kinds of salads are welcome in this time. Today another proposition of mine for salad mix, this time with grilled eggplant and poached egg. There’s a bit to do while making this salad but the effect is worth every minute! SKŁADNIKI (na 3-4 porcje): 1/2 główki sałaty masłowej 2 garście rukoli 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 średniego(...)minut łącznie i łyżką cedzakową wyjmij delikatnie z garnka i połóż na wierzchu sałaty. Wash the vegetables, dry them. Cut the eggplant into 1 cm slices, salt them a bit from both sides and let them lay for a while so they will loose some water. Tear/cut the lettuce, cut the Chinese cabbage, put everything in a big bowl
Martyna CooksLekka jak chmurka, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka. Kruche ciasto, wypełnione truskawkowym budyniem, do tego bita śmietana i bezy. Czego można chcieć więcej ? ;-). Po prostu nieziemska, dla fanów mniej słodkich wypieków idealna. Przepis autorski. Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód: 200 g mąki pszennej(...)mleka truskawkowego dodać pastę, mieszając doprowadzić do zagotowania. Od momentu zagotowania, gotować 2 minuty, cały czas powoli mieszając. Gorący budyń wylać na upieczony kruchy spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana: 250 g śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 10-15 bezików kilka truskawek do dekoracji Śmietanę przelać do misy miksera, ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Śmietanę
moj przepis naJuż prościej chyba być nie może :) W kilka chwil wyczarujemy pyszny deser.Wystarczą jabłka, herbatniki, cynamon i bita śmietana. Tilslorte bondepiker to taka szarlotka w pucharku i bez pieczenia, co skraca czas przygotowania do minimum. Na pewno będę wracać do tego przepisu, bo wszystkim przypadł do gustu. Nawet dzieciom, a o to wcale nie tak łatwo ;) Tym słodkim akcentem kończymy(...)brązowym i cynamonem. Herbatniki pokruszyć i prażyć na suche patelni, cały czas mieszając, bo łatwo się przypalają. Śmietankę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Układać warstwami: herbatniki, jabłka, bita śmietana, herbatniki, jabłka, bita śmietana. Wierzch posypałam migdałami i cynamonem. Smacznego
zadanie-gotowaniesmall, as it fits you and put them on the pan. After a while add the spinach, if you had time to defrost it – good, drain it a bit, if not – nothing happened. Fry it all together until onions and spinach are combined. When the water from the spinach evaporates add yogurt with cheese cut into big cubes(...)frying it’s for meat. Rinse and dry the pork. You can cut the slices into stripes at once, but I prefer to smash the chops a bit. To keep the meat mallet and chopping board clean (and yourself :)) put the meat into food foil, both sides and then smash it a bit. When it’s already
Martyna Cookszrobić z czasem, kiedy kumulacja dni wolnych po Sylwestrze jest niemal jak wygrana w totolotka? Stanąć w kuchni i upiec bajgle :) Są czasochłonne, sporo czasu zajmuje wyrastanie ciasta i nie można ich od razu upiec, tylko trzeba jeszcze obgotować. Ale warto! Jeśli zostaną - można zamrozić i na weekendowe śniadanie będą jak znalazł. Te zrobiłam rano, ale zjedliśmy je niczym hamburgery(...)mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na 15minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i robimy wgłębienie, do którego przekładamy rozczyn. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce (przykryte ręczniczkiem kuchennym) do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką
bistro mamawith meat – however you want it. Preparation will take around half an hour. It’s good to wait a while for the rice to cool down a bit, and it’s good to put the salad when it’s already mixed into the fridge for few moments for the ingredients to combine(...)dużej miski i dokładnie wymieszaj i koniec pracy! Boil the rice as it’s written on the wrapping, drain it, put into a bowl, let it cool a bit. Boil the water in a kettle, put the raisins into bowl and pour hot water on them, put aside and let them soak in the water a bit. Grate
Martyna Cookssię składników. Pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie ciepłą masę wlej do wymieszanych w misce suchych składników oraz skórek z owoców i zmiksuj wszystko przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto będzie miało kleista konsystencję, ale nie dosypuj do niego mąki, gdyż po całkowitym przestudzeniu zgęstnieje odpowiednio. Przykryj miskę lniana ściereczką i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury(...)stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi w wodzie dłońmi nabieraj kawałki ciasta i formuj z nich kuleczki wielkość orzecha włoskiego . Układaj je na blasze w większych odstępach od siebie, gdyż pierniczki rozchodzą się na boki i rosną. Piecz je 10-12 minut do lekkiego zezłocenia, uważając, aby nie przekraczać tego czasu pieczenia. Pierniczki wyjmij
Słodko-Słony Świat Ilonyprzemian z mlekiem (1/2 szklanki). Na mniejszych obrotach miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Trzy łyżki mleko podgrzać i zalać kakao, dokładnie wymieszać by powstała gładka masa, przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, delikatnie wymieszać. Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładamy do formy na zmianę raz jasną raz ciemną. Pieczemy w temperaturze 160° przez(...)około 60 minut, do suchego patyczka. Masło roztopić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę, podgrzać. Wymieszać by połączyły się składniki. Gotową czekoladą polewamy ciasto. Keksówka 28x10
magiczna kuchnia KasiPolecam Wam tę wariację na temat tego klasycznego dania kuchni libańskiej. Put chickpeas into a bowl and pour water into it, leave it overnight, if it will lay a bit longer, it is ok, no worries, nothing will happen with it. We’ll start to work the next day. When chickpeas is soaked, rinse it with cold water, put into(...)ready. Just take out one chickpea seed and check if it is soft already. When it is done drain it off and wait until it chills a bit. Meanwhile you can make tahini paste (or open a jar with it). Personally I prefer to make everything by yourself – doing it that way gives you a lot of satisfaction
Martyna CooksKrem budyniowy: 500 ml mleka 3 żółtka 8 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią 1 łyżka kopiasta mąki pszennej 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej 250 g masła Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% zimna 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody Dodatkowo: masa kajmakowa 500 g herbatniki około 20 szt krakersy około 20 szt czekolada mleczna Przygotowanie: Biszkopt(...)żółtkami mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać po łyżce zimny budyń i ucierać. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną letnią żelatynę i krótko miksować. Masę kajmakową przełożyć do miski i rozmieszać by łatwiej się rozsmarowała. Warstwy ciasta: biszkopt, krem
Ala piecze i gotujePolecam Wam tę wariację na temat tego klasycznego dania kuchni libańskiej. Put chickpeas into a bowl and pour water into it, leave it overnight, if it will lay a bit longer, it is ok, no worries, nothing will happen with it. We’ll start to work the next day. When chickpeas is soaked, rinse it with cold water, put into(...)ready. Just take out one chickpea seed and check if it is soft already. When it is done drain it off and wait until it chills a bit. Meanwhile you can make tahini paste (or open a jar with it). Personally I prefer to make everything by yourself – doing it that way gives you a lot of satisfaction
Martyna Cookskosteczkę. Dodajemy gałkę muszkatołową, cynamon, cukier i mieszamy. Dodajemy masło. Stawiamy na palniku i podsmażamy na małym ogniu, około 5 minut, aż jabłka lekko zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia. Bita śmietana: 200 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cynamonem. Dodatkowo: 16 łyżek Granoli (najlepsza z jabłkami i cynamonem(...)wedle uznania) 200 g karmelu ( mniej lub więcej, wedle uznania) Wykonanie: Bita śmietana Granola Karmel Jabłka Bita śmietana Granola Karmel Jabłka Wszystkiego po 2 łyżki na warstwę. Deser wstawiamy na 2, 3 godziny do lodówki. Źródło: liveloveandsugar.com The post Jesienny Deser Karmelowo – Jabłkowy appeared first on Made
Made By Mom And Sonwymieszać w misce z cukrem i solą. W misie robota ubić jajka i żółtka na puszystą masę. Dodać przesiane mąki i wymieszać. Stopniowo dodawać masło, wymieszać ciasto a następnie dodać ciepłe mleko i ponownie wymieszać. Na koniec dolać brandy. Gotowe ciasto odstawić na około godzinę. Smażyć na patelni delikatnie skropionej masłem klarowanym. Moja(...)naleśniki smażyłam na patelni 20 cm. Odmierzałam po około 3 łyżki ciasta
Sto kolorów kuchniUWAGA: wpis zawiera obrazki 18+ ;) Tort Monster High - Draculaura ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort Minie ( śmietana barwiona ) Tort Minie ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort Rybka MiniMini ( barwiona bita śmietana ) Tort Ślubny/Weselny ( masa cukrowa i lukier ) Tort My Little Pony/ Pinki Pie ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort dla piłkarza ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort dla chłopca(...)masa cukrowa ) Tort Kot ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort Minionek ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort okolicznościowy ( bita śmietana i owoce ) Tort Wieczór Panieński ( masa cukrowa ) Tort urodzinowy dla dziewczynki ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort Chrzest Chłopca ( masa cukrowa ) Tort na Roczek Dziewczynki ( masa cukrowa ) Tort na Roczek Dziewczynki ( masa cukrowa ) Tort Batman ( krem maślany i masa cukrowa
kolorowotorcikowoBit Czy jest ktoś kto jeszcze nie zna tego przepisu? Chyba nie:) Ale jeśli są takie osoby, to polecam szybciutko nadrobić tę zaległość :) Proste ciasto bez pieczenia. Szybko, bez potu na czole, stworzymy cudo, które jest nieziemsko słodkie, rozpływające się w ustach i jego smaku na pewno nie zapomnimy. Moi znajomi i rodzina, kiedy tylko mamy zamiar się spotkać przy(...)jakiejś okazji przy stole, zawsze dopominają się o 3 Bita:) Nigdy ich nie zawodzę. Zawsze 3 Bit gości u mnie przy ważniejszych spotkaniach rodzinnych i nie tylko. Składniki: puszka dobrej masy krówkowej 2 podłużne, duże opakowania krakersów 4-5 opakowań herbatników luppi peti (po 100g) krem karpatka 5 min 500 ml śmietany 30% 2 opakowania śmietanfix kilka kostek startej gorzkiej
na moim stole...