ciasto francuskie - 5734 przepisów (strona:2/383)

Ciasto francuskie -ślimaczki 48

Ciasto francuskie możemy wykorzystywać na słodko do przekąsek oraz wielu innych dań. Warto w lodówce mieć gotowe ciasto, a wtedy na pewno szybko coś zrobimy. Dziś polecam ślimaczki z pesto. oczywiście nadzienie może być przeróżne. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki pesto 1 jajko WYKONANIE Płat ciasta francuskiego posmarować pesto. Wycinać długie pasy i zwijać w ślimaczki. Ciasto posmarować

W kuchennym oknie Ewy
Babeczki z mięsem na cieście francuskim 91

Zapraszam na babeczki z mięsem, pieczarkami, z dodatkiem sosu chili. Chrupiące, smaczne, połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z ostrą papryczką chili.  Składniki 4 porcje: sos chili, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 300 g filetu z kurczaka, 250 g pieczarek, 1 jajko, 100 g ser pleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem), 6 szt. oliwek czarnych, 2 łyżki oliwy z oliwek(...)duża cebula, łyżeczka wymieszanych przypraw suszonych: czosnek, pomidory, bazylia, oregano, ostra papryka, zioła prowansalskie, peperoncino, pieprz kolorowy świeżo zmielony, sól himalajska świeżo zmielona, listki świeżej bazylii, koperek. Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wytnij krążki (od szklanki) o grubości ok. 0,5 cm i upiecz w piekarniku. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż na złoty kolor

Moniki Smakołyki
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą 65

pyszną tartę z ciasta francuskiego przygotowałam dla marcowego numeru magazynu Lounge. Oprócz tarty znajdziecie tam również przepisy na batony granola i cytrusową sałatkę z soczystym kurczakiem. Tematyka tego numeru, czyli FIT, nie jest mi szczególnie bliska (co niestety po mnie widać ;-)), ale postanowiłam chociaż postarać się trochę odchudzić swoje potrawy. Czy mi się udało? Sprawdźcie, zapraszam! Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego(...)mrożonego rozdrobnionego szpinaku - 3 ząbki czosnku - mały jogurt naturalny - jajko - 150 g fety niskotłuszczowej - kilka czarnych oliwek - sól, pieprz Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić ciastem francuskim. Spód nakłuć widelcem i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12 minut. Szpinak rozmrozić, wrzucić do garnka, doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać starte ząbki czosnku

Magda Kucharzy
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 79

chrupiacym francuskim ciescie-to klasyk. Jest to danie niezwykle proste i szybkie ,a dzieki formie bardzo wykwintne,idealne po prostu na wyjatkowe okazje iswieta. Szybkie,bo uzylam gotowego ciasta francuskiego z rolki ze sklepowej lady chlodniczej.Wybor ciast jest juz tak duzy,ze mozemy bez problemu kupic np. jak domowe przygotowane na prawdziwym masle. Jedyny trud jaki musimy sobie zadac(...)przygotowanie formy z papieru do pieczenia. Jesli nie macie ochoty na  wycinanie "rybek",losos bedzie rownie smaczny,tradycyjnie zapakowany w poreczne prostokatne paczuszki. Skladniki na porcje: 2 rolki ciasta francuskiego ( a`275 g) 2 filety z fososia bez skory ( a`110 g) 1 zoltko jaja +1 lyzka mleka koperek sol,pieprz ( uzywam cytrynowego) sok z cytryny 3 pory-zielone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Parówki w cieście francuskim 51

Dziś będzie prosto, szybko i smacznie. Skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego kupionego w sklepie, aczkolwiek jeśli ktoś z Was jest ambitny, zrobić może je własnoręcznie :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 5 parówek - 5 dużych albo 10 małych plasterków sera - sos barbecue - 1 jajko Przygotowanie naszego dania jest nad wyraz proste - najpierw rozwijamy ciasto i, najlepiej przykładając do niego jedną parówkę

Kulinarne zapędy Kokosa
Ciasto francuskie 38

Bardzo długo zabierałam się do zmierzenia z domowych ciastem francuskim. I wczoraj tak się zawzięłam, że zabrałam się do roboty i zrobiłam. Ciasto francuskie wcale nie jest trudne do zrobienia ale wymaga czasu i sprawnych rąk, bo trzeba się nawałkować, oj trzeba. Ale uwierzcie mi, warto. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kurczak w cieście francuskim 69

specjalne okazje lubię przygotować coś wyjątkowego, ale koniecznie smacznego:) Dlatego jako danie główne często serwuję kurczaka z pieczarkami i serem zapiekanego w cieście francuskim. Rodzina bardzo go sobie chwali a goście nigdy nie odmawiają dokładki... Składniki: 1 op. (275g) mrożonego ciasta francuskiego, 650g filetu z kurczaka, 2 duże cebule, 600g pieczarek, 2 łyżki przyprawy do kurczaka, sól, pieprz, jajko

Z miłości do słodkości
PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 67

Ciasta drożdżowe piekę zawsze wtedy, kiedy mam wolny dzień, natomiast kombinacje z ciasta francuskiego to szybka alternatywa, kiedy brak czasu  a goście pukają do drzwi... :) Składniki: parówki 8-10szt op.ciasta francuskiego sezam 1 żółtko Wykonanie: Ciasto kroimy na długie, wąskie paski. Każdą parówkę owijamy spiralnie paskiem ciasta. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 15min w piekarniku

Walijskie Pichcenie
Ciasto francuskie z boczkiem 570

Składniki: 1 ciasto francuskie ( ja kupuję to z Biedronki - sprawdzone ) kilka plasterków sera żółtego ( z większą zaw. tłuszczu ) kilka plastrów boczku  jajko przyprawy : pieprz, papryka ostra, oregano Przygotowanie: Ciasto wyciągam chwilę wcześniej z lodówki i rozwijam aby nabrało temperatury i fajnie zmiękło. Jajko z odrobiną soli lub vegety roztrzepuję na jednolitą konsystencję i pędzelkiem smaruję całe ciasto

Mechanik w kuchni
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym. 165

karpatek 500 g masła lub margaryny mleko Czekoladowe glacage: 240 ml wody 20 g żelatyny 260 g cukru 40g glukozy 100 g gorzkiego kakao 160 ml śmietanki kremówki Wykonanie: Ciasto francuskie tniemy na równe paski, na brzegu układamy wiśnie lub marmoladę i zawijamy rulony. Układamy je w 3 identycznych tortownicach w kształt spirali. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni(...)zrumienienia. Następnie przygotowujemy krem karpatkowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na paterze układamy okrągły rant (lub jak w moim przypadku obręcz z tortownicy) i układamy pierwszy blat spiralnego ciasta. Smarujemy go od serca kremem karpatkowym. Układamy kolejny blat, krem, blat krem.  Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą  noc. Żelatynę zalewamy 100 ml wody. Ostawiamy do napęcznienia

Malinowe Pocałunki
Roladki z francuskiego ciasta z łososiem 637

Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez Lidla, urozmaiciłam go tylko odrobinę świeżym koperkiem dodanym  do łososia. Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g wędzonego łososia 1 opakowanie serka śmietankowego koperek pieprz 1 jajko Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki, pozwalamy mu się lekko ocieplić

Kulinarne przygody Gatity
Śródziemnomorskie mini-tarty z ciasta francuskiego. 58

Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego, które zalega mi w lodówce. Nie od dziś wiadomo, że uwielbiam śródziemnomorskie smaki. A w tym wydaniu oliwki, kapary, pesto i mozzarella smakowały wyjątkowo! Polecam, także jako szybki sposób na coś dobrego dla niezapowiedzianych gości. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego - kilka łyżek pesto (polecam to z Lidla) - pomidor (lub kilka pomidorków koktajlowych) - 12 sztuk czarnych

Magda Kucharzy
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 57

koniecznie należy jeś ć gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku. Składniki: - ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej - dwie kulki mozarelli - opakowanie ciasta francuskiego - szczypta cukru - sól / jarzynka, pieprz Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli, po czym gotujemy ok. 20 minut, aż będzie w miarę miękka(...)Powinna stawia ć lekki opór przy gryzieniu ;) Podczas gdy fasolka siedzi na ogniu, rozwijamy płat ciasta francuskiego i przycinamy do wielkości posiadanego przez nas naczynia do zapiekania (najwygodniej zrobi ć to tak, jak na zdjęciu poniżej). Pozostałego ciasta nie wyrzucamy!  Wycięte ciasto układamy w naczyniu. Na bokach powinno zosta ć nieco luzu, bo będziemy je zagina ć . Ugotowaną fasolkę

Kulinarne zapędy Kokosa
Polędwiczki zapiekane w szynce i cieście francuskim 65

składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (ok 700 g) 1 opakowanie ciasta francuskiego majeranek czosnek granulowany sól olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki musztardy delikatesowej 100 g szynki dojrzewającej w plastrach 1 jajko Polędwiczki oprószyć majerankiem,czosnkiem i odrobiną soli. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Posmarować musztardą i zawinąć w plastry szynki a potem w folię spożywczą lub aluminiową.Odłożyć(...)godzinkę.Potem odwinąć z folii i owinąć ciastem francuskim. Ponacinać na wierzchu i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego na 160-170 C piekarnika i piec ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem sałatki z rukoli, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych  skropionej olejem z pomidorków lub olejem lnianym

Monia miesza i gotuje
CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKĄ RENKLODĄ. 59

FRANCUSKIE Z RENKLODAMI. /własny;/ na 10 ciastek opakowanie ciasta francuskiego 10-20 śliwek renklod 1 jajko  łyżka mleka cukier  Śliwki myję, osuszam, przepoławiam i usuwam pestki. Ciasto francuskie kroję na 10 w miarę równych kwadratów.  Na każdym układam 2-4 połówki śliwek, zawijam w kopertę, czyli łączę ze sobą naprzeciwległe rogi ciasta. Zlepiam. Układam na papierze

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania