Inspiracja blog Moje Wypieki . Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód: 300 g mąki pszennej 150 gr zimnego masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 2 żółtka (z jajek rozmiar L) 1-2 łyżki zimnej wody Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki(...)obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Creme patissiere: 500 ml mleka 5 żółtek (z jajek rozmiar L) (lekko ciepłych, nie z lodówki) 1 laska wanilii 1/4 szklanki cukru 35 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej Dodatkowo: kilkanaście opłukanych, przepołowionych truskawek Laskę wanilii przeciąć
moj przepis natruskawek 2 jaja 3 łyżki mleka szczypta soli PRZYGOTOWANIE Miękkie masło miksujemy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy jaja i 3 łyżki mleka. Na koniec stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Truskawki kroimy w drobne kawałki i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy
La grande e la piccola cuocażelatyną. Smak galaretki i użyte owoce zależą od upodobań. Ja wybrałam galaretkę z owoców leśnych, która bardzo pasuje do malin i borówek. Składniki na blachę 25x35 cm: Biszkopt: 6 jaj 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli Warstwy śmietankowe (składniki na obie warstwy): 1 litr śmietany(...)galaretki 900 ml wrzątku owoce Dekoracja wierzchu: kilka łyżek sezamu (podprażonego na suchej patelni) 120 ml skondensowanego mleka słodzonego (pozostała część z puszki) owoce Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Jaja w temperaturze pokojowej rozdzielamy – białka i żółtka osobno. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem i octem do uzyskania gładkiej gęstej masy. Do żółtek przesiewamy mąkę
Trzeci talerzsztuk) SKŁADNIKI 250 gr mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 300 ml kefiru 1 jajko 250 gr mlecznej czekolady 100 gr masła 20 kostek białej czekolady Krem 250 gr serka typu philadelphia 50 gr masła 50 gr cukru pudru PRZYGOTOWANIE Czekoladę(...)proszek do pieczenia, sodę i kakao. W 2 misce wymieszać mokre składniki: przestudzoną czekoladę z masłem, kefir i jajko. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać. Ciasto przelać do foremek do muffinek wyłożonych papilotkami. W środek każdej muffinki
La grande e la piccola cuocamoże go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie, można zrobić w większej blaszce. Składniki: Biszkopt ciemny: 6 jaj 15 dag cukru 12 dag mąki tortowej 3 łyżki kakao 40 g masła Biszkopt jasny(...)jajka 3 łyżki cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa serowa: 80 dag twarogu mielonego ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 5 jaj 2 łyżki miękkiego masła 20 dag cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Krem budyniowy z likierem: 750ml mleka 2 budynie śmietankowe 32 g cukru z prawdziwa wanilią 4 łyżki
Wanilia i Kardamonlekkie placuszki ze szpinakiem i twarogiem. Można podać z sosem czosnkowym i kiełkami. Jeden placuszek ma tylko 154 kcal. Składniki (6 sporych placuszków): 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 4 jaja 3 ząbki czosnku 100 g chudego twarogu sól, pieprz(...)mąki orkiszowej (może być inna) 3 łyżki otrąb owsianych Dodatki: jogurt naturalny sól, pieprz czarny czosnek kiełki Przygotowanie Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Do miski wbijamy jaja, dodajemy mąkę, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy – wszystko razem mieszamy intensywnie trzepaczką. Do wymieszanych składników dodajemy rozdrobniony widelcem twaróg oraz odsączony szpinak i znowu mieszamy. Na wyłożonej
e-PrzepisyKulinarneburo i pochmurno :) No gdzie ta wiosna, ja si ę pytam, no gdzie?!!! Składniki na okrągłą formę silikonową do babki - o średnicy i głębokości 24x10 cm (LxH) : CIASTO: 4 jaja - duże 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki majonezu FOLWARK - płaskie 1 aromat śmietankowy szczypta zielonego(...)łyżeczka oliwy - do wysmarowania formy silikonowej GLAZURA: 1 szkl. cukru pudru sok z 1 limonki 1 łyżka gorącej wody kolorowe perełki - do dekoracji W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier. Dodać obie mąki , proszek do pieczenia i barwnik sp ożywczy , krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować
Grunt to przepis!łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 50 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 50 g roztopionego masła 2 jaja(...)mleka około 300 g porzeczek 2 łyżki oleju roślinnego Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce miksujemy jaja z cukrami, rozpuszczonym masłem i mlekiem. Przelewamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy (za pomocą miksera). Do powstałego ciasta dodajemy umyte i oczyszczone porzeczki - delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek
peggiwkuchniBiszkopt czekoladowy z gruszkami Okrągła foremka o średnicy 26 cm 230g miękkiego masła 80% 200g brązowego cukru 4 jaja 225g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kakao 4 łyżki mleka 2 gruszki Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Jeśli masło jest twarde robimy to w garnku, lekko podgrzewając na małym ogniu. Następnie dodajemy jaja cały czas miksując. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dolewając mleko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do foremki i wyrównujemy. Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy
peggiwkuchniznikają momentalnie. Szybko zrobione, szybko zjedzone! :-) Placki z twarogiem i jabłkami PLACKI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI Na około 12 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 jaja 1 szklanka mleka szczypta soli 160 g białego sera 1 cukier wanilinowy (16g) 2 jabłka(...)wody olej do smażenia Biały ser rozgniatamy widelcem. Jabłka myjemy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach - mieszamy z białym serem, sokiem z cytryny i cynamonem. Jaja miksujemy z mlekiem, cukrem wanilinowym i szczypta soli. Cały czas miksując stopniowo dodajemy mąkę. Dodajemy masę serowo-jabłkową i mieszamy przy pomocy łyżki. Jeśli ciasto wychodzi zbyt gęste dodajemy
peggiwkuchnipieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 2/3 szklanki oleju 3 jaja 1/2 szklanki soku ananasowego 1/2 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Jaja, cukier i cukier waniliowy ubić. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodką, cynamonem i solą. Wlać olej i sok, wymieszać. Dodać startą marchew i orzechy, wymieszać. Ciasto
talerz przyjemnościSkładniki: 1/2 szklanki mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 1 szklanka cukru; 4 jaja; 1/3 szklanki(...)majonezu; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: Forma do babki; Tłuszcz do wysmarowania formy (u mnie margaryna). Szklanka = 250 ml. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta (tj. obie mąki, cukier, jaja, majonez, proszek do pieczenia) umieścić w misie (u mnie od miksera) i miksować mikserem przez 3 - 5 minut, aż cukier się rozpuści. Formę na babkę wysmarować tłuszczem
Gospodyni Miejskasprawdzony!Najlepszy!) 3 jaja 1 żółtko 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny 200 ml kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Jaja i żółtko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, mąkę i ser i miksujemy do polączenia się składników. Na koniec dodajemy sok z cytryny, mieszamy
Moje Słodkie Piekiełkoprzepis na ciasto drożdżowe z książeczki "Ciasta, ciastka, ciasteczka", którą dostałam od Mamy. składniki: 500 g mąki pszennej 1/2 szl cukru 1 łyżka świeżych drożdży 7/8 szkl mleka 5 jaj szczypta soli 80 g stopionego masła łyżka ekstraktu z wanilii ponadto(...)łyżki kakao 1,5 łyżki mleka roztrzepane jajko do posmarowania W podgrzanym mleku rozrobić drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyburzenia. Pozostałą mąkę przesiać, dodać jaja, cukier, sól, ekstrakt, i rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając masło. Przykryć, dostawić na około 20 minut. Następnie z ciasta oderwać kawałek wielkości pięści, pozostałe podzielić na dwie
6niebojakich lubicie lub zupełnie z nich zrezygnować, bo bez dodatków są równie smaczne. Słodzone ksylitolem, dla spulchnienia użyłam proszku do pieczenia dla bezglutenowców, ale możecie go zastąpić sodą oczyszczoną, jaja polecam wiejskie od kur nie karmionych(...)paszą i antybiotykami. Robi się je w kilka minut, a smakują wyśmienicie. Składniki: - 2 szklanki płatków orkiszowych - 1 szklanka mąki kukurydzianej - 1/2 szklanki mąki jaglanej - 1/2 szklanki ksylitolu - 2 jaja wiejskie - 10 dag roztopionego masła - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody - szczypta soli - 3/4 szklanki żurawiny lub innych bakalii Po produkty na ciasteczka zajrzyjcie na stronę
Apetyczna babeczka