Pasta jajeczna to szybki i smaczny pomysł na śniadanie! SKŁADNIKI: 5 jajek 2 łyżki majonezu szczypiorek sól, pieprz koszt: ok 5 zł KROK 1 Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekładamy do głębokiego talerza. KROK 2 Opcja dla zabieganych :) : Widelcem rozgniatamy jajka na bardzo bardzo drobne kawałki. lub Jajka kroimy w bardzo drobna kostkę. KROK 3 Solimy, pieprzymy, dodajemy drobno
smacznieinatematdzisiejsze śniadanie polecam torcik omletowy, podany z chrupiącymi grzankami. Śniadanie do przegotowania w kilka minut. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 pomidor, 1/2 kostki masła, 1 bułka, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, bazylia. PRZYGOTOWANIE: 1. Przygotowuję omlet. Jajka wybijam na talerz. Dodaję posiekany szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie ubijam jajka widelcem. Na patelni rozpuszczam połowę masła(...)Wlewam jajka. Omlet smażę na małym ogniu,a gdy lekko się „zetnie” przewracam delikatnie na drugą stronę. Gotowy omlet przekładam na talerz. 2. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia omleta chwilę podsmażam plasterki pomidora. Oprószam je solą, pieprzem ziołowym i bazylią. 3. Na osobnej patelni rozpuszczam pozostałe masło. Na rozgrzany tłuszcz kładę pokrojoną w kromki bułkę. Grzanki smażę
Tradycyjna kuchnia Kasidania, nie nazywano grzybkiem, tylko po prostu omletem. Pamiętam jak robiła mi go babcia i mama, przed wyjściem do szkoły. Teraz taki omlet swojemu dziecku robię ja.... Składniki : 1 jajko 2 łyżki maki 4 łyżki mleka szczypta soli łyżka masła do smażenia Przygotowanie 1. Myjemy jajko i rozdzielamy go, do dwóch osobnych naczyń(np kubek i talerz lub miseczka(...)białko. 2. Do żółtka dodajemy mąkę i mleko. Wszystko dokładnie ucieramy starając pozbyć się grudek. 3. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy(za pomocą trzepaczki do jajek, widelca, rózgi lub miksera) na sztywna piane (tak by można ja było przewrócić do góry nogami). Dzięki temu, że dodamy szczyptę soli, białka szybciej nam się ubija. Pamiętajmy
Kulinarnie z Polką na Kresachczarnuszką. Dodatkiem do większości potraw jest harissa-pasta robiona z pikantnych papryczek z dodatkiem czosnku, kolendry, kminku, mięty i oliwy z oliwek. Spożywana z pieczywem, mięsem, kaszami, a nawet jajkami. Jeśli chodzi o dania główne-narodowym daniem Tunezji jest kasza kuskus przygotowywana na parze, zarówno na słodko z dodatkiem rodzynek i orzechów jak i na ostro. Kuskus w Tunezji podaje(...)Tunezji trzeba spróbować tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz nie był surowy, ale żeby żółtko jaja pozostało płynne. Potrawa jest pyszna, a jej zjedzenie tak, aby się nie pobrudzić jest
Zawsze głodna!jeśli gruszki, to koniecznie ser pleśniowy. A do tego gęsty sos balsamiczny. I pyszny obiad/kolacja/przekąska gotowe :) Ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko Nadzienie: 3 dojrzałe gruszki 200g śmietany kremówki 2 jajka 100g gorgonzoli Świeży tymianek, pieprz Sos balsamiczny do podania (gotowy lub własny) 2 łyżki miodu 3-4 łyzki octu balsamicznego(...)Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, sól i zagniatamy, aż powstaną drobne grudki. Dodajemy całe jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20-30 min do lodówki. W tym czasie możemy przygotować gruszki. Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Ciasto
Zawsze głodna!Mamy, a ta ma go jeszcze od swojej mamy, a mojej Babci :) 300 g cukru pudru 300 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 kostka margaryny 5 całych jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml czystej wódki (może być(...)moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje z wódką) ekstrakt z wanilii (ew. sok z cytryny lub ulubiony aromat) Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy (cały czas miksując) jaja, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, mąkę i wódkę. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (45-60 minut
Zawsze głodna!kolorach. Dlatego zamiast je kroić, zrobiłem do nich farsz i zapiekłem w piekarniku. Składniki: 2 kg drobnej cukinii 1 serek ricotta (250 g) kilka łyżek stołowych świeżego pesto 2 jaja 2 ząbki czosnku ulubione zioła (dodałem prowansalskie) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinie umyć, odkroić górną część, a dolną wydrążyć(...)pomylcie "wieczek", do zapiekania zamkniemy nimi cukinie). Przygotować mus, miksując: połowę wydrążonego z cukinii miąższu, serek ricotta i pesto. Dodać zioła i przyprawy do smaku. Na koniec wbić jaja. Drugą połowę wydrążonego miąższu możecie przechować w lodówce do następnego dnia i wykorzystać np. do przygotowania risotto z brązowymi pieczarkami i kozim serem ). Musem napełnić cukinie i zamknąć właściwymi
W SMAKnaciowym zapiekanymi w pomidorach . Składniki farszu (na ok. 1 - 1,2 kg mięsa): Dodaj napis 2 łyżki masła 2 duże cebule brązowe pieczarki (250 g) 3 ząbki czosnku 2 jaja 1 duży pęczek natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 cytryna 1 czubata łyżka musztardy (użyłem limburskiej) sól pieprz majeranek olej roślinny (do pieczenia używam tego z pestek winogron(...)pieczarki pokrojone w kostkę lub cienkie plasterki. Pieczarki będą puszczać wodę, którą musimy odparować. Gdy to się stanie, zestawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonych pieczarek dodajemy natkę pietruszki, jaja, posiekany ząbek czosnku, musztardę, bułkę tartą, sok z drugiej połowy cytryny i mieszamy. Wyjmujemy filet z lodówki i nacinamy w nim zgrabną kieszeń, uważając, by nie przebić
W SMAKmąki 1 szklanka cukru 5 całych jaj 125 g masła roślinnego 1/2 opakowania proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Masło roślinne rozpuścić na małym ogniu i odstawić do ostygnięcia. Jaja utrzeć z cukrem, a potem z dodawaną niewielkimi porcjami mąką . Na koniec wlać ostudzone masło roślinne i dodać proszek do pieczenia. Ciasto powinno wyjść dość gęste - w formie
W SMAKkruchym cieście będzie równie dobra. Składniki (na tartę średnicy 30 cm): 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 opakowania sera ricotta (500 g) 1 opakowanie gorgonzoli (125 g) 3 jaja 1 pęczek brokuła gałązkowego 1 średniej wielkości cukinia 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku garść rukoli pieprz i sól Sposób przygotowania: Formę na tartę nasmarować masłem i wyłożyć ciastem. Wstawić(...)brokuła gałązkowego oderwać największe, dolne liście i wyłożyć nimi ostudzone ciasto. Z pozostałej części odłamać dolną, najtwardszą część pędu. Ser ricotta doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać z jajami i posiekanym czosnkiem, po czym wylać na ciasto wyłożone liśćmi brokuła. Cukinię i awokado pokroić w plastry, dymkę i szczypior posiekać i wszystko wyłożyć na ricottę. Na wierzch położyć
W SMAKglutenu, ani produktów mlecznych. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mielonych migdałów 200 ml mleka kokosowego 120 g klarowanego masła 20 g odtłuszczonego kakao 100 g ksylitolu 3 jaja aromat cytrynowy i waniliowy ok. 400 g wiśni (mogą być mrożone) a na polewę: 50 g czekolady, bardzo kopiasta łyżka mleka(...)kokosowego i 1 łyżka klarowanego masła. Można dodać też skórkę pomarańczową. Sposób przygotowania: Czekoladę, mleko kokosowe, kakao i klarowane masło rozpuścić na wolnym ogniu i wymieszać. Cukier utrzeć z jajami; dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Powoli dodawać mielone migdały, cały czas miksując. Na koniec dodać wiśnie i dokładnie wymieszać. Blachę nasmarować masłem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego
W SMAKzdąży ona wystarczająco zmięknąć. Swoje racuchy zrobiłem w wersji pikantnej, ale dobrze smakują także na słodko. Składniki (na kilkanaście racuchów): 1 dynia o wadze ok. 1,5 kg 2 jaja 50 g cukru(...)śmietany 18 proc. ok. 1 szklanki mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Dynię obrać ze skóry i usunąć z niej pestki. Miąższ zetrzeć na grubych oczkach. Jaja utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i porcjami dodawać mąkę. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Startą dynię wymieszać z ciastem i doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli
W SMAKproc. szczypta soli farsz: ok. 400 g cukinii ok. 300 g dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki koperku (może być mrożony) 250 g sera ricotta 2 jaja szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone w cienkie plastry. Szybko razem(...)przełożyć cukinię, dynię, ser ricotta, koperek, cebulę i czosnek. Wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeśli trzeba, dodać także sól. Gdy smak będzie już odpowiedni, dodać jaja i ponownie wszystko wymieszać. Gotowy farsz przełożyć na ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach Celsjusza do czasu, aż farsz się zetnie, a ciasto zarumieni
W SMAKTiramisu to włoski deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą i migdałowym likierem Amaretto, przekładanych kremem z serka mascarpone, jaj i cukru. Istnieje wiele przepisów na ten deser - we Włoszech występuje on w wielu regionalnych wersjach. Czasami zamiast Amaretto do tiramisu dodaje się likier kawowy Kahlúa. Międzynarodową karierę tiramisu zrobiło po II wojnie światowej - w jej trakcie(...)alianckiej niewoli otrzymywali ten deser w paczkach nadsyłanych przez rodziny. Składniki: 500 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 200 ml mocnej kawy 1/4 szklanki likieru Amaretto 3 jaja 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka kakao kawałek czekolady deserowej Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek i mikserem ubić pianę (piana ubije się łatwiej i będzie sztywniejsza, jeśli doda się
W SMAKmalin. Efekt końcowy… mogłabym jeść bez końca! Składniki (3 tarty o średnicy 14 cm): Kruche ciasto: - 125 g przesianej mąki - 70g masła - 70 g cukru pudru - 1 jajko Mąkę przesiać na stolnicę lub do misy robota, dodać masło pokrojone na małe kawałki. Rozcierać, aż utworzą się małe grudki. Dodać przesiany cukier puder – wymieszać, a następnie wbić całe jajko. Zagniatać(...)roślinnym, oprószyć lekko mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Wykrawać okręgi wielkości odpowiadającej średnicy foremek. Podpiec 10-15 min, aż ciasto będzie złociste. Sos: - 2 jajka - pół szklanki śmietany kremówki - 1,5 łyżki cukru - 1 laska wanilii Jajka rozkłócić dodać pozostałe składniki i wymieszać. Dodatkowo ulubione owoce, brązowy cukier, cynamon Wykonanie: Na podpieczone tarty układać kawałki
dom-agi.pl