jajka sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek ( z pierwszego tłoczenia) 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Sposób przygotowania Sałatę i pomidory myjemy, a następnie suszymy. Jaja gotujemy na pół twardo. Do misy wkładamy porwane liście sałaty, pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwki przekrojone na pół. Z oliwy(...)octu balsamicznego, cytryny oraz soli i pieprzu sporządzamy emulsję, wlewamy ja do misy z warzywami, całość zaś delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki odsączonych z zalewy sard ynek i jaja obrane i pokrojone w ćwiartki. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem
Miód i pieprzSerbi je się o każdej porze dnia i jest przekąską, którą można szybko zrobić, gdy mamy niespodziewanych gości. Gibanica 500 g kory (ciasto filo) 300 gram tłustego twarogu 3 jaja(...)opakowanie sera feta ok szklanki oleju słonecznikowegp 2 łyżeczki proszku do pieczenia kubek naturalnego jogurtu Ciasto filo rozmrozić według przepisu na opakowaniu. Twaróg, fetę pokruszyć so miski, wbić jaja, olej, jogurt i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na blasze do peczenia wysmarowanej warstwą oleju rozłożyć 2 płaty filo, na to rozłożyć niewielką warstwę nadzienia. Następnie zwijać płaty filo
AZgotuj!dole). 4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery. 5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych. 6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce. 7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. 8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów. 9. Ograniczaj spożycie(...)produktów mlecznych, można podawać je w formie kakao, budyniu, deseru mlecznego z różnymi owocami oraz jako dodatki do różnych potraw (naleśników, past do kanapek). Mięso, drób, wędliny, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy: „Z produktów mięsnych należy wybierać gatunki o małej zawartości tłuszczu (wołowina, cielęcina). Ryby morskie, takie jak makrela, śledź i sardynka warto spożywać ze względu na zawartość
Atlas SmakówCiasto z kawą i galaretką. Za nadesłanie przepisu bardzo dziękuję mcdonalds084d. Składniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 3 łyżki smalcu 1 1/2 łyżki kakao 1 1/2 łyżki kawy prawdziwej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki tortowej Wykonanie: Jaja ubi ć jak na biszkopt. Pozostałe składniki przesiać przez sito, wszystko wymieszać. Dwie
Smaczne Potrawyłyżka oleju Przygotowanie: Przygotować farsz: mięso opłukać, osuszyć, zmielić, doprawić solą, pieprzem. Umyć ryż i obgotować go przez 3-4 minuty. Odcedzić, wystudzić, dodać do masy mięsnej. Dodać jaja, dokładnie wymieszać. Kapustę sprawić z wierzchnich uszkodzonych liści. Wyciąć głąbik. Włożyć do dużego garnka z gorącą wodą, gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Odsączyć z wody
Smaczne Potrawymoże trzy tygodnie będą miękkie i nabiorą słodyczy, wtedy się po nie wybiorę ponownie :). Składniki na jedną średnią kesksówkę: 7 dag masła 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanki mleka 2 jaja 20 dag mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 kopiaste łyżki(...)dobrego naturalnego kakao 5 dag czekolady Dodatkowo: 3-5 gruszek, obranych z łupin i z wyciętymi gniazdami nasiennymi 1. Masło rozpuszczam w kąpieli wodnej z czekoladą, odstawiam do wystudzenia. Jaja ubijam z cukrem na puszystą masę, przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaje resztę składników. Miksuje na gładka masę. 2. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wzdłuż na spodzie
Apetyczna babeczkaakcja Ciasto na Niedzielę. Czasem piekę z innymi smakołyki danego tygodnia. Ciastka korzenne składniki : mąka pszenna 500 g margaryna 220 g ksylitol Kłos- Pol 200 g jaja 2 szt cynamon 2 łyżeczki błonnik kakaowy Kłos- Pol 2 łyżki imbir 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 łyżeczka(...)Wykonanie ciastek korzennych: Przygotowujemy stolnice silikonową na którą wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia . Wsypujemy ksylitol . Margarynę drobno kroimy i obsypujemy mąką. Dodajemy błonnik kakaowy i cynamon . Wbijamy jaja. Zagniatamy ciasto, dzielimy je na 3 części i do lodówki do schłodzenia na 1 godzinkę . Po godzinie wałkujemy ciasto i wycinamy foremką ciastka . Akurat miałam foremkę serduszko i muffin
Różowa kuchniaprzemiału lub orkiszowa ( gryczana, jaglana) żółtko z "0" 100 gram masła ekologicznego zimnego pół łyżeczki soli pieprz ok 5 łyżek mleka Nadzienie: 6 sztuk marcheweczek Marwitki kolba kukurydzy 6 jaj "0" pół szklanki mleka ser kozi lub feta do wkruszenia gałka muszkatołowa świeżo mielona tymianek suszony lub świeży sól i pieprz do smaku ulubiona sałata Składniki na ciasto umieść(...)minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i przenieś do farmy na tartę wysmarowanej tłuszczem i posypanej np. kaszką kukurydzianą. Spód ponakłuwać widelcem. Piec ok 15 minut. Nadzienie : Jaja wbij do miski, wymieszaj lekko napowietrzając. Dadaj pół szklanki mleka, wkrusz swój ulubiony ser, dodaj ściętą z kolby kukurydzę, zetrzyj do smaku gałkę muszkatołową, tymianek suszony lub świeży, dopraw solą
AZgotuj!mieszamy.Danie jest gotowe ,gdy makaron jest al dente.Dekorujemy według uznania,u mnie garść ziół-nagietek,tymianek,oregano i hyzop,liście mięty ...Bardzo szybki obiad. MAKARON tutaj Składniki 4 duże jaja 400g mąki(...)gałązek lubczyku drobno zmiksowanego Wykonanie Lubczyk myjemy ,osuszamy i miksujemy na drobną masę.Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopiec z dołkiem w środku. Wbijamy do niego rozbełtane jaja i widelcem, mieszamy mąkę z jajkami.Dodajemy zmiksowany lubczyk. Gdy już wszystko wymieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Jeżeli ciasto klei nam się podczas wyrabiania do stolnicy, to podsypujemy lekko mąką. Na samym
w mojej kuchnimielony do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Makaron : Pietruszkę myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min. do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części i cieniutko rozwałkowujemy, (najlepiej przepuścić ciasto
Moniki Smakołykikrólują pomidory. Są nasycone smakiem. Zrobiłam flan pomidorowy, delikatny,puszysty, pachnący bazylią na 4 porcje: 4 duże pomidory miesiste ( u mnie pomidory paprykowe) łyżeczka słodkiej papryki 2 jaja 40 gram sera tartego parmezan łyżeczka bazylii oliwa z oliwek ząbek czosnku odrobina soli pieprz do smaku opakowanie orzeszków pini (opcjonalnie) 4 łyżki ryżu ugotowanego na sypko pesto(...)skórki. Posiekałam. Na oliwie z oliwek (ok 1 łyżka) usmażyłam rozgnieciony czosnek, dodałam pokrojone pomidory. Po kilku minutach zmiksowałam. Odstawiłam do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodałam pozostałe składniki - jaja lekko ubijając. Do wysmarowanych olejem kokilek wlałam masę. Zapiekałam w kąpieli wodnej 45 minut w 190 stopniach, ostatnie 10 minut w 200. Podałam z pesto bazyliowym
AZgotuj!waniliowej do posypania Sposób wykonania: Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść na stolnicy jednolite ciasto, wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30cm.Posmarować powidłami lub marmoladą. Beza: Białka jaj ubić na sztywno wsypując pod koniec stopniowo cukier puder, pianę wyłożyć na ciasto, posypać rozdrobnioną mieszanką bakalii, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c, piec(...)minut-do zrumienienia bezy. Studzić przy otwartym piekarniku. Ciasto czekoladowe: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem
Wanilia i Kardamonjuż ciasta parę łyżek jogurtu naturalnego - i z efektu końcowego byłam bardzo zadowolona, podobnie zresztą jak córka ;-) Poniżej dzielę się przepisem :-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka mąki - 3/4 szklanki mleka - 2 jaja - 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki oleju - 1/2 łyżeczki cynamonu - cukier puder - dowolne owoce (u mnie jeżyny) Łączę ze sobą wszystkie składniki - do mąki dodaję mleko, wbijam 2 jaja, mieszam, wsypuję cynamon i proszek do pieczenia, dodaję jogurt, ponownie mieszam, wlewam olej. Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto na kilka minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto
Wielopokoleniowocytryną:) Długo szukałam przepisu, który przypominałby ten ze starego pożółkłego skoroszytu mamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab. Składniki : 4 duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki(...)ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (16 g) Wykonanie : Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę
cucinareCiasto: 1/2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 4 jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
Moje domowe kucharzenie