jajko - 22300 przepisów (strona:70/1487)

bułki do hot-dogów 119

bułeczki upiekę jeszcze nie raz. składniki: 1,5 szklanki mleka 55 g masła 650 g przesianej mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko ponadto: jajko łyżka mleka mak Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i odstawić, żeby zaczyn na 15 minut . Do rondla wlać pozostałe mleko, dodać masło(...)podgrzać - nie gotować. Do misy miksera wsypać 1,5 szklanki przesianej mąki, cukier, sól i zaczyn drożdżowy, miksować na średnich obrotach mieszadłami do wyrabiania ciasta. Następnie wbić w ciasto jajko i dobrze wymieszać. Do tego dolać gorące mleko z masłem ciągle miksując. Następnie dodawać po niewielkiej porcji mąki - 1/2 szklanki, za każdym razem dobrze wyrobić ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić

6niebo
Makaron z jajkiem 133

Bywa, że zostaje nam ugotowany makaron i nie bardzo wiemy, co z nim zrobić. Polecam przyrządzić go z jajkiem. Sama na początku sceptycznie podchodziłam do tego dania, ale zrobiłam i naprawdę dobrze smakowało. Polecam! Składniki: ugotowany makaron 2 jajka kawałek boczku sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni. 2. Na patelnię dodać makaron, chwilkę podgrzać(...)czym wlać roztrzepane jajka i dodać przyprawy wedle smaku. 3. Smażyć do momentu, aż jajka się zetną. Podawać na ciepło, można podać z keczupem choć bez niego smakuje równie dobrze. Smacznego!!! Źródło: Agatka gotuje i smakuje

Kuchnia domowa Ani
Pyszne ciasto ucierane z jabłkami-najprostsze 116

ciacho Wam polecam! Jest weekend leniwy to i ciacho musi być do kawy czy na śniadanko! Jest bardzo proste, składniki po prostu ze sobą mieszamy i gotowe! Składniki 5 jaj szklanka cukru półtorej szklanki mąki pół masła lub margaryny dobrej jakości łyżeczka proszku do pieczenia kilka jabłek płatki migdałów opcjonalnie oraz gruby brązowy cukier do posypania(...)składniki sprawią, że ciasto będzie miało wspaniałą chrupiąca skórkę Jabłka obierz, pokrój na cząstki, możesz posypać delikatnie cukrem i cynamonem jeśli lubisz. Tłuszcz rozpuść w rondelku, odstaw do ostygnięcia. Jaja ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ciągle miksując, dodaj rozpuszczony tłuszcz. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Keksówkę, jak najdłuższą wyłóż

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto ze śliwkami i jabłkami. Bez glutenu i bez mleka 146

związku z wprowadzeniem jajek do diety naszego synka zaczęliśmy eksperymentować z jajkami w przepisach:):):):):) i dziś ciasto już z jajkami :) Ciasto ze śliwkami i jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej pół szklanki mąki kokosowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia BIO ksylitol (ja dałam 1 szklankę) pół szklanki oleju kokosowego 1 szklanka mleka(...)ryżowego 2 jajka (nowość w naszej diecie) 6 śliwek 1 jabłko Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto przelałam do formy silikonowej (Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać mleka, jeśli natomiast jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki ryżowej). Na wierzchu ułożyłam owoce. Całość wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp

nietadieta
Serniko - makowiec z polewą czekoladową. Jagielniczek bez laktozy, bez glutenu 117

szklanki mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 ml oleju słonecznikowego agawa Składniki na część jaglaną: 1,5 szklanki kaszy jaglanej  10 łyżek wiórek kokosowych 1 jajko sok z jednej pomarańczy 1 pomarańcza kawałek skórki z pomarańczy rodzynki agawa (miód/ksylitol) Składniki na część makową: 250 g maku 10 daktyli 1 jajko rodzynki Polewa czekoladowa: 10 daktyli(...)spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni). Część jaglana Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam, a następnie ugotowałam do miękkości w wodzie. Do wystudzonej kaszy dodałam sok z pomarańczy, jajko i agawę, a następnie zblendowałam na gładko. Dodałam wiórki, rodzynki, pokrojone daktyle, śliwki oraz pomarańczę wraz ze sparzoną i pokrojoną na drobno skórką.  Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką. Całą masę

nietadieta
Walentynkowe ciasto z sercem 1296

wersji bezglutenowej. Wystarczy zastąpić mąkę pszenną skrobią ziemniaczaną. Polecam! Składniki: Ciasto czerwone/różowe: 250 g mąki pszennej* 50 g skrobi ziemniaczanej 225 g masła 150 g cukru 4 duże jajka (L) 1 łyżka syropu malinowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia czerwony lub różowy barwnik w żelu lub w proszku  * w wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną skrobią ziemniaczaną(...)wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boki formy posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Masło zmiksować z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę. Stopniowo, dodawać po jednym całym jajku, miksując po każdym. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać mąkę do masy mieszając delikatnie szpatułką by składniki połączyły się. Dodać wybrany kolor barwnika i bardzo dokładnie

maniapieczenia
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 202

wegańskie. Mogą być przygotowane z dodatkiem glonów lub bez nich, z pastą miso lub dashi i różnymi warzywami. Dodatki to zaś kwestia naszej wyobraźni: ugotowane na twardo jajka, glony watakame, grzyby shiitake lub mun, kawałki mięsa, marynowane tofu, wszelkiego rodzaju kiełki i warzywa. Tu nie ma ograniczeń! Przepis na mój ramen jest swobodną interpretacją tego japońskiego dania. Postanowiłem zabawić się(...)dodatkami i zrobić go po swojemu. Mój ramen jest w pełni wegetariański, a gdy nie dodamy jajka to nawet wegański. Jeśli jednak chcecie dorzucić trochę mięsiwa, to nie bójcie się. Będzie jeszcze bardziej treściwy. W przygotowaniu tego dania z ogromną pomocą przyszły mi produkty z internetowego sklepu FRISCO.PL , który zaopatrzył mnie w wymagane specjały kuchni japońskiej: grzyby shiitake, pastę miso

Food Square
Drożdżowe serduszka z budyniem truskawkowym 148

sztuk): 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 4 lekko czubate łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g stopionego masła 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 1 żółtko (w temperaturze pokojowej) szczypta soli Nadzienie: 2 budynie truskawkowe (może być też budyń malinowy) 700 ml mleka Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka cukier perłowy (opcjonalnie) Wykonanie(...)czubatą łyżkę mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15 minut). Gdy drożdże wyrosną wlewamy je do mąki, dodajemy stopione (jeszcze ciepłe masło), cukry, jajka, żółtko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy budyń

MyCookBook.pl
Pączki (wersja II) 118

wykonanie, trochę mniejsza ilość pączków mi wyszła niż z przepisu babci, ale smaczne i rozeszły się jeszcze ciepłe.   Składniki: (około 30 sztuk) 1 kg mąki 4 żółtka 2 jaja cukier waniliowy 115 g cukru 42 drożdży 500 ml mleka 100 g masła 2 łyżki spirytusu zapach waniliowy szczypta soli marmolada lub powidła olej do smażenia Masło rozpuścić(...)dwoma łyżkami mleka, łyżką cukru i łyżką mąki. Mąkę przesiać do dużej miski ze szczyptą soli, dodać rozrobione drożdże i odstawić do wyrośnięcia drożdży. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy żółtka, jaja, zapach, cukier, cukier waniliowy oraz stopniowo dodajemy letnie mleko. Zarabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy ostudzone masło. Wyrabiamy tak długo, aż będzie lśniące i będzie odchodzić od ścianek miski. Posypujemy

talerz przyjemności
Torcik Pavlova z Lemon curdem 170

Moje Wypieki , z modyfikacjami (dałam o połowę mniej cukru, dałam dodatkowo 200 g śmietany 18%). Składniki na dużą bezę o średnicy 30 cm: 275 gr białek (z 7 dużych jaj)* koniecznie w temperaturze pokojowej 360 gr cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Piekarnik nagrzać do 170 st. z termoobiegiem. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Białka(...)kremu dodać śmietanę, wymieszać. Smacznego! Torcik Pavlova z Lemon curdem Torcik Pavlova z Lemon curdem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='275 gr białek (z 7 dużych jaj)* koniecznie w temperaturze pokojowej 360 gr cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej skórka z 3 cytryn sok z 3 cytryn 2 jajka rozmiar L 2 żółtka rozmiar

moj przepis na
Jagodzianki 136

delikatne i w sam raz na teraz . Składniki : mąka luksusowa typ 550    Młynomag 600 g 3/4 szklanki cukru mleko 1.1/2 szklanki ciepłe lecz nie gorące  jaja 2 szt margaryna 100 g sól 1 szczypta drożdże świeże 30 g jagody mrożone mała miseczka Wykonanie : Do szklanki wlewamy(...)mleko tak polowe szklanki, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i drożdże. Mieszamy do  rozpuszczenia.Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy cukier i sól,robimy dołek i wlewamy rozdrobione drożdże. Wbijamy jaja,wlewamy rozpuszczoną margarynę i szybciutko zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je koło 10 minut po czym zostawiamy w misce przykryte ściereczką na około godzinę. Po godzinie wyrabiamy ciasto chwilkę i dzielimy

Różowa kuchnia
Sękate - czekoladowe ciasto z pijaną wiśnią 184

wiśnią z nalewki (oczywiście możecie je pominąć jeśli nie macie w swoich zapasach, lub ciasto będą jadły maluchy albo użyć wiśni z kompotu)   Składniki: 4 szkl. mąki 4 jaja 1 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru  2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki sody(...)łyżeczka cynamonu 3 jabłka 3-4 łyżki wydrylowanych wiśni (użyłam z nalewki, ale mogą być też świeże lub z kompotu) 20 dag orzechów włoskich 10 dag rodzynek Miksujemy jaja z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy olej i wymieszane ze sobą mąkę, sodę, kakao i cynamon. Mieszamy całość, wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka, wiśnie, orzechy i rodzynki. Po wymieszaniu

Cynamonowe szczęście
milosc na talerzu 161

Składniki na budyń: 1/2 litra mleka 3 i 1/2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,  1/2 laski wanilii --niekoniecznie 2 żółtka jaj(...)łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżka masła, Wykonanie 2/3 mleka podgrzewać w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem masła. Resztę mleka wymieszać z cukrem, roztrzepanymi żółtkami jaj oraz mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka  wlać powoli resztę mleka, wymieszanego z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając, na gładko.Gdy budyń zgęstnieje, powoli zagotować i zestawić  z ognia.Posypa

w mojej kuchni
Pieczone pączki lub babeczki czekoladowe 217

czwartek wyszły wilgotne i moooooocno czekoladowe :3 Kwaskowy dżemik w środku dodaje im tylko uroku ;)   Składniki: 2/3 szklanki oleju kokosowego lub masła klarowanego 1 szklanka kakao (niesłodzonego) 10 jaj 1 szklanka mleka kokosowego (pół na pół ze śmietanką kokosową) ¾ szklanki erytrolu 1 łyżeczka soli 1 szklanka mąki kokosowej Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy bądź migdałowy Opcjonalnie: dżem bez cukru(...)jeśli ich używamy. Gdy masa będzie jednolita cienkim strumieniem dolewamy do niej olej z kakao, ciągle miksując. UWAGA żeby olej nie był zbyt gorący, inaczej mogą nam się ściąć jaja i będziemy mieli jajecznicę zamiast deseru ;) Do połączonej czekoladowej masy dosypujemy partiamy (na około 3 razy) mąkę kokosową i miksujemy, aż wszystko się połączy. I masę na babeczki

Jak gotować i nie zwariować
Łososiowo- chrzanowa pasta kanapkowa 169

akurat rybna nie jestem :) Tutaj tego łososia zbyt mocno nie czuć, a chrzan dodatkowo robi swoją robotę, więc zajadałam się nią bez kręcenia nosem. Składniki: 6 ugotowanych żółtek jaj 1 łyżka(...)chrzanu tartego ostrego 100g wędzonego łososia 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy stołowej 3 duże rzodkiewki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku ewentualnie- drobno posiekane białka jaj Sposób przygotowania: Ugotowane żółtka przepuszczamy przez sitko. Dodajemy tarty chrzan, drobno posiekanego wędzonego łososia, posiekaną rzodkiewkę oraz pietruszkę. Mieszamy wraz z musztardą i majonezem, doprawiamy do smaku (użyłam tylko

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania