Witam serdecznie, dzisiaj podzielę się przepisem na pyszną i puszystą drożdżówkę z owocami, to ciasto drożdżowe jest wyjątkowo proste w przygotowaniu bo nie trzeba go zagniatać, a wystarczy jedynie wymieszać łyżką. Polecam wypróbować przepis, drożdżówka jest wyjątkowo pyszna :). Do przygotowania drożdżówki będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm 560 g maki pszennej(...)odstawiam jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia. Po około 15 minutach: Na górę ciasta układam morele, skórką do dołu i delikatnie wciskam, następnie górę posypuję obficie kruszonką. Pieczenie ciasta drożdżowego: Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut, do suchego patyczka (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika
Uwaga Babcia GotujeCiasto drożdżowe z jabłkami Składniki na blachę 25 X 35 1/2 margaryny 100g drożdży 1 szklanka mleka 4 jaja 1 białko 1 szklanka cukru 3/4 kg mąki pszennej spirytusowy aromat waniliowy spirytusowy aromat rumowy 6 dużych jabłek gloster zielonych 1 łyżka cynamonu 1 łyżka mąki pszennej Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). W połowie(...)Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe białko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ciasta tuż przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto drożdżowe z jabłkami SMACZNEGO
peggiwkuchniŚliwki węgierki są wprost idealne do połączeń z ciastem drożdżowym. Te śliwkowe bułeczki są mięciutkie, bardzo puszyste i pysznie drożdżowe – wyrastały na świeżych drożdżach. Sezon śliwkowy w pełni – korzystajcie! Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą(...)trzecie roztrzepujemy widelcem, będzie do posmarowania bułek), dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy. Pracujący zaczyn, mleko z masłem, miodem i jajkami wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Jak wszystkie drożdżowe ciasta, tak i to zagniatamy około 8-10 minut. Będzie miękkie, elastyczne, bardzo delikatne. Drożdże pracują cały czas, nawet podczas wyrabiania, poczujecie to pod ręką. Formujemy ciasto w kulę, wkładamy
Karo in the KitchenDrożdżowe ślimaczki z budyniem... Miękkie, rumiane i zakręcone ciasto drożdżowe. A wewnątrz słodki budyń z rodzynkami. Zakręcona pychota! Składniki: 500 g mąki pszennej; 50 g białego cukru; 100 g margaryny; 40 g świeżych drożdży; 2 jaja; 1 żółtko; 125 ml letniego mleka; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); Szczypta soli. Nadzienie: 2 opakowania budyniu waniliowego (u mnie(...)miski z mąką i solą dodać wyrośnięte drożdże, stopioną i wystudzoną margarynę, jaja, surowe żółtko, resztę białego cukru i cukier wanilinowy i wyrobić. Ja wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ale można także wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, dokładnie
Gospodyni MiejskaGlinicki przekładaniec drożdżowy - kuchnia podkarpacka Zapach drożdżowego ciasta kojarzy się z dzieciństwem, domowym ciepłem i babciną kuchnią. Nie ma chyba drugiego tak pięknie pachnącego podczas pieczenia ciasta, dlatego często przygotowuję je w różnych odmianach. Dzisiaj będę Was kusić zapachem warstwowej drożdżówki z orzechami i powidłem. To smaczne ciasto przygotowują gospodynie ze wsi Glinik, położonej między Ropczycami a Wielopolem Skrzyńskim. Jego(...)bazę stanowią proste składniki dostępne o każdej porze roku, a trud przełożenia 4 warstw ciasta orzechami i powidłem zostaje wynagrodzony doskonałym domowym smakiem drożdżowego ciasta. Przepis pochodzi z publikacji autorstwa Piotra Zdziebło pt. „Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny”. Składniki na ciasto drożdżowe; blaszka 25x35 cm: 500 g mąki pszennej 4 żółtka 2 całe jajka 60 g drożdży 4 łyżki cukru
Trzeci talerzStollen strucla bożonarodzeniowa - tradycyjne niemieckie ciasto drożdżowe Stollen strucla bożonarodzeniowa to tradycyjne niemieckie ciasto drożdżowe z dużą ilością bakalii. Smażona skórka pomarańczowa i rodzynki namoczone w rumie, tureckie migdały oraz domowy marcepan sprawiają, że stollen jest przepyszny. Najsłynniejszy jest oczywiście dresden stollen - stollen drezdeński, ale przepisów na to niemieckie ciasto bożonarodzeniowe z bakaliami są tysiące. Również takich, w których(...)ciasto zawijany jest batonik z marcepanu. Przepis na stollen, mimo długiej listy składników, jest bardzo prosty, a ciasto robi się dość szybko.. Strucla drożdżowa z bakaliami może leżakować nawet 5 tygodni, ale nasza znika już po trzech dniach. Stollen strucla bożonarodzeniowa - przepis Cztery Fajery Stollen strucla bożonarodzeniowa składniki Bakalie 100 - 130 g rodzynek, mogą być różne rodzaje
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiejszym wpisem i przepisem powracam do mojego ukochanego ciasta, czyli drożdżowego. Dawno go nie było na blogu. Zapach pieczonego drożdżowego ciasta w domu jest bezcenny ! Bardzo lubię te chwile, kiedy wkładam drożdżowe ciasto do nagrzanego piekarnika, a po chwili po całym domu rozchodzi się jego zapach. Tak więc pomimo upału postanowiłam włączyć piekarnik i upiec drożdżowe bułeczki(...)przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Proporcje na 8 bułeczek Czas przygotowania: 3 godziny Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko
Kulinarne przygody Gatitypierwszej dodać : - 150 g wiórków kokosowych i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję plastycznego, zwartego ciasta drożdżowego. Do drugiej dodać : - 3 łyżki kakao i tyle mąki, aby otrzymać zwarte, plastyczne ciasto drożdżowe. Ciasta odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Każdą część podzielić na 4 kulki
Przepisy MikołajaSłodkie ciasteczka-ślimaczki z ciasta drożdżowego,nadziewane makiem. Wspaniałe nie tylko w okresie świąt, ale i na inne okazje. Ciasto: 250 ml mleka 120 g cukru 2 jaja 6 dag drożdży 60 dag mąki 100 g roztopionego masła zapach waniliowy Drożdże rozmieszać z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Odstawić by wyrosły. Mąkę wsypać do miski , dodać wyrośnięte(...)przekręcić 2 razy przez maszynkę do mięsa. Orzechy i migdały rozdrobnić, białka ubić na pianę, masło roztopić.Wszystkie składniki dodać do maku ( pianę z białek na końcu), całość wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na 4 części, rozwałkować i na każdej części rozsmarować 1/4 części masy makowej. Zwinąć jak roladę,pokroić nożem na plasterki ok 1,5-2 cm. Układać na blaszce
Z Marcepanemmomentu aż drożdże zaczną pracować. Jajka ubić dodając stopniowo cukier. Następnie dodać mąkę, sól, skórkę otartą z cytryny i zaczyn. Miksować całość około 7 minut końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Po tym czasie miskę nakryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do pierwszego wyrastania. Morele zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę do zmięknięcia. Formę o wymiarach 25x12(...)wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Do wyrośniętego ciasta drożdżowego (nie musi podwoić objętości, ale na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherze) dodać miękkie masło i ponownie zmiksować końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Masło powinno się wchłonąć w ciasto. Morele ułożyć ciasno na spodzie formy i lekko polać powstałym sokiem. Łyżką przełożyć ciasto i ponownie
Passions hobbies lifeProponowane przeze mnie ciasto drożdżowe upieczone zostało z dodatkiem musu z dyni, który nadał mu niezwykłego koloru i lekkości. Pachnie pięknie, apetycznie wygląda i smakuje jak u babci. Przepis pochodzi od Pani Janiny Olszowy, znawczyni kuchni lasowiackiej. Przygotowanie ciasta drożdżowego jest proste, wymaga jednak zachowania pewnych procedur i zasad. Po pierwsze, podczas jego wyrabiania trzeba ładnie śpiewać… tak przeczytałam :). Zresztą(...)kiedy mama robiła jakieś ciasto to śpiewała. »Oj Poręby – Poręby piękna Porębianka dała mi gęby«”*. Pani Janina Olszowy natomiast podaje wskazówki, z jakich korzystały nasze babcie i prababcie piekąc ciasto drożdżowe. Ponieważ wyrabianie takiego ciasta wymaga czasu, który we współczesnych przepisach podawany jest w minutach, niegdyś wyrabiając ciasto należało to zrobić tyle razy, ile jest dni w roku. Zastosowanie się
Trzeci talerzświetna propozycja na śniadanie, czy propozycja na kolację, jak kto woli. Domowy fast food nie musi być do końca niezdrowy. Bez bułki to i parówka nie ma domu Bułki drożdżowe do hot dogów jakie ostatnio przygotowałam to tak zwane bułki preclowe, które mają piękną brązową skórkę dzięki temu w jaki sposób zostały przygotowane, ale o tym opowiem Wam już podczas(...)mlekiem i ciepłą wodą. Temperatura mleka, ani wody nie może przekraczać 37 stopni. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy miękkie masło, rozrobione w mleku i wodzie drożdże, po czym wyrabiamy ciasto drożdżowe. Wyrabianie ciasta drożdżowego to jedna z najważniejszych czynności jakie musimy wykonać przy jego przygotowaniu. Wyrabianie ręczne potrwa około 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około
MamaOskarkaDelikatne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką (oczywiście z tego samego przepisu można zrobić drożdżówkę bez owoców albo z innymi dowolnymi owocami). Uwielbiam ciasta drożdżowe a z tego przepisu wychodzi pyszne, pulchne ciasto. Z tego samego przepisu zrobiłam też rogaliki drożdżowe (przepis tutaj) . Składniki: * 0,5- 0,6 kg mąki * 50 g świeżych drożdży * 1 jajko * 6 łyżek(...)ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu. Po tym czasie dodać pozostałą mąkę, lekko roztrzepane jajko, rozpuszczone masło, sól, wodę i pozostałe 3 łyżki cukru. Zagnieść ciasto, ponownie przykryć ścierką i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Zrób to smacznienowym nabytkiem, Za oknem pogoda iście jesienna więc wypieków będzie u mnie nie mało. Zaczynam od drożdżowych paluchów z serem, na które Was serdecznie zapraszam Drożdżowe paluchy z serem Ciasto drożdżowe 300 g mąki 150 ml mleka 2 żółtka 22 g świeżych drożdży 30 g cukru 40 g roztopionego masła cukier waniliowy szczypta soli Nadzienie serowe 250 g twarogu(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Odstawimy na 15 minut, smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w 175 st przez 15-20 minut do zrumienienia. Upieczone i ostudzone drożdżówki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem z cukru pudru i soku pomarańczowego. Artykuł DROŻDŻOWE PALUCHY Z SEREM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaCiasta drożdżowe to jedne z moich ulubionych wypieków. Dawno już nie piekłam, więc najwyższa pora to zmienić. Uwielbiam ten zapach unoszący się w całym domu, uwielbiam jeść ją jeszcze ciepłą świeżo po upieczeniu, do tego szklanka mleka lub kakao... pycha :) Przygotowanie ciasta drożdżowego zajmuje trochę czasu, jednak jest to czas, kiedy ciasto samo rośnie a my możemy w tym czasie
Zrób to smacznie