ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:55/1038)

Zakręcone drożdżówki z jagodami 106

Zakręcone bułeczki drożdżowe pełne świeżych jagód, posypane po wierzchu kruszonką. Pyszne, mięciutkie i pulchne drożdżówki ze słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym nadzieniem jagodowym oraz chrupiącą kruszonką. Najlepsze są na świeżo, prosto wyciągnięte z piekarnika, jeszcze lekko ciepłe. Różnego rodzaju drożdżówki z jagodami to u mnie pozycja obowiązkowa w sezonie letnim. Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub podczas(...)wakacyjnej wycieczki. Sprawdź też przepis na ⇒ Drożdżówki z budyniem i malinami Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Nadzienie: ok. 500 g jagód 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 1/2 szklanki

Kuchnia MagdaLeny
Bułki makowe 75

Smacznego! Print Bułki makowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne bułki drożdżowe z nadzieniem makowym, prosty i szybki przepis. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, mak Prep Time 20 minutes Cook Time 18 minutes Total Time 38 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 80 g masła 130 ml mleka

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller) 147

Lekko kardamonowe ciasto drożdżowe, domowy, delikatnie płynny budyń i polewa cytrynowa z dodatkiem wiórek kokosowych - pomysł na słodki wypiek. Poniższe bułeczki przypadną do smaku fanom drożdżowych wypieków. Warto dodać, że kardamon dodaje nieco innego smaku ciastu drożdżowemu. Na pewno nie są to zwykłe drożdżówki :) Przygotowując poniższe bułeczki zainspirowałam się przepisem na norweskie szkolne bułeczki, tzw. skoleboller. Szczerze polecam wypróbować poniższy(...)czas mieszając. Gdy budyń będzie gęsty to rondelek zdjąć z ognia. Przykryć folią (należy położyć ją na budyń), aby nie powstał kożuch. Ostudzić.  Następnie zabrać się za przygotowanie ciasta drożdżowego. Masło roztopić, ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Następnie wsypać sól, wbić jajko, dodać masło oraz mleko. Za pomocą miksera (bądź ręcznie) wyrobić gładkie

Ugotować
Test Makowca Lubartowskiego + film 60

własne ciasto na świeta lub nie macie na to czasu to dobrze trafiliscie. W dzisiejszym odcinku dzięki współpracy z ” Cukiernią Siej „przetestujĘ Makowiec Lubartowski, który z pewnością może zastapić wielkanocne, własnorecznie wykonane ciasto.     Makowiec to tradycyjny przysmak świąteczny, który kusi smakiem maku, orzechów, skórki pomarańczowej i rodzynek. Smaki te otoczone są cienką warstwą ciasta drożdżowego. Makowiec(...)jego smaku i unikatowość kryje sie w cienkim cieście w które owijane jest przepyszne nadzienie. Masa składa się z niebieskiego maku, miodu, rodzynek i bakalii. Mak pochodzi z upraw na terenie Lubelszczyzny, zaś miód – prosto z lubelskich pasiek. Makowiec podaje się w formie strucli z przypieczoną i lśniącą skórką z ciasta drożdżowego polaną lukrem i udekorowaną skórką pomarańczową

Smakowite Dania
Gwiazda drożdżowa z makiem 61

Wygląda fantastycznie, smakuje wybornie a do tego nie trudne w wykonaniu – gwiazda drożdżowa z makiem, po prostu idealne ciasto na stół nie tylko wigilijny ale i wszelakie przyjęcia, czy po prostu słodkie ciasto do niedzielnej kawy, polecam gorąco. Gwiazda drożdżowa z makiem Składniki: 200ml mleka 550g mąki pszennej 20g drożdży 2 jajka (1 całe + jedno żółtko) 60g cukru(...)pierwszy kawałek ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto nakładamy 1/3 masy makowej (około 100g), smarujemy równomiernie pozostawiając z brzegu 1 cm wolnego miejsca. Na posmarowany masą pierwszy kawałek ciasta nakładamy drugi płat ciasta i ponownie smarujemy masą makową . T ak samo robimy z trzecim plackiem a na koniec całość przykrywamy ostatnim płatem. Powstałe ciasto nacinamy

Księga-Smaku
Mazurek „Pyszotka” 80

bogato zdobione, ale równie pyszne, jak wtedy, a może jeszcze lepsze 🙂 Mazurki dziś przygotowywane są głównie na spodzie z kruchego ciasta, ale kiedyś wykorzystywano do tego ciasto drożdżowe, opłatki i wafle. Myślę, że kruche ciasto najlepiej się do tego nadaje. Dziś chciałam podzielić się przepisem na jedną z najsmaczniejszych wersji mazurka, który nazywamy Pyszotką. Odkąd pamiętam moja mama wypieka Pyszotkę

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z jabłkami 52

Przepis na najlepsze drożdżówki z jabłkami jakie w życiu jadłam! Ciasto drożdżowe jest trochę nietypowe, bo z dodatkiem dużej ilości masła, dzięki temu drożdżówki wychodzą bardzo maślane. Jabłka jakie należy użyć do tego przepisu to antonówki lub szara reneta, czyli takie które dobrze się rozpiekają. Inny rodzaj jabłek należy najpierw uprażyć na patelni. Czas przygotowania: 40 min Czas oczekiwania(...)Czas pieczenia: 15-17 min   Składniki: (na 10 drożdżówek) Ciasto drożdżowe: 300 g mąki (niepełne 2 szklanki) 7 g drożdży suszonych (lub 20 g świeżych) 2 żółtka 100 g miękkiego lub roztopionego masła 120-150 ml ciepłego mleka 60 g cukru (5 łyżek) 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli * Ze świeżych drożdży należy najpierw przygotować zaczyn . Nadzienie: 2 duże

Słodki Blog
Pyzy na parze. 134

zarówno na słodko (np. ze śmietaną, masłem i cukrem) jak i na wytrawnie (np. z sosem grzybowym). Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki praktycznie takie jak na podstawowe ciasto drożdżowe. Jeśli chcemy, możemy je również nadziać jagodami, czekoladą czy marcepanem. Polecam! Poniżej przedstawiam Wam przepis na ryżowe pyzy na parze. *** RYŻOWE PYZY NA PARZE Składniki ciasta drożdżowego (A): 1 łyżeczka(...)cukru pudru 75 ml mleka Przygotowanie: Obie mąki przesiewam i mieszam ze sobą dodając stopniowo cukier.  Dolewam mleka i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Następnie łączę ciasta drożdżowe (A) i ryżowe (B) i mieszam aż do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Odstawiam na 4 godziny w ciepłe miejsce (u mnie na całą noc). Następnego dnia rano dzielę ciasto formując bułeczki

Poranek na słodko
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 163

drożdżówek nie jest trudne wbrew pozorom, ale jest bardzo rozciągnięte w czasie. Należy zacząć je przygotowywać dzień wcześniej, gdyż ciasto przed rozwałkowaniem musi spędzić noc w lodówce. Składniki na ciasto drożdżowe Brioche: 9 g drożdży instant (1 łyżka + 1 łyżeczka) 60 ml ciepłej wody 65 g cukru 1 i 3/4 łyżeczki soli 500 g mąki 5 jaj 350 g masła(...)obroty, a gdy się wymiesza z ciastem wrzucić ostatnie jajo. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10-15 minut) lub przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego (trochę krócej ok. 8-10 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut (ja odstawiam do zimnego piekarnika z włączoną żarówką). Wyjąć

Moja Delicja
Jabłka w cieście drożdżowym 77

fanką wszelkich placuszków, racuszków, klusek i naleśników. Najbardziej niebezpieczne pytanie to: "Co dziś zrobić na obiad?". Odpowiedzią zawsze będą naleśniki, ewentualnie racuszki. Te racuszki to grube plasterki jabłuszka w cieście drożdżowym, ale można też oczywiście bez bawienia się w kuchni do ciasta drożdżowego dodać starte jabłka lub pokrojone w kawałki i smażyć zwykłe placuszki . Polecam, nie tylko na obiad(...)nawet 1-1,5 godziny) w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Przygotować jabłka - umyte jabłka pokroić w plastry, wykroić gniazda nasienne.  Plastry jabłka moczyć w cieście drożdżowym i smażyć na oleju na rumiano. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy aby odsączyć resztę tłuszczu, podawać posypane cukrem pudrem lub jak lubicie. * Racuszki można usmażyć w tradycyjny sposób, wtedy do wyrośniętego

Kocham..lubię..gotuję..
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 561

Rześkie powietrze. Świąteczny nastrój. Pierwsze przygotowania. Wpadam do Was z poślizgiem z przepisem na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Jest to idealna przekąska do barszczu. Pulchne ciasto drożdżowe i aromatyczny farsz z kapusty kiszonej i grzybów. Wprawdzie nie potrafiłabym zajadać się tym codziennie bo mój żołądek by zastrajkował, ale na święta czy sylwestra będzie w sam raz :) Farsz możecie(...)wcześniej, wówczas paszteciki nie będą się wydawały takie pracochłonne a składniki farsz dobrze się przegryzą. Przepis na ciasto pochodzi z tej strony ( klik ) a farsz zrobiłam po swojemu. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 50 g stopionego masła Farsz

My simple kitchen
Ciasto drożdżowe z marcepanem, gruszką i jabłkiem. 133

Gruszki z marcepanem, to dlaczego nie ciasto drożdżowe z tym smacznym dodatkiem. Postanowiłam dziś spróbować  tego połączenia. Przepis na ciasto drożdżowe , które zawsze się udaje i oczywiście kruszonkę podałam wcześniej- teraz reszta!   SKŁADNIKI: 4 gruszki "konferencja" 4 jabłka 10 dag. masy marcepanowej WYKONANIE: ciasto drożdżowe rozkładamy na blachę, posypujemy startą na  dużych oczkach masę marcepanową, gruszki

Kuchnia Beaty
Warstwowe ciasto drożdżowe z cynamonem 169

coś, co w moim domu wszyscy lubią i dlatego też musiałam dołączyć do "Wypiekanie na śniadanie" . Drożdżówka wyszła pyszna, ładnie wyrosła a ja dodatkowo wzbogaciłam ją cynamonem. Składniki: Ciasto drożdżowe: 1 szkl mleka 0,5 szkl cukru palmowego  szczypta soli 25 świeżych drożdży 250 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa ok 350 g mąki pszennej 2 jajka(...)reszty masła dodać cynamon i wymieszać. Mąki przesiać do misy miksera. Dodać resztę cukru, sól, jajka, zaczyn drożdżowy i miksować około 10-12 minut na wolnych obrotach końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto z wierzchu lekko oprószyć mąką przykryć ściereczką i odłożyć na około 50-60 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, chwilę przerobić

Ala piecze i gotuje
PLACEK DROŻDŻOWY Z JABŁKAMI 152

czasu, żeby przypomnieć sobie, jakie wspaniały jest to wypiek. W szczególności, kiedy spożywamy go na ciepło, zaraz po upieczeniu ze szklanką mleka. O taaaaak! Więcej do szczęścia nie potrzeba :) Ciasto drożdżowe to kapryśny zawodnik. Lubi przerosnąć, lubi nie urosnąć wcale, lubi stać się zakalcem bądź upaść na samym końcu pieczenia. Ceni sobie królewskie traktowanie, ciepło i czas - każdy etap wymaga(...)klejące się do dłoni ciasto. Wyrobione ciasto pozostawiam do wyrośnięcia na minimum 40 minut, przykrywając je czystą płócienną lub bawełnianą ściereczką. Musi podwoić swoją objętość. W trakcie oczekiwania na ciasto drożdżowe, przygotowuję kruszonkę. Zimne masło siekam z mąką i cukrem, rozdrabniam w palcach na kształt wilgotnego piasku. Zagniatam kulkę i wstawiam do lodówki.* Jabłka obieram ze skórki, kroję w drobną

W kuchni Karmel-itki