Bardzo kreatywny sposób zaserwowania wielkanocnych jajek :) Pomysł znalazłam na stronie ' Małe Kulinaria '. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 4 jajka 2 duże buraki 1/2 szklanki octu winnego 1 litr wody 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Dijon sól, pieprz do smaku świeży tymianek CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Buraki obieramy, drobno kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy(...)ocet winny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. 2. Jajka gotujemy na twardo: wkładamy do garnka, zalewamy wodą, wstawiamy na kuchenkę. Doprowadzamy do wrzenia - od tego momentu gotujemy 8 minut. Po tym czasie delikatnie zlewamy gorącą wodę, wlewamy zimną. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Jajka obieramy ze skorupek, wkładamy do wystudzonej wody buraczanej. Odstawiamy
My Culinary ArtLubię takie jajko na śniadanie :)Składniki:jajka - dowolna ilośćSposób przygotowania:W rondelku zagotowujemy wodę. Kiedy zawrze, jajko kładziemy na łyżkę i ostrożnie wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy 5 minut - ze stoperem w ręce :) Takie jajko najbardziej mi odpowiada, bo gotowane 3 minuty jest po prostu dla mnie za miękkie, wręcz płynne. A to jest idealne.Gotowe jajko wkładamy do kieliszka(...)jajka, obstukujemy łupkę i ściągamy część łupki. Delikatnie solimy i zajadamy :)Smacznego
Kuchnia domowa AniJakiś czas temu stojąc przed lodówką i szukając inspiracji na kolację wpadłam na pomysł skomponowania tej warstwowej sałatki z tuńczykiem i jajkiem pod żółtą pierzynką. Ku mojemu zdziwieniu wyszła znakomicie! Smaki poszczególnych składników wspaniale pasują do siebie! Ta sałatka z tuńczykiem i jajkiem od tamtego dnia regularnie gości u mnie w domu. Polecam tę sałatkę na Święta czy wszelkiego(...)rodzaju uroczystości, ponieważ przez swoje warstwy i kolory wygląda znakomicie, szczególnie wtedy, gdy zrobiona jest w przezroczystym naczyniu. Serdecznie polecam ten przepis :-)Składniki:1 puszka tuńczyka4-5 jajek (w zależności od wielkości)1 mała cebula1 łyżka majonezupieprz i sólWykonanie:Jajka gotujemy na twardo (około 7 minut). Cebulę kroimy na bardzo drobną kostkę. Po ugotowaniu i obraniu jajek
Anielska Kuchnia AniKotleciki z jajek - na piątkowy obiad jak znalazł! :-) Lubiane chyba przez wszystkich, i znane od czasów ... przedszkola! Kiedy nie mam pomysłu (albo zbyt dużo czasu) na bardziej wymyślny obiad robię właśnie klopsy z jajek. Robię ich zawsze całą górę, bo lubimy wszyscy i na zimno i na ciepło. Banalne, ale jakże smaczne danie :))Składniki:7 jajek ugotowanych1(...)jajko surowekoperek lub natka1 kajzerka lub odrobina bułki tartejcebulabułka tartasól,pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:Bułkę namoczyć, jajka ugotować na twardo, obrać i zmielić wraz z wyciśniętą bułką. Równie dobrze można je po prostu podusić widelcem - będzie szybciej. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulę,sól,pieprz,koperek,wbić surowe jajko i wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju
Walijskie PichcenieJajka na bekonie to typowo angielskie śniadanie :) Oczywiście w skład tego obfitego śniadania wchodzą jeszcze kiełbaski, fasolka, grzanki, smażone pomidory i ... uuu... długo by tu wymieniać. W każdym bądź razie przeciętny Polak umarłby z przejedzenia spożywając każdego dnia takie cuda :) jednak same jajka na bekonie nie są złe i serwuję je od czasu do czasu oczywiście jako ... danie(...)obiadowe :) Składniki: 2 jajka 2 plastry bekonu odrobina soli pieprz Wykonanie:Patelnię rozgrzewamy bardzo mocno. Na gorącą patelnię (bez tłuszczu) kładziemy plasterki bekonu i mocno rumienimy je z obu stron. Wysmażone odkładamy na talerz, a na tłuszczu wytopionych przez bekon robimy sadzone jajka, soląc je tylko odrobinę, bo bekon jest bardzo słony, więc ten słony smaczek pozostał nam na patelni
Walijskie PichceniePyszny pomysł na leniwe śniadanie, kiedy nie śpieszymy się do pracy i mamy możliwość połechtać nasze kubki smakowe czymś lepszym niż tylko wypita na szybko kawa ... Jajka w koszulce - z obowiązkowo płynnym żółtkiem, podane na ciepłej, chrupiącej grzance ... uczta dla podniebienia. Do tego tylko kubek kawy zbożowej z mlekiem i ... świat jest piękny ... Składniki: chleb tostowy jajka (ilość(...)suchej patelni z obu stron do zrumienienia. W garnku zagotowujemy wodę z octem (2l wody + 1 łyżka octu). Chodzi o to, aby zakwasić wodę, dzięki temu jajko ładniej się zetnie. Na spodeczek rozbijamy jajko. Do lekko wrzącej wody wlewamy jajko ze spodeczka. Następnie staramy się delikatnie zagarniać białko, aby nasze jajko nabrało ładnego kształtu. Gotujemy
Walijskie PichcenieKolejny pomysł na dietetyczne śniadanie, kanapki z pastą z awokado, rukolą, pomidorem i jajkiem "w koszulce". Wszystko co lubię najbardziej. Proste, szybkie, smaczne i pożywne! Pysznie! składniki: - 2 jaja ekologiczne - 1/2 pomidora - 2 łyżki pasty z awokado - przepis poniżej - rukola Pasta z awokado na kanapki: - 1 dojrzałe awokado - 2 łyżki białego sera - 10 pistacji - sól, pieprz, świeża bazylia około(...)listków w/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę! Jajka wybij na gotującą się wodę (jeżeli robisz po raz pierwszy jajko poszetowe, to zdejmij garnek z ognia wybij delikatnie jajko, poczekaj 15 sekund i postaw na gazie na malutkim ogniu), jajko gotuj na małym gazie około 30-45 sekund. Ma się ściąć tylko białko, żółtko powinno pozostać płynne. Pieczywo posmaruj
SMYKWKUCHNIJeszcze rzutem na taśmę na blogu pojawia się ostatni przed Wielkanocą przepis na jajka. Na naszym świątecznym stole zawsze pojawiają się faszerowane jajka w różnych wersjach: z ciecierzycą , z żółtym serem i pomidorami , z pastą krabową i z pastą łososiową . W tym roku pojawi się jeszcze farsz przygotowany na bazie śmietankowego(...)serka i koncentratu pomidorowego. Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 4 łyżki serka śmietankowego 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki majonezu sól pieprz rzeżucha Wykonanie: Jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka i wkładamy do miski. Ucieramy je lub rozgniatamy widelcem z majonezem. Następnie dodajemy
Kulinarne przygody Gatitytyle by wytrwać do wieczora ;) A z drugiej strony na pewno się nimi nie przejem. Ostatnio ulubione brokuły zastąpiłam fasolką szparagową. Przyprawiłam ją na ostro i podałam z jajkiem. Wyszło takie pyszne na jakie wygląda :) szklanka mrożonej fasolki szparagowej szczypta soli łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno 1/8 łyżeczki cayenne 1/4 łyżeczki wędzonej papryki hiszpańskiej łyżka posiekanej świeżej pietruszki kilka(...)kropel soku z cytryny odrobina zielonego tabasco jajko kilka kropel oliwy szczypta soli i pieprzu Fasolkę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Olej lniany mieszamy z przyprawami, posiekaną pietruszką i sokiem z cytryny. Jajko możemy zrobić sadzone ale ja wolę ugotować je w folii. W tym celu odcinamy kawałek folii spożywczej i układamy ją luzem na niewielkiej miseczce. Smarujemy
Mienta blogNowa alternatywa dla jajecznicy i jajka na miękko! A czemu by tak go nie upiec i uzyskać smak jajecznicy, a konsystencję jajka na miękko :) zapraszam więc na śniadanie.Jajko pieczoneSKŁADNIKI:- Kawałek kiełbasy - 1 cebula - 4 jajka średniej wielkości - ser żółty - szczypiorek - sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę(...)cienkie paseczki, a jak w kawałku to ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy. W małych foremkach do zapiekania układany kiełbasę z cebulą. Następnie układamy kawałki sera, posypujemy szczypiorkiem i wbijamy jajka. Na koniec solimy i pieprzymy. Pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni 10-15 min. Jeśli chcemy bardziej ścięte jajko i żółtko pieczemy dłużej. Po wyjęciu z pieca posypujemy
Zainspiruj się kuchniąSzybkie i łatwe w przygotowaniu Jajka faszerowane pieczarkami SKŁADNIKI: pieczarki -7 dużych sztuk jajka -8 szt cebula - 1 szt sól i pieprz majonez - 3 łyżki masło szczypiorek - 0,5 pęczka DEKORACJA sałata natka pietruszki papryka rzodkiewka PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Przekroić jajka na połowę, wyjąć żółtka. Pieczarki umyć, osączyć, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić(...)pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić, dodać do pieczarek. Wyjęte żółtka rozgnieść widelcem, dodać do pieczarek, razem z majonezem, wymieszać. Takim farszem napełniać połówki jajek, kłaść jajka na sałacie, ułożonej na talerzu, udekorować. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia DanusiMarynujemy grzyby...marynujemy też ryby, które wspaniale wychodzą z octu...marynujemy warzywa...dlaczego by nie zamarynować jajek? Ja marynuję i polecam każdemu, pyszne, aromatyczne dzięki przyprawom, polecam wypróbować przy okazji Wielkanocy Składniki: jajka- ilośc wg potrzeby 2 szkl wody 1/2 szkl octu 1 łyżka soli 8 ziaren pieprzu ang 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela ang 2 ostre papryczki(...)jeśli nie chcemy ostergo smaku, dajemy dwa paski słodkiej papryki 2 gałązki rozmarynu świeżego 3-4 krążki cebuli czerwonej Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Z jednego boku kazdo jajko nadbijamy. Wodę zagotowujemy z octem i solą. Jajka układamy w naczyniu , układamy wszystkie przyprawy, zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy na min dobę, po tym czasie obieramy, podajemy same lub z ulubionym sosem
Z Majeczką w kuchniDzisiaj trochę urozmaiciłam śniadanko mojemu synkowi. Chciał jajko na twardo, więc zrobiłam mu kogucika. Może nic szczególnego (chodzi o trudność w przygotowaniu), ale sprawiło mi frajdę robienie kogucika a również synek był mile zaskoczony "innym" śniadankiem. Składniki: 1 jajko na twardo kawałek kiełbasy (ja miałam żywiecką) cienki plasterek parówki 2 listki sałaty(...)odrobinę keczupu kawałek paluszka solonego Przygotowanie: Jajko lekko wystudzić, obrać i umieścić w kieliszku. Z kiełbasy wyciąć pasek i zrobić koronę (grzebyk kogutka). Z plasterka parówki wyciąć mały trójkącik (zjeść ten mały trójkącik) a z reszty parówki powstał dzióbek. Na czubku jajka zrobić kreskę (długość grzebyka) i włożyć tam grzebyk. Tak samo zrobić na przodzie jajka
Amatorka kuchennawell as form of intense pleasure... A recipe is only a theme, which an intelligent cook can play each time witch a variation." ~ Madame Jehane Benoit WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU /inspiracja: Zmysły w kuchni ;/ na 4 jajka 2 średnie marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki 1 mała posiekana drobno cebula 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 posiekanego pęczka pietruszki(...)drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Następnie zalewam je zimną wodą, zostawiam do wystudzenia, obieram. Marchew i pietruszkę obieram, ścieram na grubych oczkach. Wrzucam
W kuchni Karmel-itkiKolejna propozycja śniadania do łóżka :) ciekawe ile panów skorzysta z tego pomysłu? :-PSkładniki na 1 porcję:1 duża, okrągła bułka razowa1 - 2 jajka (w zależności od wielkości bułki)2 plasterki szynkićwiartka pomidoramożna dodać dowolny sersól, pieprzszczypiorBułce ścinamy "kapelusz" i delikatnie wydrążamy miąższ. Do Środka wbijamy jajko (lub 2 jajka w zależności(...)pokrojona w kostkę oraz pomidora. Posypujemy szczypiorkiem, sola i pieprzem. Owijamy bułkę w folie aluminiowa i pieczemy około 10 - 15 minut w 180 - 190 stopniach C aż jajko się zetnie. Do środka bułki możemy dodać także inne składniki np. kozi ser. Jajko w bułce
Bon Appetit MałgorzatyKolejna wielkanocna odsłona faszerowanych jajek, tym razem z awokado, oliwkami i wasabi. Jeśli ktoś obawia się wasabi - można w przepisie pominąć. Ale wasabi to nic innego jak chrzan, a jajka lubią chrzan :) Za to smaczliwka (mowa o awokado) jest obowiązkowe! :) Awokado jest idealnym ratunkiem dla osób z otłuszczoną wątrobą (czyli dla mojego taty) :) Zostało mi trochę tego zielonego owocu(...)więc zrobiłam także guacamole ale na swój własny sposób z serem pleśniowym, oliwkami oraz ogórkiem, podałam je w łupinach awokado. Wszystko to w kolejnych postach :)Składniki:4 jajka ugotowane na twardo1 awokadogarść zielonych oliwekpół łyżeczki wasabisól1 łyżeczka soku z cytrynyszczypiorekUgotowane jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka. Żółtka ucieramy z awokado i wasabi. Doprawiamy solą
Bon Appetit Małgorzatypapierowy ręcznik, żeby odciekły z resztki tłuszczu i przestygły.Sałatę pokroić w średnie kawałki i ułożyć na półmisku wzdłuż brzegu. (Na środku musi zostać miejsce na jajka.) Na sałacie ułożyć groszek, ogórki - miniaturki lub pokrojone w dowolne kawałeczki, boczek i pietruszkę. Malutką miseczkę wyłożyć folią spożywczą ( kwadrat około 20cm X 20cm), natłuścić olejem(...)wbić jajko. Folię zawinąć w sakiewkę, u góry związując lub ściskając gumką recepturką. Tak przygotowane jajko włożyć do gotującej się wody i przez kilka minut gotować na delikatnym ogniu. (Delikatne wrzenie sprawia, że ugotowane białko nie staje się twarde. Porównajcie sami gotując jedno jajko na mocnym ogniu, a drugie na delikatnym, a sami
Codzienna kuchnia niecodzienna