ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:20/1038)

La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami 196

Dzień dobry, Bardzo lubię przygotowywać wypieki z ciasta drożdżowego. Kiedyś myślałam, że wyrabianie drożdżowego ciasta jest strasznie trudne, ale jest to bardzo proste zajęcie, wymaga od nas jedynie poznania kilku zasad oraz cierpliwości, bo ciasto drożdżowe musi mieć czas, aby niespiesznie wyrosnąć. Tak, jak drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami, przygotowane przeze mnie w sobotnie popołudnie według przepisu Marleny(...)sycący posiłek, który można zjeść na zewnątrz. My możemy przygotować je na piknik, na drugie śniadanie, wziąć do pracy czy w podróż.  Z podanych niżej składników wychodzi świetnie ciasto drożdżowe - pulchne, mięciutkie i bardzo smaczne. Takie ciasto możemy wykorzystać też do przygotowania focacci, pizzerinek, cebulaków. Poniższe zasady przygotowywania ciasta są takie same, jak dla innych rodzajów ciasta drożdżowego

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z borówkami i białą czekoladą! 146

Ciasto z borówkami i białą czekoladą!  Ostatnio dużo piekę ciast drożdżowych, lubię zapach pieczonego ciasta w domu. Powoduje, że wytwarza się miła i relaksacyjna atmosfera, wracam myślami do domu rodzinnego i zawsze, ale to zawsze poprawia mi się humor. Drożdżowe ciasto piekłam już wiele, wiele razy. Ale muszę Wam powiedzieć i to z nieskrywanym zaskoczeniem, że ciasto z wypiekacza(...)które zrobiłam (było to ciasto z porzeczkami), więc upiekłam drugie ciasto tym razem z borówkami. I ciasto z wypiekacza, jest bardziej wilgotne, myślę, że można je porównać do wypieku ciasta drożdżowego z piekarnika parowego. Jeśli tylko macie możliwość pieczenia ciasta drożdżowego właśnie w wypiekaczku dla chleba to polecam Wam ten sposób. Ja używam wypiekacza marki Panasonic i bardzo

SMYKWKUCHNI
Wytrawny wieniec drożdżowy z kurczakiem i pieczarkami / Chicken and Mushroom Pizza Wheel 72

Wytrawny wieniec drożdżowy z kurczakiem i pieczarkami (pizza zawijana)  Wieniec drożdżowy z kurczakiem i pieczarkami to świetny pomysł, jeśli szukacie przepisu na przekąski na imprezę . Kurczak w cieście drożdżowym to alternatywna pizza zawijana , idealna do dzielenia. Wszyscy znamy wieńce na słodko (na przykład wieniec drożdżowy z serem, makiem, cynamonem czy nutellą), ale wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem jest zdecydowanie(...)warte wypróbowania. Zobaczcie, jak łatwo przygotować zawijaną pizzę na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Kurczak z pieczarkami w cieście drożdżowym smakuje podobnie jak pizza - mój wieniec drożdżowy możecie traktować jak puszystą, zawijaną pizzę na grubym cieście , bo do wieńca pasują w zasadzie wszystkie dodatki, które ułożylibyście na niej. Jeśli nie lubicie szpinaku, możecie go pominąć

Lekcje w kuchni
Łatwe bułki drożdżowe z cynamonem 229

Miałam upiec palmiery , jednak w sklepie zabrakło ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego.  Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki. Formowanie bułki. Przy wgniataniu trzonka drewnianej łyżki w ciasto, boki bułki wywijają się.  Uformowana bułka(...)Składniki: arkusz gotowego ciasta drożdżowego (450 g) 8 płaskie łyżki drobnego cukru 3 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl. siekanych orzechów włoskich lub laskowych 50 g masła (1/4 kostki) 1 jajko - do posmarowania bułek Przygotowanie: Rozwinąć zrolowany arkusz  ciasta drożdżowego . Rozpuścić masło, gdy lekko przestygnie posmarować ciasto drożdżowe. Następnie całą powierzchnię ciasta  posypać  cukrem, cynamonem i orzechami .  Posypkę

Codziennik Kuchenny
Puszysta drożdżówka z cynamonową kruszonką. Jak u Babci :) 216

już stało się moją osobistą tradycją, że na Dzień Babci piekę ciasto drożdżowe z kruszonką. Dwa lata temu tak było, rok temu tak było, wczoraj tak było, i w przyszłym roku na pewno tak będzie. Wszystko dlatego, że od wielu lat nie mogę już spróbować tej "prawdziwej i oryginalnej" babcinej drożdżówki. Jednak wspomnienia są żywe i na hasło Dzień Babci(...)jest cynamonowa. A drożdżówka puszysta. Jednak nie od razu tak było. W sumie na etapie "Nie wchodzę do kuchni" dostałabym ataku śmiechu, gdyby mi ktoś powiedział, że będę piec ciasta drożdżowe i jeszcze się przy tym relaksować. Ciasto drożdżowe nazywałam "wypiekiem niesamowicie skomplikowanym". Niecierpliwa natura nie pozwalała mi dotrzeć do momentu, "kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki" i rzucałam wszystko

Pełny talerz
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 292

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką... Puszyste ciasto drożdżowe. Soczyste jagody prosto z lasu. Chrupiąca kruszonka na wierzchu. Nic dodać, nic ująć. Pychota! Składniki: Ciasto: 30 g świeżych drożdży; 3 szklanki mąki krupczatki; 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 0,5%); 1/2 szklanki białego cukru; 2 jaja; 1/2 kostki margaryny; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego. Kruszonka: 1/2 szklanki(...)oraz pozostałą część mąki (3 szklanki pomniejszone o 5 - 6 łyżek dodanych do rozczynu). Następnie dodać margarynę z jajami i aromatem cytrynowym. Całość wyrobić robotem kuchennym z hakami do drożdżowego ciasta. Ciasto można także wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie z mąki, cukru i margaryny przygotować kruszonkę. Blachę wysmarować

Gospodyni Miejska
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 130

Placek drożdżowy ze śliwkami to jeden z moich ulubionych. Ciasto drożdżowe ze śliwkami- lekkie, ale wilgotne, nie przesuszone i nieprzerośnięte, ekstremalnie chrupka kruszonka pachnąca masłem. I dojrzałe śliwki. To wszystko czego trzeba do prawdziwego placka drożdżowego ze śliwkami.   Składniki: zaczyn 35 dkg świeżych drożdży (przepraszam, ale nie używam suszonych, drożdże to drożdże i muszą być świeże, nic nie zastąpi(...)rozdrabnianie na kawałki; jeśli lubicie bardzo drobną kruszonkę, zmniejszcie ilość masła). Gdy ciasto wyrośnie przygotujcie blachę ok. 40×30, wyłożyć papierem do pieczenia lub grubo wysmarować masłem. Ciasto drożdżowe rozłożyć na blasze. Na ciasto wyłożyć śliwki i posypać kruszonką. Piekarnik lekko rozgrzać (do ok. 100-110 stopni), wstawić ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez około

Pociąg Do Kuchni
Drożdżówka z marmoladą 61

Jakoś nigdy nie przepadałam za ciastami drożdżowymi. Wolałam jakieś bardziej kombinowane ciasta, przekładane masami, warstwowe, albo serniki. Może to jednak była wina tego, że nigdy nie jadłam dobrego ciasta drożdżowego. Z uwagi na to, że za ciastem drożdżowym nie przepadałam, to również się nie porywałam za jego pieczenie. Ale jak wiadomo, smaki się zmieniają z biegiem lat. Poza tym zdarzają(...)Ciasto wyrabiałam przez kilka minut mikserem z hakami, aż ciasto zaczęło odchodzić od ścian miski. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na prostokąt i posmarowałam marmoladą. Następnie ciasto zwinęłam w roladę. Roladę przekroiłam wzdłuż na pół i zaplotłam w warkocz. Tak przygotowane ciasto przełożyłam

Waniliowe Improwizacje
Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą 114

Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą ma wspaniały zapach, jest świeże przez kilka dni i daje fajną zabawę podczas przygotowania. Ciasto można urywać, bo jest składane warstwowo. Ja lubię mało lukru na cieście, więc w przepisie jest podana minimalna ilość, ale jeśli lubicie lub Wam nie przeszkadza, to spokojnie możecie podwoić składniki. Ciasto drożdżowe wbrew swojej złej sławie jest łatwe(...)wraz z czasem mąka wciąga płyn i ciasto staje się bardziej elastyczne, aż wreszcie powstaje gładka kulka. Jeśli ciasto przed pieczeniem wyrasta zbyt krótko , to z pewnością bardzo popęka. Ciasto drożdżowe potrzebuje czasu, zazwyczaj ok. 1,5 godziny – gdy stoi w ciepłym miejscu. Po uformowaniu ciasta w dowolne kształty należy je ponownie odstawić do wyrośnięcia, tym razem już

Słodkie Gotowanie
74. Ciasto od którego nie można się oderwać, czyli drożdżowy odrywaniec cynamonowy. 1995

mięciutki, słodki, wilgotny i wspaniale cynamonowy. Dziś podamy Wam na niego przepis i bardzo gorąco, oj jak gorąco, zapraszamy do jego wykonania! Tak więc, by nie tracić czasu.... Przygotowujemy ciasto drożdżowe z przepisu, który już jest na blogu ( klik ) Składniki:   60 g drożdży 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego ok. 500 g mąki(...)mieszanka) dwie łyżki masła pół szklanki ciepłej wody 3/ 4 szklanki ciepłego mleka (ok. 37 stopni Celsjusza) 1 jajo Przygotowanie: Przygotowując ciasto drożdżowe na początku musimy zrobić rozczyn. Drożdże rozcieramy w palcach i wrzucamy do miski, dodajemy 1 z 5 łyżek cukru. Lekko podgrzewamy mleko i dolewamy je do drożdży z cukrem (należy pamiętać, że zbyt gorące mleko zabije drożdże

Symfonia Smaków
Babka drożdżowa z bakaliami. 20

Stopniowo zwiększamy prędkość miksowania, aż ciasto osiągnie ciągnącą i sprężystą konsystencję. Teraz możesz dodać pomału roztopione masło, mieszając na średnich obrotach. Mieszaj tak długo, aż ciasto wchłonie całe dodane masło. Początkowo może Ci się wydawać, że ciasto pływa w tym maśle, ale nie martw się, to się wchłonie. Gdy znowu uzyskasz sprężystą konsystencję ciasta, wyjmij go na stolnicę (suto oprószoną(...)używasz robot kuchenny, to teraz jest czas aby wyjąć ciasto na stopnice. Oprósz stolnice i dłonie mąką. Do ciasta dodaj odsączone rodzynki, skórkę z pomarańczy, płatki migdałów, skórkę z cytryny. Ugniataj, aż składniki rozłożą się w cieście równomiernie. Ugniatając staraj się nie rozrywać ciasta, tylko składać warstwa na warstwę. Gotowe ciasto przełóż do formy i przykryj ściereczką i odłóż

SmartBake.pl
Babka drożdżowa z bakaliami. 91

wzajemnych relacji. Nikt nie ogranicza się w przyjemnych komentarzach na jej temat. Tylko szkoda, że tak szybko znika. Przygotowanie babki drożdżowej. Jak już wspomniałam babka drożdżowa wykonana jest z ciasta drożdżowego. Na temat ciasta drożdżowego rozpisywałam się już w innym artykule: Ciasto drożdżowe informacje podstawowe . Nie jeden sobie pomyśli, że z drożdżami to tyle roboty… Otóż, nie! Nic bardziej(...)mylnego. Ciasto drożdżowe można zrobić szybko. Ważnym jest, aby odpowiednio rozplanować czas . Mleko podgrzewamy dodajemy do niego trochę cukru i rozkruszone żywe lub suche drożdże. Odstawiamy na 20min i czekamy. W tym czasie możesz sobie przygotować inne składniki i blaszkę. Mąkę wsypujemy do miksera (mąkę najlepiej przesiać, ale można również napowietrzyć w misie miksera, poprzez mieszanie jej na wolnych

SmartBake.pl
Ciasto drożdżowe z frużeliną z rabarbaru 173

Skoro Karol Okrasa łamie przepisy, postanowiłam i ja złamać tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Moje wersja to ciasto drożdżowe z frużeliną z rabarbaru. Frużelina ( przepis tutaj ) jest tak pyszna, że podanie jej z czymkolwiek jest gwarancją sukcesu. Ciasto drożdżowe: 1/2 kostki drożdży 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/4 szklanka oleju 1/2 szklanki mleka 250 dag mąki 2 szklanki(...)foremki o wymiarach ok. 30x20 cm i pieczemy w 170 C przez 20 minut. Po 10 minutach pieczenia proponuję wyłączyć dół piekarnika a wierzch ciasta przykryć pergaminem gdyż ciasto drożdżowe lubi się przypalić. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, odrywamy pergamin. Jeżeli wyrosło nam nierówne to ścinamy ewentualną górkę, tak aby miało równą powierzchnie. Ciasto wkładamy do foremki lub najlepiej nakładamy

Jadło i czytadło
7 zasad pieczenia ciasta – czyli jak to zrobić dobrze, aby wyszło idealnie 69

internecie znajdziecie wielkość użytej formy do pieczenia. To bardzo ważne, bowiem jeśli użyjecie za małej, to ciasto może wypłynąć z formy, jeśli za dużej ciasto wyjdzie zbyt niskie i zbyt spieczone. W zależności od rodzaju ciasta taką formę należy dodatkowo przygotować: Ciasta drożdżowe – wysmarowaną tłuszczem, Ciasta ucierane i biszkoptowe – wysmarowaną tłuszczem(...)wysypana bułką tartą, Ciasta kruche i francuskie – obsypana odrobiną mąki. Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziecie na portalu kulinarnym Przepisy.pl. #5 Nagrzany piekarnik to podstawa Każde ciasto wymaga odpowiedniej temperatury pieczenia, która powinna być przestrzegana, bowiem zbyt wysoka temperatura może sprawić, że ciasto się za bardzo przypiecze zanim zdąży wyrosnąć. W przypadku ciasta drożdżowego, ucieranego i biszkoptu piekarnik

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!