ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:11/1072)

Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane 155

Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane zawsze kojarzy mi się z początkiem lata. To najlepsze jakie znam, bardzo puszyste  ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, które nie wymaga użycia miksera ani ręcznego wyrabiania. Słodkawe, wilgotne, z dużą ilością truskawek jest idealnie na leniwe popołudnie. Do tego dobra kawa książka i recepta na wspaniały wieczór gotowa. Ciasto drożdżowe z truskawkami(...)łyżką mieszane zawsze rozpoczyna u nas sezon na ciasta z sezonowymi owocami i błyskawicznie znika z talerza. Jestem pewna, że Wam też zasmakuje. Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane- składniki  - składniki-umieszczamy w misce w takiej kolejności jak poniżej 3 rozbełtane jajka na jajka rozkruszyć 5o gramów (czyli pół kostki) świeżych drożdży lub dwie łyżeczki drożdży instant 1/2 szklanki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane 160

Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane zawsze kojarzy mi się z początkiem lata. To najlepsze jakie znam, bardzo puszyste  ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, które nie wymaga użycia miksera ani ręcznego wyrabiania. Słodkawe, wilgotne, z dużą ilością truskawek jest idealnie na leniwe popołudnie. Do tego dobra kawa książka i recepta na wspaniały wieczór gotowa. Ciasto drożdżowe z truskawkami(...)łyżką mieszane zawsze rozpoczyna u nas sezon na ciasta z sezonowymi owocami i błyskawicznie znika z talerza. Jestem pewna, że Wam też zasmakuje. Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane- składniki  - składniki-umieszczamy w misce w takiej kolejności jak poniżej 3 rozbełtane jajka na jajka rozkruszyć 5o gramów (czyli pół kostki) świeżych drożdży lub dwie łyżeczki drożdży instant 1/2 szklanki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżowy rogal miętowy z białym serem. Pyszne ciasto drożdżowe z serem i miętą. 288

Dziś chciałabym zaprosić Was na pyszne ciasto drożdżowe z serem i miętą. Drożdżowy rogal miętowy z białym serem powstał pewnego wieczora w przypływie chwili i… został doceniony nie tylko przez moją rodzinę, ale również w konkursie „Jakubiak lokalnie” (nagroda w postaci książki „Jakubiak lokalnie”). Połączenie ciasta drożdżowego, mięty i sera było przysłowiowym „strzałem(...)Spróbujcie i Wy. Zapraszam na pysznego drożdżowego rogala miętowego z białym serem. Składniki: Ciasto drożdżowe: 10-12 listków świeżej mięty 3/4 łyżki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka 2 3/4 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 2 1/2 łyżeczki suszonych drożdży szczypta soli 4 łyżki roztopionego masła Farsz: 250 g półtłustego białego sera 8 łyżeczek cukru

Słodkie okruszki
Składniki ciasta – ściśle odtajnione. 99

poniższy artykuł. Jeśli chcemy odnosić sukcesy w naszych cukierniczych zmaganiach, musimy zacząć naukę od podstaw. Należy poznać strukturę ciasta i ich cechy charakterystyczne. Moją analizę przedstawię na podstawie składników ciasta drożdżowego , jednak śledząc opis składników dowiecie się, jakie są różnice pomiędzy innymi rodzajami ciast. Ciasto drożdżowe Ciasto drożdżowe jest to ciasto Typu glutenowego , ponieważ pod wpływem wilgoci i zagniatania, białka(...)budujące gluten łączą się, tworząc kleistą błonę, która zatrzymuje dwutlenek węgla, powstały w skutek fermentacji drożdży. W przypadku ciasta drożdżowego spulchnianie jest naturalne. Autor zdjęcia: webandi Wypełniacz Mąka pszenna , typ 500 lub 550 stanowi swoisty wypełniacz i podstawowy budulec ciasta . Mąka niższego typu zawiera mało białek glutenowych (gluteniny i gliadyny), choć ciasto wyrośnie, jednak nie tak ładnie jak na mące

SmartBake.pl
Ciasto drożdżowe zawijane 241

Ciasto drożdżowe zawijane Zawijas drożdżowy z powidłami i kruszonką powstał spontaniczne w związku z nagłą chęcią na drożdżowy wypiek. Ciasto pierwotnie chciałam umieścić w długiej keksówce, ale tak wyrosło, że jedyną opcją na jego upieczenie stała się blaszka z wyposażenia piekarnika. Forma, w jakiej je zrobiłam, przypomina bardziej chałkę lub drożdżówkę niż typowe ciasto, co sprawia, że świetnie nadaje się(...)krojenia i smarowania masłem! Zobacz również inne przepisy na -----> ciasta drożdżowe Ciasto drożdżowe zawijane - przepis: Składniki: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 100 g margaryny 100 g cukru 16 g cukru waniliowego (np. domowego, z tego przepisu) 250 ml mleka (użyłam migdałowego) 1 jajko szczypta soli mały słoik powideł (4-5 łyżek) Kruszonka: Składniki: 50 g margaryny

Moje Qulinaria
Bułeczki cynamonowe 85

przepis na bułeczki możemy modyfikować według uznania. Możemy do ciasta dodać na przykład odrobine otartej skórki z cytryny, albo pomarańczy. Świetnie sprawdzi się dodatek rodzynek. Zanim przystąpicie do przygotowania tego słodkiego wypieku, polecam przeczytać przepis do końca, znajdziecie w nim kilka wskazówek i porad. Jeśli tak, jak ja lubicie ciasto drożdżowe to myślę, że chętnie przygotujecie drożdżówki ze śliwkami, albo(...)początku łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Niestety ciasto drożdżowe potrzebuje minimum 10 minut mocnego wyrabiania. Powinno w efekcie końcowym być elastyczne i jednolite. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na mniejsze części i każdy z tych fragmentów rozwałkowujemy w kształt prostokąta Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 8-10 mm. Następnie ciasto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Strucla ze śliwkami 76

Strucla ze śliwkami to klasyczny przepis znany od wieków. To pyszne ciasto jest zrobione ze słodkiego ciasta drożdżowego i wypełnione soczystymi, cierpkimi śliwkami. To idealny deser na zakończenie każdego posiłku lub jako popołudniowa przekąska. Niezależnie od tego, czy wolisz na ciepło, czy na zimno, strucla ze śliwkami z pewnością trafi na listę Twoich ulubionych ciast. Strucla ze śliwkami to niesamowicie(...)kruszonkę Do wypieków ciast drożdżowych zazwyczaj staram się używać świeżych drożdży. Drożdże instant używam przede wszystkim do pieczenia chlebów i bułek. Strucla ze śliwkami przepis Ciasto na struclę różni się odrobinę od klasycznego ciasta drożdżowego. Nie robimy tutaj klasycznego zaczynu, tylko drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier puder i całość rozcieramy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtko i całość

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą 134

Babka drożdżowa to punkt obowiązkowy do zrobienia na Wielkanoc ! Święta to czas, kiedy pieczemy duże baby , zawijańce , lub małe urocze lukrowane babeczki . Dziś podam Wam przepis na bardzo proste ciasto drożdżowe, w które zawinęłam marcepan oraz ciemną i białą czekoladę. Oczywiście możecie użyć innego nadzienia, może to być dżem lub inny krem, choć z marcepanem i czekoladą babka jest wyśmienita(...)Ciasto drożdżowe powinno być upieczone tuż przed podaniem , ponieważ najlepsze jest świeżutkie. Upieczone dzień przed podaniem trzeba odpowiednio przechować, aby niepotrzebnie nie obsychało. Jeśli będziecie chcieli podać babkę z cukrem pudrem lub polewą czekoladową, czy lukrową zróbcie to w dniu podania. Wierzch można dodatkowo posypać siekaną czekoladą lub płatkami migdałów. Pamiętajcie , że każde ciasto drożdżowe można odświeżyć , jeśli oczywiście

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe z budyniem i jabłkiem 95

odrobiny cierpliwości i odpowiedniego miejsca do wyrastania ciasta. Nie lubi ono przeciągów, lubi ciepłe dłonie. Jeśli będziecie pamiętać o tych dwóch aspektach, z pewnością poradzicie sobie z jego przygotowaniem. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną drożdżówkę z nadzieniem budyniowo-jabłkowym. Smakuje naprawdę rewelacyjnie! Polecam każdemu! PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z BUDYNIEM I JABŁKIEM Składniki Ciasto drożdżowe(...)temperaturze pokojowej. Wykonanie Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy. Ciasto podzielić na dwie części. 1/5 ciasta rozwałkować na cienki placek i umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4/5 ciasta rozwałkować na spory prostokąt. Na cieście rozsmarować nadzienie. Ciasto zwinąć w roladę, pokroić na części i umieścić na cieście znajdującym się w blaszce. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut

Alle Dobre!
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 122

jeszcze poczekać około 2 tygodnie, aż słońce mocniej go opali. Zarówno do ciast jak i kompotu najlepiej sprawdzi się rabarbar mocno dojrzały o czerwonych łodygach i intensywnie różowym miąższu. Taki rabarbar, mimo że wciąż kwaskowaty, jest o wiele smaczniejszy i nadaje przepiękny odcień ciastom i napojom. Ciasto drożdżowe, kwaskowaty rabarbar, maślana kruszonka i cukier puder – to połączenie pasuje(...)schłodzonego masła 100 g zwykłego cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 180 g mąki pszennej PONADTO 500 g rabarbaru dojrzałego, czerwoniutkiego cukier puder do oprószenia ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CIASTO DROŻDŻOWE W dużym kubku przygotuj zaczyn drożdżowy ze świeżych drożdży. Do kubka wkrusz palcami świeże drożdże, zasyp 2 łyżkami cukru i zalej połową ciepłego mleka z przepisu

ProstePesto.pl
Ciasto drożdżowe 140

Dziś mam dla Was przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. Na dużej blaszce – takiej wiecie, żeby starczyło dla rodziny, sąsiadów i zostało trochę na drugi dzień ;) Moja ma wymiary 35×43 cm i zajmuje dokładnie cały piekarnik. Ciasto drożdżowe robiłam (jak wiele z tych, które znajdziecie na blogu) z przepisu mojej babci. Problem z jej przepisami(...)coś się znalazło – śmiało pytajcie w komentarzach, staram się na wszystkie odpowiadać na bieżąco. Szklanka w moich przepisach ma zawsze 250 ml. Jeśli szukacie innych wypieków na bazie ciasta drożdżowego zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisem na chałkę , bułeczki brioche lub bułeczki cynamonowe . Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 3 duże jajka 50 g świeżych

Ciastkozercy
DROŻDŻOWE ZAWIJANE CIASTO Z MORELAMI (wegańskie) 174

Lubisz zapach świeżo upieczonego drożdżowego ciasta? Uwielbiam drożdżowe ciasto ze świeżymi owocami, ale zimą najlepszą opcją jest użycie bakalii lub suszonych owoców. A może by tak morele? Naturalnie słodkie i bardzo zdrowe! Przy zakupie suszonych moreli warto sprawdzić, czy na pewno są one niesiarkowane – czyli proces suszenia przebiegał naturalnie. Oczywiście drugą ważną informacją jest fakt, że owoce nie zawierają

Via Gusto
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 270

dawna zbierałam się do pieczenia drożdżowego. W końcu jest moje pierwsze w tym roku ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Lubicie drożdżowe ciasto z truskawkami. Ja przepadam. Jeszcze nie zdąży dobrze ostygnąć i już je podjadam. Zaczyna się się od tego, że odcinam brzegi…Kawałek jeden za drugim i ciasto znika w mgnieniu oka. Ciasto drożdżowe to moim zdaniem(...)najłatwiejsze ciasto. Znam je od dziecka. Obie babcie zawsze robiły drożdżowe do mleka…Dbały o wnuków. Dlatego pewnie mam taki sentyment do tego ciasta. Ciasto drożdżowe można upiec z truskawkami, a jak przyjdzie sezon to i z jagodami , porzeczkami, agrestem, rabarbarem czy śliwkami. To ciasto drożdżowe jest po prostu uniwersalne. Jak nie macie ochoty na owoce to można

codojedzenia
Jagodowa gorączka! 115

jagodami, więc wzięłam się do dzieła. Drożdżowy wieniec z jagodami to bardzo popularne ciasto w Szwecji. Oczywiście tyle jagód co w moim cieście nie znajdziecie w kupnym. Lubię drożdżowe ciasto, kiedy jest bardzo owocowe. Mimo takiej ilości jagód ciasto jest dobrze wypieczone. Do drożdżowego ciasta z owocami zawsze dodaję całe jajko i najwyraźniej jest to jego zasługa, że ciasto(...)chodzenie po górach. Zbieranie jagód za pomocą zbieraczki zajmuje niewiele czasu i nie jest męczące. Dla mnie to nie jest kwestia pieniędzy ale spędzenia czasu z naturą. Ciasto drożdżowe to moje ulubione ciasto zwłaszcza z owocami jagodowymi. Piekę je z owocami sezonowymi. Zaczynam od drożdżowego z rabarbarem . Kiedy nadchodzi sezon na truskawki to piekę truskawkowe drożdżówki . Niemal wszystkie owoce pasuję

codojedzenia
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 155

zebrane, splecione i posypane chrupką maślaną kruszonką tworzy "sekretny przepis" na najbardziej magiczne i cudowne ciasto? Moje ulubione. Drożdżowe. Gdy byłam dzieckiem, Karolka, moja ukochana prababcia, co sobotę piekła drożdżowe ciasta - baby, buchty, kołacze ze śliwkami czy strucle z kakao. Kuszeni unoszącym się po okolicy zapachem skórki cytrynowej, cynamonu i samego ciasta, zawsze zjeżdżali do nas Goście, by przy herbacie(...)temu powrócił. I już pozostanie. Ma w sobie jakąś tajemniczą energię, która napełnia mnie siłą i przywołuje najlepsze wspomnienia. A wraz z nimi powraca kojące uczucie bezpieczeństwa i błogości. Ciasto drożdżowe jest jak poduszka bezpieczeństwa - w chwilach największych rozterek kawałek ciepłej buchty popity zimnym mlekiem potrafi zdziałać cuda. Gdybym miała zrobić listę moich ulubionych wypieków, to ukochane bezy, ciasta czekoladowe

KUCHARNIA