jajko - 22300 przepisów (strona:87/1487)

Kokoski, Kokosanki,Kostka Kokosowa, czy Lemingtony? 612

które się uczą i to co dla mnie oczywiste, dla innych takie nie koniecznie jest, więc mam nadzieję, że pomogłam troszeczkę tymi zdjęciami :) Składniki (proporcje na 1 keksówkę): 3 jajka 170 g cukru 170 g mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia * jeśli chcecie zrobić wersję kakaową, odejmijcie od podanych proporcji 2 łyżki mąki(...)papier do pieczenia,  czyli dno i krótsze boki. Na koniec papier oprószyłam bułką tartą. Włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę 180 stopni. No i teraz zaczyna się cała akcja :) Jajka zmiksowałam z cukrem na jasną puszystą masę tak jak to widać na zdjęciu wyżej. Miksowałam do czasu rozpuszczenia się cukru.  Następnie nadal miksując dodałam połowę mąki i proszku

Blondynka Gotuje
Tort z malinami i śmietaną 180

Składniki na biszkopt: 4 jaja szklanka mąki pszennej typ 500 Klos-pol proszek do pieczenia szczypta ksylitol 100 gram Klos-pol     Wykonanie biszkoptu: Do misy wbijamy jaja i miksujemy. W trakcie miksowania wsypujemy ksylitol-nadal miksujemy . Wyłączamy mikser i przesiewamy mąkę ( wsypuje do kubka z sitkiem i ruszam nim nad miską i mieszam do ostatniej mąki

Różowa kuchnia
Zebra 133

Składniki: 5 jaj 480 g mąki pszennej 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka oranżady, (lub wody gazowanej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3 łyżki kakao 2 łyżki mąki Przygotowanie: Jaja z cukrem i cukrem waniliowym należy ubić mikserem na gęstą, puszystą masę. Następnie dolewamy oranżadę i olej, a następnie dosypujemy mąkę z proszkiem

The Sweet Damsel
Bułki pszenne na jogurcie 133

napompowane powietrzem. Składniki (na 8 sporych bułek): 500 g mąki pszennej (ja dałam typ 500) łyżka cukru łyżeczka soli 30 g drożdży 180 g jogurtu naturalnego 140 ml mleka jajko 60 g masła Dodatkowo: jajko sezam Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją(...)objętość. Masło roztapiamy. Do mąki dodajemy sól, jajko, ciepłe mleko, jogurt i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy masło i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, olej, resztę wody i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez chwilę. Ciasto przykrywamy

e-PrzepisyKulinarne
Tort ze śmietaną brzoskwiniami i galaretką 180

Akurat zbiegło się w czasie z pieczeniem   Ciasto na Niedzielę      Polecam bo smaczne bo szybkie i takie słoneczko :)    Składniki na biszkopt: 4 jaja szklanka mąki pszennej  ksylitol 150 g Klos-pol proszek do pieczenia pół łyżeczki    Składniki na nadzienie: śmietana 30% 700 ml ksylitol 3 łyżki Klos- pol żelatyna(...)brzoskwinia 1 duża lub 2 małe 2 galaretki brzoskwiniowe ( woda 600 ml) Dodatkowo: 2-3 brzoskwinie do dekoracji      Wykonanie biszkoptu : Do misy wbijamy cztery spore jaja , włączamy mikser i miksujemy . W międzyczasie wsypujemy ksylitol , nadal miksujemy . Mąkę w raz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito ( Ja to robię w trakcie i mieszam przy okazji ). Formę

Różowa kuchnia
Kruche ciasto w słonej odsłonie - na tarty wytrawne 230

przypadku wytrawnego spodu pod tartę najlepsza proporcja to 2:1 , czyli 2 części wagowe mąki : 1 część wagowa masła . Oprócz powyższych w skład kruchego ciasta na słono wchodzą żółtka jaj, sól oraz odrobina wody. Jeśli przygotowujecie kruche ciasto na foremkę o średnicy 25 - 28 cm to wystarczy Wam: 200 g mąki 100 g masła 2 żółtka (z jajek(...)maśle - prawdziwym maśle o zawartości 82% tłuszczu mlecznego. Wszelkie miksy masła ze “zdrowymi” tłuszczami roślinnymi nie wchodzą w grę, a tym bardziej margaryny miękkie czy twarde. Masło ma być :) Jaja świeże , również z lodówki, duże, najlepiej od szczęśliwej kurki, która luzem biega po zielonej trawce i żre co popadnie ;) Woda zimna , najlepiej lodowata, taka, że jak zanurzycie w niej

W kuchni Katie
Sernik z malinami i lekką budyniową pianką. 155

pieczenia 250 g masła 4 żółtka (białka zostawiamy do pianki) MASA SEROWA: 1,5 kg białego sera, mielonego 250 g masła, rozpuszczonego, przestudzonego 1 szklanka cukru 5 całych, dużych jaj 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka proszku do pieczenia BUDYNIOWA PIANKA: 250-300 g malin (mogą być mrożone) 4 białka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru(...)pieczemy w nim schłodzone ciasto około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.      Zmielony ser przekładamy do miski, dodajemy masło, cukier, jaja, oraz kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie miksujemy i wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-1180 stopni C przez około 60 minut

Rozpustne gotowanie
Ciasto z czerwonymi porzeczkami i słodką bezą 130

się udają. Puszyste ciasto ucierane, kwaskowate porzeczki czerwone i do tego słodka beza. Nic więcej nie piszę, zapraszam na przepis. Składniki: 1 margaryna 1 i 3/4 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 2 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku(...)pieczenia szczypta soli 1 kg porzeczek Miękką margarynę ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie 2 całe jaja. Do gładkiej masy dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę mleka). Ciasto przekładam do blachy wyłożonej papierem

Cynamonowe szczęście
Botwinka na smażonych warzywach 145

rzepakowego ( będę smażyła na nim warzywa)  Dodatkowo: liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt sól i pieprz biały do smaku  śmietana 18%  200 g  jaja 4 szt   Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę koło 2 litrów , dodajemy ziele i listek lekko dosalamy i gotujemy z 20 minut. Botwinkę ( listki i maleńkie buraczki myjemy , skrobiemy(...)dodajemy do wywaru warzywnego i gotujemy jeszcze z 15 minut. Śmietanę mieszamy w kubeczku z łyżką gorącej zupy ( nie zważy nam się wtedy ) i wlewamy do naszej botwinki. Gotujemy jaja i jedno kładziemy na talerz ( kroimy w ćwiartki)  zalewamy botwinką . Moja botwinka ma inny smak i kolor ale wyszła rewelacyjna

Różowa kuchnia
Gofry z błonnikiem kakaowym i soi waniliowej 139

sosem owocowym. Wypiek powstał z myślą Ciasto na Niedziele- Gofry  Składniki na gofry : soja waniliowa  1 lit błonnik kakaowy  2 łyżki ksylitol  150 g jaja 2 szt mąką pszenna  500 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka   Dodatkowo(...)śmietana 30% 500 ml ksylitol 3 łyżki Fruit Cocktail del Monte   2 puszki ( po odsączeniu 250 g)   Wykonanie gofrów : Do misy wlewamy soje waniliową i wbijamy 2 jaja . Dodajemy ksylitol i błonnik kakaowy nadal miksując. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy oleju rzepakowego 100 g. Smażymy koło 4-5 minut

Różowa kuchnia
Gofry czekoladowe ze śmietaną i malinami 174

myślą Ciasto na Niedziele- Gofry  Składniki na gofry : mleko 1.5% 1 lit kakao 1  łyżka czekolada mleczna rozpuszczona 150 g cukier 150 g jaja 2 szt mąką tortowa  500 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka(...)Dodatkowo: śmietana 30% 500 ml cukier 2 łyżki maliny świeże 500 g   Wykonanie ciasta na gofry: Do misy wlewamy mleko im mniej procentowe tym mniej kalorii . Dodajemy jaja i miksujemy , zrobi się pianka lekko ale tak ma być. Dodajemy cukier i nadal miksujemy . Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do składników . Rozpuszczamy czekoladę z 3 łyżkami

Różowa kuchnia
Ciasto czekoladowe z czerwoną fasolką 188

zalewy i przepłukać wodą.  Za pomocą blendera zmiksować odsączoną fasolkę i żółtka jaj. Pod koniec blendowania dodać obranego banana i połączyć go z masą fasolkową. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać miód lub cukier. Do masy fasolkowo-bananowej dodawać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i po łyżce ubitych białek. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowaną

Ugotować
CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI 167

Smaczne szybkie w przygotowaniu ciasto z jagodami. SKŁADNIKI 50 dag (21/2 szklanki) mąki 3 jaja 13 dag margaryny 1 szklanka mleka 25 dag cukru 5-6 dag drożdży cukier wanilinowy tłuszcz do formy szklanka(...)jagód SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do przesianej mąki dodać cukier, wymieszać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozrobić z ciepłym mlekiem. Wlać je do mąki, rozmieszać i na chwilę odstawić. Dodać jaja, wyrobić ciasto ręką. Dodać roztopiony, lekko ostudzony tłuszcz i dokładnie wyrobić. Ciasto umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie, na wierzch wyłożyć jagody, pozostawić w cieple do wyrośnięcia następnie piec

RAROSSA
Patelnia ceramiczna Moneta Zenit ze sklepu Rossi. Jak usmażyć smacznie i zdrowo. Patelnia do wyzwań większych niż sobotnia jajec 126

proste, lecz jakże ważne w naszym jadłospisie ;) W ruch poszły jaja. Sobotnia jajecznica to przecież bardzo ważna część życia rodzinnego w niejednym polskim domu. A jeśli chodzi o jaja - operatorem patelni zawsze jest mój Mąż, więc dla Niego przypadła rola pierwszego testera. I muszę przyznać, że był pod ogromnym wrażeniem patelni. Zachwycał się faktyczną gładkością jej powierzchni oraz

Kuchnia po mojemu
Leśny mech 219

jadł. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nieskomplikowane. W sam raz na lato, gdyż jest przepyszne prosto z lodówki. Składniki Ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 duże jaja 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy(...)naszych sezonowych owoców-czerwonej porzeczki Kiedy kupisz szpinak mrożony, od razu zostaw go na sitku, musi być rozmrożony i dobrze odciśnięty z wody. Można go dodatkowo potraktować blenderem ręcznym. Jaja z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować na puch.Powoli wlać olej ciągle miksując. Do masy następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Na sam koniec dodać

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania