Kartacze – kluski tarte z mięsem

Kartacze – kluski tarte z mięsem

Kartacze – kluski tarte z mięsem

Kluski tarte z mięsem, czyli kartacze lub cepeliny są popularnym daniem kuchni litewskiej i kuchni północno – wschodniej Polski (zwłaszcza Suwalszczyzny). Niestety nie było mi dane nigdy jeść takich oryginalnych kartaczy, ale jeśli wybiorę się w rejony z których słyną, na pewno je spróbuję, a tymczasem podaję przepis :) Kluski tarte: Około 1 kg ugotowanych ziemniaków Około ½ kg surowych ziemniaków  1 jajko 4 – 8 łyżek mąki pszennej (dałam 6 łyżek – około 15 dag) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczka soli F... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smakowy Raj

Autor

Smakowy Raj OlinkaSmakowy Raj Olinka

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kluski, ziemniak, ziemniaki, tarta, mięso, mąka, ciasto, jajko, sok, sosy, cebula, czosnek, karczek, mielone, obiad, rosół, dania mięsne, mięso mielone, jajka z farszem, sos do mielonego , sos do jajek, ciasto z masa, ciasta z masa, mięso na obiad, sos mięsny, ziemniaki na obiad

Inne przepisy z Smakowy Raj

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.