka Dodatkowo: słonecznik  łuskany pół szklanki czekolada mleczna 200 ml 3 łyżki mleka   Wykonanie baby majonezowe z czekoladą i słonecznikiem :   Do misy wbijamy jaja ( temp pokojowa) dodajemy do nich ksylitol ( cukier brzozowy) i miksujemy na puch- masa musi sie potroić wtedy jest akurat . Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia

Różowa kuchnia
Beza. Wszystko co najważniejsze 259

wykonania, będziecie w stanie zrobić wiele ciast, ciasteczek a także pyszne torty ze świeżymi owocami. A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. Podstawową proporcją tego ciasta jest 50g cukru na jedno białko (białko jaja rozmiaru M ma ok.32-34g). Czyli – bierzemy 3 białka + 150g cukru, 4 białka + 200g cukru, 5 białek + 250g cukru, itd. Jeśli chodzi o cukier – musi być drobny i biały(...)cukru grubego, brązowego, muscovado czy demerary. Klasyka to klasyka, biel to biel, a z grubym cukrem trafi Was po prostu szlag, serio. Dlaczego, dowiecie się za moment.   Białka jaj powinny być świeże, ale mogą też być mrożone jeśli akurat takie macie. Należy je wtedy rozmrozić w lodówce i ocieplić do temperatury pokojowej. Białka w temperaturze pokojowej dadzą

Karo in the Kitchen
Klasyczny creme brulee 103

niej nożem nasionka, zeskrobując je do śmietanki. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy śmietankę do wrzenia. Wyłączamy ogień. Piekarnik ustawiamy na 110⁰C , podgrzewanie góra-dół, z termoobiegiem. Żółtka jaj rozbijamy trzepaczką balonową, dosypujemy do nich cukier – całość rozbijamy tak długo, aż prawie rozpuścimy cukier i białka lekko zmienią kolor – nie ucieramy kogla mogla i nie napowietrzamy ich zbyt mocno(...)brulee to była jedna z małych przyjemności filmowej „Amelii” ? ;) SKŁADNIKI 500ml śmietanki 36% (deseru nie da się’odchudzić”, 30% śmietanka się nie nadaje!) 5 żółtek jaj rozmiaru L 5 łyżek cukru (75g) laska świeżej wanilii cukier trzcinowy do posypania spirytus do karmelizacji – jeśli nie macie palnika

Karo in the Kitchen
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 332

temperaturę. Proteiny w temperaturze otoczenia mają bardziej lekkie wiązania i jajka zdecydowanie łatwiej się ubijają, zostają też dużo bardziej stabilne i ubijają się, dając większą objętość masy niż jaja wyjęte prosto z lodówki. Mąka Biszkopt lubi delikatne mąki. Mąka pszenna tortowa, z oznaczeniem na opakowaniu ‘typ 450’ to ta, której szukacie. Jest bardzo jasna, ma niską zawartość popiołu (czyli(...)mąki w piecu o temperaturze 950⁰C), jest bardzo drobno zmielona i lekka. Biszkopt to ciasto bardzo delikatne – jego puszystość i ostateczną konsystencję uzyskuje się przez mocne napowietrzenie ubijanych jaj.   Mąka do biszkoptu zawsze powinna być dodatkowo napowietrzona przez przesianie – albo specjalnie do tego przeznaczonym narzędziem (kubek z sitkiem) albo na drobnym sicie nylonowym czy metalowym. Jeśli używamy

Karo in the Kitchen
Çilbir – jajka w koszulkach po turecku, na jogurcie 216

musi osiągnąć 80⁰C – sprawdźcie termometrem jeśli macie. Woda nie może się gwałtownie gotować, ma tylko bardzo delikatnie, prawie niezauważalnie pyrkać.   Gotujemy na raz nie więcej niż dwa jaja. Jajka, każde po kolei, wykładamy najpierw delikatnie na łyżkę cedzakową lub bardzo gęste nylonowe sitko, żeby pozbyć się z nich rozwodnionych elementów(...)białka (super świeże jajka mają go dosłownie kilka kropli, stare- duuuużo więcej) i delikatnie wkładamy jajka do wody, na talerz na dnie. Przykrywamy garnek. Od czasu włożenia do garnka jaja rozmiaru M gotujemy dokładnie 4 minuty, L potrzebują 5,5-6 minut. Odcedzamy je z wody łyżką cedzakową i delikatnie osuszamy na papierowym ręczniku. Na dwa talerzyki rozlewamy

Karo in the Kitchen
Dolce vita do kwadratu, czyli klasyczne włoskie tiramisu 181

piekarnika jest jednoznaczne z wyparowaniem. Spróbujcie! W myśl zasady „wszystko albo nic”, nie zobaczycie tutaj przepisu na tiramisu z serka wiejskiego, z użyciem żelatyny, budyniu czy bez jajek, albo na białkach – bo takie kombinacje też już widziałam. To nie byłoby tiramisu tylko wyrób tiramisopodobny. Nie uznaję półśrodków, nie dam Wam recepty na coś, co mi po prostu(...)mikser. Do miski wbijamy żółtka i wsypujemy cukier. Miskę stawiamy nad garnkiem, w którym leciutko mruga, ale nie gotuje się gwałtownie woda. Woda nie może dotykać dna miski z jajkami. Ubijamy puszysty kogel-mogel na ciepło, na parze. Miksujemy jajka około 5-8minut, aż żółtka potroją swoją objętość a kogel-mogel będzie lekki i puszysty.   Do masy jajecznej

Karo in the Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem 206

duży por   1 strąk czerwonej papryki   2 - 3 ząbki czosnku   1 duża cebula   150 g wędzonego boczku   300 ml śmietanki słodkiej 12 %   2 jaja   100 g sera żółtego   sól, pieprz   gałka muszkatołowa   słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki. Pora, czosnek i cebulę(...)plasterki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia. Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko. Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę soli, sporo pieprzu, dwie szczypty gałki muszkatołowej, obie papryki wg upodobań. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dno wyłożyć połowę ziemniaków, posolić i posypać pieprzem, na ziemniaki wyłożyć

Na Ciasteczkowych Papierach
Placki ziemniaczane z curry 132

coś zmienione to curry właśnie które nadało intensywnego koloru placuszkom . Składniki: Starte ziemniaki  1.1/2 kg papryka ostra mielona szczypta ( dosłownie)  1 łyżka curry sól do smak jaja 2 szt mąka pszenna ( zawsze daje na oko po odsączeniu wody w  tym przypadku 6 łyżek  Olej do smażenia. Wykonanie placków:   Obieramy(...)ziemniaki i myjemy je. Wkładamy pokrojone w ćwiartki do zimnej wody na chwilę. Mielimy je ( trzemy na tarce ) . Odsączamy z wody i dodajemy sól paprykę  curry i jaja. Mieszamy do połączenia składników . Dodajemy przesianą make mieszamy i smażymy. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką ziemniaki i smażymy placki

Różowa kuchnia
Moskole z masłem czosnkowo - ziołowym 120

przepis na pyszne moscole z roztapiającym się masłem, a potem biorę się za ciasteczka. Moscole: 1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 50-60 dag mąki pszennej 2 jaja sól  Masło czosnkowe: 10-15 dag masła  3-5 ząbków czosnku zioła: majeranek, tymianek, bazylia sól 1. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do miękkiego masła, dodajemy szczyptę soli(...)ugniatamy widelcem i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Formujemy kulkę, przekładamy na talerzyk i odstawiamy do lodówki. 2. Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, dodajemy jaja, sól i mąkę, zagniatamy ciasto rękami. Mąkę dawkujemy wg. potrzeby, ciasto nie powinno się kleić do dłoni. Formujemy płaskie okrągłe placki i opiekamy na patelni bez tłuszczu. Gotowe moscole

Apetyczna babeczka
Kruchy sernik 156

Składniki: kruche ciasto * 60 dag mąki * 35 dag cukru * 25 dag margaryny * 2 jaja * 2 łyżeczki sody sernik * 1 kg twarogu mielonego * 20 dag margaryny * 3 jaja * 2 budynie śmietankowe * szklanka cukru pudru * 25 dag rodzynek polewa * tabliczka gorzkiej czekolady * galaretka o dowolnym smaku * 13 dag masła * 5 łyżek kwaśnej śmietany Sposób przygotowania:  Składniki na ciasto kruche

Pobite gary Barbary
Sałatka warstwowa z brokułem,pomidorem,ogórkiem,jajem 344

składników i gotowe! Ilość zależy od naczynia jakie posiadacie i ilości jaką chcecie zrobić. Składniki -brokuł -jaja -pomidor -ogórek gruntowy -sos Remulada Duńska od  FOLWARK Wykonanie Ugotuj jaja na twardo. Rozdziel brokuła na róże i ugotuj "na chrupiąco", do wody dodaj ocet, nie utracą koloru. Pomidory sparz, obierz ze skórki i szybko wrzuć do zimnej wody, wyciąg

Z Kuchni Do Kuchni
sernikowa tarta z wiśniami 133

masła 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko  szczypta soli ponadto 350 g wiśni 200 g jogurtu naturalnego ( najlepiej typu greckiego) 250 g twarogu półtłustego 2 żółtka jaj 2 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 100 ml wody Sposób przygotowania Z mąki, masła, 1 łyżki cukru waniliowego, jednego jajka i szczypty soli(...)wypiekając spód . Następnie ciasto wyjmujemy z piekarnika. Twaróg mieszamy z jogurtem (mikserem lub w blenderze) na jednolitą masę, potem ciągle mieszając dodajemy do niej 1 łyżkę cukru, żółtka dwóch jaj, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru waniliowego. Z wiśni usuwamy pestki, wkładamy je do niewielkiego rondla, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy 3-5 minut, następnie wyjmujemy

Miód i pieprz
Jajka marynowane w winie 100

Już kiedyś publikowałam przepis na jaja marynowane , ale nieco inaczej- zalewa z octem. Dziś odmienny ale równie pyszny sposób na marynowanie jaj! Składniki: 6 jajek 1 cebula 3 łyżeczki soli 3 listki laurowe pieprz ziarnisty gorczyca 2 szklanki wody ½ szklanki białego wytrawnego wina Wykonanie: Jajka ugotować i odstawić. Zagotować wodę z solą, listkiem laurowym, gorczycą i pieprzem. Gotować

Tradycyjna Kuchnia
Domowy makaron z koperkiem w sosie kurkowo śmietanowym, idealne do piwa witbier 144

sól do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: M akaron: Koperek myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min. do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części i cieniutko rozwałkowujemy, podsypujemy mąka, żeby

Moniki Smakołyki
Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym i miętą 232

auto'); ga('send', 'pageview'); CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MIĘTĄ Składniki na ciasto: - 500 gramów szpinaku rozdrobnionego (około, 450 albo 400 też będzie ok) - 250 gramów cukru - 3 jajka - 150 gramów mąki pszennej - 200 gramów mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rozpuszczonego masła - skórka otarta z 1/2 cytryny Przygotowanie ciasta: Rozdrobniony i rozmrożony(...)szpinak odciskamy lub odparowujemy z wody i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, a gdy masa stanie się jasna i puszysta porcjami dodajemy tłuszcz wciąż miksując. Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką, a na sam koniec mąkę. Mieszamy i przelewamy do okrągłej formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia lub wysmarowanym tłuszczem i wysypanym mąką, bułką tartą lub kaszą manną. Pieczemy

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania