Ciasto “Jajka sadzone na słodko” jest szczególnym z dwóch względów. Po pierwsze ciasto okazało się pysznym żartem Prima Aprilisowym dla mojej młodszej córki. Otóż, nie jada Ona w ogóle jajek, dopóki nie przekroiłam brzoskwniki na cieście i nie pokazałam że jest to owoc, a nie sadzone jajka, nie chciała go nawet spróbowac... śmiechu było co nie miara....Trzeba było zobaczyć Jej minę, pełną konsternacji i niedowierzania!! Oj nie ładnie tak żartować z dzieciaków)) Po drugie, ciasto zostało zakwalifiko... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Ciasto z jajami sadzonymi - świetny pomysł :) http://nietylkopasta.blogspot.com
Ta biała "mączka" kukurydziana, to skrobia. ;)Ciacho mniam mniam.
Gdzie można kupić "polewę żelującą"? To coś innego niż żelatyna? pozdrawiam
Polwe zelujaca kiedys kupilam w Aldim, taka niemiecka Tortenguss. Widzialam tez chyba w Kauflandzie. Polewa , to nie zelatyna, to taki proszek(jak kisielowy- bezbarwny) z cukrem, do ktorego dodaje sie wode i zagotowuje. POzdrawiam serdecznie))