ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:26/1038)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem 156

Ponieważ moja zasada brzmi: na rabarbar nigdy nie jest za późno, smakuje wspaniale o każdej porze roku, upiekłam ciasto drożdżowe właśnie z tym warzywkiem. Pamiętacie jeszcze że rabarbar to warzywo? Ciasto jest mega puszyste i przepyszne, polecam każdemu. Pamiętam jak upiekłam je na Dzień Matki i moja córka jeszcze ciepły zajadała bo tak kusząco pachniał w całym domu(...)mogła się doczekać kiedy ostygnie. Zapraszam zatem na pyszne ciasto drożdżowe. Ciasto drożdżowe z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA) 656

NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA) W takie upały nikt nie ma ochoty na długie przesiadywanie w kuchni, by bawić się w wyrabianie drożdżówki. Ale pysznym ciastem, które praktycznie "robi się samo", nikt nie pogardzi :) Jest to przepis Ewy Wachowicz, który zaczerpnęłam ze strony Napiecyku.pl  Ciasto Drożdżowe z tego przepisu robiły moje dzieci, jest tak banalne :) Składniki należy(...)ciasto trzeba krótko, ale dokładnie wymieszać ręką, przelać do formy, posypać owocami oraz kruszonką i blacha ląduje w piekarniku. Po około 35-40 minutach mamy całą formę pysznego, mięciutkiego ciasta drożdżowego! Możecie je zrobić z dowolnym rodzajem owoców, ja użyłam słodkich czereśni.  Takie ciasto warto zabrać ze sobą na piknik lub zapakować do kosza na plażę - gwarantuję

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka drożdżowa wilgotna 116

Jedynymi dodatkami do ciasta są cukier albo ekstrakt waniliowy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa i ewentualnie troszkę skórki z cytryny. Nie ma nawet potrzeby moczenia rodzynków w rumie. To doskonałe ciasto drożdżowe na co dzień i na święta. Przepisy na babki wielkanocne Babka marmurkowa ucierana Babka drożdżowa parzona Łatwa babka majonezowa Babka jogurtowa Babka drożdżowa wg przepisu z 1963 roku Babka(...)Starter - przygotowujemy pierwszego dnia 100 ml letniej wody o temperaturze około 30-35 stopni 100 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 500 lub 550) 10 g świeżych drożdży  Ciasto drożdżowe  - przegotowujemy i pieczemy drugiego dnia cały starter 210 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 500 lub 550) 2 jajka 60 g miękkiego masła posiekanego na małe kawałki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką 276

Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką to klasyczne ciasto drożdżowe wzbogacone o wiórki kokosowe, które znajdują się zarówno w samym cieście, jak i w słodkiej kruszonce. Dzięki dodatkowi kefiru ciasto nie jest suche po upieczeniu, a także nie czerstwieje tak szybko jak klasyczna drożdżówka. Śliwki idealnie komponują się smakowo z wiórkami kokosowymi, ale możecie wykorzystać do tego ciasta inne(...)sobą połączone) - jeśli owoce są mokre lub bardzo soczyste, osuszyć je - na wyrośniętym placku ułożyć dość gęsto koło siebie śliwki skórką do dołu - wierzch placka posypać kokosową kruszonką - ciasto drożdżowe piec w 180-190 stopniach przez około 40-45 minut lub do zrumienienia i tzw. suchego patyczka Zwróćcie uwagę na to, jakie owoce układacie na cieście. Jeśli są duże, ciężkie

Smakołyki Bereniki
Ciasto drożdżowe z jagodami - bez wyrastania! 194

Jakie ciasta najbardziej kojarzą Wam się z dzieciństwem? Bo u mnie na pierwszym miejscu zdecydowanie znalazłoby się ciasto drożdżowe;) Mama zawsze piekła taką wielką blachę drożdżówki, której połowa znikała dosłownie w oka mgnieniu... Najbardziej lubiłam zapach ciasta drożdżowego, który czuć było w całym domu:) Jeszcze milej wspominam wypiekanie pączków na Tłusty Czwartek. to zadanie z kolei należało do mojej babci(...)uwielbiałam podglądać jak babcia w tempie dla mnie nie do ogarnięcia tworzy piękne, zgrabne pączki:)) Też macie takie wspomnienia? Na pączki jeszcze przyjdzie czas, a wracając do ciasta drożdżowego, odnalazłam przepis mamy, zmieniłam jedynie sposób wyrastania ciasta, a raczej po prostu całkowicie ominęłam ten etap. Dodałam za to 40 minut pieczenia w temp. 45stopni. Ciasto nie straciło nic na smaku

Z miłości do słodkości
Ciasto kleks z Ziemi Chebskiej 72

Ziemi Chebskiej. To różnorodność smaków zamknięta w jednym cieście. Czarne kleksy powideł śliwkowych i białe kleksy twarogu sprawiają, że ciasto ma interesujący wygląd i zaskakuje smakami. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 3,5 dag drożdży 1/3 szklanki cukru ¼ litra letniego mleka 100 g masła 1 jajko 1 szczypta soli Składniki na masę makową: ½ litra mleka 1 szczypta soli(...)łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 200 g powideł 1 łyżka rumu Składniki na kruszonkę: 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 80 g masła 2 garście migdałów w słupkach Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru, odrobiną letniego mleka i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, cukier, mleko, jajko i sól. Mieszamy. Masło rozpuszczamy i dodajmy

Słodki sentyment
Ciasto kleks z Ziemi Chebskiej 88

Ziemi Chebskiej. To różnorodność smaków zamknięta w jednym cieście. Czarne kleksy powideł śliwkowych i białe kleksy twarogu sprawiają, że ciasto ma interesujący wygląd i zaskakuje smakami. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 3,5 dag drożdży 1/3 szklanki cukru ¼ litra letniego mleka 100 g masła 1 jajko 1 szczypta soli Składniki na masę makową: ½ litra mleka 1 szczypta soli(...)łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 200 g powideł 1 łyżka rumu Składniki na kruszonkę: 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 80 g masła 2 garście migdałów w słupkach Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru, odrobiną letniego mleka i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, cukier, mleko, jajko i sól. Mieszamy. Masło rozpuszczamy i dodajmy

Słodki sentyment
Rogaliki z marcepanem półfrancuskie 93

drożdżowego, wystarczy je razem złożyć, kilka razy rozwałkować i mamy prawdziwe ciasto półfrancuskie, ciasto tak przygotowane nie wymaga wyrastania, oraz chłodzenia. Zawsze mam w lodówce gotowe ciasto francuskie i ciasto drożdżowe, tak w razie w…, gdy Piotrka najdzie ochota na coś słodkiego, gdy przyjdą niespodziewani goście, albo gdy 11 listopada, oprócz Święta Niepodległości są imieniny Marcina i w naszej Wielkopolsce(...)były idealne do obsypania już upieczonych rogalików po lukrowaniu. Polecam też przepis na rogali ze śliwkami Składniki na 14 rogalików półfrancuskich z marcepanem: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 arkusz ciasta drożdżowego marcepan w kostce cukier puder + sok z cytryny do przygotowania lukru karmelizowane orzeszki laskowe do posypania rogalików Lukier cytrynowy: sok z połowy cytryny + cukier puder w takiej ilości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 159

Ciasto drożdżowe to coś co uwielbiam piec zwłaszcza jesienią i zimą Najlepsze jeszcze do zjedzenia tego samego dnia, bo kto może oprzeć się cudownemu zapachowi świeżej, pachnącej drożdżówki? Poniżej mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką Składniki: – 2 1/2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka – 1/2 szklanki mleka – 1/2 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy(...)masło. Wszystko ucierać palcami aż powstaną grudki. Posypać ciasto równomiernie i wstawić do piekarnika . Piec w piekarniku ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić, Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Mini pizza 134

Taka pizza jest idealna na spotkania w gronie przyjaciół. Pyszne ciasto drożdżowe i nadzienie. Przepis ten mam od wieków. Jest to jedno z pierwszych ciast drożdżowych jakie robiłam. Ciasto drożdżowe – do miski dodać wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, drożdże pokruszyć. Zagnieść ciasto na gładką sprężystą masę. Miskę wysmarować olejem i włożyć wyrobione ciasto. Przykryć folią spożywczą. Zostawić w ciepłym

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem 112

dobrze komponuje się ze słodkimi truskawkami i kwaśnym rabarbarem. Serdecznie polecamy. Udostępnij Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – składniki Owoce: 300 g truskawek 300 g rabarbaru 1 łyżka cukru Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 3 żółtka 70 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 / 3 łyżeczki soli(...)masła skórka starta z połowy cytryny Kruszonka: 50 g mąki krupczatki 50 g mąki pszennej 50 g masła 50 g cukru Dodatkowo: 1 jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzane do ok. 30 o C mleko, wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce

niecodziennikpary
DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI 116

ukrywać, że to właśnie wszystkie drożdżowo-glutenowe wypieki kocham bezgraniczną miłością! Klasyczne ciasta drożdżowe z owocami i chrupiącą kruszonką, drożdżówki zaplatane z masą makową , serem , albo świeżymi, sezonowymi owocami, drożdżowe wypieki w wersji słonej albo wytrawnej czy też chrupiące paluchy z ulubionym żółtym serem. Ciasto drożdżowe nie ma przede mną tajemnic i nie będę ukrywać , ze moim wielkim marzeniem jest(...)nauczyć się piec chleby – drożdżowe , na zakwasie, z ziarnami i bez – takie, które wspominam z dziecięcych lat. Zapach ciasta drożdżowego zawsze kojarzy mi się i będzie kojarzył z dziecięcymi latami. Już kiedyś mówiłam Wam, ze moja babcia miała piec chlebowy, w którym co sobotę wypiekała wielkie bochenki chleba dla całej rodziny. Puszyste i delikatne w środku

Ostra na Słodko
Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem 125

Początkowo z niedowierzaniem podchodziłam do tego przepisu, bo czy ciasto drożdżowe może się udać bez wyrabiania? Ano to jest dowód na to ze może. Tydzień temu przedstawiałyśmy sypaną szarlotkę a dziś sypane ciasto drożdżowe. Wystarczy wszystkie składniki wsypać w przedstawionej kolejności do miski i po upływie kilku godzin wymieszać.  To z pewnością najprostsze ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek robiłam. Zachęcona(...)pierwszym sukcesem w jego przygotowaniu zrobiłam je już kilkakrotnie, z różnymi dodatkami i za każdym razem wyszło. Ciasto jest puszyste, delikatne i mięciutkie, zdecydowanie godne polecenia! Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem  SKŁADNIKI: Na ciasto: 80 g świeżych drożdży 1 szklanka cukru 250 ml ciepłego mleka 250 ml oleju 5 jajek 5 szklanek mąki 10 g cukru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżówki z serem i truskawkami 89

apetytem zajadać. Jeżeli Wy także przepadacie za truskawkami, to musicie spróbować takich drożdżówek – puszystych, aromatycznych i ze świeżymi ulubionymi owocami. Składniki na drożdżówki z serem i truskawkami Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 4 g drożdży instant 2 łyżki cukru 1 szczypta soli 1 żółtko 1 / 2 szklanki mleka skórka starta z 1 cytryny 1 małe opakowanie cukru wanilinowego(...)białego sera 1 żółtko 3 płaskie łyżki cukru 50 g miękkiego masła skórka starta z 1 / 2 pomarańczy (opcjonalnie) 2 płaskie łyżki śmietany 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę pszenną, wymieszać ją z drożdżami. Wlać mleko, dodać żółtko, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Całość wymieszać drewnianą

niecodziennikpary