ciasto drożdżowe - 15563 przepisów (strona:28/1038)

Ciasto drożdżowe z truskawkami (vege) 58

Ciasto drożdżowe i truskawki – to przecież żadna nowość, powiecie. Tak, zgadza się, ale tym razem przedstawiam ciasto drożdżowe w wersji wegańskiej. Wegański przyjaciel miał imieniny, zatem na stole musiało pojawić się też wegańskie ciacho. I takim sposobem powstało ciasto drożdżowe z truskawkami. Pyszne, naprawdę Spróbujcie, bo warto Składniki: ½ kg mąki 150 ml mleka roślinnego 1 szczypta soli 5 łyżek musu(...)wykładam ciasto, na górze układam truskawki i posypuję kruszonką. Ciasto piekę w temperaturze 170 stopni przez 45 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Ciasto drożdżowe z truskawkami (vege) pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Ciasto drożdżowe z truskawkami (vege) 56

Ciasto drożdżowe i truskawki – to przecież żadna nowość, powiecie. Tak, zgadza się, ale tym razem przedstawiam ciasto drożdżowe w wersji wegańskiej. Wegański przyjaciel miał imieniny, zatem na stole musiało pojawić się też wegańskie ciacho. I takim sposobem powstało ciasto drożdżowe z truskawkami. Pyszne, naprawdę Spróbujcie, bo warto Składniki: ½ kg mąki 150 ml mleka roślinnego 1 szczypta soli 5 łyżek musu(...)wykładam ciasto, na górze układam truskawki i posypuję kruszonką. Ciasto piekę w temperaturze 170 stopni przez 45 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Ciasto drożdżowe z truskawkami (vege) pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Maślany placek drożdżowy 165

Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych ciast na naszych stołach. Zarówno w formie zwykłych drożdżówek jak i babek drożdżowych wypiekanych chociażby na Święta Wielkanocne i wreszcie na zwykłych „niedzielnych” plackach z owocami. Pierwsze zapiski na temat polskiego placka drożdżowego pochodzą z okolic roku 1700 z Kaszub. Jednak, jakby poszperać bardziej, to okazuje się, że pierwsze ciasto drożdżowe(...)tego ciasta? Być może wynika to z faktu jego specyficznego smaku i w miarę prostego przygotowania. Jeśli dopilnujemy kilku ważnych kwestii, takich jak trzymaniu zaczynu w odpowiedniej temperaturze, to ciasto drożdżowe wyjdzie nam znakomite. Poza tymi tradycyjnymi odmianami ciast z owocami, dzisiaj chciałem zaproponować placek maślany. Co prawda bez owoców, za to wilgotny i z cienką warstwą chrupiącego

Jacob Tastes
Bułeczki z kurczakiem i warzywami 35

wytrawny wypiek , który podać można na śniadanie , jako przekąskę lub jako dodatek do barszczu czerwonego . Te wytrawne bułeczki są puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne. Przygotowanie bułeczek zaczynam od zarobienia ciasta drożdżowego, które to składa się z mąki, mleka, oliwy, jajka, drożdży, odrobiny cukru oraz soli. Ciasto drożdżowe przygotowuję za pomocą robota planetarnego, co pozwala mi nie tylko zaoszczędzić czas(...)mięsa drobiowego i przypraw. Do farszu dodaję również mąkę i odrobinę mleka, gdyż chcę aby nadzienie miało kremową konsystencję i nie było suche. Gotowe, wystudzone nadzienie układam na cieście drożdżowym, posypuję żółtym serem i zwijam w kształt małej roladki. Po wierchu bułeczki smaruję jajkiem i posypuję ziarnami, a wyrośnięte piekę na złoty kolor. Polecam Wam poniższy przepis na bułeczki

MeCooks
Ciasto cheeseburger - drożdżowy wypiek nadziany mięsem mielonym i warzywami 168

ochotę na domowego cheeseburgera? 😋 Dzisiaj pomysł na przygotowanie drożdżowego ciasta nadzianego mięsem mielonym, ogórkami konserwowymi, żółtym serem, musztardą i pieczarkami. Aby ciasto przypominało z wyglądu bułki hamburgerowe to przed pieczeniem wierzch ciasta posypałam sezamem oraz czarnuszką. Poniższe ciasto jest bardzo podzielne i wszystkie warstwy idealnie ze sobą smakują. Jestem pewna, że poniższym ciastem cheeseburger zaskoczycie swoich domowników. Zachęcam do pieczenia(...)Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm (dla co najmniej 8 osób) ciasto drożdżowe 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (0,5 kg) 1 szklanka letniej, przegotowanej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) nadzienie 0,5 mięsa mielonego, np. z łopatki 1 duża szalotka 1 szklanka passaty pomidorowej

Ugotować
Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami 185

Puszyste ciasto drożdżowe z przeplatającym się farszem z mięsa wołowego i pieczarek. Ciekawe urozmaicenie obiadu lub kolacji, chociaż z powodzeniem można je zabrać na wycieczkę. Bardzo smakowało mi jeszcze ciepłe z sosem czosnkowym. CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody 25 g drożdży świeżych 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ MIĘSNY: 200 g pieczarek(...)ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch zwilżyć wodą. Piec przez 40 min. w temperaturze 180*C Smacznego :)   Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Ciasta drożdżowe , Ciasta z warzywami , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Pizza , Zapiekanki Tagged: drożdże , pieczarki , wołowina

https:KKuchniaMniam
Drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi 182

Drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi Przepis na drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi parę tygodni po Świętach to trochę taka musztarda po obiedzie. Nie wyrobiłam się wcześniej, a ponieważ ciasto było takie smaczne, to szkoda, żeby przepis przeleżał w szufladzie do przyszłego roku. Ciekawostka to to, że ciasto drożdżowe jest bez jajek. Tak więc nie będzie

dolcevitainmykitchen
Drożdżówki zwijane z makiem – lepsze niż z cukierni 69

Dziś przepis na pyszne drożdżówki zwijane z masą makową wykonane z mojego przepisu na idealne ciasto drożdżowe. Są niesamowicie miękkie, puszyste i lekkie jak piórko. To chyba najlepsze drożdżówki jakie jadłam w życiu, a ich wykonanie nie jest wcale trudne ani bardzo pracochłonne. Masę makową możecie zastąpić innym wybranym przez siebie dodatkiem, na przykład serem, dżemem czy nutellą. Czas przygotowania(...)szczyptą soli, wyrośnięty zaczyn, żółtka z cukrem oraz resztę ciepłego mleka i miksuj do momentu aż wszystko się dobrze połączy, a ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (ok. 5-10 min). * Użyj miksera z hakami do ciasta drożdżowego , jeśli takiego nie masz, wymieszaj początkowo wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiaj ręcznie aż ciasto przestanie się kleić do miski

Słodki Blog
Ślimaczki serowe z masłem czosnkowym i ziołami 95

ślimaczki serowe są wprost obłędne! Delikatne maślane ciasto drożdżowe pełne ziół i kurkumy, nadającej im piękny żółty kolor, wypełnione aromatycznym serem Red Leicester ( Mimolette albo Cheddar również się nadadzą). Trudno jest się im wprost oprzeć, bo z każdym kęsem uzależniają! Wyjątkowo dobrze smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Szczególnie polecam je jako przekąskę na Sylwestra, czy jakąkolwiek imprezę organizowaną w domu(...)SKŁADNIKI na ok. 24 ślimaczki serowe Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 250 ml mleka 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 100 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki suszonych ziół (tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn) ½ łyżeczki chili w proszku Nadzienie: 50 g masła 200 g sera żółtego (najlepiej Red Leicester lub Mimolette , ewentualnie Cheddar ) 3 ząbki

Food Square
Drożdżówka z owocami 111

Dziś polecam łatwy przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Drożdżówka po upieczeniu jest aromatyczna, puszysta i delikatnie wilgotna w środku, a z wierzchu przypieczona i chrupiąca za sprawą kruszonki. Idealne ciasto na deser do kawy lub herbaty. Moja drożdżówka to miłe wspomnienie z dzieciństwa i beztroskich wakacji na wsi. Będąc już dorosłą, zawsze starałam się odtworzyć jej smak(...)właśnie drożdżówka z owocami smakuje prawie tak jak ta, którą pamiętam z dzieciństwa, może tylko brakuje tamtego klimatu i beztroski. Przygotowując ciasto drożdżowe, należy poświęcić mu nieco czasu i zapewnić ciepło podczas wyrastania, a ono po upieczeniu odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem. W pomieszczeniu, w którym będzie wyrastało ciasto, ma być ciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę

Kuchcik gotuje
Puszyste drożdżowe bułeczki 128

lubi puszystego i świeżego ciasta drożdżowego, wielu kojarzy się to z dzieciństwem, bo przecież nasze babcie i mamy piekły najlepsze drożdżówki. My odnaleźliśmy przepis na bardzo proste i puszyste ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi. Robiliśmy te bułeczki już kilkakrotnie i zawsze były idealne. Pokażemy jak przygotować drożdżówkę w ciekawej formie, którą zresztą widzicie u góry, ale nic nie stoi(...)masła, resztę mleka (150 ml), żółtka, skórkę z cytryny i wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy, przynajmniej przez 5 minut. My mamy dość mocny robot kuchenny, który radzi sobie z drożdżowym ciastem, ale można wyrobić je również ręcznie. Ciasto jak każde drożdżowe powinno odchodzić od rąk. Jeżeli jest za mokre dodajemy trochę mąki, jeżeli za twarde, mleka. Wyrobione ciasto odstawiamy

KasiaiKrzysiu.pl
Drożdżówki z kasztanami 58

było czasu i pomysłu. Tegoroczna wiosna dla wielu z nas to czas drożdżowych wypieków, u nas jest podobnie. Pomyśleliśmy więc, że można zrobić zwijane drożdżówki z kasztanami , nadając drożdżowemu ciastu niecodziennego charakteru. I to był strzał w dziesiątkę, bo musimy szczerze powiedzieć, że tak pysznych, aromatycznych i nietuzinkowych drożdżówek jeszcze nie jedliśmy. Udostępnij Drożdżówki z kasztanami – składniki Drożdżowe ciasto(...)nadzienie: 500 g puree z kasztanów 3 białka 50 g masła 1-2 łyżki trzcinowego cukru skórka starta z 1 / 2 pomarańczy 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Mleko lekko podgrzać do temperatury ok. 30 o C. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać mleko, wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać, po czym przykryć ściereczką

niecodziennikpary
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 96

śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO drożdżowe ze śliwkami i kruszonką PRZYGOTOWANIE: 3 h SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE: – 480 g mąki pszennej – 2 opakowania (14-16 g) suchych drożdży (lub dwukrotnie więcej świeżych(...)czasie przygotuj kruszonkę. Połącz wszystkie składniki tworząc grudkowate ciasto. Dużą prostokątną blachę (ok 25 x 35 cm lub zbliżoną) wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe, na cieście połóż śliwki rozciętą częścią ku górze, a następnie posyp całość kruszonką. Tak przygotowanie ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut w zależności od temperatury pomieszczenia. Piecz

nietylkopasta.pl
Raniżowski ryziok – ciasto drożdżowe z ryżem 262

Ryziok to wysokie ciasto drożdżowe wypełnione ugotowanym wcześniej na pół twardo ryżem na mleku, zamkniętym w niezbyt grubej otoczce z ciasta. Drożdżowy wierzch ciasta smaruje się roztrzepanym jajkiem, by ładnie błyszczało i rumieniło się na złoto-brązowy kolor. Ryziok pieczono w tych samych dużych prostokątnych (25x35 cm) brytfankach, co chleb. Zarówno ciasto, jak i ryż, przygotowywane są z dodatkiem cukru(...)południowo-wschodnich krańcach Puszczy Sandomierskiej, na terenie gminy Raniżów zamieszkałej przez Lasowiaków, gospodynie domowe piekąc raz na kilka tygodni chleb, przygotowywały przy tej okazji inne specjały na bazie ciasta drożdżowego. Miało to swoje praktyczne uzasadnienie, ponieważ piec chlebowy był rozpalany tylko na tą okazję i wykorzystywano wówczas wszelkie jego możliwości, a dodatkowo ciepło, jakie dawał, sprzyjało wyrastaniu ciasta na drożdżach

Trzeci talerz
Drożdżowa gwiazda betlejemska z makiem 69

stworzyć. Drożdżowa zawijanka z masą makową i bakaliami uformowana w kształt betlejemskiej gwiazdy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowa makówka w formie świątecznej gwiazdy 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 16 porcji Przygotowanie 1 godz.  Pieczenie 30 min. Kalorie 190 kcal Drożdżowa makówka w kształcie świątecznej gwiazdy betlejemskiej. Bożonarodzeniowe ciasto z masą(...)DROŻDŻOWE Rozpocznij od przygotowania zaczynu drożdżowego: w ciepłym mleku rozpuść 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i pokruszone w palcach świeże drożdże. Rozmieszaj do połączenia i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do uaktywnienia. Resztę mąki przesiej przez sito wprost do misy i wymieszaj z pozostałą ilością białego cukru. Wbij całe jajko, wlej aktywny drożdżowy rozczyn i wyrób ciasto

ProstePesto.pl