Przepis na : deser
Moje tegoroczne odkrycie- pyszna, łatwa w przyrządzeniu, lekka drożdżowa pychotka! Składniki: 3 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 15 dag masła, 4 jaja, ½ szklanki cukru, 1 szczypta soli, 5 dag płatków migdałowych, Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, mleko, jaja, stopione masło, cukier i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie ciasto ręką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i gdy ciasto podwoi objętość , wyl... czytaj dalej...
Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com