Przeczytajcie chociaż raz :) Warto! Bardzo lubię kaszę orkiszową i nie mogąc się z nią rozstać, co jakiś czas coś pichcę z użyciem właśnie takiej kaszy. Dzisiaj kotleciki orkiszowe z jajkami na twardo. Świetnie smakują z ogórkiem kiszonym, można je też podawać z sałatką lub surówką. Z sosem pieczarkowym na bazie mleka sojowego lub migdałowego - bomba na talerzu! ;) Składniki(...)kotlecików: 5 jajek 1/3 szklanki kaszy orkiszowej suchej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pestek słonecznika 1-2 listki laurowe 4-5 łyżeczek z kopką mąki orkiszowej 1 łyżeczka masła klarowanego do środka masy + masło klarowane do smażenia oliwa z pestek winogron do posmarowania dłoni przy formowaniu kotlecików sól himalajska pieprz cytrynowy 4 jajka gotujemy na twardo
Szczęśliwa kuchniaPrzejadły mi się ostatnio wszystkie wędliny i sery, więc jako dodatek do kanapek przygotowałam pastę z wędzonej makreli z jajkiem. Do tej pory oczyszczałam po prostu rybę, dorzucałam majonez oraz przyprawy i już, można było smarować kanapki. Tym razem wzbogaciłam pastę o ugotowane jajka, chrzan oraz szczypiorek i wyszło naprawdę smacznie :) Składniki: 1 wędzona makrela (ok. 250 g) 3 nieduże(...)jajka (ugotowane na twardo) pęczek szczypiorku czubata łyżeczka tartego chrzanu sól i pieprz 2-3 łyżki majonezu Rybę dokładnie oczyścić ze skóry i ości, wrzucić do miseczki. Jajka obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać i dorzucić do ryby i jajek. Dodać chrzan, sól i pieprz oraz majonez, wszystko razem dokładnie
Simply Foodświeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 4 łyżki plus 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki oleju (ja wlałam rafinowany olej kokosowy ) 3 duże jajka 2 łyżeczki drobnej soli 4-5 szklanek mąki pszennej mak, ziarna sezamu , gruboziarnista sól do posypania Sposób wykonania: Ciasto można wymieszać albo ręcznie albo w robocie planetarnym. Do dużej miski(...)drożdże się rozpuściły. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie powinny się spienić i teraz: Do mieszanki drożdży wsypujemy pozostały cukier, sól, wbijamy 2 jajka, wlewamy olej i mieszamy łyżką (albo w mikserze) wolno i delikatnie. Podczas mieszania stopniowo wsypujemy mąkę cały czas mieszając. W momencie, w którym ciasto staje się bardziej zwarte łyżkę zamieniamy
Blondynka Gotujesiebie wersjach. A więc na początek zapraszam na jagodzianki według przepisu smoczka. Smacznego. Składniki: • 560 g mąki pszennej • 120 g cukru • 50 g świeżych drożdży • 150 ml mleka • 2 jajka • 70 g miękkiego masła • 2 łyżki oliwy • 1 cukier waniliowego • szczypta soli • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek Nadzienie: • 40 dkg jagód • 1 łyżka cukru waniliowego • cukier do smaku Sposób(...)drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mleka i odrobiny mąki zrobić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. 2. W misie umieścić przesianą mąkę, jajka, resztę cukru, oliwę, sól i ciepłe mleko. Wymieszać. 3. Dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. 4. Wyrobione ciasto włożyć
W mojej kuchnipodstawowa kwestia, która wpływa na cały jadłospis. Jeśli jesteś mięsożerny/a tak jak ja, to w Twoim domu zawsze powinna znaleźć się zamrożona pierś z kurczaka, mięso mielone i jajka. Te 3 produkty sprawiają, że zrobienie obiadu staje się bajecznie proste, gdyż są niesamowicie szybkie w obróbce. 2. Co jadasz najczęściej - makaron, ryż czy ziemniaki? Kolejna podstawowa kwestia. Jeśli najczęściej(...)cebulką. Wszystkie dania przyrządza się bardzo szybko, więc wszystko zależy od tego czy mam akurat ochotę na coś słodkiego czy słonego. Oczywiście wszystko sprowadza się do mleka, masła i jajek i te produkty zawsze polecam mieć w lodówce. Z nich można wyczarować dosłownie wszystko. ;) 6. Których produktów zawsze pilnie potrzebujesz, a nigdy nie ma ich w domu? Jajka? Masło
Cooking Monstermąki pszennej 15 g drożdży świeżych (lub 7 suchych) 1 łyżeczka soli 25 g drobnego cukru 250 g zimnego masła 60 ml ciepłej wody 125 ml mleka 1 jajko I etap Na początek mieszam wodę z mlekiem i jajkiem. Używam wody prosto z kranu ok. 40 st. po zmieszaniu płynnych składników odstawiam je w pokojowej temperaturze. Następnie kroję(...)koniec na dzień pierwszy. Naczynie należy szczelnie zakryć folią i odstawić na noc do lodówki. (lub na okres do 4 dni) wkruszone drożdże na sypkich składnikach wymieszane jajko, woda i mleko przygotowane kosteczki masła łączenia masła z suchą masą maślane kosteczki pokryte mąką masa po wymieszaniu z płynem II etap To ostateczne przygotowanie ciasta.Masę zimną i twardą
I tu będę miała takie tekucharskiej mojej Mamy. Polecam wszystkim! Przygotowuję: - 300 g mąki tortowej - 1 łyżkę proszku do pieczenia - 200 g cukru pudru - 1 cukier waniliowy lub wanilinowy - 150 g miękkiego masła - 5 jajek - 400 do 450 g bakalii - 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej/smażonej - tłuszcz do wysmarowania blaszki i bułka do jej wysypania Na początek przygotowuję blaszkę smarując dokładnie tłuszczem i wysypując drobną(...)keksówka ma rozmiary 9-12 na 37-40 cm (rozmiar dolny-górny). Następnie przesiewam mąkę mieszając ją równocześnie z proszkiem do pieczenia. Łączę też cukier puder z waniliowym. Myję jajka. Przygotowuję bakalie, odważam ok. 400 g, staram się, aby było mniej więcej pół na pół bakalii suchych typu orzechy, migdały i tych lekko wilgotnych jak rodzynki, śliwki, daktyle, figi, morele
I tu będę miała takie tegłupota! Za to kolejnego dnia cały dzień myślę, jak wielką jestem szczęściarą i raz kolejny zakochuję się bez pamięci :) Przynajmniej wiem, co Mąż zawsze chętnie zjada na śniadanie. Jajka w postaci wymyślonych kiedyś ciepłych kanapek, nazwanych przez Synka jajankami. Ta nazwa przypomina mi sytuację sprzed wielu lat. Jedna z moich siostrzenic, zresztą kiedyś już wspomniana tu przy okazji "chleba(...)okazji, więc któregoś razu na prośbę babci "Martuniu powiedz: ja jadłam jajeczko" - odpowiedziała - "Tak" i wzbudziła jeszcze większą radość wszystkich zgromadzonych. Zatem my na śniadanie często jadamy jajka, ja jadłam jajanki! Tak! Spróbujcie, może trafią w Wasz gust. Warto szczególnie, kiedy w domu zostaje czerstwe pieczywo. U nas rzadko odkąd sama piekę chleb, jednak czasem poniesie mnie i jest
I tu będę miała takie teciężkie obiady czy kolacje, za to wszelkiego rodzaju sałaty sprawdzają się świetnie w takich momentach. Dzisiaj kolejna moja propozycja na mix sałat tym razem z grillowanym bakłażanem i jajkiem w koszulce. Trochę zachodu z przygotowaniem jest, ale efekt – wart każdej chwili! During the summer, hot days no one wants to eat heavy lunches or dinners, but all kinds(...)porcje): 1/2 główki sałaty masłowej 2 garście rukoli 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 średniego bakłażana 1 pomidor 1 kiść winogron 150 g sera typu Lazur 3-4 jajka (po 1 porcję) SOS: oliwa ocet balsamiczny musztarda miód sól, pieprz, zioła INGREDIENTS (3-4 portions): 1/2 lettuce 2 handful of rocket 1/2 small Chinese cabbage 1/2 medium eggplant 1 tomato
Martyna Cooksmasy porcjami, Cukier- z praktyki wiem, że dla tego rodzaju ciasta najlepiej używać cukru drobnego (do wypieków) ewentualnie przesianego cukru pudru, gdyż szybciej rozpuści się podczas ucierania z jajkami, Jajka- Najważniejsze jest to by nie dodawać jajek prosto z lodówki. Jeśli tak jest należy je wyjąć na co najmniej 2 godziny przed pieczeniem, jeśli zależy nam na czasie(...)dobrym sposobem jest włożenie jajek do lekko ciepłej wody oczywiście temperatura nie może być zbyt wysoka, O tym, że należy użyć jajek świeżych raczej nie muszę pytać... ale dodam tylko że piana z białek po prostu lepiej się ubija. Dodatki: Do mąki możemy wedle upodobań dodawać zmielone migdały bądź orzechy, kakao, starte skórki z cytrusów, czekoladę czy też kawę. Moim
vaniliowoczekoladowaSzybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne jajka faszerowane Jajka faszerowane pastą chrzanową Składniki: jajka - 8 szt chrzan - 1,5 łyżki sól i pieprz majonez - 2 łyżki sok z buraków do koloru Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać(...)majonez, zmiksować. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać sok z buraków Wymieszać obydwie pasty z solą i pieprzem. Za pomocą szprycy do tortów, faszerować jajka. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script
Kuchnia Danusibułek) Helio Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę i suche drożdże. Podgrzewamy mleko i wlewamy do mąki. Wsypujemy sól i cukier, wbijamy jaja i wlewamy rozpuszczoną letnią margarynę. Wyrabiamy ciasto mikserem( końcówka hak) koło 10 minut. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę czasu, przykryte ściereczką. Krok 2 Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i rękoma formujemy(...)nożem z jednej strony tak po środku z 2-3 centymetry aby nam powstały uszka zajączka. Po przecięciu bułeczki zauważamy ze lekko się rozchodzi- tak ma być . Smarujemy bułeczki jajem . Dekorujemy uszka słonecznikiem, a buźkę i oczka robimy z orzeszków ziemnych. Bułeczki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach pieczemy w 170 stopniach koło 20 minut. Studzimy
Różowa kuchniaskładniki: 85 g mąki 45 g masła 125 ml wody 2 jajka 1 szczypta soli wykonanie: W garnku zagotowujemy masło z wodą i solą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, np. przy pomocy drewnianej łyżki, na małym ogniu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy(...)wtłoczyć jajko w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też papier lekko natłuścić) wyciskamy kuleczki. Pieczemy przez ok. 5 min. w 180 st. C zmniejszamy temp. do 150-160 st. C i pieczemy jeszcze parę minut do zrumienienia a następnie
Domowy Smak Jedzeniaciasto piekłam pierwszy raz jak wyszło oceńcie sami, w smaku pyszne :) Do ciasta użyłam konfitury pomarańczowej Eterno i marmolady wieloowocowej Jamar Zapraszam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki typ 450 1 kostka(...)margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Marmolada Jamar Krem ajerkoniakowy : 600 ml mleka 2 kremy Dr. Oetkera o smaku ajerkoniaku Lub krem budyniowy : 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki maki tortowej 200 g masła Ugotować budyń
Sama słodycz i szczypta chili