jajko - 22300 przepisów (strona:54/1487)

Zapiekanka ziemniaczana 182

byłam wtedy wniebowzięta, bo wprost ją uwielbiam. Jest prosta i szybko się ją robi, ale to chyba ta jej prostot jest taka zachwycająca. Jej składniki to tylko jajka, ziemniaki i cebula, a do tego szklanka mleka. Jedno wielkie mniam. Zapiekanka naprawdę godna polecenia i nie droga a to jak najbardziej dodatkowy plus. Za to mocno sycąca. Idealna na obiad. Składniki(...)ziemniaków 5 jajek 4-5 cebul sól/pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, ale nie należy ich za bardzo rozgotować. Najlepiej wyjąć je jak będą jeszcze twardsze niż te podawane do obiadu. Odlać wodę i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w plasterki, następnie przerzucić na patelnie i zeszklić z łyżką oliwy. Jajka ugotować na twardo

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka Galicyjska 152

pochodzą konkretnie. Ciacho polecam jak najbardziej. Pyszota dla smakoszy szarlotek i jabłeczników. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 3/4 (200 g) masła ( u mnie Roślinne) 1/2 szklanki cukru pudru jajko łyżka zsiadłego mleka Nadzienie jabłkowe: 1kg jabłek najlepiej kwaskowatych) 2/3 szklanki cukru jajko 2/3 szklanki kremówki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy do miski(...)następnie dodajemy pokrojone masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder, zamieszać. Na koniec dodajemy jajko i zsiadłe mleko (można dać śmietanę 18%, ale akurat ja miałam jeszcze trochę mleka). Ja przez chwilę jeszcze wszystko siekam nożem, aż mleko i jajko połączą się z masłem i mąką. Następnie zakasać rękawy i ugniatać ciasto ręcznie (w taki sposób ciasto tak bardzo

Moje pyszne gotowanie
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 130

kruche ciasto:180 g mąki pszennej100 g zimnego masła1 jajkoszczypta soli morskiejDo zalania:4 jajka80 ml kwaśnej śmietanygarść koperkuszczypta soliszczypta świeżo mielonego pieprzuPrzygotowanie:Masło posiekać i zagnieść z mąką, jajkiem i solą. Uformować kulę i wstawić na 30 min do lodówki.Formę na tartę posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać(...)Gruszkę obrać i pokroić wzdłuż na talarki. Grillować z obu stron.Na ciasto wyłożyć równomiernie karmelizowany fenkuł, następnie plasterki gruszki i pokrojonego w paski łososia.W osobnej misie roztrzepać jajka ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać posiekany koperek. Masą zalać quiche.Piec 30-40 minut w 180°C aż jajka się zetną, a quiche się zarumieni. Podawać

Food Square
Bułeczki drożdżowe 165

Obiecaliśmy bułeczki drożdżowe, więc lecimy z tematem.Potrzebne składniki:-10 dkg świeżych drożdży-ok. 1,5 kg mąki pszennej-1 kostka margaryny-3 szklanki ciepłego mleka-cukier-9 jajek-0,8 kg chudego twarogu-sól-olejek zapachowy śmietankowy-3 łyżki mąki ziemniaczanej-świeże śliwkiPrzygotowujemy rozczyn:Rozcieramy drożdże z 5 łyżkami cukru.Dodajemy 1 szklankę mleka i ok. 6 łyżek mąki. Mieszamy, posypujemy(...)Rozczyn rośnie, więc przygotowujemy nadzienie.Ze śliwek usuwamy pestki, dzielimy śliwki na 4 części (zamiast śliwek może być dżem).Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy ok. 1 szklankę cukru, 3 jajka, 0,5 kostki   stopionej margaryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i kilka kropli zapachu śmietankowego.Solidnie mieszamy mikserem i gotowe.   Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto.Do większej miseczki wlewamy

Maminek kulinarny
Grzybki faszerowane grzybkami 133

zamrażarce.Oczywiście są to opieńki, ale mogą być każde inne.Najpierw przygotowujemy ciasto jak na sakiewki z kaszanką.Następnie przygotowujemy farsz.-ok. 0,5 kg gotowanych grzybów-1 jajko-1 sucha bułka-1 duża cebula-bułka tarta-warzywko-pieprz   Cebulę kroimy w grube półplastry i rumienimy na patelni.Suchą bułkę moczymy i odciskamy.Grzyby, cebulę i namoczoną bułkę mielimy(...)maszynce.Dodajemy jajko, przyprawy i tartej bułki tyle, aby masa była zwarta.   Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki w dwóch rozmiarach. Małe napełnione farszembędą imitowały nóżkę grzyba a większe, też wypełnione farszem będą "udawały" kapelusze.   Uformowane grzybki smarujemy roztrzepanym jajkiem: nóżki samym jajkiem a kapeluszejajkiem z dodatkiem słodkiej papryki.Grzybki wstawiamy do pieca na 15 minut w temp

Maminek kulinarny
Ciasto drożdżowe z jabłkami i serem 135

szklanka ciepłego mleka                                    2 jajka i 2 żółtka                                    3 łyżki cukru(...)cukier do smaku                                     1 jajko                                     2 dkg stopionego masła

Maminek kulinarny
Babka odrywana, z jabłkami 163

porcje można sobie odrywać bez użycia noża.   Składniki na ciasto:-ok. 5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-300 ml ciepłego mleka-4 łyżki cukru-3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat-szczypta soli-3 jabłka-dżem-brązowy cukier-olej   Składniki na syrop:-2 szklanki wody-szklanka cukru-łyżeczka kwasku(...)ucieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i szklankę mąki.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.   Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, aromat, mleko, rozczyn drożdżowy,żółtka i jajko. Zagniatamy ciasto.Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy.   Tniemy na prostokąty.    Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym

Maminek kulinarny
Bułeczki cynamonowe 162

Polecam gorąco!Składniki:Ciasto:350 g mąki pszennej typ 45035 g cukru7 g drożdży instant200 ml mleka50 g masłaszczypta soli1 jajkoDodatkowo:50 g masła50 g cukru1 łyżeczka cynamonu1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże instant i sól. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W garnuszku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy mleko, jajko i mieszamy. Masło jest gorące(...)zimne mleko szybko je chłodzi i nie ma obawy, że jajko się zetnie. Płynne składniki dodajemy do suchych, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (ręką lub mikserem z hakiem). Można delikatnie podsypać mąką jeśli jest taka konieczność. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.W tym czasie przygotowujemy cynamonowe wypełnienie. W garnuszku rozpuszczamy 50 g masła

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety z mielonej piersi drobiowej, szynki i płatków owsianych - polpette impanate di petto di pollo con prosciutto e avena 340

SKLADNIKI 500 g mielonej piersi drobiowej 200 g szynki gotowanej      1 jajko      3 łyżki błyskawicznych  płatków owsianych      3 łyżki mleka      2 łyżki tartego sera typu Parmezan       nać pietruszki PANIERKA 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli  bułka tarta olej do smażenia  SPOSÓB(...)POSTEPOWANIA Zmielić szynkę. Wymieszać w naczyniu zmieloną pierś  drobiowa, jajko, zmielona szynkę, błyskawiczne płatki owsiane, 3 łyżki mleka, tarty ser, pokrojoną nać pietruszki. Roztrzepać 1 jajko z 2 łyżkami  mleka i szczyptą soli. Formować nieduże płaskie kotleciki, każdy obtoczyc najpierw w bulce tartej potem w jajku i jeszcze raz w bulce tartej.  Smażyć na rumiano i podawać

zielonacukinka
Żurek z białym serem 203

Żurek z białym serem...Lekko kwaśny, z dużą ilość majeranku.Z delikatną nutą czosnku i chrzanu.Zabielony kwaśną śmietaną.Podany z jajkiem i białym serem.Polecam!Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;1 ząbek czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek(...)zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżka majeranku;1 średnia cebula;250 g półtłustego, białego sera;250 g dobrej jakości kiełbasy (np. śląskiej); 1 łyżka oleju;Sól;Pieprz;Jajka ugotowane na twardo - po 1 na talerz.Sposób przygotowania:Jajka ugotować na twardo.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić

Gospodyni Miejska
Cantucci z żurawiną 183

mąki,½ szklanki cukru,Skórka otarta z pomarańczy,4 jaja (jedno do smarowania ciastek),2 łyżki  miękkiego masła,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka cynamonu,Szczypta soli.Przygotowanie:Jaja zmiksować z cukrem i masłem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać żurawinę i skórkę z pomarańczy. Twardy(...)kawałka podzielić na dwie porcje, uformować wałki o średnicy ok. 5 cm, lekko spłaszczyć, położyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec ok. 20 minut.Wyjąć z piekarnika, studzić ok. 5 minut, pokroi na kromki przy użyciu noża z piłką.Wstawić do piekarnika, piec ok. 15 minut, przekręcić na drugą

SzczyptaSmaQ
Mus z czekolady 1972

przygotowania:15 minut + chłodzeniePorcje:4    Składniki:60 g gorzkiej czekolady,120 ml śmietany kremówki,1 duże jajo,15 g cukru,1 łyżeczka brandy,czekolada do dekoracji (wiórki, płatki, kluseczki z sosu czekoladowego itp.).Przygotowanie:Ubić schłodzoną śmietanę.Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej (miskę z jajami postawić nad garnkiem z gotującą się wodą, ubijać

SzczyptaSmaQ
Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry 192

mące pszennej chlebowej 195 g mąki pszennej chlebowej90 g mąki tortowej20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant)6 soli30 g cukru pudru12 g pełnego mleka w proszku1 jajko 62 g wodyodrobina jajka wymieszanego z mlekiem do glazurowania bułekzielone części liści pora  Przygotowanie bułek: Przygotuj Tang Zhong z mąki chlebowej i wody w proporcji 1:5. Jeśli(...)rozrób je z połową cukru.W większej misce wymieszaj suche składniki: mąki, mleko w proszku, sól (i drożdże instant, jeśli je używasz).W drugiej misce wymieszaj Tang Zhong, wodę i jajko ( i rozrobione z cukrem świeże drożdże, jeśli ich używałeś). Pamiętaj jednak, aby zostawić sobie odrobinę jajka do poglazurowania bułek. Do miski z suchymi składnikami dodaj składniki mokre i mieszaj

Grahamka, weka i kajzerka
Chałka z kruszonką 220

użyłam tortowej typ 450)20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych1 jajko40 ml mleka80 ml wody60 g masła4 łyżeczki cukruKruszonka:2 łyżki mąki1 łyżka cukru1 łyżka masła+1 jajko do smarowaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 140 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1.  Do szklanki wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i zostawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, po środku robimy(...)dziurę, wbijamy jajko, wlewamy mleko i wodę, pokrojone w drobną kostkę masło i przygotowane drożdże. Mieszamy i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.2. Ciasto wykładamy na stolnicę, Formujemy gruby wałek i kroimy go na 5 równych części i formujemy z nich cienkie wałeczki. Wałki łączymy na górze

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania