Klasyczny creme brulee

Klasyczny creme brulee

Klasyczny creme brulee

Przepis na : deser

Słodki, rozpływający się w ustach. Waniliowo-jajeczny krem zapieczony pod chrupiącą skorupką. Czy można prościej? Tym razem nie będzie żadnego historycznego wprowadzenia do deseru. Z prostego powodu – jego powstanie jest historycznie niejasne i niepewne. Podobny deser mają w swoim menu Anglicy, Hiszpanie i Portugalczycy. Dość jeśli napiszę, że pierwsza spisana receptura pojawiła się w książce kucharskiej „Cuisinier Roial et Bourgeois” napisanej przez François Massialota, kucharza Filipa Orleańskiego, w 16... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Karo in the Kitchen

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Autor

Karo In The KitchenKaro In The Kitchen

Szamotam się w kuchni już od 15 lat. Gotuję bo lubię- odkrywanie ciągle nowych smaków i możliwości sprawia mi ogromną przyjemność. Troszczę się przez gotowanie- karmiąc tych, których kocham.

Bloguję, bo moi znajomi mieli serdecznie dość bezradnego patrzenia na zdjęcia kolejnych posiłków. Teraz i oni, i Wy, nieznani mi Czytelnicy, mając na podkładkę moje kuchenne sukcesy i niewypały, macie szansę się wykazać i trochę pomieszać we własnych garach.

Chodźcie, dajcie się poprowadzić za rękę po kuchni a pokażę Wam, że diabeł jak zawsze tkwi w szczegółach.

Życie kucharki to ciągła walka między mieszczeniem się w rozmiar 36, a dokładką. To co, jeszcze po kawałeczku?

Jestem też na Facebooku, na stronie Karo In The Kitchen.
Znajdziecie tu relacje ‚od kuchni’ i zapowiedzi nadchodzących postów. Zapraszam!

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

krem, desery, deser, jajko, francuskie, grill, dania z grilla, bez pieczenia, dania na gorąco

Inne przepisy z Karo in the Kitchen

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.