pieczenia 4 duże jaja śliwki cukier perlisty (do posypania) płatki czekoladowe (do dekoracji) Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać rozpuszczone masło i cukier.Następnie dodać jaja i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć śliwki-skórką do góry (cały sok i aromat ucieknie w ciasto). Piec ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygnie posypać cukrem perlistym
Wielki apetytjaja 2 łyżeczki amoniaku rozrobionego w małej ilości ciepłego mleka 1,5 kg mąki mała śmietana 12% Sposób przygotowania: Margarynę i masło utrzeć na puszystą masę.Dodać jaja,cukier i cukier wanilinowy.Dodać mąkę,śmietanę i amoniak.Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Ta cudowna forma pochodzi ze sklepu http://www.kuchniefalcon.pl/ Smacznego
Wielki apetytJaja faszerowane(...)robiłam po raz pierwszy, ale wiem już, że nie ostatni. W bardzo prosty sposób można zamienić gotowane jajko w świetną przystawkę. Na śniadanie jak znalazł, szczególnie świąteczne. Składniki: gotowane jaja pieczarki natka pietruszki papryczka chili sól pieprz bułka tarta masło roślinne Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie,studzimy i przekrawamy na pół. Czyścimy ze wszelkich ukruszonych
Wielki apetytŚwietnie się sprawdza na wszelkich imprezach-przetestowana wczoraj na moich znajomych :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego szpinak 200g (mrożony lub świeży) ząbek czosnku 100g sera feta 5 pomidorów suszonych 3 jaja 200 ml śmietany 30% sól pieprz ognista przyprawa (Kamis) tarty, żółty ser (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciastem wykładamy formę do tarty, przycinamy nadmiar, nakłuwamy widelcem ciasto i wkładamy(...)blaszkę na 15 minut do lodówki. Na patelni przesmażamy szpinak z fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku, na koniec dodajemy drobno pocięte pomidory. Masę przekładamy na ciasto. Śmietanę mieszamy z jajami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś nie musi uważać na liczbę kalorii dodaje do tego tarty ser. Wylewamy masę jajeczno- śmietanową na tartę i dekorujemy
Wielki apetytSkładniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mleka 4 jaja 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka brązoweo cukru twarożek owoce sezonowe cynamon mielony Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z mlekiem, jajami dodajemy cukier i sól. Wszystkie skłądniki miksujemy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na 10-15 minut. Owoce myjemy, osuszamy i jeśli posiadają pestki- drylujemy. Twarożek miksujemy z cynamonem (ilość
Wielki apetytSkładniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki przyprawy do pizzy 100 g tartej mozzarelli 500 g pieczarek 250ml mleka 2 jaja 100 g masła ketchup/ sos pomidorowy olej(...)rzepakowy (do smażenia) Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z pozostałymi suchymi produktami. Pieczarki kroimy i smażymy na odrobinie tłuszczu. Grzybki siekamy i wrzucamy wraz z serem do suchych produktów. Mleko, jaja i rozpuszczone, przestudzone masło dokładnie mieszamy i dodajemy do reszty. Papilotki wypełniamy gotową masą do 2/3 ich wysokości i wierzch smarujemy ketchupem. Zapiekamy ok. 20-30 minut w temperaturze
Wielki apetytcoś zdrowego. Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka mielonych migdałów ( BackMit mają w swojej ofercie idealnie zmielone) 200g miękkiego masła/ margaryny 3/4 szklanki brązowego cukru 2 jaja 3 łyżeczki posiekanych orzechów ( u mnie Kresto) 100g posiekanej czekolady (min. 70% kakao(...)łyżka ekstraktu waniliowego ( przepis znajduję się tu ) szczypta soli morskiej (ja używam takiej w młynku- Kamis) 1 łyżeczka sody oczyszczonej płatki migdałów Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i jajami przez 5 minut na najwyższych obrotach za pomocą miksera. Dodajemy mąkę wymieszaną z migdałami, solą i sodą oczyszczoną. Na koniec dodajemy dodatki- czekoladę i orzechy i mieszamy całość
Wielki apetytręką. Tym razem proponuję wam omlet pachnący śniadaniem jak u Włocha (oczywiście ze względu na dodanie suszonych pomidorów, mozzarelli i bazylii). Cudowny, szybki omlecik zadowoli każdego głodomora. Składniki: 2 jaja(...)szklanki mąki 0,5 szklanki mleka sól pieprz pomidory suszone 1 łyżeczka oliwy (najlepiej z pomidorów suszonych) 3 plastry sera pleśniowego tarta mozzarella liście świeżej bazylii Sposób przygotowania: Jaja rozkłócić i wymieszać z mąką i mlekiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do ciasta dodać mozzarellę, pokrojony ser pleśniowy, suszone pomidory i posiekaną bazylię. Całość usmażyć na rozgrzanej patelni
Wielki apetytpamięci. Zapraszam. Składniki: Na spód: 80 g masła 150 g mąki 50g cukru pudru 1 żółtko Na sernik: 750 g sera twarogowego z wiaderka 530 ml mleka skondensowanego 3 jaja 1 łyżka miodu 1 łyżka tahini 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 opakowania sezamków Na polewę: 150 g chałwy 50 g masła 2 łyżki mleka(...)zagnieść jak najszybciej ciasto i wylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami i sokiem z cytryny. Uwaga miksujemy tylko do połączenia składników, żeby masa nie nabrała puszystości ( to bardzo ważne, żeby sernik był delikatny, wilgotny i nie popękał
Wielki apetytłyżki wody nadzienie: 100 g parzonego boczku 100 g serka topionego 100 g szynki konserwowej 1 duża, czerwona cebula 1/4 łyżeczki karobu garść suszonych śliwek (bez pestek) 2 jaja 400 ml jogurtu naturalnego sól kolorowy pieprz olej rzepakowy do smażenia ulubiona mieszanka sałat ulubione kiełki Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść szybko zimnymi rękoma. Wykleić nim formę do tarty(...)minut w temperaturze 180 stopni. Boczek, szynkę i cebulkę pokroić i przesmażyć delikatnie na patelni z odrobiną oleju i karobu (dzięki niemu cebulka nabierze głębszego, słodkiego posmaku). Jaja wbić do jogurtu i dodać pokrojone w kosteczkę ser topiony i suszone śliwki. Nadzienie wyłożyć na ciasto i zalać masą jajeczno- jogurtową, z wierzchu posypać mielonym kolorowym pieprzem. Tartę piec
Wielki apetytmąki pszennej 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja 200 g cukru 225 ml oleju roślinnego sok z 1 pomarańczy krem: 270 g serka śmietankowego ( 23,5 g tłuszczu/ 100g) 135 g miękkiego masła 90 g cukru pudru(...)startej marchewki dodajemy wiórki kokosowe, drobno pokrojonego ananasa, posiekane migdały. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, sodę, proszek, przyprawę piernikową i cynamon. W kolejnym naczyniu ubijamy na puszystą pianę jaja, dodając stopniowo cukier i olej. Następnie dodajemy mieszankę z mąką i marchewkę. Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto wlewamy do formy (ja użyłam pół kuli, ale możemy upiec wysoki prostokąt
Wielki apetytmamo Karoliny :) Składniki: 5 dużych jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Z jaj i cukru ubij za pomocą miksera pianę (potrwa to kilka minut). Następnie wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia i za pomocą łyżki połącz delikatnie z masą jajeczną. Ciasto przełóż
Wielki apetytpracować. Biszkopt Składniki : 5 dużych jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Z jaj i cukru ubij za pomocą miksera pianę (potrwa to kilka minut). Następnie wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia i za pomocą łyżki połącz delikatnie z masą jajeczną. Ciasto przełóż
Wielki apetytalternatywą tego sklepowego). Częstujcie się przepisem: Składniki (na 14-15 sztuk) : Bułeczki (ciasto): 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka letniego (36,3*C) mleka szczypta soli 2 jaja 50g (1/4kostki) rozpuszczonego masła 6 łyżek cukru 25g drożdży świeżych lub 7g drożdży instant Nadzienie: 0,5 kg truskawek 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka soku(...)mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w dość ciepłe, bezwietrzne miejsce na 10-15 minut. Gdy rozczyn urośnie, pozostałą mąkę( 3 szklanki) przesiewamy do głębokiej miski, wbijamy 2 jaja, dodajemy rozpuszczone masło, dodajemy wyrośnięty zaczyn, szczyptę soli i mieszamy drewnianą łyżką aż do bardzo dokładnego połączenia składników. Kolejno pracę wykonujemy ręcznie - zagniatamy składniki w spójne, elastyczne ciasto. Formujemy
Symfonia Smakówjednego, sformalizowanego przepisu - przyrządza się go zarówno na bazie kości lub mięsa wieprzowego, drobiu, jak i ryb. Różne są też dodatki: grillowana wieprzowina, szczypior, gotowane na twardo jaja, kiełki fasoli, pędy bambusa, suszone glony nori, czy kukurydza. Ramen doprawia się sosem sojowym lub też, choć rzadziej, pastą miso z przefermentowanej, gotowanej soi. Do ramen zawsze dodawany jest(...)pietruszki kawałek korzenia selera biała część pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 4 łyżki sosu sojowego Do podania dla 2 osób: 150 g makaronu soba 2 jaja kurze gotowane na twardo 4 liście sałaty rzymskiej 2 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki pędów bambusa z zalewy Sposób przygotowania: Na wolnym ogniu ugotować klasyczny rosół; pod koniec gotowania dodać
W SMAK