ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:64/1038)

Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną 107

zrobiła się zbyt sztywna! Całość smakuje obłędnie, gorąco polecam, szczególnie na upały 🙂 🍓 Inne propozycje Jeśli lubicie truskawki, to zapraszam na inne przepisy z ich udziałem. Szarlotka truskawkowa Ciasto drożdżowe z truskawkami Tarta czekoladowo miętowa Koktajl wegański 📖 Przepis Print Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczny biszkopt z przepysznymi musami(...)żelatyny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki wrzątku 1/2 laski wanilii ziarenka wyskrobane z niej Dodatkowo kilka malin lub truskawek listki mięty do dekoracji każdej porcji ciasta Instructions Przygotowanie biszkoptu Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C. Dno blachy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!) boków formy niczym nie smarować. Białka oddzielić od żółtek

SprawdzonaKuchnia.pl
Maślane ciasteczka Matcha 87

blachy na kratkę, aby tam całkowicie wystygły. Po całkowitym wystudzeniu są już gotowe do jedzenia. Lubicie przysmaki z dodatkiem herbaty Matcha? Jeśli tak to zapraszam na sernik i ciasto drożdżowe z czarną pastą sezamową. Smacznego! Print Ciasteczka maślane matcha .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Zielone ciasteczka maślane z herbatą matcha i mielonym i pestkami dyni(...)pieczenia i cukier, wymieszać składniki suche. Następnie dodać skórkę z cytryny oraz miękkie masło całość wymieszać do połączenia się wszystkich składników na początku mieszać łyżką, a następnie szybko zagnieść ciasto ręką. Ciasto można schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce lub zamrażalniku. Ciasto jest bardzo delikatne i najlepiej wałkować je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Rozwałkować

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka piaskowa pomarańczowa 119

Smacznego! Print Babka piaskowa pomarańczowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty przepis na pyszną babkę piaskową o smaku pomarańczy. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe Prep Time 20 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour Servings 12 Author Anna Ingredients 4 duże jajka w temperaturze pokojowej 190 g drobnego cukru(...)suche w dwóch porcjach, wymieszać ręczną trzepaczką/rózgą do połączenia się wszystkich składników.  Formę do babek o pojemności 2,5 litra wysmarować masłem i obsypać mąką, przelać ciasto, wstawić formę do nagrzanego piekarnika, babkę pieczemy przez około 40-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Kiedy babka piecze się można przygotować lukier, wystarczy cukier puder połączyć

SprawdzonaKuchnia.pl
KAPUŚNIACZKI 336

czasu można upiec je wcześniej i od razu jak tylko przestygną zamrozić. Doskonale się odświeżają w mikrofali czy też w piekarniku. Przechowuję je zawinięte żeby nie stwardniały. Polecam! KAPUŚNIACZKI CIASTO DROŻDŻOWE 0,5 kg mąki 50 g świeżych drożdży 3 jajka 0,5 szkl mleka 100 g masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli FARSZ 50 g suszonych grzybów(...)posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w drobną kostkę grzyby, wymieszać i poddusić. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną kapustę kiszoną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przebić pięścią, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wykrawać kółka. Nałożyć nadzienie i uformować pierogi. Układać na wysmarowanej olejem blaszce, przykryć ściereczką i pozostawić

Pieguskowa Kuchnia
Bułki cynamonowe 75

filiżanką dobrej kawy, zapraszam! Print Bułki cynamonowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne puszyste i pachnące, bułeczki cynamonowe. Course Desery Cuisine Szwedzka Keyword ciasto drożdżowe, cynamon Prep Time 30 minutes Cook Time 12 minutes Total Time 42 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 525 g mąki pszennej ja użyłam białej mąki orkiszowej lub mąka tortowa(...)odstawić na kilka minut do wyrośnięcia w przypadku użycia drożdży suchych wystarczy wymieszać je z mąką. *Jeśli drożdże wyrosną można dolać je do mąki wraz z roztrzepanym jajkiem, ciasto wyrabiać w mikserze wyposażonego w końcówkę typu hak lub ręcznie, na koniec dodać miękkie masło, wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji, ciasto będzie odrobinę klejące, ale nie dosypujecie więcej mąki

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto cynamonowe kringel estoński 114

kocem z kubkiem herbaty z cytryną i wspominam sobie ciasto cynamonowe kringel estoński, które zrobiłam jakiś czas temu a które teraz przydałoby mi się do tej herbatki… Ciasto drożdżowe z rozgrzewającą nutą cynamonu….to właśnie kringel estoński, który już niejednokrotnie pojawiał się na wielu blogach. Ja pierwszy raz znalazłam go na domowych wypiekach . Bardzo efektownie wygląda, jest puszyste

UgotujmyTo.pl
Grissini 150

Kolejne włoskie pieczywo na blogu. Grissini to długie, cienkie i bardzo chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego podawane we Włoszech tuż przed posiłkiem jako przekąska. Pysznie smakują z ulubionymi sosami, dipami czy też jako dodatek do zup. Na blogu znajdziecie przepisy na inne pieczywo z tego kraju, m.in. na Steccę , Panini  i Fougasses . Polecam! Składniki(...)umieścić w misce, wymieszać. Następnie wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleić się do rąk. Można wyrobić przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto uformować w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do podwojenia, a nawet potrojenia objętości

Nastoletnie Wypiekanie
Paszteciki z mięsa z rosołu 86

mięsa, które czasami wykorzystujemy do zrobienia kolejnych potraw. W ten weekend zrobiliśmy paszteciki z mięsem i warzywami z rosołu , który gotowaliśmy z dodatkiem dwóch udek. Ponieważ mieliśmy sporo mięsa, ciasto drożdżowe zrobiliśmy z pół kilograma mąki, w efekcie czego otrzymaliśmy ponad 30 pasztecików z mięsem . Składniki na paszteciki z mięsa z rosołu Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej(...)łyżeczka czerwonej papryki 1 / 4 łyżeczki pieprzu cayenne olej do smażenia sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pasztecików czarnuszka kminek ziarna sezamu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Do miseczki wlać podgrzane mleko (ok. 30 o C) i rozpuścić w nim drożdże. Wsypać cukier oraz 2 czubate łyżki mąki, zamieszać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe

niecodziennikpary
Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. 289

wzbogaciłam o rodzynki, a wierzch posmarowałam białkiem i obficie posypałam cukrem, dzięki temu utworzyła się na nich taka pyszna skorupka. Takie rogaliki z powodzeniem mogą zastąpić ciasteczka czy inne ciasto drożdżowe. W większości domów drożdżowe ciasto na świątecznym stole to tradycja, a dlaczego by nie przygotować takich rogalików. Koniecznie zapiszcie przepis i upieczcie. Zachęcam i smacznych inspiracji życzę :)  „Espumisan(...)blendera to orzechy można zmielić w maszynce, część można drobno posiekać, a część zmielić, lub zmielić całość. Rogaliki urosną, więc podczas układania na blaskach zostawiamy większe odstępy. Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe lubi ciepło. Zawsze używam świeżych drożdży. Orzechy można zmielić w maszynce. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Świąteczne tradycje

Izabelawkuchni
Koszyczek Wielkanocny z Ciasta Drożdżowego 191

Witam serdecznie Propozycja na wykonanie pięknego koszyczka wielkanocnego z ciasta drożdżowego. Jest przy nim trochę zabawy ale efekt po upieczeniu rekompensuje włożony trud. Takim koszyczkiem możemy udekorować świąteczny stół podczas Wielkanocnego śniadania. Będziemy potrzebować : 250 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 125 ml letniego mleka 40 g roztopionego i przestudzonego tłuszczu (masła lub margaryny) 1 żółtko 20 g drożdży świeżych(...)koszyczek użyłam o wymiarach : średnica 16 cm głębokość 10 cm Jeżeli mamy większą miseczkę to należy zwiększyć ilość składników na ciasto. Link do filmu z przygotowania: Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego https://www.youtube.com/watch?v=5cJRthYYIV8 Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 50 ml mleka , cukier ( przyśpieszy fermentacje ) , dużą łyżkę mąki . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Makowiec / strucla z makiem. 267

brzegi masą makową z bakaliami, miękki pachnący... taki bardzo świąteczny. U nas w każde święta obowiązkowy. Z tego przepisu wychodzą 4 strucle makowe. Można również zrobić 3 większe. Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 150 g masła  ok 180 ml mleka 6 żółtek  45 g drożdży cukier z prawdziwą wanilią Kamis  5 łyżek cukru(...)maku dodajemy nasze pozostałe składniki, mieszamy i w razie doprawiamy do smaku ;).  Na potrzeby zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy  na 3-4 części. Każdą z nich cienko wałkujemy na prostokąty 2-3 mm i rozkładamy część masy makowej. Należy pamiętać, aby zostawić

Malinowe Pocałunki
Pączki z czarną porzeczką 79

Życzę smacznego! Print Pączki z czarą porzeczką .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne połączenie delikatnych pączków z czarną porzeczką! Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, dżem Prep Time 2 hours Cook Time 15 minutes Total Time 2 hours 15 minutes Servings 14 Author Anna Ingredients 530 g mąki pszennej 2 duże jajka(...)mąki i cukru, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Masło stopić i przestudzić. Do mąki dodać mleko z drożdżami , jajka i letnią wodę i spirytus , zacząć wyrabianie ciasta, ciasto w mikserze wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak, po chwili wyrabiania dodać przestudzone masło, ciasto po około 5 minut powinno być gładkie i odchodzić od ścianek miski, oczywiście trochę

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie 208

łyżki ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić(...)łyżką do połączenia składników. Zostawić na 5 minut. Po tym czasie dolewać stopniowo wodę i mieszać ciasto łyżką lub (tak jak u mnie) mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być miękkie, ale nie może być zbyt rzadkie. 2 małe keksówki wysmarować olejem. Do tak przygotowanej keksówki przelać ciasto, wyrównać mokrą dłonią, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie

Gospodyni Miejska
Strucla z powidłami 168

Ciasto drożdżowe uczy mnie cierpliwości. Wyrasta dość wolno, ale konsekwentnie. Potrzebuje czasu i spokoju. Nie ma mowy o pośpiechu. Warto poczekać, a odwdzięczy nam się puszystością i smakiem. Nie można mu się oprzeć. W duecie z kubkiem mleka lub, jak kto woli, kawy smakuje obłędnie. Muszę przyznać, że ostatnio bardzo polubiłam przygotowywanie różnych wypieków z ciasta drożdżowego. Często eksperymentuję(...)tylko ze słodkimi drożdżówkami, ale też pieczywem. Lubię obserwować jak wyrasta i uwielbiam zapach piekącego się w piekarniku drożdżowego ciasta rozchodzący się po całym domu. Składniki: 375 g mąki pszennej 1 jajko 150 ml mleka 45 g cukru 4 g cukru waniliowego 50 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży Ponadto: 150 g powideł mleko do posmarowania

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżowe na twarogu 58

mojprzepisna.pl | Drożdżowe na twarogu Powrót to drożdżowego, które moja rodzina uwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam przepisu na drożdżowe z dodatkiem twarogu, więc postanowiłam przepis stworzyć sama :-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu jest odrobinkę cięższe, troszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć(...)Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto ma się lekko kleić do rąk. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, w zależności od temperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać, równomiernie posypać owocami. Posypać kruszonką. Odstawić

moj przepis na