ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:14/1038)

Ciasto drożdżowe z kruszonką 144

trochę sentyment do tego przepisu, bo to pierwsze ciasto drożdżowe jakie w życiu upiekłam :) Byłam wtedy jeszcze można powiedzieć dzieckiem, a przepis przyniosła moja mama od cioci (moja mama przeciwniczka ciast drożdżowych :)   No i mama powiedziała wtedy, że ona nie będzie tego piekła, ale jeśli chce to mogę spróbować. Kiedyś piekłam je często, potem próbowałam nowych rzeczy, a ostatnio(...)wszystko wychodzi idealnie. Często się coś nie udaje, zwłaszcza gdy się chce, by wyszło. Najważniejsze, by się nie poddawać i pichcić dalej :) PS. Jak już przy którymś takim drożdżowym cieście pisałam, dla jednych to ciasto, dla innych kołacz/ kołocz, a jeszcze dla innych placek. To już zależy od regionu w jakim ktoś mieszka. Ciasto drożdżowe: 5 dag drożdży (+1 łyżeczka

Smakowy Raj
Ciasto drożdżowe z cynamonem 94

Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto drożdżowe z cynamonem. Puszyste i pachnące cynamonem ciasto świetnie sprawdzi się z kubkiem mleka lub kakao zarówno na śniadanie, jak i pyszną kolację.  Drożdżówka z cynamonem przypomina moje dzieciństwo, które spędzałam na wsi. Pieczenia drożdżówki nie można było nie zauważyć, gdyż w całym mieszkaniu unosił się przyjemny zapach ciasta i cynamonu. Ciasto drożdżowe(...)najlepiej smakowało w chłodne dni z kubkiem ciepłego mleka. Kiedyś unikałam pieczenia ciasta drożdżowego, gdyż wydawało się trudne i pracochłonne. Moje obawy wynikały chyba z braku doświadczenia, gdyż ciasto jest raczej czasochłonne, ale nie jest trudne do zrobienia. Do przygotowania drożdżówki na pewno potrzebna jest cierpliwość, jeśli chodzi o czekanie na wyrastanie, a wcześniej staranne wyrobienie ciasta. Tak jak cierpliwość

Kuchcik gotuje
Ciasto drożdżowe z jagodami 160

Ciasto drożdżowe z jagodami… Ciasto drożdżowe wydawało mi się najłatwiejsze do zrobienia… Złamałam rękę i to w dodatku prawą, a lewą niestety nie umiem władać. Wszystkie składniki na drożdżowe wrzuciłam do misy kuchennego asystenta, który potem wykonał resztę pracy. Teraz jak nigdy doceniam mój kuchenny sprzęt… 4 tygodnie w gipsie, a tu zaledwie minęło 6 dni. Powoli(...)wracam do codzienności, choć wszystko co robię wymaga dodatkowego czasu. Tak czy inaczej upiekłam drożdżowe z jagodami . Na szczęście się udało! Ciasto drożdżowe Składniki: 2 podłużne foremki 15 cm x 30 cm 500 g pszennej mąki 120 g cukru 25 g świeżych drożdży 60 g masła, miękkiego 200 ml mleka, lekko podgrzanego 1 cytryna, otarta skórka 2 żółtka szczypta soli

codojedzenia
Drożdżowe ze śliwkami! 151

Chodziło za mną ciasto ze śliwkami, takie bardzo domowe, po wizycie na ryneczku miałam do wyboru albo śliwki typu węgierki, bądź małe renklody. Wymyśliłam sobie, że przygotuje drożdżowe ciasto z połączeniem tych dwóch rodzaju śliwek. Bardzo dawno już nie piekłam drożdżowego ciasta, ze względu na dietę, ale raz na jakiś czas trzeba spróbować i zjeść to na co ma się(...)ochotę bo inaczej człowiek chodzi i podjada mnóstwo innych rzeczy hehehe. Mąż w domku, więc tym bardziej okazja do pyszności na stole. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać i uwielbiam ten zapach kiedy się piecze, czuć w całym mieszkaniu i pewnie na korytarzu, że w domu piecze się ciacho. W ogóle mam zawsze takie wyobrażenie, że w domu w którym piecze

SMYKWKUCHNI
Jak upiec ciasto? 155

ucierane, które zawsze wychodzi. Pieczemy standardowo w foremce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 45 do 60 minut. Ciasto na każdą okazję Ucierane z owocami lata i kruszonką Ciasto drożdżowe Jak sama nazwa wskazuje jest to ciasto do którego przygotowania potrzebujemy naturalnego spulchniacza czyli drożdży. Ciasta drożdżowe są u nas bardzo popularne, pewnie większość z was jadła kiedyś drożdżówkę babci(...)Głównymi składnikami ciasta jest mąka, drożdże i płyn (najczęściej mleko). Ciasta drożdżowe są dość mocno pracochłonne ale efekty są pyszne. Pracochłonność polega głównie na tym, że ciasto potrzebuje czasu na “wyrastanie”, czyli powiększanie objętości. Obecnie drożdże prawdziwe można zastąpić granulowanymi, które podobno czas wyrastania skracają. Nie wiem tego, ponieważ nigdy nie testowałam. Wolałam korzystać z drożdży świeżych. Istnieją

Relaxtime
Drożdżówki z serem i rabarbarem 106

Drożdżówki z serem i rabarbarem to obowiązkowy majowy wypiek w naszym domu. To już niemalże tradycja, że co roku z rabarbaru robimy ciasto drożdżowe, ciasto ucierane, crumble oraz drożdżówki. Każdego roku zmieniamy składniki drożdżowego ciasta, tym razem skorzystaliśmy z przepisu na delikatną, maślaną chałkę . Drożdżówki z rabarbarem i serem były mięciutkie i puszyste, dobrze smakowały również drugiego i trzeciego dnia(...)upieczeniu. Udostępnij Drożdżówki z serem i rabarbarem – składniki 500 g rabarbaru 2 łyżki cukru Drożdżowe ciasto: 550 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 150 g cukru 4 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego (8g) 100 g masła 1 / 3 płaskiej łyżeczki soli Serowe nadzienie: 250 g białego sera 1 żółtko 3 płaskie łyżki cukru

niecodziennikpary
Keto cinnamon rolls (Paleo, LowCarb) 81

dietą ketogeniczną dały mi podstawy do tego, żeby przygotować je praktycznie w takiej formie jak oryginał. Keto cinnamon Rolls jak oryginalne Cinnamon rolls to nic innego jak bułeczki z ciasta drożdżowego nadziewane dużą ilością cynamonu . Mają one prawdopodobnie szwedzki rodowód, gdzie występują pod nazwą Kanelbulle . Są mięciutkie i puszyste. Piecze się je ustawiając na sztorc w okrągłej formie, dzięki czemu(...)miksując dalej. Powstałe ciasto przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na ok. 20 - 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką kokosową i podsypując pozostałą mąką rozwałkować na średniej grubości owalny placek. Nadzienie Olej kokosowy rozpuścić z erytrytolem i cynamonem aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto drożdżowe, zwinąć w rulon

Modern Cave Girl
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC 593

każdej postaci, jednak chyba najbardziej w placku drożdżowym. Poniżej sprawdzona receptura - przy okazji z kilkoma kluczowymi wskazówkami obchodzenia się z drożdżowym . Bazowałam tu na moim wcześniejszym przepisie na ciasto drożdżowe z truskawkami , modyfikując jednak ilość cukru w cieście i kruszonce ze wzgl. na dodatek mocno kwaśnego rabarbaru . Smak rabarbaru postanowiłam skonfrontować z migdałami i stąd mielone migdały oraz ekstrakt, które(...)połączenia rabarbaru i migdałów wyszedł całkiem ciekawy i smaczny efekt końcowy. Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO:   500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 150g cukru  1 duży cukier wanilinowy (32g) 100g masła - koniecznie masło, NIE margaryna 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych drożdży   200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy cieście

Grunt to przepis!
Ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego 111

Ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego to jeden z naszych ulubionych wypieków w rodzinie. Ostatnio dzieci bardzo chciały te bułeczki, a ponieważ są wakacje, same pod moim czujnym nadzorem je przygotowały – mieliśmy przy tym mnóstwo fajnej zabawy. Możecie od razu przygotować większa ilość – świetnie się mrożą. PRZEPIS NA ŚLIMACZKI CYNAMONOWE Z CIASTA DROŻDŻOWEGO Składniki na ślimaczki cynamonowe z ciasta(...)drożdżowego: Ciasto : 500g mąki pszennej 150g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 120 ml ciepłego mleka szczypta soli dodatkowo: 6 łyżek oleju 4 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżeczki cynamonu Jak zrobić ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy

Dorota Smakuje
Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową 169

Ciasto drożdżowe „lubi” owoce, owoce „lubią” ciasto drożdżowe. ;) A kto nie lubi ciasta drożdżowego z owocami? Nie wiem czy znajdzie się ktoś taki. Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową – dla łasuchów… i nie tylko. Składniki na 12 drożdżówek: - 500g mąki luksusowej (typ 550) - 250ml mleka - 50g drobnego cukru do wypieków - 25g świeżych drożdży - 75g miękkiego masła - 1 płaska łyżeczka(...)miałam w zamrażarce, więc przełożyłam ją do lodówki. Jeżeli nie macie „w zapasie” przygotowujemy ją z przepisu na kruszonkę migdałową i wkładamy na godzinę do zamrażarki (będzie gotowa zanim ciasto drożdżowe wyrośnie). Wyrośnięte ciasto przebijamy pięścią, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12 porcji – formujemy kule (bułeczki), układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia i odstawiamy przykryte

mojewypiekiinietylko
Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem i lukrem. 146

Witam wszystkich cieplutko :) Uwielbiam piec ciasta drożdżowe. Wiele osób narzeka, że dużo pracy przy nich i nie zawsze się udają. Mam to szczęście, że uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe i zawsze mi się udaje. Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości i ciepła. W zagniataniu nie pomoże żaden robot kuchenny, musimy użyć własnych rąk i dać ciastu trochę własnego ciepła. Kocham zaskakiwać moją rodzinę(...)domowej spiżarni i z dużą ilością pachnącego cynamonu. Wam również polecam to ciasto. Zanotujcie przepis i upieczcie na święta. Uwierzcie jest pyszne. Zachęcam do pieczenia i smacznego życzę :)  Drożdżowe ciasto podałam na talerzykach AMBITION   . Drożdżowe ciasto podałam na talerzykach AMBITION   . Potrzebujemy: Na rozczyn: 3 dag świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki

Izabelawkuchni
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 79

śliwkami i kruszonką, to ciasto, które koniecznie trzeba zrobić na przełomie lata i jesieni! Kruszonka jest mocno cynamonowa i wspaniale komponuje się ze śliwkami. Jakie śliwki wybrać do ciasta drożdżowego? Moim zdaniem muszą to być Węgierki, z nimi ciasto jest najlepsze! Ciasto drożdżowe jest bardzo łatwe do przygotowania i co ważne mało angażujące. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki i odstawić(...)surowe ciasto, to pozostawcie je jeszcze w piekarniku. Mój placek siedział troszkę za długo i spód zbyt mocno się przypiekł, ale to przez dzieci, zagadały mnie 😉 Osobiście uwielbiam ciepłe ciasto drożdżowe, ma ono wtedy niesamowity smak i aromat, ale nawet po kilku dniach ciasto jest pyszne. Wystarczy pokroić je w 2-centymetrowe kromki i opiec, a następnie podać z masełkiem

SprawdzonaKuchnia.pl
Kulebiak 67

Kulebiak to ciasto drożdżowe nadziewane kapustą lub mięsem. Jest on idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego i śmiało zastąpić nim można paszteciki bądź krokiety. Kulebiak wigilijny, którego nadzienie poza kapustą zawiera również suszone grzyby, to moja propozycja na dodatek do barszczu czerwonego , który podać można w nadchodzące Święta. Ciasto drożdżowe w tymże kulebiaku jest puszyste, lekkie i rozpływa się w ustach(...)dodać sól, olej, jajko oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszać, a następnie wyrabiać ciasto przez 7-8 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość około 30 na 35 centymetra, na stolnicy lekko podsypanej mąką. Na cieście rozprowadzić chłodne nadzienie z kapusty, po czym zwinąć całość wzdłuż krótszego boku

MeCooks
Strucla drożdżowa z dżemem i kruszonką 120

Wszelakie ciasta drożdżowe, zawijańce, drożdżówki, strucle ubóstwiam, mam do nich ogromny sentyment… Wszystko za sprawą mojej cudownej Babci, która piekła je praktycznie co weekend. I tak każda babska sobota pachniała ciepłem piekarnika oddającego niezapomniany zapach drożdżowego ciasta. Podłużne formy wypełnione pulchnym ciastem, obowiązkowo z rodzynkami i kruszonką znikały ciepłe w oka mgnieniu. Nikogo to nie dziwiło! Teraz, kiedy(...)garść pokruszonych w dłoni płatków migdałów Uwagi do przepisu: Składniki na ciasto mam w temp. pokojowej. Przepis jest na dwie keksówki o wyższych wymiarach 30 x 11 cm. Do ciast drożdżowych wybieram mąkę pszenną wrocławską lub poznańską, zawierają dużo glutenu idealnie nadając się do wypieków ciast drożdżowych. SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 100 g mąki 50 g zimnego masła 60 g cukru

Zasmakuj Kuchni
Ciasto drożdżowe z żurawiną i migdałami 139

Święta kojarzą się raczej z makowcem i sernikiem, niż ze skromnym, zwykłym ciastem drożdżowym, ale dla mnie to kwintesencja domowego smaku. Poza tym możemy wzbogacić je bakaliami, czyniąc z niego królewską ucztę. Ciasto drożdżowe często gości na świątecznych stołach w rodzinach, gdzie ktoś jest chory i nie może sobie pozwolić na bardziej słodkie i ciężkie specjały a też chce mieć(...)jakiś dobry deser. Kochają je też miłośnicy zero waste, bo kiedy podeschnie można przerobić je na tosty franuckie albo bostocki . Ciasto drożdżowe jadło się także w biedniejszych domach, bo wystarczy trochę mąki, mleka i drożdzy. Łatwo się wyrabia i piękne rośnie, więc wydaje się, że jest go więcej. Niedoścignionym ideałem pozostaje włoskie ciasto drożdżowe z bakaliami panettone, które nie czerstwieje

Ugotowane pozamiatane