przegotowanej wody;2 jaja;Szczypta soli;Olej do smażenia.Nadzienie:750 g chudego białego sera;7,5 łyżki białego cukru;2 opakowania cukru wanilinowego (po 16g);3 żółtka jaj;Kilka łyżek mleka - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Jaja wbić do misy od miksera, roztrzepać widelcem, dodać mleko, wodę i szczyptę soli i stale miksując powoli wsypywać mąkę. Miksować(...)było grudek).Rozgrzaną patelnię posmarować olejem, nalać porcję ciasta, rozprowadzić po patelni i smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na płaskim talerzu.Przygotować nadzienie. Jaja szybko polać wrzątkiem. Następnie oddzielić białka od żółtek. Ser utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na puszystą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać kilka łyżek mleka.Na naleśniki
Gospodyni Miejskałososiem...Jajeczno-szpinakowe ciasto.Oblepione puszystym serkiem twarogowym.Z dodatkiem wędzonego łososia.Smakowita przekąska!Składniki:Opakowanie szpinaku mrożonego (waga 450 g);1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka;1 łyżeczka masła;4 jaja;2 opakowania puszystego serka twarogowego (u mnie Almette śmietankowy, waga 1 opakowania 150 g);150 g łososia wędzonego w plastrach;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Szpinak rozmrozić.Na rozgrzane(...)patelni masło wrzucić rozmrożony szpinak. Dodać łyżkę chrzanu i podsmażyć. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.Podsmażony szpinak z chrzanem dobrze odsączyć na sitku i wystudzić.Oddzielić białka i żółtka jaj.Żółtka jaj dodać do wystudzonego szpinaku. Wymieszać.Z białek jaj ubić sztywną pianę. Dodać delikatnie do szpinaku i wymieszać.Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Na
Gospodyni Miejskałyżka zimnej wody;Szczypta soli.Farsz:300 g białej kapusty;250 g dobrej jakości kiełbasy;1 cebula;1 ząbek czosnku;200 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 jaja;1/2 łyżeczki suszonego tymianku;3 średnie ziemniaki;2 łyżki oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Z mąki, żółtka jaja, margaryny, wody i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię(...)podsmażać po czym dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i tymianek. Pod koniec smażenia dodać podgotowaną kapustę i całość jeszcze chwilę razem podsmażyć. Wystudzić.W mieseczce wymieszać jaja ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem.Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano - kiełbasiany i zalać
Gospodyni Miejskacebula;200 g majonezu;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka;1 łyżeczka musztardy;Sól;Pieprz;Pęczek szczypiorku. Sposób przygotowania:Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić na pół. Ułożyć na dnie podłużnego naczynia/talerza lub salaterki.Cebulę obrać. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki.Groszek odcedzić z zalewy. Zalewy(...)majonez, śmietanę i 60 ml zalewy z groszku. Dokładnie wymieszać. Sos doprawić chrzanem, musztardą, solą i pieprzem do smaku.Tak przygotowanym sosem polać połówki jaj.Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Jaja zatopione w sosie oprószyć po wierzchu szczypiorkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Sos powinien mieć konsystencję słodkiej śmietany.Ilość majonezu i śmietany można dowolnie zmieniać, przy czym ich ilość powinna być
Gospodyni Miejskawybrałam się w odległą podróż kulinarną, tylko naszą kuchnię polską, prostą, ale niebanalną. Bryndza, która w moim rejonie jest produkowana do makaronu została dodana. Do tego wiejskie jajko w koszulce ugotowałam i szczypiorkiem z własnego ogródka posypałam. Żółtko delikatnie się rozlało i z makaronem zmieszało, a bryndza nadała smaku słonawego bardzo, ale to bardzo wyjątkowego. Proste(...)danie, ale smakiem rodzinę moją zaskoczyło i do ulubionych dań dołączyło. Składniki na 2 porcje:6 gniazdek makaronu,50 g bryndzy,½ pęczka szczypiorku,2 świeże jajka,2 łyżki octu,pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,1 łyżka masła klarowanego. Przygotowanie:Makaron gotujemy w wodzie na al. dente i odcedzamy. Nie trzeba solić bo bryndza jest słona.Przekładamy
Moniki SmakołykiTradycyjny przepis. Składniki: 200 g mąki 2 jaja 2 łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli białko jaja (opcja) Wyrabiamy ciasto z mąki,jaj, cukru i soli. Urywamy po kawałku i robimy takie cienkie wałeczki, a z wałeczków ok. 5cm lepimy kółeczka (wielkości obrączek). Ciasto jest bez drożdży więc nie rośnie a gotowe obwarzanki będą miały taki(...)stopni na złoty kolor z obu stron. Mniej więcej po 10-15 minut na stronę w zależności od grubości obrączek. Dodatkowe uwagi: Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca. Możemy też do białka dodać trochę maku lub czarnuszki. Jeśli wolimy wersję słodką to możemy upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie
prawdziwe jedzeniemargaryny 4 jaja 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana,(tyle ile zabierze ciasto) szczypta soli Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na 1/2 godz. Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor w tem 180C przez(...)minut. Masa serowa - składniki: 1 kg zmielonego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1/2 szk mleka 3 jaja 1 szk cukru kryształu 15 dag masła 1 cukier waniliowy Do sera dodać masło, jaja, cukier, cukier waniliowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepaną w mleku mąkę
Apetyczna babeczkaUwielbiam takie śniadanko :) Dziś wreszcie zmobilizowałam się by je zrobić, pokazać i życzyć smacznego... Zapewniam, to jedzonko jest super proste i super smaczne ... Polecam ! Składniki: jajka, ilość dowolna- gotujemy każde jajko oddzielnie sól, ocet reszta to już nasz kaprys :) Przygotowanie: W garnuszku o litrowej przynajmniej pojemności zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki octu Jajko wybijamy na miseczkę(...)zagotowaną wodę mieszamy energicznie by zawirowała Na wrzątek i ten wir właśnie wlewamy jajko, ostrożnie, by się nie poparzyć i by jajko się zbytnio nie rozpłynęło Jajko ma się ściąć i chwilę zagotować (2-3 min ), wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączmy chwilę (można przestudzić na tej łyżce w zimnej wodzie, ale ja wolę gorące), przekładamy na talerz Ugotowane podałam
Proste PotrawyZnacie przepis na kotlety mielone z gotowanych jajek? Kotlety z jajek to szybki i bardzo łatwy sposób na proste, ale smaczne danie. Do tego jest typowo wegetariańskie danie. Bo kto powiedział, że smaczne kotlety muszą być tylko z mięsa? Te kotlety jajeczne to nasza kolejna propozycja na danie tego typu, podałam już przepis na kotlety ziemniaczane . Niedawno przygotowałam również krokiety(...)ziemniaczane ( Panzerotti neapolitańskie) , ale można też przygotować warzywne kotlety np. z kalafiorem . To są wszystko łatwe do wykonania dania, z którymi każdy sobie poradzi. A kotlety z jajek są moim wspomnieniem z dzieciństwa. To było jedno z moich ulubionych stołówkowych dań. Od poniedziałku do piątku biegałam z kluczem na szyi, a posiłki jadłam w Konsumach. Natomiast w weekendy obiad był
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczenia Wierzch tarty: 250 g porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych) 110 g cukru (2/3 szklanki) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka kakao 3 białka jaj listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='150 g zimnego masła (3/4 kostki) 250 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka(...)jaj 1 łyżka gęstej śmietany (lub 2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych) 110 g cukru (2/3 szklanki) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 3 białka jaj'; document.write(" "); Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (można też pulsacyjnie wyrobić je w malakserze, a następnie bardzo krótko wyrobić
Poezja smakuPrzyznam, że do tego wpisu przygotowałam się dokładnie. Każdy z nas wie, że są różne kategorie jajek od 0-3, gdy oznakowanie weszło pewnie jak wszyscy żartowaliście sobie, że jajka od szczęśliwych kur, że to przesada, itp. Ale czy na pewno przesada? Sama wybierałam jajka tanie (takie jak można kupić w Biedronce czy Lidlu za ok 5,5zł za 10szt(...)Cenowo ok ale każdy wie jaki smak miały te jajka. Każdy też wie jaki smak ma jajko kupione od Pani na bazarze czy na wsi. Różnica jest ogromna i aż przerażający jest fakt, że różnica w smaku może być tak duża. Jak wybierać jajka? Na jajka nie ma wpływu opakowanie, kolor skórki czy kolor żółtka. Dlaczego? Bo niektórzy właściciele karmią
Brzuszki Łakomczuszkinadal będzie potrzebna. Do mięsa mielonego dołożyć korzeń brokuła, por, bułkę tartą - łącznik i wypełniacz, ma na celu wchłaniać nadmiar wilgoci z farszu i trzymać jego konsystencję. Wbić 2 jaja i doprawić przyprawami i sosem sojowym. Wyrobić farsz ręką na jednolitą masę. MAKARON: Ponownie doprowadzić do wrzenia wodę od gotowania brokuła. Dodać oliwę i na wrzątek wrzucać makaron(...)dobrze - musi go być dość dużo aby dobrze pokrył rury makaronu przy zapiekaniu. SZYBKA WERSJA OBIADOWA: Farsz mięsny przygotować wieczorem dzień wcześniej - połączyć wszystko oprócz bułki tartej i jaj. Odstawić na noc pod przykryciem do lodówki - smaki się bardzo fajnie "przegryzą" . Następnego dnia przed samym napychaniem rurek, dodać do farszu jaja i bułkę i dobrze wyrobić ręką
Grunt to przepis!awokado sprawdzi się na większość okazji. Przygotowanie tej sałatki jest bardzo proste i przyjemne, sos powstał na bazie jogurtu naturalnego więc jest lekki. W sałatce znajdziesz makaron, awokado, jajka na twardo, pomidory oraz paprykę. Sałatka wychodzi kolorowa i prezentuje się bardzo apetycznie w salaterce. Jeśli szukasz innych sprawdzonych przepisów na sałatki, zapoznaj się z przepisem na Sałatkę z tortellini , Sałatkę(...)przyjęcie. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100 g 100 makaronu świderki 1 1 awokado 2 2 pomidory malinowe 1 1 niewielka papryka czerwona 3 3 jajka 100 g 100 sera żółtego gouda lub żółta mozzarella 100 g 100 jogurtu naturalnego 3 łyżeczki 3 majonezu sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Makaron wrzuć na posolony
ProstePesto.plupiec drugie ciasto. Dopiero kiedy wszystkie elementy wystygną, można się zabrać za składanie, dlatego ciasto radzę przygotować na dzień przed podaniem. Składniki na miodownik krajeński Biszkopt: 5 jajek rozmiar L 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka) 100 g cukru (pół szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto miodowe: 260 g mąki pszennej(...)szklanki) 100 g cukru (pół szklanki) 2 łyżki miodu (dałam lipowy, każdy inny o jasnym kolorze też może być) 1 jajko rozmiar L 150 g masła płaska łyżeczka sody Krem: 1 l mleka 2% 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru (1/4 szklanki) łyżka miodu łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie) 200 g masła Polewa czekoladowa
e-PrzepisyKulinarneJaja zapiekane(...)Hiszpańsku to kolejna odsłona śniadania z serii Śniadanie z jajem. Śniadanie z jajkiem całkiem inne aniżeli nasze tradycyjne jajka, czy też ostatnio przygotowywane dania z jajek. Śnidanie udane i bardzo ciekawe w smaki 🙂 Z poniższych ilości przygotowałam cztery porcje: dla dwójki dorosłych i dla dwójki dzieci. Składniki na: Jaja zapiekane po... Read More The post Jaja zapiekane
Magiczny Garnek