ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:24/1072)

Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE 126

drożdży instant. W przypadku drożdży suszonych czyli instant warto jednak przeczytać wskazówki na opakowaniu. Sól – to nieodzowny składnik ciasta na pizzę. Przygotowanie – każde ciasto drożdżowe, również na pizzę wymaga czasu. Dlatego zacznijcie przygotowania około 2-3 godziny przed planowanym podaniem. Pizza piecze się krótko, jednak czas wyrabiania i garowania zajmie wam około 2 godziny. Zaczyn – robimy(...)wyrośnięcia ciasta. Wyrabianie – ciasto na pizzę wyrabiamy ręcznie lub w robocie planetarnym. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie kleić się do ścianek naczynia lub do rąk. Wyrastanie – Ciasto drożdżowe rośnie dwa razy. Pierwszy raz, tuż po wyrobieniu, wówczas ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczka, odstawiamy do podwojenia objętości od 1 do 3 godzin. Ja często pozwalam

moj przepis na
Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE 241

drożdży instant. W przypadku drożdży suszonych czyli instant warto jednak przeczytać wskazówki na opakowaniu. Sól – to nieodzowny składnik ciasta na pizzę. Przygotowanie – każde ciasto drożdżowe, również na pizzę wymaga czasu. Dlatego zacznijcie przygotowania około 2-3 godziny przed planowanym podaniem. Pizza piecze się krótko, jednak czas wyrabiania i garowania zajmie wam około 2 godziny. Zaczyn – robimy(...)wyrośnięcia ciasta. Wyrabianie – ciasto na pizzę wyrabiamy ręcznie lub w robocie planetarnym. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie kleić się do ścianek naczynia lub do rąk. Wyrastanie – Ciasto drożdżowe rośnie dwa razy. Pierwszy raz, tuż po wyrobieniu, wówczas ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczka, odstawiamy do podwojenia objętości od 1 do 3 godzin. Ja często pozwalam

moj przepis na
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami 107

płatkami migdałowymi, które rośnie jak szalone. Warto wyłożyć je na naprawdę dużą blachę, pomimo cienkiej warstwy ciasta, podczas pieczenia pięknie wyrośnie. Ciasto możesz przygotować w wersji bogatszej z cynamonową kruszonką lub oprószyć po upieczeniu cukrem pudrem. Mimo że jest to ciasto drożdżowe nie ma masy, jest przyjemnie wilgotne i co więcej, długo zachowuje świeżość. Możesz przechowywać(...)jednolite ciasto. Przełóż do misy, okryj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm (lub proporcjonalnie dużą tortownicę) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułóż odpestkowane i pokrojone śliwki oraz posyp płatkami migdałów. Ciasto ponownie przykryj ścierką i odstaw jeszcze na 30 minut. Ciasto piecz

ProstePesto.pl
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i żółtym serem 150

Paszteciki drożdżowe z farszem pieczarkowym z żółtym serem są rozkoszne. Pieczarkowe nadzienie posklejane żółtym serem, który podczas pieczenia przyjemnie się rozpływa wewnątrz wypieku. Całość zamknięta w puszystym cieście drożdżowym. Maleńkie bułeczki mogą posłużyć jako przekąska lub dodatek serwowany razem z czerwonym barszczem, zamiast uszek i polskich pierogów. Przepysznie smakują zarówno na ciepło – zaraz po upieczeniu, jak i na zimno(...)Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 40 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 160 kcal Maleńkie paszteciki z ciasta drożdżowego, z farszem pieczarkowo – serowym. Drożdżowe paszteciki z pieczarkami do barszczu lub na przekąskę. Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

ProstePesto.pl
Ciasto drożdżowe bez zasad 213

przaśne buraki spieprzyły to koncertowo. Długo zastanawiałam się, jaki przepis podpiąć pod moje rozmyślania. W sumie pasowałyby buraki albo flądry. Jednak stres łagodzi cukier, więc padło na ciasto. Zwykłe drożdżowe ciasto, ale robione po mojemu. Bez ważenia, mierzenia i szamańskich sztuczek. Jedyna zasada, jakiej się trzymam to ta, że składniki mają mieć temperaturę pokojową, więc wszystkie składniki wyciągam rano(...)zabieram się za ciasto po południu. Wiem, że przepis będzie brzmiał dla was dziwnie, ale jeśli mi zaufacie to będzie najłatwiejsze ciasto drożdżowe na świecie Potrzebujemy: 1kg mąki pszennej 1 kostka masła (200g) mleko -około 0,5l 4 jajka szklanka brązowego cukru dwie łyżki esencji waniliowej lub kilka kropel aromatu 2 łyżki cukru białego szczypta soli rodzynki – 4 duże garście

ladykitchen
Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami 163

rożdżówki kojarzą mi się z latem. Głównie chyba przez wysyp tylu świeżych owoców, które wręcz aż się proszą, aby otulić je domowym ciastem drożdżowym. Uwielbiam cały proces ich przygotowywania: od zrywania owoców prosto z krzaczka (tym razem ogołociłem krzaki porzeczki), przez zagniatanie ciasta, aż po formowanie tych zakręconych ślimaczków (jakoś ta forma mnie najbardziej urzeka). Ach i ten czas oczekiwania(...)kiedy w całym domu czuć zapach pieczonego ciasta. Czy coś wspanialej pachnie? Myślę, że nie... W tym przepisie na ciasto drożdżowe wykorzystałem aż 5 żółtek. Stało się to w sumie przez przypadek, bo zostały mi po pieczeniu bezy, więc chciałem je spożytkować. Ale był to strzał w dziesiątkę, bo drożdżówki wyszły delikatne, jak nigdy dotąd, a ciasto było nadal wspaniale

Food Square
Jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży 103

zrobić rozczyn ze świeżych drożdży przepis na przygotowanie zaczynu do ciast drożdżowych. Jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży, żeby ciasta ładnie wyrastały, wie chyba(...)każdy, kto przygodę z drożdżowymi wypiekami już rozpoczął. Ale są wśród nas osoby, które swoje pierwsze ciasto drożdżowe lub pączki dopiero zamierzają upiec i właśnie dla nich jest dzisiejszy przepis. Początkującym polecam prosty przepis na najlepszy placek drożdżowy z kruszonką . Jeśli przygotowujesz ciasto na suchych drożdżach, to wystarczy, że wymieszasz je z mąką. Najlepsze suche drożdże jakie dotychczas udało

Cztery Fajery
Ciasto drożdżowe na mleku kozim 146

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na ciasto drożdżowe na mleku kozim – bardzo smaczne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Moi domownicy nie przepadający za tym mlekiem twierdzili, że go nie czuja a ciasto pyszny, ja z kolei fanka tego mleka lekko wyczuwam jego smak w wypieku, ale dla mnie to plus. PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MLEKU KOZIM Składniki(...)Ciasto drożdżowe na mleku kozim (2 bochenki): 600g mąki pszennej 175g oleju kokosowego (lub masła) 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka koziego szczypta soli słoik ulubionego dżemu 3-4 morele Jak zrobić Ciasto drożdżowe na mleku kozim: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy

Dorota Smakuje
Maślane ciasto drożdżowe z kruszonką - tanie w przygotowaniu i idealne w smaku! 208

Ostatnio miałam bardzo dużą ochotę na domową drożdżówkę. W związku z tym, upiekłam maślane ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki. Całość była idealnie słodka w smaku, a samo ciasto niesamowicie smaczne - puszyste, miękkie i z wyraźną  nutą masła. Ps. czasami najprostsze wypieki są najlepsze w smaku! 😊 Składniki na keksówkę o długości 26 cm: ciasto drożdżowe  2 szklanki mąki(...)wypieków (70 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli kruszonka 2 łyżki zimnego masła 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 4 płaskie łyżki mąki pszennej Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże pokruszyć, wsypać do nich 1 łyżkę drobnego cukru, 1 łyżkę mąki i wlać mleko. Całość wymieszać ze sobą i pozostawić

Ugotować
Z czym podać barszcz czerwony? – 5 pomysłów na dodatki do barszczu 180

wersji, to również mamy szeroki wachlarz możliwości. Ja przedstawię poniżej 5 moich propozycji na dodatki do barszczu. 1. Paluchy lub warkocze drożdżowe To prosta przekąska, którą można przygotować z ciasta drożdżowego, takiego, z jakiego robi się pizzę. Ja zwykle robię z tego przepisu . Ciasto przygotowane w ten sposób dzielimy na wałeczki i formujemy paluchy lub zawijamy w warkocz. Wierzch smarujemy(...)ziemniaki formuję w kulki przy pomocy np. łyżki do melona. Smak kulek można wzbogacić o różne dodatki, np. siekaną natkę pietruszki czy parmezan. 5. Ślimaczki drożdżowe Ślimaczki to kolejny rodzaj przekąski na bazie drożdżowego ciasta. Wykonuje się ją podobnie jak makowiec: przygotujemy drożdżowe ciasto ( przepis tutaj ), a następnie rozwałkowujemy na prostokąt. Środek smarujemy farszem i zawijamy w roladę. Ja przygotowałam

Wiszniówka
Drożdżowa gwiazda z makiem 130

Pyszna drożdżowa gwiazda z masą makową - pysznie smakuje i przepięknie wygląda. Przepis na ciasto drożdżowe ze strony Moje Wypieki . Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 540 g mąki pszennej T650 80 g cukru 3/4 łyżeczki soli 20 g drożdży świeżych 75 g roztopionego masła 250 ml mleka 2 duże jajka Masa makowa: 200 g maku (najszybciej już mielonego) 40 g masła(...)łyżeczką cukru. Zostawić na chwilkę aż drożdże ruszą. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, mleko z drożdżami i jaja, wyrobić ciasto. Na końcu dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Ja to robię w mikserze planetarnym hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od miski i ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki niż podano w przepisie

Kocham..lubię..gotuję..
Warkocz czekoladowy na listkowanym cieście drożdżowym 47

ciasta. Wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części i każdą część rozwałkowuję na bardzo cienki blat o grubości 2 mm. Pierwszy blat smaruję delikatnie 1/3 porcji masła, kładę kolejny blat i kolejną porcję masła. Czynność powtarzam po raz trzeci i całość przykrywam 4 blatem ciasta. Tak przygotowane ciasto smaruję na całej powierzchni lekko zastygniętą czekoladą, posypuję orzechami i ciasto zwijam(...)ozdabiam. U mnie to niewielka ilość lukru. Warkocz czekoladowy na listkowanym cieście drożdżowym gotowy. Smacznego 🙂 Zdjęcia pomocnicze: Zwinięte ciasto z czekoladą kroję na 3 części Zaplatam warkocz i wkładam ciasto do blaszki razem z papierem Artykuł Warkocz czekoladowy na listkowanym cieście drożdżowym pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 114

składniki na ciasto drożdżowe: 500-550 g mąki 150 g cukru 50 g drożdży 180 ml mleka, letniego 4 żółtka 100 g masła, roztopionego 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 90 ml letniego mleka, 50 g cukru oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce aby rozczyn wyrósł. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z pozostałą(...)masła, schłodzonego 70 g cukru ok. 100 -110 g mąki wykonanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i rozcieramy (ugniatamy) tak, aby powstały grudki ciasta. wykonanie ciasta: Wyrośnięte ciasto drożdżowe równomiernie (możemy delikatnie rozwałkować) przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy np. bułką tartą a następnie układamy podpieczone śliwki. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Chlebek cynamonowy (rwany) 351

aromatyczny zapach masła oraz cynamonu. Poniższy chlebek cynamonowy to hit wśród moich drożdżowych wypieków. Szczerze polecam! Składniki na 1 chlebek przygotowany w keksówce o długości około 30 cm: ciasto drożdżowe 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 150 ml mleka 1/4 szklanki zwykłego cukru (50 g) 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 1/4 kostki masła (50 g) 2 jajka szczypta soli(...)łyżeczki cynamonu 1/4 kostki masła (50 g) Na początku przygotować rozczyn . Mleko lekko podgrzać. Do mleka wsypać łyżkę cukru, łyżkę mąki (cukier i mąką ze składników na ciasto drożdżowe) i dodać pokruszone drożdże. Składniki dokładnie wymieszać ze sobą i masę pozostawić do wyrośnięcia. Następnie zabrać się za przygotowanie ciasta drożdżowego . W rondelku rozpuścić 50 g masła. Do miski wsypać pozostałą

Ugotować
ODRYWANE BUŁECZKI Z DŻEMEM WIŚNIOWYM MOJEJ MAMY 153

czego sama się przyznaje, ale jak wiecie ja lubię mega słodkie i wcale mi to nie przeszkadza! Wręcz przeciwnie! Takie mega słodkie dżemy świetnie komponują się z moim ukochanym ciastem drożdżowym. Na weekend przygotowałam fantastyczne odrywane bułeczki wypełnione po brzegi tym domowym dżemem! Zniknęły jeszcze gorące! Od nich nie dało się odejść! Serio! U Was będzie dokładnie to samo! Koniecznie(...)spróbujcie! :)) SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt + dżem wiśniowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO DROŻDŻOWE: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z kardamonem. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz

Ostra na Słodko