Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka

Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka

Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka

Symbolem Wielkanocy we Włoszech nie są jajka, lecz gołębica, jako symbol pokoju i baranek. Dlatego p ieczone jagnię i Colomba, słynne drożdżowe ciasto w kształcie lecącej gołębicy, to najbardziej typowe włoskie, wielkanocne przysmaki. Oczywiście każdy region Włoch szczyci się swoimi potrawami i związanymi z nimi tradycjami. Jedną z nich jest wplatanie i zapiekanie surowego jajka, symbolu nowego życia, na słodkim lub słonym torcie wielkanocym. Słodka wersja rodem z Apulii, tak bardzo mnie urzekła, że postanowił... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mia Cucina Sofieta

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Sałatka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.

Czytaj dalej...

Przepisy na Wielkanoc - top 30

Najlepsze przepisy na Wielkanoc.

Czytaj dalej...

Autor

sofieta

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, jajko, ciastka , wielkanoc, ciasta drozdzowe, ciasto drożdżowe, drożdżowe, mielone, placki, ciasteczka, dekoracje, kruche ciasto, przepisy na kruche ciasto, kruche ciasta, ciasto kruche, orzechy, groszek, torty, tort, szybki ciasto, szybkie ciasto, ciasto z białek , ciasto czekoladowe, ciasta czekoladowe, ciasto z orzechami, pieczeń z mielonego, lekkie ciasto, czekoladowe ciasteczka , mleko w proszku, kruche ciasteczka

Inne przepisy z Mia Cucina Sofieta

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.