właśnie sałatka. I to szybka z niej "dama".SKŁADNIKI:- Tuńczyk w oleju, puszka,- Czerwony ryż, 100 g,- Por, 1 spory,- Papryka Czerwona, 1- Papryka Żółta, 1- Pomidor, 3-4,- Jajka, 3- Zielone Oliwki, /do smaku - mało ich trzeba i i tak będą wyczuwalne/- Włoski ser sałatkowy, - Kukurydza, puszka,- Ziarenka "Piekło Niebo"- Sezam Czarny,- Czosnek Niedźwiedzi,- Mieszanka - Pomidor, Szczypiorek, Sól(...)momentu, aż ryż wsiąknie całą wodę. Nie może być za miękki. Gotujemy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę masła lub oliwy z oliwek.2. Gotujemy jajka na twardo. 3. Kroimy wszystkie składniki.4. Dodajemy tuńczyka w oleju i kukurydzę. 5. Mieszamy z majonezem i wszystkimi przyprawami./Jeśli chodzi o ser - jest dość słony
Wypisz Wymalujstarty na tarce1/2 łyżki świeżo startego imbiru1 łyżka sosu sojowegoZupa:1,5 l azjatyckiego bulionu drobiowego1 łyżeczka cukru trzcinowego1 ząbek czosnkuodrobina oleju2 łyżki sosu sojowegoDodatkowo:posiekany szczypiorekczosnek prażony**jajko do smarowania krawędziCZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Zaczynamy od farszu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy czosnek, starty imbir i posiekane dymki, smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso(...)będzie gotowe (około 10 minut). Wlewamy sos sojowy, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.2. Teraz przygotowujemy ciasto. W misce łączymy mąkę z solą, w szklance jajko z wodą. Po środku mąki tworzymy dziurę i cienkim strumieniem wlewamy jajko z wodą. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Gdyby było zbyt twarde, dodajemy odrobinę więcej wody; zbyt
Tajskie smakiJajka faszerowane możemy zrobić jako przystawkę na imprezę lub ozdobić nimi świąteczny stół. Wielkanoc jest doskonałą okazją, aby przygotować jajka faszerowane pastą z tuńczyka i twarożku. Pięknie się prezentują i wyjątkowo smakują Składniki:6 jajek1 puszka tuńczyka130 g twarogu1 łyżka majonezusólpieprzPrzygotowanie:Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Przekroić na pół (wzdłuż) i wyjąć żółtka. Tuńczyka odsączyć, dodać żółtka, twaróg, majonez
Oryginalny smakstrony do góry, żeby przez otwory w tacce parowaru zawartość nie uciekła. Jako, że duży ze mnie facet i lubię dobrze ( dużo ) zjeść to oczywiście na 1,2 jajkach się nie skończyło, były 3 :) i 2 papryki. Składniki :3 jajka ( możecie mniej lub więcej, w zależności kto ile lubi i jest w stanie zjeść )2 papryki np. czerwona(...)bazylią Papryki myjemy, kroimy oraz wyciągamy wnętrzności :) Kroimy ją na 3/4 wysokości. Im wyższa ścianka, tym dłużej jajecznica będzie nam się robiła. Górę papryki kroimy na małe kawałeczki.Jajka rozbijamy na talerzu, dodajemy przyprawy. Przyprawy według własnego gustu i upodobań. Ja dodaję pieprz czarny i ostatnio nowo odkrytą przeze mnie przyprawę z Kamisu "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Parowar Facetaposiłku w ciągu dnia, jak to niektórzy mówią.Na śniadanie wymyśliłem pastę jajeczną z białym serem i porem, oczywiście gotowana w parowarze. Oprócz twarogu rzecz jasna :)Składniki : 2 jajka ok. 7-10 cm białej części z pora80g białego sera chudego 0,5% 3 kromki chleba1 łyżka jogurtu naturalnego 3 listki świeżej bazylii Przyprawy :pieprz czarny(...)Pora myjemy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Jajka wkładamy na dolną półkę w parowarze, a wyżej w folii aluminiowej pokrojonego pora. Tak jak na zdjęciu wyżej, z folii robimy małą tackę. Parujemy wszystko 20 minut. Po parowaniu czekamy, aż jajka trochę ostygną, a woda z pora odparuję.Następnie jajko kroimy na siatce ( krajarce, szatkownicy, każdy inaczej może nazywa
Parowar Facetajajekkilka plasterków szynki1 cebulapapryka konserwowasól pieprzszczypiorekmozzarellamasło klarowaneWykonanie:Rozgrzewamy masło. Podsmażamy na nim pokrojoną drobno cebulkę, po chwili dorzucamy pokrojoną szynkę. Chwilę smażymy po czym dodajemy pokrojoną paprykę konserwową. Jajka roztrzepujemy w miseczce, pieprzymy i lekko i - uwaga nie solimy! Do jaje dodajemy startą na drobnych oczkach mozzarellę, która jest słona, więc soląc jajka bardzo łatwo przesolić potrawę. Rozkłócone jajka
Walijskie Pichceniedomu są dzieci, które nie przepadają za warzywami :)) Klopsy fajnie smakują zarówno na ciepło w wersji obiadowej, jak i na zimno. Składniki: (na 11 niewielkich klopsików) 7 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka (surowe) kilka różyczek ugotowanego brokuła 1 cebula 2 łyżki bułki tartej kilka różyczek ugotowanego kalafiora sól pieprz koperek olej Wykonanie: Jajka ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę(...)kroimy w drobną kostkę.W dużej misce mieszamy starte jajka, cebulkę, rozduszony widelcem kalafior i brokuł, koperek oraz przyprawy: sól, pieprz do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy ponownie. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy okrągłe, nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron
Walijskie Pichceniepokazać, że takie dania też mogą być smaczne, sycące, a przede wszystkim lekkie i zdrowe :) Składniki: pół główki sałaty rzymskiej pół średniej wielkości cukinii pół pomidora kilka różyczek brokułu jajko kilka pieczarek kremowy sos balsamiczny Wykonanie: W dwóch osobnych garnkach gotujemy wodę na brokuły i jajko. Gdy woda będzie gorąca, wkładamy brokuły i gotujemy do momentu, aż zaczną pachnieć "sobą(...)wówczas odlewamy wodę i wyjmujemy warzywa. Jajko wkładamy do wrzątku na 4,5 minuty, czas mierzymy czasomierzem. Cukinię kroimy wzdłuż w paski grubości ok 1 cm, sałatę kroimy na pół. Smażymy z dwóch stron na patelni grillowej / grillu elektrycznym lub zwykłej patelni na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki kroimy na pół i również smażymy na niewielkiej ilości oleju. Ważne, by wszystkie
Taste Of My Daymasę. - Zielony sos aioliSkładniki: 4 ząbki czosnku żółtko 200 ml oliwy z oliwek cytryna sól, pieprz rukola, natka pietruszki Wykonanie: Do pojemnika blendera wkładamy obrane ząbki czosnku, żółtko jajka, sól, pieprz i całość miksujemy. Kolejno w małych porcjach dodajemy oliwę i miksujemy jak majonez na gładką, jednolitą masę. W gdy baza jest gotowa, do pojemnika dodajemy rukolę, pietruszkę(...)cytryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji. 3. KotletySkładniki: 0,5 kg mięsa wołowego bez kości 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku kawałeczek cebuli 1 jajko kilka liści bazylii sól, pieprz, ew. tabasco, zioła, np. mieszanka ziół prowansalskich Wykonanie:Mięso kroimy na mniejsze kawałki, tak, żeby zmieściły się do maszynki do mięsa i mielimy je. Przez maszynkę przepuszczamy
Taste Of My Dayprawda zwiększyłam ilość sera do 750 g i resztę składników oczywiście też.. Spód 200 g mąki pszennej 75 g cukru 75 g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 500 g sera na sernik (chudego) 150 g cukru 2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku 100 ml oleju roślinnego 3 jajka(...)mleka skórki owocowe -mix Rozgrzać piekarnik do 180 C.Mąkę zmiksować z cukrem, masłem, jajkiem i proszkiem do pieczenia, aby powstało ciasto. Rozwałkować je pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia, a następnie wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy (tortownicy) do pieczenia tak, aby pokryło dno i brzegi na wysokość 2 cm.Zmiksować ser z cukrem, aromatem waniliowym, budyniem w proszku
Moje domowe kucharzeniepapryka czerwona 0,5 szt. ogórek świeży 0,5 szt. młoda cukinia 2 małe pomidory 1 łyżeczka curry - oryginalne indyjskie 10 dag mozzarella 4 jajka sól, pieprz Wykonanie: Do nagrzanego do 200 C piekarnika, wstawić lekko przesmarowane oliwą naczynia na których będziemy zapiekać omlet. Cebulę pokroić w ósemki, paprykę w paski, ogórek w pół plasterki(...)posypać curry, odrobinę posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć jeszcze 1 minutę. Całość smażyć około 6 minut. Warzywa powinny być chrupkie, nie powinny puścić soków. Jajka roztrzepać, lekko osolić. Ostrożnie wyjąć z piekarnika gorące naczynia do zapiekania. Przełożyć na nie warzywa i zalać jajkami. Wszystko posypać startym żółtym serem. Ser posypać jeszcze odrobiną curry i wstawić
Kulinarny karnet Christopheragdyż potrzebne składniki już są w lodówce. Przepis można też dowolnie modyfikować używając innych warzyw, lub na przykład dodając do niego odrobinę podsmażonego boczku. Do przygotowania omleta użyłem: 3 jajek, 1/2 średniej cukinii, 1 pomidora, 1/2 średniej cebuli, 20 gram masła, 1/3 papryczki chili, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie omleta rozpocząłem od pokrojenia warzyw. Cukinię pokroiłem pod lekkim ukosem(...)użyte do omleta warzywa można dowolnie modyfikować, a świetnym pomysłem jest też dodanie kilku plasterków podsmażonego wcześniej na chrupko boczku. Bardzo dobry będzie również omlet posypany startym żółtym serem. Jajka dokładnie roztrzepałem i ubijałem za pomocą trzepaczki przez około 3 minuty, aby były delikatnie napowietrzone. Przyprawiłem je solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozpuściłem 20 gram masła
Wyprawy kulinarneWspaniała szarlotka od Doroty z forum Smaczny.pl. Jest jednym z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Prosta, nie wymaga wielu składników i zawsze wychodzi. Polecam. Składniki ciasta: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek (zawsze daję więcej) 1 kisiel cytrynowy 3 łyżki cukru(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie i przykryć pozostałym ciastem. Piec 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Składniki: Ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie: 1 kg jabłek 1 kisiel cytrynowy 3 łyżki cukru Do dekoracji: cukier
Praktyczna plprzygotowałam dwie potrawy, które nawiązują do wielkanocnych tradycji Włoch . Dziś zapraszam Was na pierwszą z nich - Torta Pasqualina , czyli wytrawną tartę z nadzieniem ze szpinaku, ricotty i parmezanu oraz jajkami na twardo . Zdaniem mojego Męża, który nie jest wielbicielem tart, Torta Pasqualina " jest smaczna " i " ma bardzo wielkanocny smak ":) A ja dodam od siebie, że również uroczo wygląda:) Polecam(...)tarty jest wyrazista w smaku , zawiera zmniejszoną ilość ricotty, a dużo zielonego w porównaniu do standardowych przepisów. Zamiast typowej okrągłej formy użyłam foremki keksówki , aby uzyskać ładne plastry z jajkiem w środku. Więcej informacji o Torta Pasqualina oraz tradycyjny przepis możecie znaleźć tutaj . Wielkanocna tarta ze szpinakiem i jajkiem Torta Pasqualina wzorowana na tym przepisie
Chilli Czosnek i OliwaLubicie kolorowe sałatki, oraz słodkie i wytrawne połączenia? Ta sałatka wzbudzi wasz zachwyt. Taka kolorowa Sałatka z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami, pomidorami i winogronami to smaczne i zdrowe połączenie. Do tego jest nisko kaloryczna. Przepiórcze jajka kupiłam w sobotę, właśnie z myślą o sałatce. Ile minut gotować przepiórcze jajko na twardo i na miękko? Na miękko gotujemy jajka(...)twardo: 3-4 minuty. Takie małe jajeczka świetnie komponują się z takiej samej wielkości pomidorami koktajlowymi, są świetne i efektowne w sałatkach. Sałatka z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami 1 grono winogrona kroimy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy nie przecinając do końca, tworząc wachlarz. Wokół oliwek faszerowanych papryczkami piri piri zawijamy mały plasterek wędzonego łososia. Ugotowane na twardo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię