Mięciutkie ciasto drożdżowe, delikatny serek i słodko-kwaśne owoce a całość posypana pyszną, maślaną kruszonką :) Wspaniały letni deser nie tylko do kawy ale również na wypad za miasto. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 1 op. drożdży instant 7g spora szczypta soli 80 g cukru pudru 2 jajka 250 ml ciepłego mleka 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła Serek: 150 g serka(...)waniliowego homogenizowanego 2 łyżki budyniu waniliowego Kruszonka: 6 łyżek mąki 40 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru jajko do posmarowania 3 łodygi rabarbaru 300-400 g truskawek Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wbić jajka, wlać ciepłe mleko i wyrabiać ok 10 minut. Po tym czasie wlać ciepłe rozpuszczone masło
Smakołyki AsiWiosna to czas kiedy bardzo, ale to bardzo... chce mi się ciasta drożdżowego... Dzisiaj jedno z naszych ulubionych ciast drożdżowych, kiedyś piekłam to ciasto na mące pszennej. Teraz w wersji orkiszowej, na mojej idealnej (ostatnimi czasy) mące tortowej typ450- super puszystej, co przy mące orkiszowej jest rzadkością.... Maj to idealny czas na ciasta z dodatkiem rabarbaru, w tym roku
Smaczne ZdroweUwielbiam ciasto drożdżowe z szafranem . Szafranowy wieniec drożdżowy to właśnie drożdżowe z szafranem o pięknym, żółtym kolorze. Słodkim wypiekom na drożdżach dodają smaku i charakteru dodatki. Może to być otarta skórka z cytryny lub pomarańczy, kardamon lub różana woda. Różana woda ma bardzo intensywny zapach, więc nie należy z nią przesadzać. Można ją kupić w sklepie, a jeśli polubicie(...)wyrabiania. Poza tym upiekłam to ciasto z pistacjami… Zielone pistacje są smaczne i ładnie się prezentują w cieście. Przepis na szafranowy wieniec to jeden z moich świątecznych wypieków. Ciasto drożdżowe nigdy nie sprawiało mi kłopotu ale wiem, że wymaga ono nieco wprawy. Moja porada, lepiej zagnieść luźniejsze ciasto niż za twarde. Szafranowy wieniec drożdżowy 2 wieńce Składniki
codojedzeniadodatków, obkładania czymkolwiek gdyż wszystko jest ukryte w środku. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona postanowiłam parówkę (może być inna ulubiona kiełbasa” i ser ukryć w pysznym cieście drożdżowym. Upiekłam więc pyszne wytrawne rogale, które znikają w oka mgnieniu, nie pozwolono by ostygły. Rogaliki z parówką i serem (crescent rolls) są oczywiście z ciasta „ Crazy Dough for Everything(...)hakiem tak długo aż otrzymamy dobrze wyrobione, gładkie ciasto. Oczywiście ciasto można wyrobić ręką, ale trwa to dłużej. Jak przygotować ekspresowe śmietankowe wytrawne rogaliki z parówką i serem z ciasta drożdżowego? Ciasto na rogale formujemy w kulę, którą dzielimy na pół, na delikatnie podsypanej mąką silikonowej macie rozwałkowujemy z ciasta koło, które kroimy na 6 trójkątów, na każdym kładziemy pół
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmało. Hmmm, ale dość już o upałach i pogodzie.. dziś zapraszamy Was na szybkie i proste jagodzianki (na samą myśl uśmiecha się buzia i cieknie ślinka, prawda? :)) Dlaczego ciasto drożdżowe? Bo w taki upał drożdże podniosą nasze ciasto ekspresowo szybko! W drożdżowym cieście możemy ukryć niemal wszystkie owoce - inwencja twórcza zależy już tylko od Was kochani.. Wiemy(...)przepisów na jagodzianki jest bardzo wiele, ale może tym razem skusicie się na nasz przepis? Częstujcie się śmiało: Składniki: (na 9 bułeczek) Ciasto drożdżowe szklanka mleka 25g drożdży świeżych lub 7g suchych 3-4 łyżki cukru 3 szklanki mąki tortowej szczypta soli ziarenka z 1 laski wanilii lub odrobina cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo: 0,5kg jagód
Symfonia SmakówPiernikowe plecionki drożdżowe Odkąd pierwszy raz je przygotowałam nie wyobrażam sobie bez nich świąt i popołudniowych spotkań z przyjaciółmi. Pyszne piernikowe plecionki cieszą zarówno smakiem, jak i wyglądem. Pyszne drożdżowe ciasto i nadzienie… takim plecionką nie sposób odmówić. Rada: Przygotowując je na świąteczny stół możecie dodatkowo ozdobić je lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Będą jeszcze ładniej wyglądać. Spróbujcie, polecam(...)ciasto. W razie potrzeby podczas wyrabiania posypujemy rękę mąką pszenną (nie wsypujemy mąki bezpośrednio do ciasta). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (ja używam miski do ciast drożdżowych z pokrywką, ale wy możecie przykryć miskę np. ściereczką). Czas może być różny w zależności od warunków – około 1 h (u mnie ciasta rosną dużo szybciej, ciasto powinno
Słodkie okruszkiGospodyń Wiejskich ze Świętoniowej wyróżnia się przygotowaniem owoców użytych w cieście. Umyte i pozbawione pestek śliwki najpierw piecze się w piekarniku, co sprawia, że nabierają one lekko karmelowego posmaku. Ciasto drożdżowe upieczone z takimi śliwkami i posypane kruszonką smakuje doskonale. Przepis pochodzi z publikacji „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”, pełnej receptur na proste, ale bardzo smaczne regionalne specjały. Składniki(...)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut. Składniki na kruszonkę wyrabiamy krótko na jednolite ciasto, a następnie rozkruszamy w palcach większe kawałki. Na czas przygotowywania ciasta drożdżowego surową kruszonkę odkładamy w chłodne miejsce. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy pół szklanki ciepłego mleka (nie może być gorące) i 3-4 łyżki mąki. Składniki mieszamy, miseczkę
Trzeci talerzprzestudzić. Jajka ubić do puszystości z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, sól, mleko oraz ubite jajka. Wszystko dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec dodając roztopione i przestudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest elastyczne i sprężyste. (więcej o cieście drożdżowym możesz przeczytać TUTAJ ) Ciasto przełożyć(...)miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do podwojenia objętości. 3. Zmrożone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść rękami, a następnie rozwałkować na prostokąt. Zimne masło wyłożyć na 2/3 prostokąta, pozostawiając 1 cm margines z każdej strony. Część ciasta bez masła (ta 1/3) złożyć do środka. Następnie złożyć
Nastoletnie WypiekanieGraham drożdżowe z rabarbarem Ciasto drożdżowe idzie u nas ostatnio jak woda, bo rodzinka upodobała je sobie na śniadania, kolacje, do śniadaniówek. Mówię wam, upieczenie jednego ciasta to za mało, wstawiam od razu trzy blaszki a po upieczeniu studzę i połowę pakuję do zamrażarki (część z tego w plastrach). Raz, że oszczędność prądu bo piekarnik piecze na raz wszystko(...)oszczędność czasu a trzy duże ułatwienie dla dzieci, które plaster takiego ciacha same wyjmują sobie na śniadanie czy pakując śniadaniówki. Tym razem ciasto drożdżowe przygotowałam z pełnoziarnistej maki pszennej graham typ 1850. PRZEPIS NA GRAHAM DROŻDŻOWE Z RABARBAREM Składniki na graham drożdżowe z rabarbarem 350g mąki pszennej graham typ 1850 150g mąki pszennej jasnej typ 550 150g masła 2 jajka
Dorota Smakujemnie wzięło na bułeczki drożdżowe. Uwielbiam je! Mogę je jeść na śniadanie, kolację, podwieczorek i jako niezobowiązującą przekąskę między posiłkami. Taka już jestem :-) Tym razem jednak zrobiłam dużo, dużo ciasta drożdżowego i postanowiłam się troszeczkę "pobawić", tworząc różne rodzaje tych pysznych, słodziutkich, puszystych bułeczek. Większość spakowałam w woreczki i zamroziłam, później wystarczy 15-20 sekund w mikrofali i cieplutka bułeczka(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć
Rozpustne gotowanieStrucla drożdżowa z domowym dżemem, mniam...pychotka. U mnie wersja ciasta bez wyrabiania oraz bez wyrastania. Błyskawiczne ciasto drożdżowe, zalewane gorącym mlekiem (też się kiedyś tego obawiałam, niepotrzebnie), jest po prostu genialne, dodatkowo jest pyszne i wilgotne. W oryginale ten przepis jest na mące krupczatce, ja odkąd staram się nie używać w mojej kuchni pszenicy, przygotowuję je na mące orkiszowej(...)oraz olej. Do ubitych (utartych) na puch żółtek z ksylitolem i drożdżami dodać mąkę, wlać gorące mleko z masłem i olejem. Całość dokładnie wymieszać. Ja nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego, mieszam tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wyjąć na blat (ja wykładam wcześniej blat folią spożywczą), dłońmi maczanymi w oleju rozciągnąć ciasto na w miarę cienki płat. Na płacie
Smaczne ZdroweUwielbiam ciasto drożdżowe za jego plastyczność i niesamowite formy jaki może przybrać. Najgorsze co może się przydarzyć to sucha drożdżówka, ileż to razy jako dzieciak (zresztą nie tylko) zjadałam górę ciasta, a resztę męczyłam popijając herbatką, odkąd piekę sama doszłam do perfekcji wypiekaniu drożdżówek, do tego stopnia, że im starsze (na 3-4 dzień) są nadal pyszne i wilgotne. Obecnie(...)pełnozirarnistej też „Basia) 300 ml mleka sojowego 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego 100 ml oleju kokosowego opakowanie suchych drożdży (7-8 g) szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego znajdziecie tu nadzienie: około 400 g wydrylowanych wiśni 100 g cukru kilka goździków Wiśnie zasyp cukrem najlepiej na noc, a na drugi dzień podsmaż na dużej patelni z dodatkiem goździków, które
greenscarfCiasto drożdżowe wbrew pozorom jest bardzo łatwe do zrobienia,potrzebuje jedynie ciepła i trochę czasu do wyrośnięcia. Najlepiej smakuje w połączeniu z owocami i obowiązkowo z kruszonką na wierzchu. W sezonie używam świeżych owoców,poza sezonem mrożonych. Dodatkowo przełożyłam drożdżówkę budyniem,tak jak robiła to moja babcia. Jej drożdżowe ciasta były najlepsze na świecie. Normal 0 21 false false false(...)jogurt. Wyrobić ciasto,miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę by ciasto urosło. Z mąki,masła,cukru zrobić kruszonkę. Blaszkę o wym 24/29 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe przełożyć na blaszkę,równo rozciągnąć,zmrożone porzeczki rozsypać na wierzchu po całości . Górę ciasta posypać kruszonką. Drożdżówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec 50 minut
Kolorowa kuchnia ElkiZnajduję niesamowitą przyjemność we wspólnym biesiadowaniu. Dlatego lubią upiec dla współbiesiadników odrywane ciasto jak odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami. Jedzenie jednoczy, wyzwala endorfiny, a nad stołem(...)pełnym słodkości unosi się chmura szczęścia i radości. Coś takiego bym zaaplikowała polskim politykom, aby się pozbyli agresji, chamstwa i zwykłej głupoty. Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami to drożdżowe ciasto na niedzielę . Pogoda wciąż dopisuje, aczkolwiek już nie jest tak przesadnie ciepło, po prostu w sam raz. Nie mogę uwierzyć, że już minęła połowa sierpnia! A jak sierpień
codojedzenia