razem szarlotka w wykonaniu włoskim- czyli z bakaliami. Bardzo prosta w wykonaniu i co najważniejsze pyszna! Składniki: 6 jabłek ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe 3 jaja 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 10 dag bakalii ( mieszanka studencka) pergamin(...)formy Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem białym i wanilinowym, dodać bakalie i odstawić na około 45 minut do lodówki. Następnie wbić jaja, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodę. Wymieszać dokładnie i delikatnie przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut, najlepiej w keksówce
Tradycyjna KuchniaWykonanie: Ugotować na twardo 5 jaj, obrać i drobno pokroić. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na maśle na złoty kolor. Jaja, odciśniętą bułkę, surowe jajko, usmażoną cebulę i przyprawy dokładnie wymieszać. Formować kotleciki (jeżeli masa za rzadka dosypać bułki tartej). Obtaczać w bułce tartej, smażyć na oleju i bardzo delikatnie
Tradycyjna Kuchniaselerów 2 szklanki wywaru warzywnego 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały por 4 jajka 1 łyżka masła Bułka tarta do panierki Olej do smażenia Wykonanie: 2 jaja ugotować na twardo i posiekać. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie (wywar odstawić(...)Selery zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszę jaglaną ugotować w wywarze z włoszczyzny razem z startami selerami i połączyć z przestudzoną, zrumienioną na maśle cebulą. Dodać ugotowane pokrojone jaja i przyprawić do smaku. Z masy formować podłużne kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na oleju z obu stron na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniamigdałową: 7 dag mielonych migdałów 8 dag cukru 4 łyżki śmietany Składniki na masę jabłkową: ½ kg jabłek 8 dag cukru ½ szklanki rodzynek Składniki na krem: 1 szklanka śmietany 2 jaja 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z podanych składników zagęścić ciasto, wylepić tortownicę i wyciągnąć brzegi(...)Upiec na złoty kolor. Składniki masy migdałowej wymieszać i wyłożyć na przestudzone ciasto. Jabłka drobno pokroić, wymieszać z cukrem, rodzynkami, i wyłożyć na masie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem i piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Proponuje podać z bitą śmietaną lub z lodami na ciepło
Tradycyjna Kuchniajednak jabłko :) Składniki: 4 jabłka 2 jaja 25 dag mąki 2 dag drożdży 1 szklanka mleka olej do smażenia cukier puder do posypki sól Wykonanie: Make, szczyptę soli, jaja, pokruszone drożdże zmiksować z mlekiem. Jabłka obrać pokroić w grube słupki, następnie moczyć w cieście i smażyć jak frytki ziemniaczane na oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Tradycyjna KuchniaCoś na szybko, smacznie i syto ;) Składniki: 25 dag pieczarek 10 dag mąki 2-3 łyżki płatków owsianych 2 jaja 1 cebula(...)szklanka mleka Sól, pieprz ½ łyżeczki sody Olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki pokroić w cienkie plastry, razem z cebulą podsmażyć na złoty kolor. Następnie połączyć z mąką, sodą, płatkami, jajami, mlekiem i przyprawić do smaku. Masę dokładnie wymieszać i smażyć cienkie placuszki na dobrze rozgrzanym tłuszczu
Tradycyjna KuchniaUwielbiam drożdżowe wypieki. Na nadchodzący weekend przygotowałam trochę smacznych bułeczek na słono- z soczewicą. Idealnie smakują z ciepłym barszczem. Składnik na ciasto: 70 dag mąki 5 dag drożdży 3 jaja 1 żółtko 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki mleka Składniki na nadzienie: 20 dag czerwonej lub zielonej soczewicy 1 czerwona papryka(...)cebule 1 łyżka ketchupu 1 łyżka masła sól pieprz Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami mąki, mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać jaja roztrzepane z resztą mleka i solą do smaku. Wlać rozczyn, wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Dodać olej, wyrobić jeszcze przez chwilę i odstawić do wyrośnięcia. Ugotować soczewicę, odsączyć, a cebulę
Tradycyjna KuchniaZygmunt Gloger podając definicję salsy jako "kwaskowatej przyprawy do potraw, zwykle sos z octem pieprznym robiony" (źródło: wikipedia) Składniki: 1 ½ szklanki kaszy kukurydzianej 20 dag kukurydzy z puszki 3 jaja 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz olej Wykonanie: Kaszę wymieszać ze szklanką zimnej(...)wody. Zagotować 2 ½ szklanki wody z kostką bulionową i łyżką oleju. Wlać namoczoną kaszę, gotować mieszając około 10 minut, aż kasza będzie miękka i odstawić. Następnie wymieszać z jajami i kukurydzą i doprawić. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Podawać z salsą pomidorową. Składniki na salsę: 4 pomidory 1 cebula 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku
Tradycyjna Kuchniapieczenia z mrożonymi owocami Sernik na zimno z truskawkami Sernik z ziemniakami Sernik z mleka z porzeczkami Sernik bez sera Sernik z gruszkami Składniki: 80 dag zmielonego sera 3 jaja 2 łyżki masła 2 czekolady gorzkie 2 czekolady białe ¾ szklanki cukru 5 dag orzechów(...)włoskich 20 dag herbatników 1 opakowanie ptasiego mleczka tłuszcz do formy Wykonanie: Tortownicę wysmarować tłuszczem. Orzechy zmielić z herbatnikami , rozetrzeć z masłem i rozłożyć w tortownicy. Ser zmiksować z jajami i cukrem- podzielić na pół. Czekolady połamać i osobno stopić. Połowę masy serowej wymieszać z czekoladą ciemną, a połowę z jasną. Do tortownicy włożyć ciemną masę serową , po czym
Tradycyjna Kuchniachrustu i oponek :) Tym razem jednak oponki w nieco odmiennej wersji (bez twarogu) Polecam także: Pączki ziemniaczane Składniki: 2 szklanki mąki tortowej 15 dag margaryny 2 łyżki śmietany 2 jaja 1 żółtko 5 dag drożdży 1 łyżka mleka 1 łyżka spirytusu(...)octu szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypki Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem z cukrem i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z margaryną, śmietaną, jajami, żółtkiem i spirytusem. Wyrobić ciasto, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić bardzo dokładnie, następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wykrawać kółka
Tradycyjna Kuchniajaja 2 cebule białe 1 kefir lub maślanka 1 łyżeczka kminku sól, pieprz natka pietruszki ½ szklanki oleju do smażenia Wykonanie: Mięso zmielić dwa razy, dodać bułkę tartą, jaja, sól, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki, cebulę oraz kminek. Masę należy wyrabiać około ½ godziny wlewając w międzyczasie wodę około ½ szklanki, aż masa będzie odstawać od rąk. Następnie włożyć mięso
Tradycyjna Kuchniamnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda"). Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek. Składniki: 20 dag mąka, 1 jaja, 25 białego sera, 10 dag masła, 75 dag szpinaku, sól, pieprz(...)gałka muszkatołowa. Wykonanie: Świeży szpinak chwilę podgotować w małej ilości osolonej wody, następnie odcedzić i drobno posiekać. Włożyć do garnka, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową, dodać masło i ser. Wbić jaja, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie rozwałkować, wyciąć krążki o średnicy 2 cm i 4 cm grubości. Gotować przez 5 minut, odcedzić
Tradycyjna Kuchniacukru 5 jaj 1 proszek do pieczenia ( mały) 1 łyżeczka kropli miętowych 80 ml mleka tłuszcz i posypka do formy Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jaja, dosypując delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko, krople miętowe i wymieszać dokładnie mikserem. Na koniec wrzucić do ciasta pokrojone pastylki i ponownie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy
Tradycyjna Kuchniazrobić jak z innych potraw zostaną nam białka jaj? Celowo ponownie zadaję to pytanie. Prezentowałam już ciasteczka z samych białek, makowiec z samych(...)białek, a dziś pora na biszkopt. Niewiarygodne, że z kilki białek, z dodatkiem odrobiny cukru i kilku łyżeczek mąki powstaje taka pyszna alternatywa tradycyjnej szarlotki! Składniki: 4 białka jaj 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 aromat cytrynowy 1 łyżka oliwy ½ kg jabłek Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier
Tradycyjna Kuchniaśmietany 2 ząbki czosnku, sól do smaku ugotowane jaja Wykonanie: Dokładnie roztrzepać maślankę, śmietanę i mąkę – po czym wlać na wrzącą osoloną wodę i zagotować. Podawać z gotowanymi jajami i dowolną okrasą
Tradycyjna Kuchnia