ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:30/1072)

Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami 282

Puszyste ciasto drożdżowe z przeplatającym się farszem z mięsa wołowego i pieczarek. Ciekawe urozmaicenie obiadu lub kolacji, chociaż z powodzeniem można je zabrać na wycieczkę. Bardzo smakowało mi jeszcze ciepłe z sosem czosnkowym. CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody 25 g drożdży świeżych 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ MIĘSNY: 200 g pieczarek(...)ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch zwilżyć wodą. Piec przez 40 min. w temperaturze 180*C Smacznego :)   Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Ciasta drożdżowe , Ciasta z warzywami , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Pizza , Zapiekanki Tagged: drożdże , pieczarki , wołowina

https:KKuchniaMniam
Drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi 230

Drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi Przepis na drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi parę tygodni po Świętach to trochę taka musztarda po obiedzie. Nie wyrobiłam się wcześniej, a ponieważ ciasto było takie smaczne, to szkoda, żeby przepis przeleżał w szufladzie do przyszłego roku. Ciekawostka to to, że ciasto drożdżowe jest bez jajek. Tak więc nie będzie

dolcevitainmykitchen
Drożdżówki zwijane z makiem – lepsze niż z cukierni 117

Dziś przepis na pyszne drożdżówki zwijane z masą makową wykonane z mojego przepisu na idealne ciasto drożdżowe. Są niesamowicie miękkie, puszyste i lekkie jak piórko. To chyba najlepsze drożdżówki jakie jadłam w życiu, a ich wykonanie nie jest wcale trudne ani bardzo pracochłonne. Masę makową możecie zastąpić innym wybranym przez siebie dodatkiem, na przykład serem, dżemem czy nutellą. Czas przygotowania(...)szczyptą soli, wyrośnięty zaczyn, żółtka z cukrem oraz resztę ciepłego mleka i miksuj do momentu aż wszystko się dobrze połączy, a ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (ok. 5-10 min). * Użyj miksera z hakami do ciasta drożdżowego , jeśli takiego nie masz, wymieszaj początkowo wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiaj ręcznie aż ciasto przestanie się kleić do miski

Słodki Blog
Ślimaczki serowe z masłem czosnkowym i ziołami 145

ślimaczki serowe są wprost obłędne! Delikatne maślane ciasto drożdżowe pełne ziół i kurkumy, nadającej im piękny żółty kolor, wypełnione aromatycznym serem Red Leicester ( Mimolette albo Cheddar również się nadadzą). Trudno jest się im wprost oprzeć, bo z każdym kęsem uzależniają! Wyjątkowo dobrze smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Szczególnie polecam je jako przekąskę na Sylwestra, czy jakąkolwiek imprezę organizowaną w domu(...)SKŁADNIKI na ok. 24 ślimaczki serowe Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 250 ml mleka 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 100 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki suszonych ziół (tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn) ½ łyżeczki chili w proszku Nadzienie: 50 g masła 200 g sera żółtego (najlepiej Red Leicester lub Mimolette , ewentualnie Cheddar ) 3 ząbki

Food Square
Drożdżówka z owocami 151

Dziś polecam łatwy przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Drożdżówka po upieczeniu jest aromatyczna, puszysta i delikatnie wilgotna w środku, a z wierzchu przypieczona i chrupiąca za sprawą kruszonki. Idealne ciasto na deser do kawy lub herbaty. Moja drożdżówka to miłe wspomnienie z dzieciństwa i beztroskich wakacji na wsi. Będąc już dorosłą, zawsze starałam się odtworzyć jej smak(...)właśnie drożdżówka z owocami smakuje prawie tak jak ta, którą pamiętam z dzieciństwa, może tylko brakuje tamtego klimatu i beztroski. Przygotowując ciasto drożdżowe, należy poświęcić mu nieco czasu i zapewnić ciepło podczas wyrastania, a ono po upieczeniu odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem. W pomieszczeniu, w którym będzie wyrastało ciasto, ma być ciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę

Kuchcik gotuje
Puszyste drożdżowe bułeczki 186

lubi puszystego i świeżego ciasta drożdżowego, wielu kojarzy się to z dzieciństwem, bo przecież nasze babcie i mamy piekły najlepsze drożdżówki. My odnaleźliśmy przepis na bardzo proste i puszyste ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi. Robiliśmy te bułeczki już kilkakrotnie i zawsze były idealne. Pokażemy jak przygotować drożdżówkę w ciekawej formie, którą zresztą widzicie u góry, ale nic nie stoi(...)masła, resztę mleka (150 ml), żółtka, skórkę z cytryny i wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy, przynajmniej przez 5 minut. My mamy dość mocny robot kuchenny, który radzi sobie z drożdżowym ciastem, ale można wyrobić je również ręcznie. Ciasto jak każde drożdżowe powinno odchodzić od rąk. Jeżeli jest za mokre dodajemy trochę mąki, jeżeli za twarde, mleka. Wyrobione ciasto odstawiamy

KasiaiKrzysiu.pl
Drożdżówki z kasztanami 114

było czasu i pomysłu. Tegoroczna wiosna dla wielu z nas to czas drożdżowych wypieków, u nas jest podobnie. Pomyśleliśmy więc, że można zrobić zwijane drożdżówki z kasztanami , nadając drożdżowemu ciastu niecodziennego charakteru. I to był strzał w dziesiątkę, bo musimy szczerze powiedzieć, że tak pysznych, aromatycznych i nietuzinkowych drożdżówek jeszcze nie jedliśmy. Udostępnij Drożdżówki z kasztanami – składniki Drożdżowe ciasto(...)nadzienie: 500 g puree z kasztanów 3 białka 50 g masła 1-2 łyżki trzcinowego cukru skórka starta z 1 / 2 pomarańczy 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Mleko lekko podgrzać do temperatury ok. 30 o C. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać mleko, wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać, po czym przykryć ściereczką

niecodziennikpary
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 135

śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO drożdżowe ze śliwkami i kruszonką PRZYGOTOWANIE: 3 h SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE: – 480 g mąki pszennej – 2 opakowania (14-16 g) suchych drożdży (lub dwukrotnie więcej świeżych(...)czasie przygotuj kruszonkę. Połącz wszystkie składniki tworząc grudkowate ciasto. Dużą prostokątną blachę (ok 25 x 35 cm lub zbliżoną) wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe, na cieście połóż śliwki rozciętą częścią ku górze, a następnie posyp całość kruszonką. Tak przygotowanie ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut w zależności od temperatury pomieszczenia. Piecz

nietylkopasta.pl
Raniżowski ryziok – ciasto drożdżowe z ryżem 324

Ryziok to wysokie ciasto drożdżowe wypełnione ugotowanym wcześniej na pół twardo ryżem na mleku, zamkniętym w niezbyt grubej otoczce z ciasta. Drożdżowy wierzch ciasta smaruje się roztrzepanym jajkiem, by ładnie błyszczało i rumieniło się na złoto-brązowy kolor. Ryziok pieczono w tych samych dużych prostokątnych (25x35 cm) brytfankach, co chleb. Zarówno ciasto, jak i ryż, przygotowywane są z dodatkiem cukru(...)południowo-wschodnich krańcach Puszczy Sandomierskiej, na terenie gminy Raniżów zamieszkałej przez Lasowiaków, gospodynie domowe piekąc raz na kilka tygodni chleb, przygotowywały przy tej okazji inne specjały na bazie ciasta drożdżowego. Miało to swoje praktyczne uzasadnienie, ponieważ piec chlebowy był rozpalany tylko na tą okazję i wykorzystywano wówczas wszelkie jego możliwości, a dodatkowo ciepło, jakie dawał, sprzyjało wyrastaniu ciasta na drożdżach

Trzeci talerz
Drożdżowa gwiazda betlejemska z makiem 131

stworzyć. Drożdżowa zawijanka z masą makową i bakaliami uformowana w kształt betlejemskiej gwiazdy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowa makówka w formie świątecznej gwiazdy 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 16 porcji Przygotowanie 1 godz.  Pieczenie 30 min. Kalorie 190 kcal Drożdżowa makówka w kształcie świątecznej gwiazdy betlejemskiej. Bożonarodzeniowe ciasto z masą(...)DROŻDŻOWE Rozpocznij od przygotowania zaczynu drożdżowego: w ciepłym mleku rozpuść 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i pokruszone w palcach świeże drożdże. Rozmieszaj do połączenia i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do uaktywnienia. Resztę mąki przesiej przez sito wprost do misy i wymieszaj z pozostałą ilością białego cukru. Wbij całe jajko, wlej aktywny drożdżowy rozczyn i wyrób ciasto

ProstePesto.pl
Jagodzianki - na cieście drożdżowym z cukrową polewą 143

mieszkaniu unosi się niesamowity zapach drożdżowego  ciasta  i jagód 😋 Aby dodać jagodziankom słodkości,  obowiązkowo przed podaniem należy je polać cukrową polewą.  Składniki na 12 jagodzianek: ciasto drożdżowe 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (500 g) 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 1/2 szklanki drobnego cukru (110 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/3 szklanki oleju(...)szczypta soli nadzienie  300 g jagód 3 łyżki zwykłego cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej do dekoracji 1 szklanka cukru pudru odrobina przegotowanej wody Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe. Do miski wsypać mąkę i dodać suszone drożdże. Składniki wymieszać ze sobą. Następnie wsypać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Wlać mleko, olej i wbić jajka. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto

Ugotować
Drożdżowe z winogronem 85

okazuje się, że nie dla każdego? Spotkałam kilka osób którym właśnie to ciasto spędza sen z powiek. Dlaczego? Nie wyrasta, mało puszyste, zapada się owocami i wiele innych …. Diabeł tkwi w szczegółach. Ja od dawna porzuciłam tradycyjną metodę wyrabiania, aż do upadłego ciasta drożdżowego, wychodzi 100 na 100 upieczonych. Wiele lat temu zakupiłam miskę do ciasta drożdżowego w firmie(...)posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć wyrośnięte ciasto,wyrównać.Przykryć ściereczką na czas przygotowania kruszonki. Składniki na kruszonkę wymieszać w misce. Mieszamy najlepiej ręką i tworzymy grudki ciasta. Ciasto posypujemy owocami, następnie kruszonką. Pieczemy w 180 stopni 40-45 minut, do zrumienienia ciasta. Smacznego:) Artykuł Drożdżowe z winogronem pochodzi z serwisu gotuj

gotuj ze mną
Placek z czerwonej kapusty i pora 118

dodatek do obiadu. Ostatnio pokazaliśmy, że można ją wykorzystać jako główny składnik zupy oraz koktajlu. Dzisiaj kontynuujemy naszą kuchenną przygodę z kapustą i prezentujemy ją w wersji upieczonej na drożdżowym cieście. Placek dołącza do grona bardzo udanych dań, opłacało się kupić tak dużą główkę i dać jej szansę przekonania nas do siebie w nowych wydaniach. Składniki Ciasto drożdżowe(...)czerwonej kapusty 1 por (biała część) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 100 g żółtego sera sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać lekko ciepłe mleko (ok. 30 o C), wymieszać. Wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i ostawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

niecodziennikpary
Babka drożdżowa 193

Coś pysznego dla smakoszy ciast drożdżowych, wbrew pozorom ciasto drożdżowe nie jest pracochłonne, ani skomplikowane, jego zaletą jest to, że się zawsze się udaje i wyśmienicie smakuje, ciasta drożdżowe są zdrowe i to jest ich kolejna zaleta, nie darmo nasze babcie wypiekały najczęściej drożdżowe ciasta więc zdecydujmy się na tę wspaniałą drożdżową babę i rozkoszujmy się jej niepowtarzalnym zapachem(...)następnie dodajemy powoli pozostałe mleko. Wszystko razem mieszamy powoli ok 10 min. Rozczyn wlewamy do masy jajecznej, mieszamy dodajemy mąkę, wyrabiamy aż składniki się połączą, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od ręki. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Przekładamy do wysmarowanej formy babkowej. Pieczemy ok 35-40 min. w temperaturze 180 stopni

kgwjanczewo