Święta Wielkanocne są coraz bliżej. W zeszłym roku zaprezentowałam kilka przepisów, które można przejrzeć tutaj. W tym roku, postaram się dodać kilka nowych przepisów zaczynając od domowego majonezu. Święta Wielkiej Nocy nie mogą się obejść bez jaj na twardo z majonezem, a według mnie najlepszy majonez to ten zrobiony własnoręcznie. Ja użyłam swojskich jaj, które mają bardzo żółte żółtka, dzięki czemu mój majonez również ma kolor żółty. Oczywiście jest przy nim wbrew pozorom sporo pracy, ale myślę, że... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...