Kiedy zobaczyłam zdjęcie tej drożdżówki z serem to od razu przypomniały mi się czasy dzieciństwa. Takimi tradycyjnymi ciastami się wtedy zajadaliśmy i do tej pory zresztą bardzo takie ciasta drożdżowe lubię. Z przygotowaniem tego ciasta właściwie nie miałam żadnych kłopotów. Jedyny błąd, jaki zrobiłam to użyłam do niego mąki chlebowej a nie dodałam więcej mleka i przez to ciasto
UgotujmyTo.plmasła, cukru, skórki pomarańczowej i żurawiny. Całość zwinięta w ślimaczki i upieczona w formie do muffinek. Pachnące pomarańczą,chrupiące cukrem, miękkie i płynące masłem. Niech Was nie przeraża wyrabianie ciasta drożdżowego ( trochę trzeba pomachać ręką ale pomyślcie o tym jak o gimnastyce) ani zwijanie ciasta – bo efekt jest tego wart. Trzeba sobie osłodzić ten luty bo wygląda(...)szykuje mroźną końcówkę. Jak to przy cieście drożdżowym trzeba tu brać poprawkę na wyrastanie ciasta – godzinę po wyrobieniu i potem jeszcze godzinę po włożeniu do foremki. Więc nie są to ekspresowe bułeczki. Warto więc rozważyć zostawienie ich na noc do wyrastania ( po włożeniu do foremek) tak by rano wstawić do piekarnika i mieć po 15 minutach pachnący pomarańczą
Cooking for EmilyCiasto drożdżowe z jabłkami i bakaliami :) , ma przepiękny aromat i idealne ciasto drożdżowe. Wyrosło ,,ponad miarę,, :) ,a jak smakowało.... Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko 5 dag drożdży 8 dag masła 10 dag cukru Składniki nadzienia: 4 jabłka - ja daje szarą renetę szczypta kwasku cytrynowego orzechy włoskie marakuja (oczyścić z pestek) kantalupa
Apetyczna babeczkaOstatnio rozsmakowałam się w drożdżowych ciastach. Uwielbiam zapach świeżego drożdżowego ciasta z cynamonem w domu... To takie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :) Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą , dyniowe ślimaczki , drożdżówki z borówkami amerykańskimi , teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu Pieczarka Mysia wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam(...)się z nimi zmierzyć, do czego i Was serdecznie zachęcam, bo warto ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Składniki na ok. 17 szt Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g świeżych drożdży Na nadzienie: 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki cynamonu
Kulinarne przygody Gatitystary, tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe, dostałam od mojej mamy. Można upiec z niego ciasto na blaszce, albo różnego rodzaju drożdżowe wariacje... jest sprawdzony i niezawodny, jak większość przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie ... Pokusiłam się upiec placek w tortownicy, chciałam, żeby był okrągły i wysoki ... Niestety prawie cała "dobroć" w postaci pysznej kruszonki wylądowała ... w piekarniku! :( Moje(...)ciasta drożdżowe ... często mają tendencje uciekania z blachy :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła Do posypania: cukier waniliowy Wykonanie: Z drożdży, mleka
Walijskie Pichceniejest skomplikowane, czasochłonne i wymaga od nas ogromu pracy. To wszystko to mit, pokażę Wam jak przygotować szybko pyszne, rozpływające się w ustach jagodzianki. Oczywiście podstawą prawdziwych jagodzianek jest ciasto drożdżowe. Spokojnie będzie to wersja dla „leniwych” – bez długiego i czasochłonnego wyrabiania. Przeczytaj: Cytrynowe ciasto drożdżowe Składniki na ciasto 230g mąki 2 żółtka 2 łyżki cukru
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Babka z makiem drożdżowa Ciasto drożdżowe idzie u nas ostatnio jak woda, bo rodzinka upodobała je sobie na śniadania, kolacje, do śniadaniówek. Mówię wam, upieczenie jednego ciasta to za mało, wstawiam od razu trzy blaszki a po upieczeniu studzę i połowę pakuję do zamrażarki (część z tego w plastrach). Raz, że oszczędność prądu bo piekarnik piecze na raz wszystko(...)przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto wykładamy do foremki na babkę posmarowanej masłem. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30min w 180st. Artykuł Babka z makiem drożdżowa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeUwielbiam ciasta drożdżowe a to z jagodami chodziło za mną od dawna. Do tego kruszonka i słodki lukier. Ciasto jest puszyste, lekkie, miękkie, pyszne. Najlepsze jest jeszcze ciepłe ze szklanką mleka lub kakao. Jagody można zastąpić innymi owocami lub po prostu je ominąć. Składniki: * 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki letniego mleka * 1 całe jajko * 1 żółtko(...)wyrobić ciasto, ponownie zakryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość). Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć wyrośnięte ciasto drożdżowe, przykryć ścierką i odstawić na około 15 minut (w między czasie przygotować kruszonkę). Składniki: * 100 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła Wykonanie: Masło (w temperaturze pokojowej
Zrób to smaczniełyżka rumu, spirytusu może być ocet, olej do smażenia, cukier puder do posypania Jak zrobić drożdżowe faworki ? Masło rozpuszczamy, studzimy. Mleko przelewamy do garnuszka i lekko podgrzewamy aby stało się letnie. Dodajemy do mleka pokruszone drożdże, cukier oraz ok. 2 łyżki mąki by ciasto miało konsystencję śmietany. Rozczyn odstawiamy w ciepłe(...)miejsce by podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, rum oraz jajka. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Następnie wlewamy rozpuszczone masło. Ponownie wyrabiamy ciasto jeszcze około 5 minut. Ciasto drożdżowe jest gotowe gdy odchodzi od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy podwoi ono swoją objętość wykładamy go na stolnicę, delikatnie posypaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam zapach ciasta drożdżowego ! Uwielbiam smak ciasta drożdżowego ! Nie mam co prawda do niego cierpliwości , więc niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni , ale jeśli już , to staram się z niego stworzyć wypieki , które zachwycą podniebienia domowników i przyjaciół. Tak było i tym razem! Takie drożdżówki wypełnione po brzegi słodkim białym serem są świetnym pomysłem na drugie śniadanie do pracy(...)mieszamy z łyżeczką cukru , łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Wyciągamy na podsypany mąką blat i zagniatamy. Dzielimy na 12-13 kawałków. Każdy rozwałkowujemy. Na środek nakładamy porcję sera , zamykamy
Ostra na SłodkoSkładniki na największą blachę z piekarnika: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka 3,2% 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 800 g rabarbaru 500 g truskawek 100 g płatków migdałowych Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 180-200 g mąki pszennej(...)Dzisiaj zaprezentuje kolejny z doskonałych przepisów Mistrza Polski Cukierników Pawła Małeckiego, zamieszczony na łamach gazetki reklamowej Lidla. Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne i soczyste, dzięki dużej ilości owoców. Najpierw przygotujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiać przez sito do miski. W środku miski zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko, dodać połowę cukru i drożdże. Delikatnie zamieszać rozczyn z mąką, tylko w środkowej części
Świat CiastaMoje rabarbalove love nie zahaczyło jeszcze o ciasto drożdżowe i czas to nadrobić. Przy okazji mogłam dołączyć do wydarzenia z serii Ciasto na niedzielę tym razem pod hasłem Rabarbarowe wypieki . Ciasto znalazłam u Doroty na MW i zapragnęłam je mieć. Proste w wykonaniu choć czasu trochę potrzebuje jak to drożdżowiec ale nakładu pracy niewiele. Ciasto jest pyszne, chrupiący rabarbar(...)pyszna kruszonka, polecam, zróbcie sobie takie. Leniwe ciasto drożdżowe z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJagodzianki to jedne z moich ulubionych bułek drożdżowych z owocami. Rogaliki drożdżowe z jagodami Mimo, iż ciasto drożdżowe wymaga nieco pracy warto się pofatygować i od czasu do czasu przygotować bułki czy też rogaliki. W okresie kiedy mamy pod dostatkiem świeże owoce i ich dość duży wybór, bułki z owocami są wręcz oczywistym wyborem. W okresie zimowym bardziej skłaniam się(...)rogale drożdżowe. Użyłam świeżych jagód ale można użyć także mrożonych. Trzeba je jednak najpierw rozmrozić i odlać nadmiar soku. Równie fajnie jak jagody sprawdzą sie w rogalikach borówki. Lubisz ciasta drożdżowe? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Marmurkową drożdżówkę . The post Rogaliki drożdżowe z jagodami appeared first on MeCooks
mecooks