Shakshouka (szakszuka) – jajka w pomidorach

Shakshouka (szakszuka) – jajka w pomidorach

Shakshouka (szakszuka) – jajka w pomidorach

Shakshouka (czytaj: szakszuka) to danie znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „bałagan”. W skrócie to ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Idealne, syte weekendowe śniadanie (szczególnie po piątkowej imprezie). Ja robię szakszukę, gdy na śniadaniu mam gości – sos robię wieczorem, a rano tylko zapiekam w nim jajka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stanowiła także obiad czy kolację – warto wtedy dodać do dania coś mięsnego np... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Poezja smaku

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Skuteczne domowe syropy na przeziębienie

Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Magiczne substancje spalające tłuszcz

Jeżeli masz dodatkowe kilogramy w postaci tkanki tłuszczowej i ćwiczysz, a nie możesz ich spalić to może coś jest nie tak w diecie.

Czytaj dalej...

Autor

PoezjaSmaku

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pomidor, śniadanie, sosy, jajko, zupa pomidorowa, cebula, pieczywo, mielone, śniadania, sos pomidorowy, impreza, kolacja, boczek, lekka, czosnek, cukier, papryka, wegetarianskiego, bagietka, pietruszka, obiad, sos do jajek, dania mięsne, lekkie dania, sos mięsny, boczek w sosie, sos z octu balsamicznego , sos do mielonego , pomidorowa ze świeżych pomidorów, pomysł na obiad

Inne przepisy z Poezja smaku

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.