pamiętać o najważniejszych zasadach przydatnych podczas przygotowywania każdego ciasta drożdżowego. Mąka . Do wypieku tych bułeczek polecam mąkę 550 lub 650 – ciasto jest bardzo elastyczne, mięsiste, a jednocześnie puszyste. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej . Podstawowa zasada przy cieście drożdżowym. Zawsze wyjmujcie wszystkie składniki(...)lodówki – zwłaszcza jajka – na minimum godzinę przed przygotowywaniem ciasta. Zagniataj, aż się zabolą ręce . Żeby ciasto miało idealną konsystencję, musimy je dobrze zagnieść. Jak to sprawdzić? Jeśli naciśniesz ciasto, a ono szybko wróci do pierwotnego kształtu, to gotowe. Jeśli nie, to jeszcze potrzebuje trochę wyrabiania. Średnio wyrabiam ciasto drożdżowe za pomocą miksera przez 7-10 minut. Niech wyrasta w spokoju
Na-talerzu.plprzez nikogo. Kto próbował ten wie o czym mówie! Ale są pewne przepisy, na których myśl od razu czuje się smak i zapach. I takim właśnie jest przepyszne ciasto drożdżowe, które moja mama robiła dość często jak byłam dzieckiem. Najbardziej uwielbiałam to z z sezonowymi owocami i całą masą kruszonki na górze. Już po przekroczeniu progu domu, unosił się(...)rozkoszować się jego smakiem. Mama zawsze nie pozwalała jeść gorącego ciasta, bo twierdziła, że będą nas bolały brzuchy, ale kto by Jej wtedy słuchał, gdy na stole stało, pachnące ciasto drożdżowe z rabarbarem z własnego ogrodu i najlepszą na świecie kruszonką... Poza tym, nie ma nic przyjemnieszego, jak poparzyć sobie palce, odrywając ukradkiem kawałeczek gorącej jeszcze kruszonki ;-))) Zapraszam! PRZEPIS
SMYKWKUCHNINajlepsze drożdżówki dyniowe Cinnamon Rolls jakie do tej pory jadłam! Chciałam zrobić klasyczne – cynamonowe. Jednak gdy znalazłam przepis na dyniowe ślimaczki postanowiłam zaryzykować! Pierwsza próba poskromienia ciasta drożdżowego nie wyszła najlepiej – drożdżówki okazały się nie dopieczone. Za drugim razem, według oceny specjalistki od ciasta drożdżowego, były nie wyrośnięte! Przy ostatnim podejściu(...)powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na polewę. Użyłam mąki pszennej luksusowej, typ 550. Uważajmy z dodawaniem mąki. Ciasto powinno być trochę lepiące a nie suche. Ciasto drożdżowe im dłużej wyrabiane tym lepiej rośnie! Nie warto więc skracać czasu ugniatania. Zamiast noża możemy użyć nitki do krojenia ciasta. Każdy piekarnik piecze inaczej
Słodki Pomysłprzetestowała jak nam wyszło. Olga z Davidem piekli drożdżówki z jogurtowym serkiem i jabłkami. Domek piekarza w Łochowie wypełnił się nie tylko zapachem paleniska, ale także domowego ciasta (też kochacie zapach ciasta drożdżowego?). Ciężko było powstrzymać się, aby zostawić kilka na wieczór! Są bardzo proste do przygotowania, warto je wypróbować. Zamiast jabłek można użyć np. gruszek czy latem – truskawek(...)albo jagód. Wyszły mięciutkie i wilgotne. Drożdżówki z serkiem jogurtowym Almette i jabłkiem Smakują prawdziwie, domowo – jak babcine – jabłko dodatkowo je nawilża Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej + więcej do posypania blatu 100 g cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 saszetka drożdży instant 2 jaja 2 żółtka 150 ml mleka 30 g masła Krem: 1,5 serka Almette
Poezja smakuCiasto drożdżowe to najzdrowsze ze wszystkich domowych wypieków. Drożdże są dobrym źródłem witamin z grupy B. Jeśli nie potraktujesz ciasta lukrem to jednocześnie jedno z najmniej kalorycznych. Zamiast kalorycznych dodatków lepiej wykorzystać sezonowe owoce. Dzisiejsze z truskawkami i morelami smakuje wyśmienicie. Myślisz, że upieczenie ciasta drożdżowego wymaga jakiś specjalnych umiejętności? Nic bardziej mylnego, to naprawdę bardzo proste. Wymaga jedynie czasu(...)postaci wymieszać z pozostałymi składnikami podanymi w przepisie. To wszystko! Możesz to zrobić w misie robota planetarnego, mikserem ręcznym lub jeśli wolisz po prostu ręką. Łatwe? Dużo łatwiejsze niż ciasto ucierane, które może się oważyć, a na koniec okaże się, że zamiast puszystego ciasta upiekłaś zakalca. Dzisiejsze ciasto jest wysokie, puchate, bardzo smaczne i aromatyczne dzięki kokosowej kruszonce! Polecam! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!babcia. Raz naśladuje głos Ollego, raz Lassego, raz Britty, a później śmieje się, gdy wymaga tego scenka. Coś wspaniałego! Gdy Lisa w pewien deszczowy dzień z nudów piecze ciasto drożdżowe, nie wytrzymałam i też poszłam do kuchni coś upiec. Lisa piekła ciasto drożdżowe, z dwoma jajkami .... Szybko poszukałam przepisu na ciasto drożdżowe koniecznie z dwoma jajkami (w książce przy reszcie(...)Zapraszam! I polecam książkę, bo to nie tylko książka dla dzieci, ale również dla dorosłych. Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki odgania wszystkie złe myśli i wyzwala pozytywne emocje :) Buchty drożdżowe na krupczatce 16 szt dwie tortownice 23 cm 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 250 ml letniego mleka 500 g mąki krupczatki 2 jajka szczypta soli 100 g roztopionego
Posadzone i zjedzonePrzygotowanie 1 godz. Pieczenie 20 min. Kalorie 200 kcal Zaplatane drożdżówki z konfiturą z owoców świeżej żurawiny i polewą lukrową. Drożdżowe bułeczki nadziewane żurawinką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 250 ml letniego mleka 50 g białego cukru 10 g drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży) 500 g mąki pszennej (+ dodatkowa ilość do podsypywania blatu) 1 jajko(...)instant, po czym suche składniki przemieszaj ze sobą. Wbij jajko, wlej mleko i zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania wlej płynne masło i uformuj ciasto w jednolitą, zwartą kulę. Jeśli to konieczne (jeśli ciasto jest bardzo natłuszczone) dodaj jeszcze niewielką ilość mąki pszennej. Misę z ciastem drożdżowym okryj bawełnianą ścierką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 60 minut
ProstePesto.plCieniutkie kiełbaski owinięte delikatnym i puszystym ciastem drożdżowym. Smakują zawsze i wszystkim, także dzieciom. Będą świetną przekąską na każdym przyjęciu, imprezie, pikniku. Z powodzeniem zastąpią tradycyjną kanapkę. Warto wybrać jak najlepszej jakości kiełbaskę, gdyż jej smak decyduje o jakości dania. Małe kiełbaski owijamy w całości, większe przed zawinięciem należy pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto drożdżowe szybko rośnie, dobrze(...)gorącą) wodę. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży. Natłuszczamy oliwą dłonie i zagarniając boki ciasta pod spód formujemy kulę. Wyciągamy ją na podsypany mąką
cool and mintyminut, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 40-45 minut. Upieczoną babkę wyjmujemy z formy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Uwagi: Ja ciasto drożdżowe wyrabiałam ręcznie, przez około 10-15 minut. Na początku może się wydawać, że mąki jest zbyt mało, jednak po czasie wszystko powinno ładnie się połączyć w całość – pamiętajmy(...)ciasto drożdżowe dłużej wyrabiane, tym lepsze – poprzez długie wyrabianie ciasto się napowietrza, dzięki czemu po upieczeniu jest pulchniejsze. Ja zawsze dodaję masło, gdy pozostałe składniki połączą mi się w jedną całość, a ciasto już tak mocno nie klei się do rąk. Po dodaniu masła, ciasto ponownie nabiera kleistej konsystencji, ale cierpliwe wyrabianie sprawia, że finalnie ciasto jest puszyste
Smaki Na Talerzuwłaśnie tam, nie w kawiarni, nie na przyjęciu, jemy najlepsze makowce. Najczęściej pieczemy makowce zawijane i makowce na kruchym spodzie. Na Podkarpaciu od pokoleń piecze się też makowce z ciastem drożdżowym, gdzie masa makowa kładziona jest na przemian z warstwami ciasta drożdżowego. Czasem jedna z warstw makowych zastępowana jest masą orzechową. Charakterystyczną cechą tego ciasta jest długi czas wyrastania. Żeby(...)godzin. Dopiero po takim czasie pieczone jest w piekarniku w wysokiej temperaturze. Za tak długi okres wyczekiwania czeka jednak nagroda – pyszne, wilgotne i mięciutkie ciasto, złożone z 4 warstw ciasta drożdżowego i 3 warstw masy makowej. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem, albo pozostawić takie, jakie jest. Makowiec warstwowy to proste ciasto, z prostych składników, które wymaga nieco starań
Trzeci talerzPoznajcie mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką i zachwyćcie siebie oraz swoich bliskich pysznym domowym wypiekiem! Coraz chłodniejsze wieczory i poranki nieubłaganie dają znać o fakcie, że jesień już coraz bliżej. Muszę przyznać, że aktualnie jedynymi plusami jesieni, które widzę są sezonowe produkty – nic ponadto mnie nie przekonuje. Dookoła zaczynają ... Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Pogotujmy.plWiele osób nie robi ciasta drożdżowego w obawie, że źle wyrobi ciasto, które potem nie wyrośnie lub będzie za twarde. Sama tak myślałam dopóki nie zrobiłam ciasta według poniższego przepisu, który znalazłam na blogu http://zyciezapetytem.pl/nocny-drozdzowiec-owocami-kruszonka/ . Ciasto wychodzi przepyszne i soczyste, a do jego wykonania nie potrzeba dużo czasu. Ciasto drożdżowe w wykonaniu Babci mojego Męża stanowiło(...)pyszną przekąskę podczas wędrówek po górskich szlakach, ale dziś kiedy Babci już z nami nie ma, będę się starała godnie zastąpić tamto ciasto drożdżowe. Składniki: Następujące składniki wrzucamy po kolei do miski (nie mieszamy ich ze sobą), potem przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy najlepiej na całą noc. 10 dkg drożdży 1 i 1/2 szklanki cukru 6 jajek szczypta soli
upichcicmnie nie ma jesieni bez ciasta drożdżowego ze śliwkami. Śliwki powoli się kończą, a ja zapomniałam o tym cieście i zajęłam się innymi... Ostatnio myślałam, że bardzo dawno nie piekłam nic drożdżowego, a wtedy od razu przypomniałam sobie o tym ze śliwkami! Od razu wzięłam się za pieczenie :) Ten aromat unoszący się w domu...Uwielbiam! CIASTO DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM(...)rozczynu - drożdże kruszymy do miski, dodajemy łyżeczkę mąki i cukru i zalewamy odrobiną mleka, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, na ok. 1-1,5h. Następnie przekładamy ciasto do blaszki, na wierzchu układamy śliwki i posypujemy cukrem. Pozostawiamy na ok. 15-20 minut, po czym wkładamy
chili & sugarduża szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka papryki słodkiej duża szczypta pieprzu cayenne lub papryki ostrej do smaku sól, pieprz olej do smażenia farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego lub francuskiego na ciasto: 340 g (2 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej 150 ml letniego mleka 2 żółtka 2 łyżki oleju 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka(...)zmielone składniki farszu doprawiam przyprawami i dokładnie wyrabiam dłonią w misce, po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam – farsz na paszteciki jest gotowy. Teraz przygotuję ciasto drożdżowe na paszteciki: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką
Uwaga Babcia Gotuje