Pyszne ciasto na każdą okazję. Domownicy uwielbiają ciasta z karmelem, więc ja postanowiłam upiec sernik z masą krówka. Przepis dostałam od znajomej :) Sernik krówkowy Składniki Kruche ciasto: żółtka jaj - 2 szt margaryna - 1/2 kost cukier - 3 łyżki mąka - 1,5 szkl proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki kakao - 3 łyżeczki tłuszcz do formy MASA SEROWA ser biały(...)jajka - 4 szt masa krówka - 1 puszka mąka ziemniaczana - 1 łyżka szczuba masło - 100 g Sposób przygotowania Kruche ciasto: Do miski pokroić na kawałki margarynę, dodać żółtka jaj, cukier, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. MASA SEROWA Masło utrzeć , dodając po łyżce masy
Kuchnia Danusikategorii Zupy to zupa z zielonego groszku. Możemy ja podać z grzankami bezglutenowymi , gotowanymi ziemniakami lub lanym ciastem. Składniki: Wywar z włoszczyzny 1l puszka zielonego groszku żółtko jaja olej rzepakowy bezerukowy 2 łyżki mąka gryczana, ryżowa, lub zwykła mąka pszenna 2,5 łyżki mleko roślinne (u mnie kokosowe) 250g świeża natka pietruszki czosnek 2 ząbki sól himalajska, pieprz(...)przygotowany gotuję kilka minut. Przecieram na sicie (lub dokładnie miksuję blenderem). Dodaję do gorącego wywaru. Sporządzam zawiesinę z mleka i mąki. Wlewam do zupy, mieszam i zagotowuję. Rozcieram żółtko jaja z olejem, dodaję do zupy. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, kurkumą. Gotuję jeszcze 5 minut. Przed podaniem wrzucam sporą ilość pokrojonej świeżej natki pietruszki. Zupę z zielonego groszku zazwyczaj
IzaGotujewątróbka wieprzowa 260g włoszczyzna bez kapusty 400g świeża papryka plus pieczarki łącznie 100g czosnek 4 ząbki po garści świeżej natki pietruszki i koperku suchy chleb/bułka 100g 4 jaja łuska babki lancetowatej 3 łyżki przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska, majeranek, czarnuszka, rozmaryn olej rzepakowy Mięso i wątróbkę opłukać, obsmażyć z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Następnie(...)duszenia sosie, namoczyć suchy chleb/bułkę. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuścić uduszoną włoszczyznę, paprykę z pieczarkami, namoczone pieczywo, mięso i wątróbkę. Do zmielonej masy dodać jaja,łuskę babki lancetowatej, koperek, pietruszkę i przyprawy. Pamiętaj, że taka ilość mięsa musi być porządnie doprawiona. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wywaru z duszenia
IzaGotujeprzysmakiem. Dziś przepyszne ala brownie z ciecierzycy i banana. Skład: opakowanie ciecierzycy w puszce lub 300 g zwykłej moczonej przez całą noc w wodzie 2 ekologiczne jaja kurze karob 3 łyżeczki proszek do pieczenia bg/soda 1 łyżeczka banan 2 duże miód 4 łyżki /ew. ksylitol cynamon 2 łyżeczki dodatki: żurawina, rodzynki, płatki migdałów, migdały, kolorowe skórki kandyzowane(...)polewa: gorzka prawdziwa czekolada, miód i śmietanka kokosowa Migdały zalewam wrzątkiem, odstawiam. Ciecierzycę odsączam, banana obieram i kroję w kawałki, blenduję razem na gładką masę. Do miski dodaję umyte jaja, miód, proszek do pieczenia, karob, żurawinę, rodzynki, część kolorowych skórek i dokładnie mieszam na gładką masę. Migdały obieram ze skórki i kroję na niewielkie kawałki, dodaję do masy, mieszam
IzaGotujeMajonez może nie jest produktem dietetycznym, ale wystarczy wykorzystać mój przepis, aby bez wyrzutów sumienia dodać majonez do świątecznej sałatki! Ja robię go sama z wiejskich jaj zniesionych(...)przez szczęśliwe kurki zamieszkujące podwórko mojej bratowej. I pamiętaj: P rzed dodaniem do sałatki wymieszaj majonez light z jogurtem naturalnym, najlepiej greckim! Składniki: jedno kurze jajo ok 50g – 70kcal olej rzepakowy 200g – 1768kcal sok z cytryny (trzy łyżki stołowe) ok 18g – 6kcal przyprawy: świeżo mielony pieprz, sól himalajska, cukier Do miseczki wbijam (uprzednio umyte!) jajo
IzaGotuje2 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 1 pomarańczy (dokładnie wyszorowanej i sparzonej) 80 g borówek + opcjonalnie garść do dekoracji masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Ser i jaja powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej). Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180°C* (grzałka góra-dół). Okrągłą formę do tortów
Moja DelicjaUżywam szklanki o pojemności 250 ml - półtorej szklanki mąki ECO typ 500 Młyn Kopytowa - szklanka cukru pół na pół cukier brązowy z białym , użyłam Diamant -4 duże jaja -łyżeczka proszku do pieczenia -pół margaryny- rozpuść i odstaw do wystudzenia -orzeszki arachidowe naturalne niesolone, połówki -truskawki - mak niebieski około 4 łyżki Skworcu -jabłka pokrojone w cząstki POLEWA(...)lyżki kakao naturalnego Skworcu -3 łyżki cukru cynamonowego Diamant . Polewa nabierze wspaniałego aromatu -2 łyżki wody Rozpuść w kąpieli wodnej i mieszaj do powstania polewy. Cukier i jaja miksuj do powstania puszystej masy. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz miksując Dodaj chłodną maragrynę. A na końcu mak. Okrągłą formę do tarty lub tortownicę wyłóż papierem
Z Kuchni Do Kuchniuzyskania jednolitego sosu . Doprawiamy sola, pieprzem, czosnkiem granulowanym i koperkiem . Sos dodajemy do miski z salatka i delikatnie mieszamy , Ugotowane i ostudzone jaja obieramy i kroimy w "kostke" . Jaja dodajemy do salatki . Salatke jeszcze raz, ale bardzo delikatnie mieszamy. To jest jedna z moich ulubionych salatek :) Mam nadzieje ,ze i Wam bedzie smakowala
PychaDanialyzki jugurtu naturalnego lub smietany -sol, pieprz SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki, marchew, pietruszke gotujemy ( nie mozemy rozgotowac), studzimy. Jaja gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Warzywa, jaja, ogorki,jablko i cebule kroimy w drobna kostke, groszek konserwowy odcedzamy na sitku, dodajemy do warzyw i jajka. Do salatki dodajemy majonez, smietane i doprawiamy sola
PychaDaniaSkładniki: ok. 1,5 szklanki kaszy jaglanej kilka łyżek mąki kukurydzianej (lub jaglanej) 2-3 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz, pieprz cayenne, lubczyk ¾ opakowania dużego jogurtu naturalnego 2 jaja ½ brokułu ok. 100 g wędzonego twarogu, pokrojonego w kostkę (z Lidla) kilka suszonych pomidorów, drobno pokrojonych Ugotuj kaszę(...)wodzie, a różyczki brokułu na parze. Następnie połącz wystudzoną kaszę z serem żółtym, mąką, przyprawami i ziołami (jeśli trzeba, wymieszaj rękami, ma wyjść gęste ciasto). W misce wymieszaj jaja z jogurtem naturalnym. Wysmaruj naczynie do zapiekania olejem, ułóż w nim kaszę, wylej masę jajeczno-jogurtową i ułóż na wierzchu wędzony twaróg, różyczki brokułu i kawałki suszonych pomidorów. Zapiekaj
Qlinarnie i Qlinarnieskładniki na biszkopt jasny: 3 jaja 150 g cukru 75 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną(...)temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na min. 12 godz.) i kroimy na 2 części. składniki na biszkopt ciemny: 4 jaja 160 g cukru 100 g mąki pszennej 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
Domowy Smak Jedzeniasposób - mnóstwo możliwości. Do takiej wersji potrzebujemy: BISZKOPT: 4 jaja pół szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Łączymy suche składniki i przesiewamy powoli, ciągle mieszając do masy jajeczno cukrowej. Przelewamy do foremki, jeśli macie silikonową jak ja, to nie musicie
MamaOskarkawsypujemy suche składniki energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie potrzebujemy: 4 jaja Kiedy masa na ciasto ostygnie, wbijamy do niej kolejno 4 jaja, po każdym należy dobrze zmiksować ciasto. Dzielimy na 2 części i każda z nich rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (silikonu nie trzeba wykładać papierem, tak samo maty teflonowej
MamaOskarkaśmietaną i mascarpone. A więc, potrzebujemy: Biszkopt: 4 jaja pół szklanki cukru łyżka kakao (kopiasta) dwie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, kiedy mieszadłem "lejemy" ósemkę, powinna być cała widoczna przez chwilę, wtedy jajka są dobrze ubite. Przesiewamy powoli resztę składników do masy jajecznej
MamaOskarkaProponuję tegoroczne święta wielkanocne, pasuje idealnie. Potrzebujemy: BISZKOPT: 5 dużych jaj pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jaja razem z cukrem ubijamy na bardzo puszystą jasną masę. Przestajemy miksować i dodajemy powoli przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia, mieszając uważnie, aby nie uszkodzić nadto struktury piany
MamaOskarka