Tarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie czasu, ani
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Drożdżowe placki wszyscy lubią, zwłaszcza te z owocami lub pizzę. Z ciasta drożdżowego można stworzyć wiele pyszności takich jak np. placek wytrawny z nadzieniem z paszteciku i warzyw. Zgodnie z moja wyobraźnią powstało ciasto z logo firmy Profi. Było to trudne zadanie, bo ciasto drożdżowe jest bardzo elastyczne i trudno wycina się pewne kształty, zwłaszcza te drobne elementy, szczegóły(...)ciasto będzie elastyczne i miękkie. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, podwojenia masy. Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z groszkiem i pasztetem. Ciasto drożdżowe podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Na dwóch plackach odrysować nożem talerz średniej wielkości. Na jednym wyłożyć farsz. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym żółtkiem i przykryć
Kuchnia PaulettesPraca w ciastem drożdżowym sprawia mi ogromną radość i przyjemność. Jest ono plastyczne, foremne i dość przyjazne. Z łatwością też idzie z niego wyczarować fenomenalne słodkości, jak i wytrawne wspaniałości. Kojarzy mi się [ciasto drożdżowe] z domem. Z Babcią w fartuszku i uśmiechem zarażającą, z wielką, jasną kuchnią w mieszkaniu pegeerowskim na wsi, ze starą angielką nadal stojącą właśnie(...)kuchni. Zapach przypomina te rodzinne chwile, kiedy gorące ciasto drożdżowe parzyło palce i język, a jego aromat wypełniał całe piętro bloku. Dziadek, zawsze radosny, wpadał zmęczony do domu, przywiedziony tym zapachem. Dopadał do blachy, a z niej znikała większa część. Babcia "strzelała mu po łapach", zakładała ręce pod boki i śmiała się do rozpuku. Jak dobrze, że te chwile nadal
W kuchni Karmel-itkiwanilinowym oraz solą. Dodać skórkę otartą z cytryny i wymieszać. Dodać jajka oraz żółtko, wlać letnie mleko i wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ( wyrabiałam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego ). Następnie dodać roztopione masło(...)wyrabiać jeszcze przez około 5 minut, aż ciasto wchłonie całe masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie i gładkie. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny ( jeżeli w Waszej kuchni jest bardzo ciepło, ciasto wyrośnie już nawet po godzinie ). W czasie gdy ciasto rośnie, przygotować rabarbar i kruszonkę . Rabarbar umyć i pokroić
Opowieści z piekarnikaCiasto drożdżowe ” kłębek włóczki “. Mega puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem czekoladowym. Teraz to ja już mogę pisać jakie boskie, bo za pierwszą próbą było na zasadzie co nagle to po diable i moją drożdżówka mogłabym spokojnie kogoś ( może nawet w nerwach i Królisia doświadczalnego ) ubić. Przy pierwszej próbie byłam zbyt niecierpliwa, a wiadomo drożdżowe wymaga miłości i czasu(...)drożdzówka nie wyszła. Tak mu nagadałam, że uwierzył, że to przez niego, a na koniec jeszcze zarzuciłam focha i musiał mnie przepraszać. A co! Porządek musi być. Drugie ciasto zrobiłam zaraz na drugi dzień, argumentując, ze się udało, bo mi doopy nie zawracał. Porponuje obejrzeć filmik jak sie je robi i jak ładnie sie upiekło. Ilość porcji / Servings
Spice things upciasto jest drożdżowe, od razu załamuje ręce i od razu twierdzą, że to trudne, że nie wyjdzie i takie tam. Tutaj mam dobrą nowinę, w Tefal Cusine Companion ciasto drożdżowe robi się samo, dosłownie! Wrzuca się składniki, włącza odpowiedni program i po sygnale wyjmuje się piękne, jednolite i wyrośnięte ciasto drożdżowe. Podam poniżej przepis na to pyszne ciasto w wersji
karmelowyDrożdżowe ciasto maślane i domowy dżem z czarnej porzeczki - idealne połączenie! Dzisiejszy mój wypiek przygotowywałam w ramach fejsbukowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę . Wyjątkowo się przy tej zabawie z innymi uczestnikami tuliłam i ściskałam, bo piekliśmy Bułeczki przytulone ! :) Wybór pomysłów i przepisów mógł tu być przeróżny - zarówno na słodko, jak i na wytrawno; z nadzieniem, lub bez; z ciasta(...)chlebowego. Bułeczki mogły służyć jako słodki dodatek do kawy, albo jako pożywne pieczywko na śniadanie. Ale najważniejsze - musiały być w blasze ciasno do siebie przytulone! :) Postawiłam na lekką słodycz drożdżowego ciasta maślanego i kwaskowate nadzienie z domowego dżemu z czarnej porzeczki . Wyborne wyszło to połączenie! Ale zresztą oceńcie sami :) Składniki na 12 bułeczek na blachę o wymiarach LxW 30x20cm
Grunt to przepis!Najlepsze ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką - puszyste, mięciutkie i pięknie wyrośnięte. Co najważniejsze, ciasto nie jest ani odrobinę suche, jest lekko wilgotne, nie tracąc nic ze swojej puszystości. Dodatek jabłek i cynamonowej kruszonki nie dominuje nad całością, lecz stanowi doskonałe uzupełnienie ciasta. Możecie swobodnie przygotować taką drożdżówkę z innymi, ulubionymi owocami (ważne, aby nie było ich bardzo dużo(...)ciasto ładnie urosło) lub po prostu posypać ją kruszonką - w każdej wersji będzie przepyszna :) Według mnie i osób, które miały przyjemność je kosztować, jest to idealne ciasto drożdżowe :) Jestem przekonana, że pokochacie je od pierwszego kęsa i będzie to nr 1 na Waszej liście ciast drożdżowych! :) SKŁADNIKI: 650 g mąki pszennej tortowej 12 g suchych drożdży
Słodko-Słony Świat Ilonytaką furorę w domu , że postanowiłam upiec kolejną wersję. Tym razem postawiłam na nadzienie z dodatkiem soczystych gruszek. Krem waniliowy z kaszy manny , gruszki i chrupiąca kruszonka na mięciutkim drożdżowym cieście to fantastyczna przekąska w pracy , jak i słodkie śniadanie. Wielbiciele drożdżowych wypieków ( i nie tylko! ) będą zachwyceni! Gorąco polecam! SKŁADNIKI : ( 10 szt ) ROZCZYN: * drożdże – 30 g * cukier(...)mieszając gotujemy na wolnym ogniu , aż zacznie się gotować. Dodajemy cukier wanilinowy , dokładnie mieszamy , przykrywamy i odstawiamy. KRUSZONKA : Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę. CAŁOŚĆ : Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków. Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na nadzienie. Wkładamy tam łyżkę kremu z kaszki manny i układamy plasterki gruszek. Posypujemy
Ostra na Słodkotrudne w wykonaniu, zawsze jak je piekę używam jagód mrożonych. Zawsze też znikają w kilka chwil, taki już urok jagodzianek :) Jeśli to będzie Twój pierwszy raz z ciastem drożdżowym, zerknij jak ja robię ciasto drożdżowe, wszystkie etapy możesz podejrzeć na kilku filmikach w poście Jak zrobić ciasto drożdżowe , tam też ostatni filmik pokazuje jak się robi kruszonkę z mojego(...)kruszonki wsypuję do miski i rozcieram palcami do momentu aż powstaną takie jakby grudki. Przesypuję je do pojemnika i wkładam do zamrażarki. Kiedy kruszonka jest gotowa zabieram się za ciasto. Do miski wsypuję sól, przesiewam mąkę, w której łyżką robię dołek, do którego wsypuję cukier, kuszę drożdże i zalewam ciepłym mlekiem równocześnie mieszając w taki sposób, aby drożdże połączyły się
Blondynka GotujeDrożdżówki to chyba przysmak wszystkich, a zwłaszcza dzieci. U mnie na Śląsku mówi się na nie „kołoczki”, a duże ciasto drożdżowe to kołocz. Z podanego ciasta drożdżowego można zrobić drożdżówki z przeróżnymi nadzieniami np. z serem, makiem, marmoladą, budyniem, owocami, lub innymi ulubionymi dodatkami :) Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania) 3 łyżki cukru 3 dag drożdży(...)razem mieszamy i robimy dołek. Masło rozpuszczamy, wlewamy do dołka z mąki, po czym dodajemy pozostałą połowę mleka, jajka i wyrośnięte drożdże. Całość razem mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego śmietanę, cukier i żółtka, wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy otarta skórkę z cytryny. Twaróg można
Smakowy RajDokładnie wychodzi 10 bardzo dużych bułek, ale można oczywiście zrobić je odrobinę mniejsze. Polecam serdecznie Bułki drożdżowe z owocami, serkiem i kruszonką Składniki na 10 bardzo dużych bułek: Ciasto drożdżowe: – 500 g mąki pszennej – 250 ml mleka – 40 g drożdży świeżych – 1 jajko – 125 g cukru – 70 ml oleju rzepakowego Nadzienie serowe(...)cukru pudru – łyżka mąki pszennej – około 250 g dowolnych owoców Kruszonka : – 50 g zimnego masła – 100g mąki pszennej – 50 g drobnego cukru Zaczynamy od ciasta drożdżowego. Mleko podgrzewam delikatnie w mikrofali tak żeby było ciepłe. Przelewam je do docelowej misy w której będę później robić ciasto. Dorzucam łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz pokruszone drożdże
RelaxtimePuszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką to smak, który kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Zapach przywołuje wspomnienia… Ciasto jest przepyszne i nie sposób mu się oprzeć. U mnie w domu znika jeszcze ciepłe Do placka oprócz śliwek dodałam drobno posiekane suszone daktyle, a kruszonkę zrobiłam z mielonymi migdałami. Wszystko współgra doskonale(...)Zróbcie koniecznie Składniki: Ciasto drożdżowe: 2 czubate szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 150 ml mleka 100 g masła 2 jajka 40 g świeżych drożdży 3 łyżki likieru Amaretto (nie jest konieczne!) Kruszonka migdałowa: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mielonych migdałów 1/2 szklanki cukru 100 g masła Dodatkowo: około 700 g śliwek około 8 suszonych daktyli 2 łyżki płatków migdałowych
Oryginalny smakZachęcam do wypróbowania moich jagodzianek. Przepis na te ciasto drożdżowe to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które proponuje jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Ciasto
RAROSSAciasto wyrabiamy z pozostałymi składnikami. Jajka przed dodaniem za pomocą trzepaczki utrzeć. Na sam koniec wyrabiania ciasta dodać roztopione masło. Ciasto odstawiamy na około 25 minut. Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe powinno być dobrze wyrobione. Wyrabiajcie je około 15 minut. (można poćwiczyć ręce ;-) ) Jak ciasto wyrośnie wykładamy na stolnicę, wałkujemy na prostokąt, smarujemy powidłami. Rolujemy, boki zalepiamy(...)minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do pieca 200 stopni, czas: 60 minut. Ciasto możecie posypać kruszonką: - 2 łyżki masła - 1,5 łyżki mąki - 1,5 łyżki cukru Jeśli lubicie ciasto drożdżowe to polecam inne moje przepisy na ciasto drożdżowe: Drożdżowe ślimaczki z malinami i syropem różanym przepis KLIK Pozdrawiam cieplutko! Zapraszam
SMYKWKUCHNI