genueńskiego macie już opanowane, pora na biszkopt czekoladowy – ciemny, mocno kakaowy. Szykujemy formę, wykładając jej dno papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik — funkcja góra i dół, temperatura 170°C. Jajka ważymy (całe, w skorupkach) . Połowa wagi jajek to potrzebna ilość cukru i mąki. W przypadku biszkoptu kakaowego, wagę mąki dzielimy na trzy. Kakao mieszamy z mąką w proporcji jeden(...)dwóch, czyli przykładowo na 100g kakao – 200g mąki. Jajka wbijamy do misy i ubijamy z cukrem na bardzo, bardzo biało i puszysto. W mikserze planetarnym zajmuje to około 10-15 minut na wysokiej prędkości. Prawidłowo ubita masa jajeczna będzie bardzo gęsta i powinna powoli spływać z ubijaczki. Moje jajka ważyły 440g. Wagę jajek dzielimy na dwa. Potrzebna waga
Karo in the Kitchenjuż dobiega końca, dlatego, jeśli znajdziemy na stoiskach, w warzywniaku ładny jeszcze pęczek, śmiało go bierzmy i ten ostatni raz rozkoszujmy się ich smakiem! U mnie w zestawie z jajkiem w koszulce i pieczonymi ziemniaczkami z jogurtem i koperkiem, gdyż uważam ten zestaw za najlepszy :) Jedna porcja widoczna na zdjęciu to jedynie 270kcal (ok. 440g). Składniki na szparagi: - pęczek szparagów(...)papierem do pieczenia. Główki szparagów posmarować masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypać sezamem i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 10-12 minut. Składniki na jajka w koszulce: - kilka jajek - łyżka octu winnego (1 łyżka na 500ml wody) - 500ml wody Wodę doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, by woda nie kipiała, dodajemy ocet. Każde, poszczególne jajko wbijamy
Be Fit Be StrongJeżeli nie macie jeszcze pomysłu z czym podać jajka na Wielkanoc to polecam jajka faszerowane pieczarkami Składniki: - 5 jajek - 5 pieczarek - 1 cebula - kilka gałązek natki pietruszki - 1 łyżka masła - 2 łyżki majonezu - sól, pieprz Najpierw gotujemy jajka na twardo. W między czasie obieramy cebulę i pieczarki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę(...)minut, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy pieczarki z cebulą są już gotowe odsączamy sok jeżeli jest i pozostawiamy do wystygnięcia. Podsmażone pieczarki nadają bardziej wyrazisty smak. Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i kroimy na pół. Następnie ostrożnie wyjmujemy żółtka i przekładamy do miski. Żółtka dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy pieczarki, posiekaną natkę pietruszki i majonez i dokładnie mieszamy. Jak jest
Kuchenne Wariacjebazie świeżego majonezu z dodatkiem korniszonów, kaparów, cebuli i szczypiorku. Podaje się go do zimnych zakąsek jarzynowych, szparagów, jaj na twardo oraz zimnych ryb (def. wikipedia) Składniki: 3 jaja ugotowane 1 łyżeczka musztardy 5 łyżek octu 10 łyżek oleju 2 jaja 4 korniszony 1 łyżka kaparów 1 Pęczek szczypiorku ½ łyżki soli pieprz do smaku Wykonanie: Wymieszać widelcem(...)musztardę z surowym żółtkiem, solą , pieprzem, olejem i octem. Następnie dodać pokrojone drobno korniszony, jajo na twardo, kapary i posiekany szczypiorek. Sos ten można również przygotować na bazie majonezu. Udekorować ugotowane i pokrojone wcześniej jajka, a pozostały sos użyć do zimnych zakąsek
Tradycyjna Kuchniachrupkość i delikatny smak, a przede wszystkim za łatwość przygotowania. I za piękny wygląd :) Korzystajmy więc jak najwięcej, bo sezon szparagowy trwa krótko. Dziś połączenie klasyczne-szparagi i jajko. W postaci sałatki, żeby było jeszcze bardziej zdrowo i sycąco. Danie idealne na lekki lunch lub kolację. W dodatku robi się ekspresowo :) Składniki na 2 porcje: 2 garści mieszanki sałat Pęczek(...)rzodkiewki Pół czerwonej cebuli 12 zielonych szparagów 2 jajka Mieszanka prażonych ziaren "Piekło-niebo" od Ziarenkowo Świeży szczypiorek Sól, pieprz Dressing: 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżeczki płynnego miodu sól, pieprz, zioła prowansalskie Wszystkie składniki dressingu mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby smaki się połaczyły. Szparagi myjemy, obcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy
Zawsze głodna!minut (lub dłużej jeśli są grubiej pokrojone). Usmażyć perfekcyjne jajko sadzone: Pod koniec gotowania ziemniaków rozgrzać patelnię. Wlać łyżeczkę oleju, rozprowadzić pędzelkiem po patelni i na gorący tłuszcz wbić jaja. Przykryć, zmniejszyć ogień i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie jajka powinny mieć białko ścięte na górze, a żółtko płynne w środku (przytrzymać dłużej, jeśli białko byłoby jeszcze(...)surowe). Ziemniaczki odcedzić, wyłożyć na talerze, pomiędzy włożyć cieniutkie płatki masła, pospać koperkiem. Jaja sadzone położyć obok ziemniaków, posypać umytymi kiełkami brokuła. Posolić. Podawać z zimnym kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem. The post Młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym, kiełkami brokuła, koperkiem i kefirem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaBardzo często z mięsa mielonego robię po prostu kotlety mielone, ale co jakiś czas staram się urozmaicać menu i robię mielone w innej wersji. Tym razem zrobiłam klopsa z jajkiem na twardo. Ładniejsza nazwa tego dania to pieczeń rzymska, ale dla mnie lepiej brzmi klops z jajkiem. Tyle różnych klopsów ile znajdziemy przepisów. Każdy dodaje coś od siebie i już(...)dodałam sera cheddar. Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa sól pieprz 2 cebule 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki startego sera cheddar 4 jajka ugotowane na twardo
Amatorka kuchennadomu zazwyczaj rzadko robię ją w oryginale, najczęściej są to jakieś wariacje na jej temat. Dlaczego? Bo oryginał to jedynie sałata, parmezan, grzanki i charakterystyczny dressing z surowego jajka oraz filecików anchois. Ja za to uwielbiam wersję europejską: dodatkowo z grillowanym kurczakiem i to na bogato – bo w towarzystwie jajka. Taka wersja jest sycąca i najadam się do pełna(...)czubata łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatki: grillowana pierś z kurczaka (pojedyncza) jajka ugotowane na półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bagietkę lub inne pieczywo kroimy – w plasterki lub kostkę. Smarujemy masłem lub skrapiamy oliwą z oliwek. Nacieramy przekrojonym
Poezja smakuCzasem zamiast tradycyjnych jajek w majonezie robię takie jajka faszerowane. Nie zajmuje to dużo więcej czasu a wyglądają ciekawiej i smakują również dzięki dodatkowi chrzanu i zielonej cebulki. Jajka faszerowane SKŁADNIKI: 7 jajek 2 oliwki czarne 1 łyżeczka chrzanu zielona cebulka łyżka majonezu sól pieprz Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej(...)wodzie. Studzimy i obieramy. Z jednej strony ścinamy jajko na płasko, aby się nie przewracało na talerzu. Z drugiej strony nożem wycinamy koronę, ja robię to takim nożykiem do dekoracji. Delikatnie wyciągamy żółta dodajemy do nich chrzan, majonez, posiekaną cebulkę. Farsz z żółtek doprawiamy do smaku solą i pieprzem i za pomocą małej łyżeczki wypełniamy farszem jajka. Dekorujemy plasterkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigofry z jajkiem z masłem, miodem i pieprzemGofry na maślance,są chyba jednymi z tych najlepszych.Nie wiem co ja tu robię. Czasami mam wątpliwości. Czasami chce odejść. Ostatnio chyba za często. Składniki:50g przesianej mąki jajko40-50ml maślanki łyżka rozpuszczonego masła1/2 łyżeczki proszku do pieczeniasól, pieprz,ew. ja dałam jeszcze trochę oregano + jajko,miód, masło i pieprz do podaniaJajko(...)miksujemy z maślanką, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Doprawiamy i dodajemy masło. Smażymy gofry zostawiając miejsce na jajko.* Podpiekamy gofry z 2-4min(zależy od gofrownicy) po czym wbijamy jajko i pieczemy, aż się zetnie. Podajemy z masłem, miodem i pieprzem. *ja wlałam trochę za dużo ciasta i potem musiałam, go trochę oderwać by zmieściło się
More food, love and dreamsregionalne ciasto suwalszczyzny. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku !Jego kolor i smak w dużej mierze zależą od jajek, od swojskich kurek sękacz jest pięknie żółty, czego nie uzyskamy przy kupnych jajkach. No chyba że wybierzemy jajka Farmio, które mogę polecić do takich wypieków. Dal mnie jajeczka Farmio(...)jest naprawdę wart poświęconej pracy. Zapraszam, specjalnie dla Was dziś fotorelacja z pieczenia sękacza w moim domu.WAŻNE!!Do pieczenia sękacza należy użyć świezych i najlepiej swojskich składników, jajka wiejskie, śmietana najlepsza też prawdziwa swojska, własne masełko, wtedy smak jest wyśmienity!Jajka jak najbadziej polecam Farmio!Składniki:0,6 kg masła 30 jaj Farmio1 kg maki tortowej0
Z Majeczką w kuchnijajeczny oraz domowe, pikantne chutney (konfiturę) z białej cebuli, które swoją słodkością z powodzeniem zastępuje ketchup i świetnie pasuje do wołowiny. Do kompletu dodaliśmy soczystego, wołowego burgera, plaster sera, jajko sadzone oraz majonez i rukolę dla kontrastu smakowego. Istna fuzja smaków! Jeśli chcecie go wykonać, przestrzegamy, że danie wymaga nieco cierpliwości.Przepis startuje w konkursie platformy zblogowani.pl: Makarony Świata(...)bułki (zalecamy raczej mniejszą średnicę, gdyż struktura bułek nie jest dość sztywna i przy większych rozmiarach może się po prostu rozpaść).W tym momencie macie dwie opcje:WERSJA BEZ JAJKA, jeśli chcecie bardziej chrupiącą bułkę. Niestety ryzykujecie, iż w przypadku niedostatecznego ubicia makaronu w formie, bułki będą się nieco rozpadały. My wybraliśmy właśnie tą i wszystko poszło dobrze.WERSJA Z JAJKIEM
Nerds KitchenDelikatne szybkie danie .Można przygotować wcześniej ( sos i makaron) - potem tylko podgrzać jednocześnie gotując jajka w koszulce. W wielu domach mrożony szpinak i serki topione są w stałym zestawie zapasów. O makaronie i jajkach już nie wspominam bo to standartowe zapasy. W każdym razie każdy to danie przygotuje, nie trzeba szczególnych umiejętności. Czas: 30 minut Składniki(...)mrożonego szpinaku ( 1/4 paczuszki) 15 dag serka topionego kremowego ( 1,5 podłużnego ) 8-10 dag makaronu Farfale ( ja lubię te małe) 2 łyżki masła 2 jajka 3 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki sól pieprz mielony gałka muszkatołowa 1/2 szklanki wywaru warzywnego ( lub drobiowego lub ostatecznie wody) garść różnego rodzaju sałat ( użyłam roszponki i radicchio ) Nastawić osoloną wodę na makaron. Wrzucić
Buniabaje w kuchniwiedeńsku to panierowane kotlety z mięsa cielęcego, smażone na złoty kolor na tłuszczu. Tradycyjnie serwowane są z plasterkiem cytryny, która dodaje świeżości i lekko podkreśla smak mięsa oraz jajkiem sadzonym. Składniki: 4 niezbyt cienkie plastry cielęciny bez kości sól, pieprz, mielony czosnek 1 jajko 2-3 łyżki mleka mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia(...)jajka posiekana zielenina 4 cząstki cytryny Przygotowanie Krok 1. Kotlety cielęce zbić tłuczkiem do mięsa na cieńsze plastry, oprószyć z obu stron solą, mielonym pieprzem oraz czosnkiem - odstawić na chwilę. W miseczce ubić jajko z mlekiem, na dwa talerze wysypać trochę mąki i bułki tartej. Rozgrzać tłuszcz na dużej patelni. Maczać sznycle cielęce w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej
Moja Książka Kucharskaprawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule odkryjemy tajniki przygotowania tego wyjątkowego dania oraz podzielimy się przepisami na jajecznice z kurkami, które z pewnością zachwycą Twoich gości. Kurki z jajek: doskonałe połączenie smaków Kurki z jajek to niezwykle popularne danie, które można znaleźć w menu wielu restauracji na całym świecie. To połączenie puszystej jajecznicy z aromatycznymi kurkami tworzy wyjątkowy smakowy(...)warunkiem, że zastosujemy się do kilku kluczowych zasad. Oto sprawdzony przepis na jajecznice z kurkami na maśle, który zapewni Ci doskonały smak i konsystencję tego dania: Składniki: 4 jajka 100g kurków, umytych i pokrojonych 2 łyżki masła Sól i pieprz do smaku Posiekana świeża pietruszka (opcjonalnie, do dekoracji) Przygotowanie: Rozpuść masło na patelni na średnim ogniu. Dodaj kurki i smaż
Ania i Marcin gotują