razem ze mną :)) zrobić wcześniej i zamrozić surowe by w Wigilię tylko ugotować.Składniki (na ok. 100 sztuk):Na farsz:3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)3 średnie jajka (M)bułka tarta (opcjonalnie)sól, pieprzNa ciasto:150 g mąki1 jajkociepła wodasólPrzygotowanie:Grzyby na farsz namaczamy na kilka godzin lub na noc. Gotujemy aż będą miękkie - ok. 1 godziny(...)małym ogniu. 2 jajka także gotujemy i studzimy. Grzyby odcedzamy i siekamy bardzo drobno. To samo robimy z jajkiem. Oba składniki mieszamy, dodajemy surowe jajko by je połączyło. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gdyby farsz był zbyt rzadki możemy dosypać trochę bułki tartej.3/4 mąki wsypujemy do głębokiego talerza i dodajemy jajko i szczyptę soli. Mieszamy przy użyciu widelca powoli
Zakręcony WidelecŚwięta…..śledzie…..sałatka….. :)Składniki:4 filety śledziowe np. korzenne,4 jajka,2 ogórki kiszone,2 łyżki groszku konserwowego,1 łyżka majonezu,2 łyżki śmietany jogurtowej,1 łyżeczka musztardy francuskiej,sól do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,kiełki rzodkiewki do dekoracji,świeża rukola,ziarna kapary.Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na gruba kostkę. Jedno jajko(...)zostawiamy niepokrojone. Ogórek i śledzie kroimy w kostkę. Dwa filety zostawiamy w całości. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, ogórki, śledzie, groszek, dodajemy sos śmietanowo - majonezowy i całość ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się
Moniki Smakołykiszklanki dobrego oleju,1 łyżeczka musztardy,sól do smaku,szczypta cukru,sok z cytryny do smaku.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jest to podstawowa zasada, aby majonez udał się. Jajko przed rozbiciem i oddzieleniem białka od żółtka należy umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielone od białka żółtko przy pomocy trzepaczki rózgowej lub drewnianej pałki łączyć z olejem, dolewając(...)Mnie akurat coś takiego przydarzyło się kiedy używałam miksera. Od kiedy używam trzepaczki majonez nie sprawia mi kłopotu.Aby majonez był smaczny ważna jest jakość jego głównych składników, czyli jajek i oleju. Jajka powinny być świeże, to podstawa. Najlepiej ze sprawdzonego źródła, nie polecam jajek marketowych. Ja korzystam z jajek przywiezionych ze wsi lub kupuję w osiedlowym warzywniaku, zawsze
Codzienna kuchnia niecodziennaTort dla cioteczki na "Barbórkę" Składniki: ( temperatura pokojowa) Ciasto: 250 g margaryny szklanka cukru 4 jajka 350 g mąki pszennej łyżka sody sok i skórka z 2 cytryn Krem cytrynowy: 7 łyżek drobnego cukru skórka i sok z jednej cytryny 2 jajka 50 g margaryny Krem na wierzch: 150 g margaryny 1.5 szklanki cukru pudru (przesianej) 2 łyżki mleka(...)szczypta przyprawy do piernika Dodatkowo: 3 łyżki wody 6 łyżek dżemu morelowego Wykonanie: Ciasto: Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ubij masło razem z cukrem na puszek. Następnie dodawaj stopniowo jajka z łyżką mąki. Resztę mąki przesiej z sodą i dodaj skórkę cytrynową dodaj do jajek, następnie sok z cytryny. Wymieszaj. Podziel na dwie małe tortownice i wstaw do piekarnika
Moje pyszne gotowaniebyłam wtedy wniebowzięta, bo wprost ją uwielbiam. Jest prosta i szybko się ją robi, ale to chyba ta jej prostot jest taka zachwycająca. Jej składniki to tylko jajka, ziemniaki i cebula, a do tego szklanka mleka. Jedno wielkie mniam. Zapiekanka naprawdę godna polecenia i nie droga a to jak najbardziej dodatkowy plus. Za to mocno sycąca. Idealna na obiad. Składniki(...)ziemniaków 5 jajek 4-5 cebul sól/pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, ale nie należy ich za bardzo rozgotować. Najlepiej wyjąć je jak będą jeszcze twardsze niż te podawane do obiadu. Odlać wodę i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w plasterki, następnie przerzucić na patelnie i zeszklić z łyżką oliwy. Jajka ugotować na twardo
Moje pyszne gotowaniepochodzą konkretnie. Ciacho polecam jak najbardziej. Pyszota dla smakoszy szarlotek i jabłeczników. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 3/4 (200 g) masła ( u mnie Roślinne) 1/2 szklanki cukru pudru jajko łyżka zsiadłego mleka Nadzienie jabłkowe: 1kg jabłek najlepiej kwaskowatych) 2/3 szklanki cukru jajko 2/3 szklanki kremówki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy do miski(...)następnie dodajemy pokrojone masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder, zamieszać. Na koniec dodajemy jajko i zsiadłe mleko (można dać śmietanę 18%, ale akurat ja miałam jeszcze trochę mleka). Ja przez chwilę jeszcze wszystko siekam nożem, aż mleko i jajko połączą się z masłem i mąką. Następnie zakasać rękawy i ugniatać ciasto ręcznie (w taki sposób ciasto tak bardzo
Moje pyszne gotowaniekruche ciasto:180 g mąki pszennej100 g zimnego masła1 jajkoszczypta soli morskiejDo zalania:4 jajka80 ml kwaśnej śmietanygarść koperkuszczypta soliszczypta świeżo mielonego pieprzuPrzygotowanie:Masło posiekać i zagnieść z mąką, jajkiem i solą. Uformować kulę i wstawić na 30 min do lodówki.Formę na tartę posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać(...)Gruszkę obrać i pokroić wzdłuż na talarki. Grillować z obu stron.Na ciasto wyłożyć równomiernie karmelizowany fenkuł, następnie plasterki gruszki i pokrojonego w paski łososia.W osobnej misie roztrzepać jajka ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać posiekany koperek. Masą zalać quiche.Piec 30-40 minut w 180°C aż jajka się zetną, a quiche się zarumieni. Podawać
Food SquareObiecaliśmy bułeczki drożdżowe, więc lecimy z tematem.Potrzebne składniki:-10 dkg świeżych drożdży-ok. 1,5 kg mąki pszennej-1 kostka margaryny-3 szklanki ciepłego mleka-cukier-9 jajek-0,8 kg chudego twarogu-sól-olejek zapachowy śmietankowy-3 łyżki mąki ziemniaczanej-świeże śliwkiPrzygotowujemy rozczyn:Rozcieramy drożdże z 5 łyżkami cukru.Dodajemy 1 szklankę mleka i ok. 6 łyżek mąki. Mieszamy, posypujemy(...)Rozczyn rośnie, więc przygotowujemy nadzienie.Ze śliwek usuwamy pestki, dzielimy śliwki na 4 części (zamiast śliwek może być dżem).Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy ok. 1 szklankę cukru, 3 jajka, 0,5 kostki stopionej margaryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i kilka kropli zapachu śmietankowego.Solidnie mieszamy mikserem i gotowe. Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto.Do większej miseczki wlewamy
Maminek kulinarnyzamrażarce.Oczywiście są to opieńki, ale mogą być każde inne.Najpierw przygotowujemy ciasto jak na sakiewki z kaszanką.Następnie przygotowujemy farsz.-ok. 0,5 kg gotowanych grzybów-1 jajko-1 sucha bułka-1 duża cebula-bułka tarta-warzywko-pieprz Cebulę kroimy w grube półplastry i rumienimy na patelni.Suchą bułkę moczymy i odciskamy.Grzyby, cebulę i namoczoną bułkę mielimy(...)maszynce.Dodajemy jajko, przyprawy i tartej bułki tyle, aby masa była zwarta. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki w dwóch rozmiarach. Małe napełnione farszembędą imitowały nóżkę grzyba a większe, też wypełnione farszem będą "udawały" kapelusze. Uformowane grzybki smarujemy roztrzepanym jajkiem: nóżki samym jajkiem a kapeluszejajkiem z dodatkiem słodkiej papryki.Grzybki wstawiamy do pieca na 15 minut w temp
Maminek kulinarnyszklanka ciepłego mleka 2 jajka i 2 żółtka 3 łyżki cukru(...)cukier do smaku 1 jajko 2 dkg stopionego masła
Maminek kulinarnyporcje można sobie odrywać bez użycia noża. Składniki na ciasto:-ok. 5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-300 ml ciepłego mleka-4 łyżki cukru-3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat-szczypta soli-3 jabłka-dżem-brązowy cukier-olej Składniki na syrop:-2 szklanki wody-szklanka cukru-łyżeczka kwasku(...)ucieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i szklankę mąki.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, aromat, mleko, rozczyn drożdżowy,żółtka i jajko. Zagniatamy ciasto.Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy.Odstawiamy do wyrośnięcia. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy. Tniemy na prostokąty. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym
Maminek kulinarnyPolecam gorąco!Składniki:Ciasto:350 g mąki pszennej typ 45035 g cukru7 g drożdży instant200 ml mleka50 g masłaszczypta soli1 jajkoDodatkowo:50 g masła50 g cukru1 łyżeczka cynamonu1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże instant i sól. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W garnuszku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy mleko, jajko i mieszamy. Masło jest gorące(...)zimne mleko szybko je chłodzi i nie ma obawy, że jajko się zetnie. Płynne składniki dodajemy do suchych, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (ręką lub mikserem z hakiem). Można delikatnie podsypać mąką jeśli jest taka konieczność. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.W tym czasie przygotowujemy cynamonowe wypełnienie. W garnuszku rozpuszczamy 50 g masła
Smakowity Blog KulinarnySKLADNIKI 500 g mielonej piersi drobiowej 200 g szynki gotowanej 1 jajko 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych 3 łyżki mleka 2 łyżki tartego sera typu Parmezan nać pietruszki PANIERKA 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli bułka tarta olej do smażenia SPOSÓB(...)POSTEPOWANIA Zmielić szynkę. Wymieszać w naczyniu zmieloną pierś drobiowa, jajko, zmielona szynkę, błyskawiczne płatki owsiane, 3 łyżki mleka, tarty ser, pokrojoną nać pietruszki. Roztrzepać 1 jajko z 2 łyżkami mleka i szczyptą soli. Formować nieduże płaskie kotleciki, każdy obtoczyc najpierw w bulce tartej potem w jajku i jeszcze raz w bulce tartej. Smażyć na rumiano i podawać
zielonacukinkaŻurek z białym serem...Lekko kwaśny, z dużą ilość majeranku.Z delikatną nutą czosnku i chrzanu.Zabielony kwaśną śmietaną.Podany z jajkiem i białym serem.Polecam!Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;1 ząbek czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek(...)zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżka majeranku;1 średnia cebula;250 g półtłustego, białego sera;250 g dobrej jakości kiełbasy (np. śląskiej); 1 łyżka oleju;Sól;Pieprz;Jajka ugotowane na twardo - po 1 na talerz.Sposób przygotowania:Jajka ugotować na twardo.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić
Gospodyni Miejskamąki,½ szklanki cukru,Skórka otarta z pomarańczy,4 jaja (jedno do smarowania ciastek),2 łyżki miękkiego masła,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka cynamonu,Szczypta soli.Przygotowanie:Jaja zmiksować z cukrem i masłem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać żurawinę i skórkę z pomarańczy. Twardy(...)kawałka podzielić na dwie porcje, uformować wałki o średnicy ok. 5 cm, lekko spłaszczyć, położyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec ok. 20 minut.Wyjąć z piekarnika, studzić ok. 5 minut, pokroi na kromki przy użyciu noża z piłką.Wstawić do piekarnika, piec ok. 15 minut, przekręcić na drugą
SzczyptaSmaQ