akcja Ciasto na Niedzielę. Czasem piekę z innymi smakołyki danego tygodnia. Ciastka korzenne składniki : mąka pszenna 500 g margaryna 220 g ksylitol Kłos- Pol 200 g jaja 2 szt cynamon 2 łyżeczki błonnik kakaowy Kłos- Pol 2 łyżki imbir 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 łyżeczka(...)Wykonanie ciastek korzennych: Przygotowujemy stolnice silikonową na którą wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia . Wsypujemy ksylitol . Margarynę drobno kroimy i obsypujemy mąką. Dodajemy błonnik kakaowy i cynamon . Wbijamy jaja. Zagniatamy ciasto, dzielimy je na 3 części i do lodówki do schłodzenia na 1 godzinkę . Po godzinie wałkujemy ciasto i wycinamy foremką ciastka . Akurat miałam foremkę serduszko i muffin
Różowa kuchniaprzemiału lub orkiszowa ( gryczana, jaglana) żółtko z "0" 100 gram masła ekologicznego zimnego pół łyżeczki soli pieprz ok 5 łyżek mleka Nadzienie: 6 sztuk marcheweczek Marwitki kolba kukurydzy 6 jaj "0" pół szklanki mleka ser kozi lub feta do wkruszenia gałka muszkatołowa świeżo mielona tymianek suszony lub świeży sól i pieprz do smaku ulubiona sałata Składniki na ciasto umieść(...)minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i przenieś do farmy na tartę wysmarowanej tłuszczem i posypanej np. kaszką kukurydzianą. Spód ponakłuwać widelcem. Piec ok 15 minut. Nadzienie : Jaja wbij do miski, wymieszaj lekko napowietrzając. Dadaj pół szklanki mleka, wkrusz swój ulubiony ser, dodaj ściętą z kolby kukurydzę, zetrzyj do smaku gałkę muszkatołową, tymianek suszony lub świeży, dopraw solą
AZgotuj!mieszamy.Danie jest gotowe ,gdy makaron jest al dente.Dekorujemy według uznania,u mnie garść ziół-nagietek,tymianek,oregano i hyzop,liście mięty ...Bardzo szybki obiad. MAKARON tutaj Składniki 4 duże jaja 400g mąki(...)gałązek lubczyku drobno zmiksowanego Wykonanie Lubczyk myjemy ,osuszamy i miksujemy na drobną masę.Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopiec z dołkiem w środku. Wbijamy do niego rozbełtane jaja i widelcem, mieszamy mąkę z jajkami.Dodajemy zmiksowany lubczyk. Gdy już wszystko wymieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Jeżeli ciasto klei nam się podczas wyrabiania do stolnicy, to podsypujemy lekko mąką. Na samym
w mojej kuchnimielony do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Makaron : Pietruszkę myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min. do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części i cieniutko rozwałkowujemy, (najlepiej przepuścić ciasto
Moniki Smakołykikrólują pomidory. Są nasycone smakiem. Zrobiłam flan pomidorowy, delikatny,puszysty, pachnący bazylią na 4 porcje: 4 duże pomidory miesiste ( u mnie pomidory paprykowe) łyżeczka słodkiej papryki 2 jaja 40 gram sera tartego parmezan łyżeczka bazylii oliwa z oliwek ząbek czosnku odrobina soli pieprz do smaku opakowanie orzeszków pini (opcjonalnie) 4 łyżki ryżu ugotowanego na sypko pesto(...)skórki. Posiekałam. Na oliwie z oliwek (ok 1 łyżka) usmażyłam rozgnieciony czosnek, dodałam pokrojone pomidory. Po kilku minutach zmiksowałam. Odstawiłam do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodałam pozostałe składniki - jaja lekko ubijając. Do wysmarowanych olejem kokilek wlałam masę. Zapiekałam w kąpieli wodnej 45 minut w 190 stopniach, ostatnie 10 minut w 200. Podałam z pesto bazyliowym
AZgotuj!waniliowej do posypania Sposób wykonania: Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść na stolnicy jednolite ciasto, wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30cm.Posmarować powidłami lub marmoladą. Beza: Białka jaj ubić na sztywno wsypując pod koniec stopniowo cukier puder, pianę wyłożyć na ciasto, posypać rozdrobnioną mieszanką bakalii, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c, piec(...)minut-do zrumienienia bezy. Studzić przy otwartym piekarniku. Ciasto czekoladowe: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem
Wanilia i Kardamonjuż ciasta parę łyżek jogurtu naturalnego - i z efektu końcowego byłam bardzo zadowolona, podobnie zresztą jak córka ;-) Poniżej dzielę się przepisem :-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka mąki - 3/4 szklanki mleka - 2 jaja - 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki oleju - 1/2 łyżeczki cynamonu - cukier puder - dowolne owoce (u mnie jeżyny) Łączę ze sobą wszystkie składniki - do mąki dodaję mleko, wbijam 2 jaja, mieszam, wsypuję cynamon i proszek do pieczenia, dodaję jogurt, ponownie mieszam, wlewam olej. Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto na kilka minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto
Wielopokoleniowocytryną:) Długo szukałam przepisu, który przypominałby ten ze starego pożółkłego skoroszytu mamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab. Składniki : 4 duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki(...)ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (16 g) Wykonanie : Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę
cucinareCiasto: 1/2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 4 jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
Moje domowe kucharzenieświeżość utrzymuje się dłużej . Składniki do baby majonezowe z czekoladą i słonecznikiem : mąka pszenna 1 szklanka i 4 łyżki mąka ziemniaczana 3/4 szklanki majonez 5 łyżek jaja 5 szt ksylitol Kłos - Pol 1 szklanka proszek do pieczenia(...)łyżeczka Dodatkowo: słonecznik łuskany pół szklanki czekolada mleczna 200 ml 3 łyżki mleka Wykonanie baby majonezowe z czekoladą i słonecznikiem : Do misy wbijamy jaja ( temp pokojowa) dodajemy do nich ksylitol ( cukier brzozowy) i miksujemy na puch- masa musi sie potroić wtedy jest akurat . Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia
Różowa kuchniawykonania, będziecie w stanie zrobić wiele ciast, ciasteczek a także pyszne torty ze świeżymi owocami. A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. Podstawową proporcją tego ciasta jest 50g cukru na jedno białko (białko jaja rozmiaru M ma ok.32-34g). Czyli – bierzemy 3 białka + 150g cukru, 4 białka + 200g cukru, 5 białek + 250g cukru, itd. Jeśli chodzi o cukier – musi być drobny i biały(...)cukru grubego, brązowego, muscovado czy demerary. Klasyka to klasyka, biel to biel, a z grubym cukrem trafi Was po prostu szlag, serio. Dlaczego, dowiecie się za moment. Białka jaj powinny być świeże, ale mogą też być mrożone jeśli akurat takie macie. Należy je wtedy rozmrozić w lodówce i ocieplić do temperatury pokojowej. Białka w temperaturze pokojowej dadzą
Karo in the Kitchenniej nożem nasionka, zeskrobując je do śmietanki. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy śmietankę do wrzenia. Wyłączamy ogień. Piekarnik ustawiamy na 110⁰C , podgrzewanie góra-dół, z termoobiegiem. Żółtka jaj rozbijamy trzepaczką balonową, dosypujemy do nich cukier – całość rozbijamy tak długo, aż prawie rozpuścimy cukier i białka lekko zmienią kolor – nie ucieramy kogla mogla i nie napowietrzamy ich zbyt mocno(...)brulee to była jedna z małych przyjemności filmowej „Amelii” ? ;) SKŁADNIKI 500ml śmietanki 36% (deseru nie da się’odchudzić”, 30% śmietanka się nie nadaje!) 5 żółtek jaj rozmiaru L 5 łyżek cukru (75g) laska świeżej wanilii cukier trzcinowy do posypania spirytus do karmelizacji – jeśli nie macie palnika
Karo in the Kitchentemperaturę. Proteiny w temperaturze otoczenia mają bardziej lekkie wiązania i jajka zdecydowanie łatwiej się ubijają, zostają też dużo bardziej stabilne i ubijają się, dając większą objętość masy niż jaja wyjęte prosto z lodówki. Mąka Biszkopt lubi delikatne mąki. Mąka pszenna tortowa, z oznaczeniem na opakowaniu ‘typ 450’ to ta, której szukacie. Jest bardzo jasna, ma niską zawartość popiołu (czyli(...)mąki w piecu o temperaturze 950⁰C), jest bardzo drobno zmielona i lekka. Biszkopt to ciasto bardzo delikatne – jego puszystość i ostateczną konsystencję uzyskuje się przez mocne napowietrzenie ubijanych jaj. Mąka do biszkoptu zawsze powinna być dodatkowo napowietrzona przez przesianie – albo specjalnie do tego przeznaczonym narzędziem (kubek z sitkiem) albo na drobnym sicie nylonowym czy metalowym. Jeśli używamy
Karo in the Kitchenmusi osiągnąć 80⁰C – sprawdźcie termometrem jeśli macie. Woda nie może się gwałtownie gotować, ma tylko bardzo delikatnie, prawie niezauważalnie pyrkać. Gotujemy na raz nie więcej niż dwa jaja. Jajka, każde po kolei, wykładamy najpierw delikatnie na łyżkę cedzakową lub bardzo gęste nylonowe sitko, żeby pozbyć się z nich rozwodnionych elementów(...)białka (super świeże jajka mają go dosłownie kilka kropli, stare- duuuużo więcej) i delikatnie wkładamy jajka do wody, na talerz na dnie. Przykrywamy garnek. Od czasu włożenia do garnka jaja rozmiaru M gotujemy dokładnie 4 minuty, L potrzebują 5,5-6 minut. Odcedzamy je z wody łyżką cedzakową i delikatnie osuszamy na papierowym ręczniku. Na dwa talerzyki rozlewamy
Karo in the Kitchenpiekarnika jest jednoznaczne z wyparowaniem. Spróbujcie! W myśl zasady „wszystko albo nic”, nie zobaczycie tutaj przepisu na tiramisu z serka wiejskiego, z użyciem żelatyny, budyniu czy bez jajek, albo na białkach – bo takie kombinacje też już widziałam. To nie byłoby tiramisu tylko wyrób tiramisopodobny. Nie uznaję półśrodków, nie dam Wam recepty na coś, co mi po prostu(...)mikser. Do miski wbijamy żółtka i wsypujemy cukier. Miskę stawiamy nad garnkiem, w którym leciutko mruga, ale nie gotuje się gwałtownie woda. Woda nie może dotykać dna miski z jajkami. Ubijamy puszysty kogel-mogel na ciepło, na parze. Miksujemy jajka około 5-8minut, aż żółtka potroją swoją objętość a kogel-mogel będzie lekki i puszysty. Do masy jajecznej
Karo in the Kitchen