ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:30/1038)

Drożdżówki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym 62

nadzieniem serowo-ziemniaczanym to wypiek, który śmiało podać można na śniadanie , kolację, a także jako dodatek do zup. Przygotowanie tych drożdżówek jest bardzo proste. Cały proces zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego. Jest to ciasto drożdżowe do wykonania, którego używam wody, a nie mleka bądź jogurtu. Ciasto po zarobieniu odkładam, aby mi wyrosło i w tym czasie pracuję nad nadzieniem. Nadzienie(...)drożdżówki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym. Nadzienie serowo-ziemniaczane: 3 dkg zielonej cebulki 40 dkg ugotowanych ziemniaków 1/2 łyżeczka soli 80 ml mleka szczypta pieprzu 10 dkg sera żółtego Ciasto drożdżowe: 3 dkg świeżych drożdży 220 ml letniej wody 40 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka cukru kryształu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: jajko do posmarowania drożdżówek Jak zrobić drożdżówki

MeCooks
Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą 87

znalazł się słoiczek nutelli, stwierdziłam, że wykorzystam go od razu i zamiast chałki zrobię kolejny wieniec, tym razem czekoladowy, czyli “ Wieniec drożdżowy z Nutellą “. Do prezentowanej na zdjęciach wersji użyłam ok. 300 g nutelli, czyli prawie cały słoiczek. Ciasto wyszło “obłędnie” nutellowe, słodkie, że hej 🙂 Nawet były głosy, że jest za słodkie, ale mimo to, cały wieniec zniknął do rana(...)lubicie ciasta drożdżowe w kształcie wieńca, to polecam oprócz wspomnianego wyżej “ Wieńca z makiem ” – “ Wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami “. Czytaj więcej: Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą The post Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Odrywane bułeczki cynamonowe 378

Odrywane bułeczki cynamonowe... Rumiane zawijaski z ciasta drożdżowego. Wypełnione słodką pastą cynamonową. Niebo w gębie!   Składniki: Ciasto: 180 ml mleka (u mnie 0,5%); 50 g margaryny; 500 g mąki pszennej; Opakowanie suchych drożdży (7 g); 70 g białego cukru; 1/2 łyżeczki soli; 50 ml wody; 1 jajo. Pasta cynamonowa: 100 g margaryny; 250 g białego cukru; 2 łyżki(...)wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól i wymieszać. Dodać wodę, wystudzone mleko z margaryną i jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie. W rondelku rozpuścić margarynę, dodać do niej cukier i cynamon

Gospodyni Miejska
Najlepsza domowa chałka z kruszonką! Bardzo puszysta i maślana! 152

jeśli tak chcesz zrobić to pamiętaj margaryna to roślinne tłuszcze utwardzone, które powodują nowotwory, nie ma w swoim składzie tłuszczu mlecznego, który jest niezbędny do prawidłowego wyrastania i wypieku ciasta drożdżowego! - użyj mąki o jakiej piszę , mąka przy wypiekach jest jednym z najistotniejszych elementów, w przypadku ciast drożdżowych zawartość białka w mące powinna wynosić minimum 10 g białka(...)będzie wchłaniać masę jajeczną, ciasto wyrabiaj robotem przez 7 minut, dodawaj porcjami stopione ciepłe masło.   I dalej wyrabiaj ciasto około 10 - 15 minut robotem  Łączny czas wyrabiania ciasta drożdżowego jeśli chcesz to zrobić ręcznie to powinien być nie mniej niż 25 minut, więc to niezła gimnastyka. Dlaczego tyle? Chodzi o gluten w cieście i o to jaką strukturę

SMYKWKUCHNI
Jagodzianki – najlepsze! 63

drożdżówki z serem i rabarbarem –  brioszki –  ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką –  drożdżowe ze śliwkami i kruszonką –  racuchy drożdżowe –  drożdżówki z truskawkami –  drożdżowe topielec –  mini pączki serowe –  blok czekoladowy –  Drożdżowy wieniec pizzowy –  Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem –  Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką –  Ciasto drożdżowe ze śliwkami(...)mąki ziemniaczanej Składniki kruszonka: – 50 g rozpuszczonego masła – 50 g cukru – 100 g mąki pszennej – szczypta cynamonu dodatkowo 1 rozkłócone jajko do posmarowania drożdżówek. PRZYGOTOWANIE: Pamiętaj że robiąc ciasto drożdżowe Twoje składniki powinny mieć temperaturę pokojową lub powinny być ciepłe (jak mleko). ŚWIEŻE DROŻDŻE: do misy wlej ciepłe mleko (ale nie gorące). Do mleka dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru

nietylkopasta.pl
Dyniowe ciasto drożdżowe z kremem i powidłami 51

Ciasto drożdżowe zna i kocha niemal każdy, dyniowe ciasto drożdżowe też Wam już tutaj przedstawiałam i było hitem na blogu, ale co gdyby tak… przełożyć drożdżowe kremem i stworzyć jesienne ciacho idealne? Zapraszam Was po przepis na dyniowe ciasto drożdżowe z kremem i powidłami. Jest  … Artykuł Dyniowe ciasto drożdżowe z kremem i powidłami pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Jabłkowo - imbirowy drożdżowiec z masą serowo – cynamonową 118

Wyśmienite drożdżowe ciasto jabłkowe przesiąknięte wyrazistym imbirem oraz aromatycznym cynamonem. Wszystkie smaki idealnie się komponują co sprawia, że drożdżowiec smakuje nieziemsko. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 125g masła extra 2 jajka 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 50g świeżych drożdży szczypta soli Masa serowa: 300g półtłustego białego sera 2 żółtka 3 łyżeczki cukru pudru starta skórka(...)świeżego imbiru 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżeczki przyprawy do szarlotki masło do wysmarowania formy kasza manna do posypania formy cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: 1.  Ciasto drożdżowe W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto

Szalona Kuchnia Eweliny
Placek orzechowy – kuchnia podkarpacka 118

Placek orzechowy - kuchnia podkarpacka Pod prostą nazwą placek orzechowy kryje się jedno z najbardziej charakterystycznych dla środkowego Podkarpacia ciast tradycyjnych. Składa się ono z 4 warstw ciasta drożdżowego, które jeszcze przed pieczeniem przekłada się typowymi dla regionu nadzieniami. Najpopularniejsza jest wersja ciasta przełożonego nadzieniem makowym, orzechowym i powidłami. Takie ciasto piecze się na przykład w Krzemienicy w gminie Czarna, gdzie(...)Gliniku (gmina Wielopole Skrzyńskie) z kolei tradycją jest pieczenie przekładańca drożdżowego, w którym 2 warstwy nadzienia stanowią orzechy, a warstwa środkowa to powidła. Z kolei samym nadzieniem makowym przekładają ciasto drożdżowe gospodynie z wioski Grzęska pod Przeworskiem. Prezentowany przepis na placek orzechowy pochodzi z miejscowości Gać w gminie Przeworsk. Placek składa się z 4 warstw ciasta drożdżowego, przełożonych nadzieniem orzechowym

Trzeci talerz
Jagodzianki – przepis na puszyste bułeczki pełne jagód 86

delikatną maślaną kruszonką i aromatycznym ciastem. Co ciekawe, nie kosztowały fortuny – jedna 4 a druga 6 zł. Ostatnie jagodzianki uratowały więc honor warszawskich cukierni, jednak żadna z nich nie była idealnie taka, jaką sobie wymarzyłam. Było tylko jedno rozwiązanie tej sytuacji – musiałam upiec je sama 😉 Kiedyś nie przepadałam za ciastem drożdżowym. Kojarzyło mi się z suchym, a wręcz(...)ciasta. Teraz wiadomo, że może być ich zdecydowanie mniej, a ciasto nie dość, że będzie tak samo puszyste, to jeszcze pozbawione tego charakterystycznego aromatu. SPRAWDŹ TEŻ : Inne sprawdzone przepisy na pyszne ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO. Drukuj Jagodzianki Przepis na idealnie puszyste jagodzianki, pełne owoców i posypane kruszonką. Posiłek ciasto, deser Kuchnia polska Słowo kluczowe ciasto czekoladowe, ciasto drożdżowe, drożdże

Na-talerzu.pl
Ciasto drożdżowe idealne - przepis podstawowy - prosty 121

Ciasta drożdżowe jemy cały rok, ale najlepiej smakują podczas świąt. Szczególnie w Wielkanoc królują na naszych stołach ciasta drożdżowe, pełne bakalii i aromatycznych przypraw. Już sam ich aromat sprawia radość. Z tego przepisu przygotujesz wszystkie doskonałości na wielkanocny stół. Ciasto jest bardzo plastyczne i super łatwe do współpracy, a podczas formowania i zagniatania nie ma nawet potrzeby podsypawania mąką. Idealne(...)chałkę na wielkanocne śniadanie lub małe chałki i brioszki, maślane bułeczki drożdżowe lub inne wymyślne drożdżowe zaplatańce. Wszystko Ci się uda! Nie wiem dlaczego sądzi się, że ciasto drożdżowe jest trudne. Na pewno dużo łatwiejsze od zwykłego ucieranego, tu przynajmniej nie upieczesz zakalca. Chciałabym zachęcić niezdecydowanych, bo to jest naprawdę proste

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Proste Ciasto Drożdżowe Bez Wyrabiania na Nockę ze Śliwkami i Kruszonką 205

Pyszne Proste Ciasto Drożdżowe Bez Wyrabiania ze Śliwkami i Kruszonką – Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto drożdżowe. Jest bardzo proste w przygotowaniu, ciasta nie wyrabiamy i nie używamy nawet miksera do wymieszania składników. Jest to bardzo ciekawy przepis. Ciasto jest smaczne, trochę waniliowe, pięknie pachnie owocami i kruszonką, ładnie wyrasta, jest puszyste, wilgotne. Długo utrzymuje świeżość, tylko proszę przechowywać(...)przepis ze strony przyślijprzepis.pl ) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne Proste Ciasto Drożdżowe Bez Wyrabiania ze Śliwkami i Kruszonką Składniki: Ciasto: 180g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 50g świeżych drożdży 3 jajka 125ml oleju 250ml ciepłego mleka

Mała Cukierenka
Strucla drożdżowa z twarogiem 254

Ciasto drożdżowe, to dla jednych łatwizna, a dla innych istny potwór. Bo może nie wyrosnąć, bo po upieczeniu może być twarde, albo po prostu dla niektórych bywa zdecydowanie zbyt nudne. Dla mnie jednak, ciasto drożdżowe to zdecydowany lider w rankingu ciast. Istny król cukierniczy. Podobno – jak mówił mój nauczyciel technologii żywienia – nie można nazwać się kucharzem nie potrafiąc(...)rozdrabniamy widelcem i dodajemy jedno żółtko. Dokładnie mieszamy. Jeśli ktoś lubi słodki twaróg to można dodać cukru wg. upodobań lub wsypać sam cukier waniliowy. Na dobrze podsypanym blacie rozkładamy ciasto drożdżowe i rozciągamy rękoma na kształt kwadratu. Smarujemy twarogiem i zawijamy ciasto jak roladę. Przekładamy do korytka wyłożonego papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut

Jacob Tastes
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 85

śliwki nie może zabraknąć u mnie w domu drożdżowego ciasta ze śliwkami i kruszonką. Bardzo smaczny pomysł na umilenie sobie czasu przy filiżance kawy czy chociażby pomysł na śniadanie zamiast drożdżówki do kubka mleka. Jak dla mnie śliwki są bardzo wdzięcznym owocem do każdego rodzaju wypieku, pięknie pasują do ciast drożdżowych jak [...] Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką pochodzi

Pieprzyć z Fantazją
Drożdżowy wieniec z jagodami / borówkami – mega puszysty! 59

Ciasto drożdżowe jak wiecie kocham miłością bezgraniczną ( tak samo jak serniki ). Gości u mnie na stole kilka razy w miesiącu, w przeróżnych wersjach – zarówno na słodko, jak i na ostro, słono czy wytrawnie. Nie może zabraknąć też takiego z sezonowymi owocami! Dziś, w ramach kolejnej już współpracy z firmą BIELMAR , producentem znanej od lat PALMY , przygotowałam dla Was przepis(...)Krakowie te malutkie czarne owoce nazywamy borówkami? Tak dokładnie te, na które wszyscy inni mówią jagody! Wspaniale komponują się z delikatnym i puszystym ciastem. PALMA sprawdza się idealnie do drożdżowych ciast! Przetestowałam wielokrotnie! Spróbujcie i Wy! Smacznego! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 300 g * świeże drożdże – 15 g * mleko ciepłe – 150 ml * jajko L – 1 szt * cukier drobny

Ostra na Słodko
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą – chocolate rolls 73

bułeczki z ciasta drożdżowego, nadziane gorzkim kakao, mleczną czekoladą i cynamonem. Słodkie bułeczki drożdżowe przypominające zawinięte ślimaki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowe ślimaczki z czekoladą – chocolate rolls 5 od 12 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Amerykańska Trudność: Średnie Ilość 12 rollsów Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 220 kcal Chocolate rolls – drożdżowe zawijasy z nadzieniem(...)Wyrobione ciasto uformuj w kulę, oprósz mąką, przykryj ścierką i pozostaw w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach około 35 x 45 cm. Posmaruj je po całej powierzchni miękkim masłem. Przez sitko oprósz gorzkim kakao, posyp cynamonem i cukrem trzcinowym. Mleczną czekoladę zetrzyj na tarce i wysyp na ciasto. Ciasto zwiń

ProstePesto.pl