tych, co glutenu się nie boją – to wegańskie ciasto robi się ekspresowo i nie trzeba się babrać na stolnicy. Tak jak w tym przepisie , tylko podwoiłam ilość ciasta i owoców. Oprócz truskawek, dodałam borówki i czereśnie, i prawdziwy cukier waniliowy (zrobisz go bardzo łatwo: do pojemnika z cukrem dodaj kilka lasek wanilii i za kilka dni gotowe). Dzięki temu ciasto
Qlinarnie i Qlinarnieudanych, bo niestety wzorki trochę się rozlały i ciastka wyglądały zdecydowanie lepiej przed pieczeniem. Jeśli macie jakieś sprawdzone sposoby na zapobiegnięcie temu, to chętnie poczytam :) Co do samego przepisu, ciasto musi być dobrze wyrobione, w przeciwnym wypadku przypomina kruszonkę i trudno je rozwałkować. Warto jednak poświęcić chwilę czasu - są pyszne, sezamowe z wyraźną nutą imbirową. Idealnie pasują do porannej kawy(...)ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki imbiru w proszku 1. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób bardzo dokładnie na gładką masę - nie powinna się kruszyć. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolej odrobiny mleka. 2. Ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Jeśli robisz wzorki stemplem, włóż je potem do lodówki na około 30 minut. 3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni
Powiedz dietom nieBita śmietana, czekolada i truskawki to idealne trio. Ten tort jest delikatny i puszysty i trzeba uważać bo szybko znika a że sezon już powoli się kończy więc trzeba się spieszyć z jego upieczeniem. A na prawdę warto. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)czekoladą: 400 ml kremówki 30% 200 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody Bita śmietana: 350 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody 0,5 kg truskawek kokos do obsypania Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywno
Ala piecze i gotujerolling pin. If, like me, you don’t enjoy these activities, get down to work because here you only use a spoon! Add sweet and sour strawberries, a bit of brown sugar or xylitol and it’s ready. Vegan pies also have one big advantage – the lack of eggs or diary in your fridge doesn’t keep you from making(...)water and quickly stir again with a spoon or your hands. The pastry has to be firm and shouldn’t fall apart (if it’s too loose, add a bit more flour; if it’s too hard, add a bit more oil and water). Put 1/5 of the pastry into the refridgerator for later use as crumble topping. Place
Qlinarnie i Qlinarniemaki kukurydzianej, siemienia lnianego i wody. Proporcje: Szklanka maki kukurydzianej 4 łyżki siemienia lnianego 210 ml ciepłej wody szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieściłam w niedużej misce - dobrze wymieszałam. Ciasto jest miękkie, nie luźne Na dużą blachę położyłam papier do pieczenia i wyłożyłam ciasto. Rozpłaszczyłam na bardzo cienki placek grubości 1 mm ( u mnie wyszedł okrągły, więc możesz użyć(...)okrągłej blaszki do pizzy ) . Przed pieczeniem ponacinałam ciasto na kawałki ( około 10 w miarę równych części ) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut
apetytnapieczenieświeżej bazylii nieduży pomidor - pozbawiony skóry i pestek 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy ( ja użyłam oliwę pozostałą po suszonych pomidorach) łyżeczka koncentratu pomidorowego Całość zmiksowałam w blenderze Ciasto : 1 małe jajko 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki drobnej soli 2 i 3/4 - 3 szklanki mąki pszennej typ 650 pesto pomidorowo-bazyliowe Wykonanie : Mąkę(...)przesiałam, wsypałam drożdże, cukier, sól, dodałam jajko, wlałam wodę i pesto. Całość zagniatałam na blacie przez około 10 minut (jeśli ciasto się klei do rąk wystarczy oprószyć je mąką). Kiedy ciasto było już elastyczne odłożyłam je do miski, przykryłam i odstawiłam na 40 minut - w tym czasie podwoiło swoją objętość. Następnie wyjęłam je na blat, rozpłaszczyłam i podzieliłam nożem
apetytnapieczeniemasło. Stopniowo dodawać krem. Ostawić do lodówki. 4. Upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt przeciąć na 2 równe części. 5. Pierwszą część ułożyć na paterze i dokładnie nasączyć. Na nasączone ciasto wyłożyć i rozsmarować 3/4 powideł. Następnie rozsmarować niecałą połowę kremu. 6. Drugą część ciasta również nasączyć od wewnętrznej strony i posmarować pozostałą częścią powideł. Położyć na pierwszą część. 7. Pozostałą(...)część masy wyłożyć na tort zaczynając od boków a kończąc na wyrównywaniu masy na wierzchu. 8. Boki obsypać wiórkami kokosowymi. ( Zrobiłam to za pomocą płaskiego noża) 9. Ciasto udekorować winogronami i kiwi ( można użyć innych owoców ) 10. Odstawić do lodówki na kilka godzin w celu stężenia kremu
A Ty Smakuj MnieLegolas. W porównaniu z pierwszą częścią, tylko kilka żartów – całość utrzymana w tonie dość poważnym. Wyszłam jednak z kina w pełni usatysfakcjonowana, ale przyznaję, że książki nie czytałam... A bit of summer in the winter, The Hobbit: the Desolation of Smaug I felt like eating mizeria in December (Polish raw vegetable salad consisting of cucumbers, onions and cream or natural(...)winter: lettuce in the simplest and tastiest sauce , mash potatoes, improved oat cutlets (with Polish mince meat seasoning but without eggs) and peach compote. The entire dinner in a bit more than half an hour. Still impressed after today's premiere of The Hobbit: the Desolation of Smaug (2013, Peter Jackson) - the film's packed with so many effects that
Qlinarnie i Qlinarnienatłuszczenia patelni. Jajka roztrzepać z cukrem, wlać mleko i wsypać mąkę i sól. Dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca(...)patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Jeszcze ciepłe naleśniki polewać syropem klonowym. Waniliowy budyń z ryżem: pół litra mleka , 3 łyżki cukru waniliowego >klik< , 1 czubata łyżeczka mąki pszennej , 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej , 4-5 łyżek ugotowanego na sypko ryżu . 2/3 mleka wraz z cukrem zagotować w garnku
Codzienna kuchnia niecodziennadekoracji PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy tradycyjnie w lekko osolonej wodzie, a po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną dodajemy od nich mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Ciasto dzielimy na osiem części, z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy ją i zamykamy truskawkę w środku ciasta. Formujemy kule, które wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinastępnie upieczone by mieć pięknie zarumienioną skórkę, którą uwielbiam. Sposób ten jest idealnym pomysłem na odgrzanie pozostałych pierogów z obiadu na pyszną kolację. Ruskie pierogi - podpiekane SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1/4 łyżeczka soli farsz: 1 kg ziemniaków 250 g sera białego 1 cebula olej do smażenia sól i pieprz białko jaja kurzego(...)szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kółeczko układamy porcję farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiroztapiamy – nie zagotowujemy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże cukier i sól – mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, jogurt jajko i roztopione masło, mieszamy a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto dobrze wyrobione Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Dzielimy ciasto na pół. Każdą połówkę ciasta z kolei dzielimy na 3 części, z których
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimieszam trzepaczką razem z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, cukry, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon. 2. "Suche" składniki stopniowo dodaję do "mokrych". Dokładnie mieszam ciasto. Do ciasta dodaję obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Mieszam. 3. Ciasto przekładam do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiDodaję mleko. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól, pieprz, rozpuszczone masło, rozczyn, sok z buraka oraz bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli. Dokładnie wyrabiam ciasto. 3. Przygotowane ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1cm. Foremką w kształcie serca wykrawam w cieście serduszka. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Odstawiam
Tradycyjna kuchnia KasiPrzyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej przygotowanie i właśnie dzisiaj wspólnie ją zrobiliśmy. Składniki: Spód pizzy: kalafior średniej wielkości 1jajko 0,5 szklanki sera żółtego 1 płaska łyżeczki bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki do pizzy(...)sicie (najlepiej odcisnąć nadmiar wody przez gazę). Do odciśniętego kalafiora dodajemy jajko, ser (starty na tarce o najdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy starty ser żółty
Salonik smaków