sezam biały i czarny, pieprz Wodę zagotuj z masłem, dodawaj mąkę i szybko mieszaj ok 2-3 minuty aż ciasto będzie błyszczące. Odstaw i ostudź. Wbijaj jaja i miksuj do momentu jednolitego, gęstego ciasta. Wyciskaj z rękawa cukierniczego małe ptysie. Posyp gruboziarnistą solą pieprzem i kolorowym sezam. Piecz 25 minut w 200 stopniach
AZgotuj!szpinakiem. Czuję się znacznie lepiej. 2 jaja garść świeżego szpinaku kilka sztuk pomidorków truskawkowych gałka muszkatołowa sól i pieprz do smaku olej do smażenia Jaja wbijamy do miski, roztrzepujemy. Wrzucamy warzywa, doprawiamy ziołami i przyprawami. Smażymy na złoto kilka minut
AZgotuj!Wczoraj próbowałam "nafaszerować" jaja. Nie powiem, przecięcie skorupek łatwe nie jest. Wymaga skupienia i koncentracji. Ale stół już wyglądał odświętnie. 3 jaja na twardo pęczek pietruszki pęczek drobnego szczypiorku pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku łyżka miękkiego masła bułka tarta ok 2 - 3 łyżek olej do smażenia Wydrąż jajko
AZgotuj!mleka ciepłego 100 gram roztopionego masła 3 łyżki cukru trzcinowego 3 jaja szczypta soli garść rodzynek Mąkę przesiej i zrób dół, wbij jaja, wlej mleko, masło i rozkrusz drożdże. Dodaj cukier i sól. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wsyp garść rodzynek. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie, zrób
AZgotuj!pamiętam. czubata szklanka mąki pół opakowania fety prawdziwej 100 gram pesto z bazylii - ideałem byłoby zrobić je samemu pół opakowania paczuszki drożdży 3 całe jaja 100 ml mleka pół łyżeczki cukru sól i pieprz średniej wielkości bakłażan 1 łyżka(...)oleju Pokrój bakłażana w drobną kostkę. Rozgrzej łyżkę oleju i usmaż bakłażana na złoto. Odstaw do ostygnięcia na ok kwadrans. Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, drożdże, wbija jaja i wlej mleko. Wymieszaj. Dodaj pesto. Będzie dość luźne ciasto. Dodaj wystudzone kostki bakłażana oraz fetę pokrojoną w kostkę. Piecz 60 minut w 180 stopniach w keksówce . Pyszne
AZgotuj!głowy. A jaja były prosto z lodówki a nie w temperaturze pokojowej ;) Ciasto: na 3 sztuki W razie większych potrzeb podwajajcie składniki: 2 jaja 2,5 łyżki mąki gryczanej 2 łyżki cukru pudru pół łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. figi masło do wysmarowania foremek ja piekłam w aluminiowych brytyjskich foremkach
AZgotuj!cukru sól i pieprz 100 gram łososia wędzonego 100 gram tartego parmezanu mleko do posmarowania wierzchu 3 jaja Mąkę, drożdże, sól, pieprz i cukier wsyp do miski, wbij jaja, dodaj pokrojone drobno masło, skórkę z cytryny i parmezan. Wlej lekko podgrzane mleko i oliwę, dodaj mak i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodzić już od rąk dodaj
AZgotuj!gram. Piernik polecam. 200 gram miodu 250 ml mocnego naparu z kawy 200 gram cukru (dałam trzcinowy) 100 gram posiekanych migdałów i orzechów laskowych 100 gram rodzynek 4 jaja 2 szklanki mąki 3 łyżki koniaku (u mnie brandy) 4 łyżki oleju (zapomniałam dać, ale wyszedł,uff) 3 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 2 bo myślałam, że za dużo(...)Zagotuj kawę z miodem. Wystudź i dodaj koniak. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypać orzechy, migdały, rodzynki i przyprawy. W drugiej misie ubić jaja z cukrem, dodaj olej i stopniowo dodać składniki z suchej misy na przemian z płynnym miodem z kawą. Chwilę mieszać, aż powstanie gładki ciasto. Przelać do formy wysmarowanej
AZgotuj!świętach. Ale przypadkiem na włoskim blogu znalazłam przepis na szarlotkę z ajerkoniakiem. Miałam w planach zrobić ją za jakiś czas, ale nie wytrzymałam. Szybko udałam się na targ. Kupiłam jaja wiejskie, jabłka. I do dzieła. Jak wykonać ajerkoniak? Można kupić lub zrobić samemu. Jest mnóstwo przepisów w sieci. ja polecam ten. Z wanilią(...)Ajerkoniak z wanilią . Podawaj na gorąco. W oryginale cukru było tyle ile mąki, ale ja dałam mniej bo użyłam ksylitolu. 4 jabłka, które podczas pieczenia się nie rozpadną 4 jaja od wiejskiej kury o temperaturze pokojowej 250 gram mąki 200 gram ksylitolu 100 gram masła 82% miękkiego cukier z prawdziwą wanilią skórka z jednej cytryny ajerkoniak Jabłka obrać pokroić
AZgotuj!dodałam suszonych porzeczek do nabycia w sklepie ze zdrową żywnością. Ciasteczka są pyszne a dodatek malin, truskawek czy wiśni w sezonie jest obowiązkowe. 100 gram masła 2 sztuki jaja 70 gram mąka pszenna 100 gram cukier 70 gram białej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia maliny mrożone(...)dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Stopić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudzić, przelać do naczynia i wymieszać z masłem na średnich obrotach. W innym naczyniu zmiksować jaja z cukrem. Wlewać cienką stróżką do masy maślano - czekoladowej, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wsypać garść suszonych porzeczek (opcjonalnie lub można dodać kilka pokrojonych drobno żurawin, to sprawi
AZgotuj!smaczne. Doprawione świeżym chrzanem. Czuć święta:) Koszyczki zapiekane w formie na muffiny. duża marchewka (starczy na 3 sztuki) sól oliwa z oliwek sól i pieprz 3 jaja Farmio tarty świeży chrzan Ścieramy na tarce marchew (duże oczka), dodajemy oliwę (ok 1 łyżki), sól i pieprz(...)Dodajemy starty chrzan ( średnie oczka ), odrobinę. Masę wykładamy do formy na muffiny dość dużo, gdyż podczas pieczenia odparowuje woda i koszyczki robią się cienkie, pamiętajmy o gniazdku na jajo. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wbijamy małe jajo do każdego koszyczka i zapiekamy jeszcze 15 minut. Posypujemy solą , pieprzem, świeżym chrzanem
AZgotuj!Pyszne placuszki o smaku curry. Kolor zawdzięczają jednak kaszce kukurydzianej. mały kalafior łyżeczka curry ząbek czosnku 3 łyżki mąki kukurydzianej 3 jaja 4 łyżki kaszki(...)kukurydzianej (polenty) sól natka pietruszki olej Różyczki kalafiora ugotuj do miękkości, ostudź. Następnie ugnieć lekko praską do ziemniaków. Wciśnij czosnek, dodaj przyprawy, mąkę kukurydzianą i 2 jaja. Wymieszaj. Formuj placuszki i obtaczaj w roztrzepanym jajku i kaszce kukurydzianej. Smaż na złoto z dwóch stron. Odsącz na ręczniczku papierowym
AZgotuj!ekologiczne cytryny ( kupiłam w Lidlu) 3 jaja 100 gram mielonych migdałów 50 gram mielonych orzechów nerkowca 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 2/3 szklanki xylitolu 4 duże łyżki mąki ryżowej z pełnoziarnistego(...)ryżu czekolada limonkowa do fontann limonka - lub cukier puder cukier - woda- do syropu - opcjonalnie Ugotuj cytryny na miękko, odlej wodę, wystudź. Przekrój, wyjmuj pestki i zmiksuj na pure. Jaja ubij z xylitolem, dodaj mielone orzechy i migdały oraz proszek do pieczenia. Dodaj mąkę ryżowe i zmiksowane cytryny. Przelej masę do tortownicy ( 23 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej
AZgotuj!już czychały moje dzieci i przekrzykiwały się kto pierwszy spróbuje ciasta :), znacie to ? - Moi Kochani Testerzy :). Tortownica o średnicy 25 cm. Składniki: 60 dag mąki pszennej 4 całe duże jaja 25 dag cukru 8 dag czekolady mlecznej 1/4 szklanka mleka 3 pełne łyżki naturalnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag masła Dodatkowo: 50 dag jagód Polewa(...)łyżki kakao 3 łyżeczki słodkiej śmietanki lub mleka 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą, gdy będą zupełnie płynne odstawiamy do wystudzenia. 2. W dużej misce miksujemy jaja z cukrem na puszystą masę, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło z czekoladą oraz mleko, miksujemy do połączenia wszystkich składników. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem
Apetyczna babeczkawyłącznie blender, składniki i co najważniejsze.. odrobina chęci. :) Zapraszamy do wypróbowania naszego prostego deseru: Składniki: (na formę o średnicy 18cm) masa serowa: 0,5kg twarogu półtłustego 2 jaja 1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej 50g białej czekolady 1/4 szklanka cukru 1 laska wanilii (nasionka) 200g czerwonej porzeczki mięta do dekoracji spód: 100g herbatników 40g roztopionego masła(...)odstawiamy na bok, a piekarnik nastawiamy na 180*C (termoobieg). Połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg umieszczamy w głębokiej misce i rozdrabniamy go blenderem. Kolejno wbijamy jaja, dodajemy cukier, mąkę, ziarenka wanilii i wszystko razem mielimy za pomocą blendera, aż do dokładnego połączenia się składników. Pod koniec dodajemy roztopioną czekoladę(robimy to stopniowo, porcjami) nie zaprzestając
Symfonia Smaków