ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:16/1038)

Babka wielkanocna 77

Zanim wyjmiesz upieczoną babkę z formy, daj jej odpocząć po pieczeniu ok. 10-15 minut. Dopiero po tym czasie przełóż ją na kratkę. Jeśli nie piekłaś/piekłeś wcześniej ciasta drożdżowego, polecam Ci przeczytać mój poradnik o tym, jak upiec idealne ciasto drożdżowe . Babka wielkanocna – najważniejsze składniki Mąka . Do babki wielkanocnej najlepiej sprawdzi się mąka tortowa typ 450. Zazwyczaj(...)Klasyczna, drożdżowa babka wielkanocna to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Jest puszysta, delikatna z wyraźnymi aromatami wanilii i cytryny. Nie zauważycie, kiedy zniknie ze stołu! Posiłek ciasto, wypieki Kuchnia polska Słowo kluczowe ciasto, ciasto drożdżowe, ciasto na święta, deser na święta, drożdże, drożdżowe, kuchnia polska, przepis na święta, rodzynki, tradycyjne potrawy Całkowity czas przygotowania 3 hours Porcje 10 porcji Autor Agnieszka

Na-talerzu.pl
Ciasto Drożdżowe z Malinami i Kruszonką 236

Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką to klasyka wśród wypieków. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne, puszyste, rozpływa się w ustach, a kruchutka kruszonka idealnie komponuje się z aromatycznymi owocami . Ciasto Drożdżowe z Malin ami i Kruszonką - Składniki: ok. 400-500 g malin Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru(...)drożdży cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 1 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 115 g masła odrobina soli Ciasto Drożdżowe z Malin ami i Kruszonką - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje

Słodka Strona
Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką 56

Przepis na pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką. Domowe, nieprzesłodzone, pulchniutkie i bardzo przyjemne ciasto. Nigdy nie piekłam takiego normalnego, domowego ciasta drożdżowego. Zresztą ja to nigdy nie piekę normalnych ciast, stąd pewnie nie zdziwi Was mój pomysł na pełnoziarniste ciasto drożdżowe ze zmniejszoną ilością cukru . Zainspirowałam się moją babcią, która piekła wspaniałe drożdżowce z owocami na każdą(...)podawać. 1 porcja to ok. 170 kcal , węglowodany: 24 g, białko: 5 g, tłuszcz: 6 g Informacje dla diabetyków: w kawałku ciasta znajduje się 2,4 WW i 0,7 WBT. SMACZNEGO! Artykuł Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką 85

Przepis na pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką. Domowe, nieprzesłodzone, pulchniutkie i bardzo przyjemne ciasto. Nigdy nie piekłam takiego normalnego, domowego ciasta drożdżowego. Zresztą ja to nigdy nie piekę normalnych ciast, stąd pewnie nie zdziwi Was mój pomysł na pełnoziarniste ciasto drożdżowe ze zmniejszoną ilością cukru . Zainspirowałam się moją babcią, która piekła wspaniałe drożdżowce z owocami na każdą(...)było parę lat temu i z drożdży instant, bez specjalnego czekania i wyrabiania. Jednak człowiek z czasem nabiera dystansu, znajduje czas na wszystko. To czemu nie na ciasto drożdżowe? Zresztą skoro już uległam modzie i je kupiłam, a drożdże nieubłaganie zbliżały się do terminu przydatności do spożycia, postanowiłam je wykorzystać. Zdobyłam przepis od babci. Zmieniłam go w nieco zdrowszą wersję

Dietolog
Bejgli z orzechami włoskimi 176

Bejgli to węgierski smakołyk pieczony przez Węgrów w każde święta. Bejgli z orzechami włoskimi Bejgli jest połączeniem ciasta drożdżowego z nadzieniem przygotowanym z maku lub orzechów włoskich. Ciasto formowane jest w kształt rolady a następnie pieczone na złoto-brązowy kolor. Masa makowa robiona jest zazwyczaj z maku, rodzynek, masła lub mleka, cukru lub miodu. Do smaku doprawiana jest tartą skórką(...)ekstraktem rumowym. Masa orzechowa składa się z mielonych orzechów, rodzynek, masła lub mleka, startej skórki cytrynowej i zapachu rumowego. Często do takiej masy dodawana jest również odrobina dżemu morelowego. Ciasto drożdżowe , w którym zawinięte jest makowe lub orzechowe nadzienie jest dość “sztywne” i jednocześnie elastyczne. Bejgli cechuje się również charakterystyczną skórką. Ciasto przed upieczeniem dwa razy po wierzchu

mecooks
Drożdżówki z agrestem i kruszonką 149

Lato to czas owocowych wypieków! A jeśli jeszcze na dodatek jest to połączenie słodkiego, puszystego i delikatnego ciasta drożdżowego z lekko kwaskowym agrestem oraz chrupiącą kruszonką, to ja jestem w siódmym niebie. Dziś przygotowałam dla Was przepyszne drożdżówki z agrestem i kruszonką właśnie. Powiem Wam, że to jest rewelacyjne połączenie. Jestem ogromną wielbicielką ciasta drożdżowego - zresztą nie tylko tego(...)slodko - więc na blogu znajdziecie mnóstwo smacznych drożdżowych inspiracji: Ciasto drożdżowe z owocami lata Drożdżowe ciasto ze śliwkami   Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym   Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami   Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami   Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami   Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką   Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem 70

sezonie jesienno – zimowym. Zapach jabłek z cynamonem kojarzy nam się właśnie z tym okresem. Uważam, że ciasto z jabłkami i cynamonem to obowiązkowy wypiek tego sezonu. Dlatego też tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu. PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM Składniki Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej 50 g otrębów owsianych – można zastąpić(...)Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy. Ciasto rozwałkować na spory prostokąt, następnie umieścić przestygnięte jabłka i zwinąć w rulon. Wierzch ciasta ponacinać nożem pod kątem. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra/dół) na 35 minut. 15 minut przed końcem pieczenia włączyć grzanie tylko od dołu. Artykuł Ciasto drożdżowe

Alle Dobre!
Bułeczki cynamonowe 95

cynamonowe . Większość z nas już pewnie powoli zaczyna się nudzić, siedząc w domu, wiec myślimy, że produktywne spędzanie czasu w kuchni jest jednym ze sposobów na zwalczanie tej nudy. Drożdżowe ciasta zawsze wymagają zaangażowania i długiego czasu, a ponieważ składniki na cynamonowe bułeczki raczej każdy powinien posiadać w domu, zachęcamy do udania się do kuchni i upieczenia tych pachnących cynamonem(...)słodkich bułeczek. Udostępnij Składniki na bułeczki cynamonowe Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 40 g cukru 250 ml mleka 70 g masła 1 jajko 1 żółtko 1 szczypta soli Cynamonowe nadzienie: 50 g masła 5 łyżek brązowego cukru 2 łyżki mielonego cynamonu Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Mleko lekko

niecodziennikpary
Bułeczki cynamonowe 105

cynamonowe . Większość z nas już pewnie powoli zaczyna się nudzić, siedząc w domu, wiec myślimy, że produktywne spędzanie czasu w kuchni jest jednym ze sposobów na zwalczanie tej nudy. Drożdżowe ciasta zawsze wymagają zaangażowania i długiego czasu, a ponieważ składniki na cynamonowe bułeczki raczej każdy powinien posiadać w domu, zachęcamy do udania się do kuchni i upieczenia tych pachnących cynamonem(...)słodkich bułeczek. Udostępnij Składniki na bułeczki cynamonowe Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 40 g cukru 250 ml mleka 70 g masła 1 jajko 1 żółtko 1 szczypta soli Cynamonowe nadzienie: 50 g masła 5 łyżek brązowego cukru 2 łyżki mielonego cynamonu Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Mleko lekko

niecodziennikpary
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania 1692

godziny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem lub margaryną. Po 2-3 godzinach ciasto dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki do połączenia składników (ciasto jest dość rzadkie) i przelać na blachę. Na cieście poukładać osuszone i wydrążone śliwki. Układać skórką do ciasta. Przygotowanie kruszonki. Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy oraz twarde, schłodzone masło(...)nożem, a następnie szybko wyrobić ręką do powstania kruszonki. Posypać nią wierzch ciasta. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 50 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie polukrować lub posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto drożdżowe bez wyrabiania pochodzi z serwisu Danka Pichci

Danka Pichci
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI 149

Drożdżówki z serem i owocami to efekt opróżniania zamrażarek z ubiegłorocznych zapasów. Powoli zbliża się wiosna, więc trzeba robić miejsce na nowe zbiory z działeczki. Bardzo lubię ciasto drożdżowe i zauważyłam, że ostatnio ciągle mam na nie ochotę. Lubię łączyć drożdżowe z białym serem w różnych kombinacjach: jako bułeczki drożdżowe, paluchy z serem czy różyczki drożdżowe . Dzisiaj zapraszam(...)odrywane bułki drożdżowe z białym serem i jagodami oraz malinami. Wspomnienia lata! DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI /przepis Marta gotuje na 16 szt CIASTO DROŻDŻOWE 550 gram mąki pszennej tortowej 20 gram drożdży świeżych lub 10 gram drożdży suchych 100 gram cukru 300 ml mleka 60 gram masła 2 duże jajka pół łyżeczki soli MASA SEROWA 400 gram półtłustego twarogu

Pieguskowa Kuchnia
DROŻDŻOWE RÓŻE ( CIASTO ) 293

Ostatnio bardzo ale to bardzo polubiłam się z ciastem drożdżowym. Kiedyś ciasto drożdżowe było jednym z tych ciast , które robiłam bardzo rzadko, ze względu zarówno na czas oczekiwania ( bo wiecie, że kiepsko u mnie z cierpliwością! ) , ale też ze względu na to, że nigdy nie chciało mi wyrastać. Teraz jest wręcz przeciwnie! Ciasto drożdżowe rośnie jak szalone i aż miło(...)patrzeć jak powstają z niego kolejne, fantastyczne smakołyki. Dziś mam dla Was przepis na fantastycznie drożdżowe różyczki. Ciasto nie tylko pięknie ( bo pięknie! ) wygląda , ale też super smakuje. Idealne zarówno do ulubionej kawki, jak i na śniadanie do kubka ciepłego mleka. Z całą pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Spróbujcie! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 500 g * drożdże świeże

Ostra na Słodko
Puszyste pączki – najlepszy przepis 33

tłuszczu. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto możesz wyrabiać robotem planetarnym z hakową końcówką lub ręcznie (uważaj na ciasto klejące się do palców, możesz oprószyć ręce mąką lub natrzeć olejem). Wyrabiaj aż do momentu, gdy ciasto zacznie odrywać się od miski , powinno stać się gładkie, sprężyste, dość lekkie. Ciasto wyrabiaj tak minimum 5 minut. Takie ciasto zostaw w tej samej misce(...)nagrzanego piekarnika – temperatura nie wyższa niż 358C. Jeśli drożdże rosną zbyt szybko wydzielają substancje, które nadadzą ciastu gorzkiego posmaku. Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć. Przygotuj stolnicę. Wysyp na nią cienką warstwę mąki. Na tak przygotowaną stolnicę przłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe. Ciasto może być lekko lepkie. Odrobiną mąki obsyp też ciasto od góry. Rozwałkuj wałkiem na grubość

SmartBake.pl
Puszyste pączki – najlepszy przepis 99

trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego. Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego . Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt szybkie, ponieważ pączki po usmażeniu będą gorzkie w smaku. Po wymieszaniu ciasta z rozczynem drożdżowym ugniatamy tak długo(...)human: Print Pączki – najlepszy przepis .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Smartbake.pl przemyślane wypieki. Course Deser Cuisine desery polskie Keyword ciasto drożdżowe, pączki, tłusty czwartek Prep Time 2 hours Cook Time 20 minutes Total Time 2 hours 20 minutes Servings 40 sztuk Calories 337 kcal Equipment blat lub stolnica z wałkiem mąka do podsypywania ciasta

SmartBake.pl
Czekoladowe ciasto drożdżowe z jabłkami 227

Drożdżowe ciasto z dodatkiem kakao przełożone galaretką z jabłkami. Dzięki czemu ciasto zachowuje dłużej swoją świeżość i tak szybko nie wysycha. Można powiedzieć, że ciasto to jest zupełnie inna wersją drożdżówek z jabłkami, więc można zjeść na śniadanie :) CIASTO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 3/4 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka(...)ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Wlać wodę, a kiedy zacznie bulgotać wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i kiedy zacznie tężeć przełożyć masą ciasto drożdżowe. W garnuszku zagotować wodę rozmieszaną z cukrem pudrem i kakao. Dodać masło i czekoladę. Podgrzewać na minimalnym ogniu, aż wszystko się połączy. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Można udekorować

https:KKuchniaMniam