Sernik jak zawsze wyszedł przepyszny . Mamy dwa smaki słodki i kwasowy lekko . Przełamanie kontrastu smakowego idealne. Składniki: ser z wiaderka waniliowy 1 szt jaja 5 szt ksylitol fiński Kłos Pol 100 g budyń(...)waniliowy 2 szt (80 g ) Dodatkowo: herbatniki 14 szt jagody 350 g galaretka poziomkowa 2 szt ( 600 ml wrzątku ) Wykonanie: Do misy wbijamy 5 jaj o temp pokojowej . Miksujemy na największych obrotach , wsypujemy ksylitol , nadal miksujemy . Masa nam się potraja , wychodzi puch. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżką ser z wiaderka , aż do końca
Różowa kuchniadodatkowo mieli w ofercie najprawdziwsze jaja kurze z ekologicznego chowu - każde jajko inne, nieco zdeformowane przez matkę naturę, w różnym odcieniu. Bo takie są po prostu dobre jaja! Oprócz serów można kupić tam wyśmienite masło - krowie lub kozie. Wśród wystawców było kilku producentów rozmaitych warzyw i owoców jak np. reprezentant marki Barwy Zdrowia czy Pani Eugenia
Right Behind The KitchenBiszkoptowa rolada z jabłkami... Wiórki soczystych jabłek. Otulone ciastem biszkoptowym. Oprószone cukrem pudrem. Proste, szybkie i pyszne ciasto. Polecam! Składniki: 4 jaja; 1/2 szklanki białego cukru; 3/4 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 5 średnich jabłek. Dodatkowo: Opakowanie cukru wanilinowego (16 g) do oprószenia ściereczki; Cukier puder(...)oprószenia rolady. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (na tzw. duże wiórki). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka wraz z cuker ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka i delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką
Gospodyni Miejskasmutniejsze czy bardziej deszczowe chwile, sprawcie sobie przyjemność już teraz! Warstwowe dyniowe sernikobrownie Składniki: (na formę 20x20 cm) brownie: 115 g masła 165 g ciemnej czekolady (70%) 2 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mocnej, ostudzonej kawy 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek) 120 g mąki pszennej masa serowa: 1 jajko 400 g serka kremowego(...)mąki pszennej polewa: 200 g ciemnej czekolady (70%) 65 ml śmietany kremówki (38%) Czekoladę posiekać, umieścić z masłem w garnuszku. Podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia składników, przestudzić. Jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i oba rodzaje kawy dokładnie wymieszać. Wlać masę czekoladową, połączyć. Na końcu dodać przesianą mąkę, wymieszać. Połowę masy czekoladowej przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaku Jesienne dodatki: grzyby marynowane buraczki marynowane Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy , kroimy w plastry. Osuszamy piersi doprawiamy solą, pieprzem i papryką mieloną czerwoną. Maczamy pierś w jaju , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym z obu stron na rumiany kolor. Cukinie myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy w plastry. Maczamy cukinie w jaju i bułce tartej , smażymy(...)oleju rzepakowym z obu stron . Kiedy już mamy usmażona , zalewamy jajem które nam zostanie . Na talerz przekładamy ugotowane ziemniaki , dodajemy pierś i cukinie usmażoną w jaju. Do tego marynowane grzybki i buraczki . Obiad przepyszny
Różowa kuchniażelatyny 15 dag cukru pudru 1 białko jaja Wykonanie kremu malinowego: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, a śnieżkę ubić według opisu na opakowaniu. Maliny przetrzeć , dodać białko jaja i cukier- następnie dokładnie ubić mikserem. Ubitą śmietankę wymieszać z malinową masą i rozpuszczoną wcześniej żelatyną. Wykonanie bułeczek: Zagotować w garnku wodę ze szczyptą soli i masłem. Następnie wsypać
Tradycyjna Kuchniapyszne ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami z własnej działki. Składniki: 5 sztuk jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia brzoskwinie Jaja zmiksowałam na białą masę z cukrem. Dodałam olej. Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam na puszystą masę Formę posmarowałam masłem, posypałam tartą bułką i wlałam
potrawyregionalnecukier puder - 200 g orzechy włoskie - 190 g cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, o dużych otworach. Białka jaj oddzielić od żółtek. Margarynę pokroić na kawałki przełożyć do miski, dodać cukier puder, zmiksować. Do utartej margaryny(...)dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierać dodawać mak , wymieszać Następnie dodać jabłka , kaszę manną , proszek do pieczenia , oraz bakalie i aromat migdałowy, dokładnie robotem wymieszać. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno, przełożyć do masy makowej, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy 20x36 cm. Piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia Danusibardzo dokładnie mieszamy. Czerstwe bułki najlepiej ‘piją’ masę mleczno-jajeczną. Kroimy je w 1,5 centymetrowe plastry (bez piętek) i maczamy je z obu stron w masie z jaj, mleka i sera. Jeśli wszystkie kromki zmieszczą się do naczynia – idealnie. Jeśli nie, starajcie się je nasączyć równomiernie. Na patelni rozpuszczamy masło – klarowane do tych tostów będzie najlepsze(...)chce się przykleić – pomóżcie mu, wyciągając go z dna na widelcu i rozkładając na smażących się kawałkach pieczywa. Dwie naprawdę duże, pszenne bułki z tą ilością mleka i jaj to bardzo sycące śniadanie dla dwóch dorosłych osób. Daje power! ;) SKŁADNIKI 2 duże pszenne bułki, najlepiej wczorajsze, czerstwe 3 jajka rozmiaru M szklanka mleka 100-150g dobrze się
Karo in the Kitchenustępują smakiem typowym cukierniczym słodkościom. A wręcz przeciwnie, ze względu na nietypowe dodatki, charakteryzują się nieprzeciętnym smakiem i aromatem. Składniki na średnią blachę o wymiarach LxW 28x24cm: 3 jaja szczypta soli - jej dodatek do jajek sprawia, iż lepiej się ubijają 1 szkl. cukru - jeśli nie planuje się ciasta oblewać polewą, lub dodawać do środka bakalii, koniecznie trzeba oddać więcej(...)soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których starte warzywka ugniatam dość ściśle, a następnie odciskam ewentualny sok. W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym - cukry dodawać stopniowo . Ubić na puszysta masę - ja miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel . Do oddzielnego
Grunt to przepis!wykorzystać w zupełnie inny sposób, przygotowując – pierogi z mięsem z rosołu. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Składniki na farsz: - ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu (dałam mięso z 1 uda indyka, udek drobiowych i dołożyłam pieczone(...)wszystko bez skóry) - 3 marchewki z rosołu i kawałek selera - 250g boczku wędzonego - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według upodobań) - 2 jajka - sól morska - świeżo mielony pieprz (do smaku) - 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego Dodatkowo (do wyboru): - natka pietruszki - przesmażony boczek z cebulką - ugotowany rosół Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko
mojewypiekiinietylkołyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny 6 jaj 1,5 kostki margaryny Mąkę i proszek i sól wymieszać , dodać margarynę i wetrzeć ją palcami w mąkę. Jaja ubić z cukrem, dodać otartą skórkę z cytryny i stopniowo dodać mąkę z margaryną. Ciasto dobrze wymieszać i przełożyć do formy. piec ok 50 min w temp
Gotowanie jest łatwesmażenia, dodajemy na patelnię łyżkę miodu). W tym czasie oddzielamy białka jaj, wlewamy je do miski i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek, dodajemy mleko, oraz żółtka jaj, mieszamy całość widelcem lub trzepaczką i wlewamy na patelnię. Jajeczną masę mieszamy ( najlepiej drewnianą łyżką), na patelni z gruszkami, przykrywamy patelnię pokrywką, mocno zmniejszamy moc płomienia
Miód i pieprzleśnych lub pieczarek), 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego), 150 g chorizo , 200 g miękkiego sera koziego lub serka mascarpone, 100 g śmietany 30%, 4 łyżki tartego parmezanu, 3 jaja, 1 łyżki posiekanej cebuli, 1 łyżka posiekanego tymianku, 2 ząbki czosnku posiekane, 2 łyżki oliwy, sól i biały pieprz. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło(...)cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, przełożyć na talerz. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać grzyby, smażyć na średnim ogniu do czasu aż odparuje woda (5-10 minut), przestudzić. Jaja, śmietanę i ser kozi zmiksować. Dodać chorizo, szpinak, grzyby, parmezan i tymianek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Farsz przełożyć na podpieczony spód. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut
SzczyptaSmaQ