jaja, wlej olej. Widelcem powoli zasypuj mąką jajka, i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gdyby było za mokre, dodaj mąki (wszystko zależy od rozmiaru jaj i wilgotności otoczenia). Ciasto wyrobione włóż do woreczka foliowego. Niech odpocznie 15 minut. Ciasto wałkujemy. Zagniatamy ravioli. (najlepiej kupić sobie takie kółeczko do ravioli, idzie wtedy
SMYKWKUCHNIDzisiaj zapraszamy Was na murzynka Dodatkowo chcielibyśmy się pochwalić, że nasz przepis można było znaleźć w sobotnim dodatku Gazety Krakowskiej Ciasto: - 1 jajko - 200 g cukru - ½ kostki masła - 160 g mąki pszennej - 90 g mąki ziemniaczanej - 1 łyżka dowolnego dżemu - 1 łyżka kakao - 1/2 łyżki sody - 200 g mleka - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa Polewa - 5 łyżek(...)cukru pudru - 1 jajko - 3 łyżki kakao - ½ kostki masła - płatki migdałowe W pierwszej kolejności roztapiamy masło w garnku. Do roztopionego masła dodajemy cukier, jajko i mieszamy. Następnie dodaję dżem, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników stopniowo dodaję mąkę i dalej mieszamy. Na samym końcu dodajemy mleko oraz orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Po wymieszaniu wszystkich składników
Kuchenne Wariacjegotowanie brakuje My bardzo lubimy tarty więc u nas kolejna tarta ale tym razem z botwinką i ricottą Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 pęczek botwinki - 1 opakowanie sera ricotta 250 g - 180 g jogurtu greckiego - 3 jajka - sól, pieprz Forma na tartę 24 cm . W pierwszej kolejności robimy(...)ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie robimy farsz do tarty. Buraczki myjemy, obcinamy końcówki, solimy, pieprzymy, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut, tak żeby buraczki były na wpół
Kuchenne Wariacjekoniec tygodnia kawowego zapraszamy Was na sernik z nutką kawy i cynamonową pianką. Składniki na spód sernika: - 200 g mąki - 100 g masła - 80 g cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao Składniki na masę kawowo-śmietankową: - 1 kg sera białego mielonego - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 4 żółtka(...)opakowanie budyniu śmietankowego - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na piankę: - 4 białka - 1 szklanka cukru - cynamon Najpierw robimy spód do sernika. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko razem wyrabiamy w robocie dodając schłodzone kawałki masła. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wałkujemy
Kuchenne Wariacjenieskromnie przyznam, że przy każdej okazji wszyscy moją karpatkę zachwalają:) Zdecydowanie mój nr 1 wśród ciast. Składniki: Na ciasto: 1 szklanka wody 125 g margaryny (pół kostki) 4-5 jaj (w zależności od wielkości) 1 szklanka mąki Masa: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 kostka masła(...)cukier waniliowy (16 g) 1 żółtko Przygotowanie: Ciasto: Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dalej gotować rozcierając masę. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno 4-5 jaj i miksować ok. 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem blasze średniej wielkości o wymiarach 23x39
Domowa Cookierenka Aginagrodzić kilkoma ptysiami :) Mówię Wam: P-Y-C-H-O-T-A :) Składniki (na 2 blachy - 26 szt.): Ptysie: 1 szklanka wody 125 g masła lub margaryny 4-5 jaj (w zależności od wielkości) 1 szklanka mąki Krem: 900 g serka naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu (polecam ten ) 3/4 szklanki cukru pudru 250 g lemon(...)curd 2,5 łyżeczki agar agar Przygotowanie: Ptysie: Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dalej gotować rozcierając masę. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno 4-5 jaj i miksować ok. 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką bądź w kształcie gwiazdki. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia
Domowa Cookierenka AgiDelikatny jabłecznik na puszystym biszkopcie z galaretką i masą z białej czekolady okraszony słodkimi bezikami,niebo w gębie! Składniki Na dużą blachę o wym 37/24 Ciasto: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła lub margaryny Masa: 1,5 kg winnych jabłek 2 galaretki agrestowe(...)kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru ze szczyptą cynamonu 1 łyżka żelatyny 200 g białej czekolady 150 g małych bezików+kilka całych do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Białka jaj ubijamy na puszystą pianę dodając pod koniec cukier,miksujemy aż masa stanie się szkląca,dodajemy żółtka i mieszamy chwilę,mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną aby nie było grudek mieszamy
Wanilia i Kardamonświąteczny czas. SKŁADNIKI: 10 dag sera żółtego np Radamer 20 dag mąki pszennej 3 płaskie łyżki śmietany 18% 12 dag masła szczypta soli ziarenka kminku pieprz cayenne białko jaja SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać na stolnicy z mąką, dodać masło oraz śmietanę i szczyptę proszku do pieczenia, zagnieść ciasto owinąć w folię włożyć(...)minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować ma grubość około 1/2 cm za pomocą foremek do ciasteczek wycinać choinki, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posmarować delikatnie roztrzepanym białkiem jaja, posypać pieprzem cayenne oraz kminkiem. Wstawić do nagrzanego do 190*c piekarnika piec około 15 minut, aż się zrumienią delikatnie. Serwować z czystym barszczem czerwonym. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonłyżki cukru pudru 2 śmietan fiks 2 łyżki kawy cappuccino w proszku Sposób przygotowania CIASTO: białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypując w trakcie ubijania cukier, dodajemy żółtka jaj miksujemy pod koniec stopniowo wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem, dodajemy odrobinę czerwonego barwnika-tyle aby uzyskać taki efekt jaki nas zadowoli. Tak przygotowane ciasto wylewamy
Wanilia i Kardamonrolada powstała na przekór ponurej pogodzie, zielony barwnik w cieście potrafi zdziałać cuda, do tego delikatny śmietanowy krem, podana z filiżanką małej czarnej smakuje wyśmienicie...:) Składniki Ciasto: 5 jaj 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru zielony barwnik w żelu -opcjonalnie Krem: 350 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 1 łyżka świeżo wyciśniętego(...)soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 zielona galaretka Dekoracja: 60 g wiórek kokosowych białych użyłam PIĄTNICA zielone wisienki koktajlowe Sposób przygotowania CIASTO: Białka jaj ubijamy na sztywną lśniącą pianę dodając w trakcie miksowania cukier. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera,wsypujemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z proszkiem dodajemy
Wanilia i Kardamonkolorze miłości z puszystą pianką wewnątrz na bazie śmietanki i mleka skondensowanego, tworzy pyszną całość, jest lekkie i efektowne, na zbliżające się walentynki w sam raz. Składniki CIASTO: 6 jaj 13 dag mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej Szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru ½ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu(...)śmietan fiks 2 łyżki cukru pudru PONCZ: 150 ml przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru wiórka kokosowe do dekoracji CIASTO: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia
Wanilia i Kardamontestowania za co bardzo dziękuję i zachęcam do odwiedzenia sklepu i zapoznania się z szerokim asortymentem wspaniałych produktów KLIK Składniki: 10 jaj gotowanych na twardo 5 jaj surowych 3-4 cienkie parówki dobrej jakości u mnie Paryżanki-Pekpol 100 g sera żółtego 1/2 papryki czerwonej kawałek pora 3 łyżki bułki tartej duża szczypta gałki muszkatołowej
Wanilia i Kardamonpieczone na szczególną okazję jaką jest Wielkanoc, przypomina mi moje dzieciństwo, już sam jej aromat sprawia radość, piekę ją często ale najlepiej smakuje podczas świąt :) Składniki: 5 jaj 25 dag masła 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru trzcinowego brązowego 10 dag cukru zwykłego 16 g cukru wanilinowego Delecta 10 dag mielonych orzechów laskowych 5 łyżek śmietany(...)wcześniej na sztywno pianę z białek. Całość przełożyć do dużej formy na babę- u mnie silikonowa.Piec około 50 -55 minut w temp 160*c, do suchego patyczka. Lukier: Białko jaja ubić na sztywno , utrzeć z przesianym cukrem pudrem i odrobiną olejku cytrynowego do ciasta, polukrować zimną babę.Udekorować wg swojego uznania
Wanilia i Kardamonupiec coś na spotkanie przy kawie-puszysty biszkopt nasączony limonkowym ponczem, smaczny orzeźwiający krem i agrestowa galaretka która dopełnia całość. Rozpływa się w ustach! Składniki: Ciasto: 6 jaj 13 dag mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru Krem limonkowy: 1/2 litra śmietany kremówki(...)przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru 1/2 limonki Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe lub kiwi 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki 50 g wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: CIASTO: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z budyniem i proszkiem
Wanilia i Kardamon