rożdżówki kojarzą mi się z latem. Głównie chyba przez wysyp tylu świeżych owoców, które wręcz aż się proszą, aby otulić je domowym ciastem drożdżowym. Uwielbiam cały proces ich przygotowywania: od zrywania owoców prosto z krzaczka (tym razem ogołociłem krzaki porzeczki), przez zagniatanie ciasta, aż po formowanie tych zakręconych ślimaczków (jakoś ta forma mnie najbardziej urzeka). Ach i ten czas oczekiwania(...)kiedy w całym domu czuć zapach pieczonego ciasta. Czy coś wspanialej pachnie? Myślę, że nie... W tym przepisie na ciasto drożdżowe wykorzystałem aż 5 żółtek. Stało się to w sumie przez przypadek, bo zostały mi po pieczeniu bezy, więc chciałem je spożytkować. Ale był to strzał w dziesiątkę, bo drożdżówki wyszły delikatne, jak nigdy dotąd, a ciasto było nadal wspaniale
Food Squarezrobić rozczyn ze świeżych drożdży przepis na przygotowanie zaczynu do ciast drożdżowych. Jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży, żeby ciasta ładnie wyrastały, wie chyba(...)każdy, kto przygodę z drożdżowymi wypiekami już rozpoczął. Ale są wśród nas osoby, które swoje pierwsze ciasto drożdżowe lub pączki dopiero zamierzają upiec i właśnie dla nich jest dzisiejszy przepis. Początkującym polecam prosty przepis na najlepszy placek drożdżowy z kruszonką . Jeśli przygotowujesz ciasto na suchych drożdżach, to wystarczy, że wymieszasz je z mąką. Najlepsze suche drożdże jakie dotychczas udało
Cztery FajeryZapraszam do wypróbowania mojego przepisu na ciasto drożdżowe na mleku kozim – bardzo smaczne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Moi domownicy nie przepadający za tym mlekiem twierdzili, że go nie czuja a ciasto pyszny, ja z kolei fanka tego mleka lekko wyczuwam jego smak w wypieku, ale dla mnie to plus. PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MLEKU KOZIM Składniki(...)Ciasto drożdżowe na mleku kozim (2 bochenki): 600g mąki pszennej 175g oleju kokosowego (lub masła) 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka koziego szczypta soli słoik ulubionego dżemu 3-4 morele Jak zrobić Ciasto drożdżowe na mleku kozim: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy
Dorota SmakujeOstatnio miałam bardzo dużą ochotę na domową drożdżówkę. W związku z tym, upiekłam maślane ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki. Całość była idealnie słodka w smaku, a samo ciasto niesamowicie smaczne - puszyste, miękkie i z wyraźną nutą masła. Ps. czasami najprostsze wypieki są najlepsze w smaku! 😊 Składniki na keksówkę o długości 26 cm: ciasto drożdżowe 2 szklanki mąki(...)wypieków (70 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli kruszonka 2 łyżki zimnego masła 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 4 płaskie łyżki mąki pszennej Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże pokruszyć, wsypać do nich 1 łyżkę drobnego cukru, 1 łyżkę mąki i wlać mleko. Całość wymieszać ze sobą i pozostawić
Ugotowaćwersji, to również mamy szeroki wachlarz możliwości. Ja przedstawię poniżej 5 moich propozycji na dodatki do barszczu. 1. Paluchy lub warkocze drożdżowe To prosta przekąska, którą można przygotować z ciasta drożdżowego, takiego, z jakiego robi się pizzę. Ja zwykle robię z tego przepisu . Ciasto przygotowane w ten sposób dzielimy na wałeczki i formujemy paluchy lub zawijamy w warkocz. Wierzch smarujemy(...)ziemniaki formuję w kulki przy pomocy np. łyżki do melona. Smak kulek można wzbogacić o różne dodatki, np. siekaną natkę pietruszki czy parmezan. 5. Ślimaczki drożdżowe Ślimaczki to kolejny rodzaj przekąski na bazie drożdżowego ciasta. Wykonuje się ją podobnie jak makowiec: przygotujemy drożdżowe ciasto ( przepis tutaj ), a następnie rozwałkowujemy na prostokąt. Środek smarujemy farszem i zawijamy w roladę. Ja przygotowałam
WiszniówkaPyszna drożdżowa gwiazda z masą makową - pysznie smakuje i przepięknie wygląda. Przepis na ciasto drożdżowe ze strony Moje Wypieki . Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 540 g mąki pszennej T650 80 g cukru 3/4 łyżeczki soli 20 g drożdży świeżych 75 g roztopionego masła 250 ml mleka 2 duże jajka Masa makowa: 200 g maku (najszybciej już mielonego) 40 g masła(...)łyżeczką cukru. Zostawić na chwilkę aż drożdże ruszą. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, mleko z drożdżami i jaja, wyrobić ciasto. Na końcu dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Ja to robię w mikserze planetarnym hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od miski i ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki niż podano w przepisie
Kocham..lubię..gotuję..składniki na ciasto drożdżowe: 500-550 g mąki 150 g cukru 50 g drożdży 180 ml mleka, letniego 4 żółtka 100 g masła, roztopionego 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 90 ml letniego mleka, 50 g cukru oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce aby rozczyn wyrósł. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z pozostałą(...)masła, schłodzonego 70 g cukru ok. 100 -110 g mąki wykonanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i rozcieramy (ugniatamy) tak, aby powstały grudki ciasta. wykonanie ciasta: Wyrośnięte ciasto drożdżowe równomiernie (możemy delikatnie rozwałkować) przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy np. bułką tartą a następnie układamy podpieczone śliwki. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniaaromatyczny zapach masła oraz cynamonu. Poniższy chlebek cynamonowy to hit wśród moich drożdżowych wypieków. Szczerze polecam! Składniki na 1 chlebek przygotowany w keksówce o długości około 30 cm: ciasto drożdżowe 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 150 ml mleka 1/4 szklanki zwykłego cukru (50 g) 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 1/4 kostki masła (50 g) 2 jajka szczypta soli(...)łyżeczki cynamonu 1/4 kostki masła (50 g) Na początku przygotować rozczyn . Mleko lekko podgrzać. Do mleka wsypać łyżkę cukru, łyżkę mąki (cukier i mąką ze składników na ciasto drożdżowe) i dodać pokruszone drożdże. Składniki dokładnie wymieszać ze sobą i masę pozostawić do wyrośnięcia. Następnie zabrać się za przygotowanie ciasta drożdżowego . W rondelku rozpuścić 50 g masła. Do miski wsypać pozostałą
Ugotowaćczego sama się przyznaje, ale jak wiecie ja lubię mega słodkie i wcale mi to nie przeszkadza! Wręcz przeciwnie! Takie mega słodkie dżemy świetnie komponują się z moim ukochanym ciastem drożdżowym. Na weekend przygotowałam fantastyczne odrywane bułeczki wypełnione po brzegi tym domowym dżemem! Zniknęły jeszcze gorące! Od nich nie dało się odejść! Serio! U Was będzie dokładnie to samo! Koniecznie(...)spróbujcie! :)) SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt + dżem wiśniowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO DROŻDŻOWE: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z kardamonem. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz
Ostra na Słodkozapach jaki wypełnia dom kiedy ciasto jest już w piecu... Zapach domu rodzinnego, ciepła, miłości i serdeczności... Tak zwyczajnie a jednocześnie niezwykle... Lubię piec drożdżowówki . Masz problem z ciastem drożdżowym albo nie chcesz czekać aż wyrośnie ? Upiecz ucierany Placek ze śliwkami - też jest pyszny ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKlasyk w kuchni babci i mamy. Trudno wyobrazić sobie dzieciństwo bez ciasta drożdżowego. Oczywiście najlepsze prosto z pieca, pachnące i z dużą ilością kruszonki Dzisiaj drożdżowe z jagodami. Dla mnie to najlepsza wersja owocowa. Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzeba trochę cierpliwości, ale opłaca się. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko i 2 żółtka 100 g masła(...)ciasto sypiemy jagody a następnie kruszonkę. Blaszkę wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Polecam na ciepło. Ten jagodowy smak jest obłędny Smacznego Artykuł Ciasto drożdżowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentChlebek odrywany z rabarbarem to mięciutkie ciasto drożdżowe, uformowane w ten sposób, aby kawałki ciasta po upieczeniu mogły dość łatwo odrywać się od siebie, bez potrzeby użycia noża. Istnieje wiele przepisów na ten rodzaj ciasta, więc i ja pokusiłam się o swój wariant, a że obecnie trwa sezon na rabarbar, upiekłam chlebek odrywany z jego wykorzystaniem. Przygotowanie chlebka(...)większości te same czynności co w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego, dopiero końcowa faza, czyli formowanie, wymaga od nas nieco cierpliwości, gdyż posmarowane masłem i obciążone rabarbarem plasterki ciasta nie są łatwe w obsłudze. Chlebek można przygotować w keksówce o wymiarach 25x11cm lub 30x11cm (mierzonych u góry formy). Chlebek odrywany z rabarbarem Składniki: ciasto 320g mąki pszennej 15g drożdży 125ml wody
Smakołyki BerenikiZapach lata wczesną wiosną… Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką. Delikatne, miękkie w środku, ale z chrupiącą, lekko słodką kruszonką. Nadziane kwaśnymi owocami leśnymi. O tej porze użyłam mrożonych, ale w sezonie świetnie sprawdzą się świeże. Ktoś ma ochotę ? Składniki ciasta drożdżowego: 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki) 1/2 szklanki(...)temp. pokojowej garść mrożonych owoców leśnych 1-2 łyżki cukru do posypania owoców Składniki kruszonki: 50 g mąki pszennej 35 g cukru 30 g zimnego masła Przygotowanie ciasta drożdżowego: Mleko podgrzej do temperatury ok. 37°C (jeśli nie masz termometru, to sprawdź krople podgrzanego mleka na wewnętrznej stronie nadgarstka. Mleko podgrzane do odpowiedniej temperatury nie będzie
Moja Delicjamieć porównanie i dobry punkt odniesienia, postanowiłam w nim przygotować to, co najczęściej robię w TM, wybrałam więc: 🍵 zupę ogórkową 🍹 smoothie z jarmużu, banana i pomarańczy 🎂 ciasto drożdżowe 🍙 mielenie ryżu 🍞 gotowanie bucht na parze Efekty możecie zobaczyć na zdjęciach (nie ma jedynie bucht, ponieważ nie miałam już dziennego światła do zdjęć). Poniżej zamieszczam moje(...)sekund) i podduszona na maśle. Później dodana marchewka (też rozdrobniona). Zupa ogórkowa - dzięki obrotom wstecznym nóż działa w drugą stronę, czyli nie miksuje zupy, tylko delikatnie ją miesza. Wyrabianie ciasta drożdżowego. Nie doczytałam w przepisie, że rodzynkami i skórką pomarańczową posypuje się ciasto, a nie zagniata z ciastem. Ale dzięki temu widać, że siła wyrabiania ciasta drożdżowego jest duża
bistro mama