Jagodzianki to jedne z moich ulubionych bułek drożdżowych z owocami. Rogaliki drożdżowe z jagodami Mimo, iż ciasto drożdżowe wymaga nieco pracy warto się pofatygować i od czasu do czasu przygotować bułki czy też rogaliki. W okresie kiedy mamy pod dostatkiem świeże owoce i ich dość duży wybór, bułki z owocami są wręcz oczywistym wyborem. W okresie zimowym bardziej skłaniam się(...)rogale drożdżowe. Użyłam świeżych jagód ale można użyć także mrożonych. Trzeba je jednak najpierw rozmrozić i odlać nadmiar soku. Równie fajnie jak jagody sprawdzą sie w rogalikach borówki. Lubisz ciasta drożdżowe? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Marmurkową drożdżówkę . The post Rogaliki drożdżowe z jagodami appeared first on MeCooks
mecooksCześć :D Coś mnie naszło ostatnio na ciasto drożdżowe. Dawno nie robiłam to fakt. Taki placek przypomina mi dzieciństwo. Kubek mleka i aromatyczne cieplutkie ciasto drożdżowe zjedzone w ukryciu przed mamą - no bo przecież gorącego jeść nie pozwalała. No bo nie wolno, no bo się rozchoruję, ale i tak jadłam :D Chciałam zrobić drożdżówki z serem, ale może(...)chciałam zrobić w pracy niespodziankę koleżankom. Chyba mi się udało. Bardzo im smakowało :D Zostało jeszcze troszkę w domu i będzie do kawy na następny dzień :D Składniki : Ciasto: * 3 i 1/2 szklanki mąki * 1/2 szklanki cukru * 3/4 szklanki mleka * 4 dkg drożdży * 3 żółtka * 1/2 kostki masła * aromat waniliowy * cukier waniliowy Ser: * 30 dkg białego sera tłustego
Pieprzyć z FantazjąStruclę z masłem orzechowym przygotowałam z ciasta drożdżowego. Dodatek masła z fistaszków sprawia, że ten prosty wypiek w nowej odsłonie smakuje wyjątkowo. Całość zwieńczyłam polewą czekoladową, która idealnie współgra z lekko słonym smakiem masła. Ciasto upiekłam w keksówce o długości 30cm . Strucla z masłem orzechowym Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 280g mąki pszennej 120ml wody (lub mleka) 15g drożdży świeżych 40g cukru(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - gdy rozczyn wyrośnie, do miski dodać cukier puder i cukier waniliowy, roztrzepane jajko oraz szczyptę soli - składniki wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto - dodać roztopione masło, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie odchodzić od miski - miskę z ciastem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić - podsypując mąką
Smakołyki BerenikiGęsty , owocowy, s ł odki farsz i pyszne ciasto drożdżowe oblane lukrem - czegóż chcie ć więcej?! W aktualnej edycji Ciasta na niedzielę miałam przyjemność wybrać rodzaj s ł odkiego wypieku do wsp ó lnego pieczenia. P ostawiłam na klasykę i ukochane ciasto drożdżowe , bez którego nie wyobrażam sobie kulinar n ej egzystencji. Stąd tematem przewodnim akcji w ten weekend(...)dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków . W końcowej
Grunt to przepis!przepis który powstał u nas w domu z potrzeby upieczenia czegoś, czegoś dobrego niekoniecznie słodkiego :) A że mięso w lodówce było, to szybko je zmieliłam i zrobiłam. Uwielbiam ciasto drożdżowe, jest proste i przyjemne w przygotowaniu. U mnie z tego przepisu wyszło około 40 niedużych bułeczek. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem ciasto drożdżowe 0,5 kostki drożdży(...)obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej z masłem i podsmażyć cebulę z czosnkiem, po chwili dodać mięso i wszystko razem usmażyć, doprawić do smaku ( lepiej troszkę bardziej bo ciasto lekko potem osłabi ten smak ) . Wróćmy do ciasta, dodajemy do naszego zaczynu mąkę, rozpuszczone przestudzone masło, sól, dodać mleko, wybite jajka oraz mąkę. Dokładnie całość wymieszać i wyrobić ciasto
Kuchnia na wzgórzuświeżych drożdży 1/3 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1/4 szklanki ciepłej wody 3/8 szklanki roztopionego masła 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli Ciasto drożdżowe na bułeczki Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku i wodzie. Mąkę mieszamy z solą. Do mąki z solą dodajemy rozpuszczone masło oraz naszą miksturę z wody, mleka, drożdży(...)cukru. Wyrabiamy elastyczne ciasto drożdżowe, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy na 16 równych części. Jak uzyskać równe bułeczki? Zważcie ciasto przed podziałem, ich wagę podzielcie na 16 i odważajcie kolejno porcje ciasta. Tym sposobem uzyskacie równej wielkości bułeczki. Każdą porcję ciasta
MamaOskarkaSkładniki: ciasto drożdżowe 1 opakowanie, jajka 3 sztuki, mleko 300 gram, masło 150 gram, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, kandyzowana skórka pomarańczy 5 dag, skórka starta z 1 cytryny, masło 100 gram,aromat migdałowy 1 łyżeczka cukier 100 gram, mąka pszenna 200 gram do mleka dać masło i podgrzać do rozpuszczenia masła i wystudzić, do misy robota wsypać ciasto drożdżowe
W Mojej Kuchni LubięDuży kawałek puszystego, pachnącego ciasta drożdżowego, ciepłe kakao i dobra książka to przepis na idealny, leniwy poranek lub relaksujący wieczór pod ciepłym kocem. Niezależnie, czy wybierzecie pierwszą, czy drugą opcję, przyda Wam się moja sprawdzona receptura, dzięki której upieczecie najlepszą na świecie drożdżówkę ze słodkim serem i kruszonką. W końcu jesień to nie tylko plucha, szaruga i tęsknota za latem(...)ciasta i wtedy odstawić do lodówki. 6) Przygotować nadzienie: wszystkie składniki (twaróg, żółtko, cukier z wanilią, masło oraz kaszę manną) dokładnie ze sobą wymieszać na gładką masę. 7) Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Rozsmarować na nim równomiernie ser i dość ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę
Fitsweet.meDuży kawałek puszystego, pachnącego ciasta drożdżowego, ciepłe kakao i dobra książka to przepis na idealny, leniwy poranek lub relaksujący wieczór pod ciepłym kocem. Niezależnie, czy wybierzecie pierwszą, czy drugą opcję, przyda Wam się moja sprawdzona receptura, dzięki której upieczecie najlepszą na świecie drożdżówkę ze słodkim serem i kruszonką. W końcu jesień to nie tylko plucha, szaruga i tęsknota za latem(...)ciasta i wtedy odstawić do lodówki. 6) Przygotować nadzienie: wszystkie składniki (twaróg, żółtko, cukier z wanilią, masło oraz kaszę manną) dokładnie ze sobą wymieszać na gładką masę. 7) Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Rozsmarować na nim równomiernie ser i dość ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę
Fitsweet.meUwielbiam ciasta drożdżowe nawet suche bez owoców, do herbaty są znakomite. To dzisiejsze rosło jak szalone, i zrobił się z niego kapelusz z wiśniami. Przez ten kapelusz to prawie wiśni nie widać ale nadają one ciastu aromatu i smaku. Polecam upieczcie taki drożdżowiec a buzie będą się śmiały. Ciasto drożdżowe z wiśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemiski wlać namnożone drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać chłodne, stopione masło. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W czasie wyrastania ciasta drożdżowego zagnieść składniki kruszonki i wstawić ciasto do lodówki oraz obrać brzoskwinie ze skórki. Ciasto drożdżowe ponownie lekko wyrobić i rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (rozkładałam je, rozciągając
Weekendy w domu i ogrodziebyć dobrze wyrobione!). Chociaż ciasto jest dość rzadkie, nie dodajemy więcej mąki. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie. Blaszkę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy wyrośnięte ciasto. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście (na zakładkę), jednym bokiem(...)palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie wierzch ciasta posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C. Pieczemy przez około 35 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Babka orzechowa z jabłkami → Ciasto miodowo – pomarańczowe z jabłkami i orzechami włoskimi → Próżniak → Ciasto miodowe z rabarbarem i orzechową kruszonką → Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką Artykuł Placek
Oryginalny smakDrożdżówki z rabarbarem i kruszonką Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką - czy jest coś lepszego, co można upiec w sezonie rabarbarowym? Moim zdaniem rabarbar najlepiej smakuje właśnie w cieście drożdżowym, nieważne czy w cieście na dużą blachę czy w małych drożdżówkach . Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką będą wyjątkowo pyszne, jeśli do ich przygotowania użyjecie pięknego, różowego rabarbaru. Różowe łodygi są słodsze(...)jeśli kupicie jasny, zielonkawy rabarbar, z powodzeniem możecie go użyć do tych słodkich, mlecznych bułeczek. Jeśli macie ochotę, rabarbar możecie połączyć z owocami (na przykład truskawkami), albo odrobiną dżemu. Ciasto drożdżowe na drożdżówki możecie przygotować dzień wcześniej - może wyrastać w lodówce jak ciasto na bułki nocne. Z powodzeniem możecie je też mrozić (podobnie jak upieczone drożdżówki). Jeśli chcecie, by kruszonka
Lekcje w kuchniNaszło mnie na ciasto drożdżowe. Takie najzwyklejsze, jak kiedyś robiła babcia. Pachnące masłem, żółte od masła i jajek a nie od barwników. Bez żadnych kremów, udziwnień i obcych nazw;) Ot, zwykły placek drożdżowy z kruszonką. Jest doskonały, wilgotny, dobrze się kroi i niesamowicie pachnie w trakcie pieczenia i później. Doskonały sam, z masłem, dżemem, miodem czy jak tam jeszcze jadacie(...)ciasto drożdżowe. Do popicia oczywiście ciepłe mleko, bo inaczej być nie może. No dobra, kawa latte też przejdzie Przepis pochodzi z pradawnej książki „Wszystko z mąki”, wydanej w 1991 roku. Jest to przekład książki rosyjsko języcznej. Uwielbiam książki z tego okresu. Jest w nich i siermiężny papier i milion przepisów na wszystkie okazje Nie kosztowały też bajońskich kwot
Mieszam w Garnkusezonie truskawkowym nie może też zabraknąć drożdżowego placka, właśnie z tymi czerowonymi cudeńkami. Chociaż u Karmel-itki już wiele ciast drożdżowych się pojawiło, tym razem przepis jest nieco inny. No, i oczywiście z innymi owocami. Placek drożdżowy kojarzy się z dzieciństwem, o czym Karmel-itka zawsze wspomina przy drożdżowym przepisie. Ten zapach, który unosił się z piekarnika starej angielki(...)potem wyrobić i reszta czyni się sama. Tym razem Karmel-itka zrobiła zwykły placek z przepisu także babcinego, ale bez żadnego wkładania do lodówki, czyli takie zwykłe, podstawowe ciasto drożdżowe, które z dodatkiem sezonowych owoców zmienia się w najlepszy deser świata. Ze szklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II) / przepis z babcinego zeszytu;/ ciasto
W kuchni Karmel-itki