ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:57/1038)

Drożdżówka z truskawkami i kokosową nutą 118

Zapraszam na ciasto drożdżowe, które robi się praktycznie samo. Pięknie wyrasta i obłędnie smakuje. Truskawki nawet zimą dostaniemy w większym sklepie ale możemy również użyć innych owoców. Polecam Składniki: 50 g świeżych drożdży 1/2 szkl cukru trzcinowego 1/2 szkl mleka 1/2 szkl oleju 3 jajka 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki kokosowej 200 g truskawek kruszonka(...)nich szypułki, odstawiamy. W mniejszej misce łączymy ze sobą masło, mąkę, wiórki i cukier i zagniatamy kruszonkę a następnie wkładamy ją do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe mieszamy łyżką do połączenia się składników i wykładamy do blaszki, wyrównujemy. Na ciasto drożdżowe układamy w pewnej odległości od siebie truskawki (miejscem po szypułce do góry). Kruszonkę wyjmujemy z lodówki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Odrywana drożdżowa babka z czekoladą 97

Miałam ochotę już od dawna upiec drożdżowe ciasto, ale ciągle brakuje mi czasu. Skorzystałam więc z faktu, że mam dzisiaj urlop i wstałam o 4 rano, aby zagnieść ciasto :-) Oczywiście położyłam się jeszcze spać... do 6. Mimo wszystko było warto. W domu pachnie obłędnie, a ciasto jest przepyszne. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 130 ml ciepłego mleka 35 g świeżych drożdży(...)zwinąć, po czym ułożyć w formie jeden obok drugiego na stojąco. Przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Wyrośnięte ciasto drożdżowe posmarować pędzelkiem rozbełtanym jajkiem, po czym włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć formę z piekarnika, a po 5 minutach wyciągnąć delikatnie babkę z formy

Passions hobbies life
Chleb „Turecki” – Bułka 66

Bułki około 20 minut. Wersja dla tych którzy mają maszynę do chleba; Wszystkie składniki umieścić według kolejności, płynne, sypkie na końcu drożdże. Nastawić program na wyrabianie i wyrastanie ciasta drożdżowego ok. 1:35 minut. Po tym czasie delikatnie wyrobić ciasto i dalej postępować tak jak w przepisie. Oczywiście maszyny używamy tylko do wyrobienia i wyrośnięcia ciasta, pieczemy w piekarniku. Artykuł

SprawdzonaKuchnia.pl
Puszyste ciasto drożdżowe z owocami 96

Puszyste ciasto drożdżowe z owocami Lekkie, wilgotne i pysznie maślane ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do popołudniowej kawki lub kubka mleka     Składniki: Ciasto: 500g mąki 3/4 szklanki cukru 25g drożdży 200ml letniego mleka 2 jajka 100g masła szczypta soli Kruszonka: 100g masła ok 7 łyżek mąki ok 7 łyżek cukru Dodatkowo: ok 300g świeżych lub rozmrożonych owoców(...)się zrumieni *** *** Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Puszyste ciasto drożdżowe z owocami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
MINI CIABATTY ORKISZOWE 177

użyjcie zwykłej mąki pszennej (najlepiej chlebowej) lub mieszanki obu mąk.  Do zrobienia ciabattek potrzebujecie trzech zaledwie podstawowych składników: mąki, wody i drożdży oraz miksera ze specjalną końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto jest bardzo kleiste i rzadkie, dlatego wymaga długiego wyrabiania (minimum 10 minut). W końcowym etapie powinno zacząć odstawać od ścianek dzieży i owinąć się wokół haka. Wciąż jednak(...)gorącej!) wody. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do dzieży miksera przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży i pozostałą wodę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży. Pod koniec wyrabiania, gdyby ciasto nadal było bardzo luźne, możemy dosypać więcej mąki. Wyrobione ciasto oprószamy

cool and minty
Ślimaki drożdżowe z konfiturą truskawkową i migdałami 146

moja propozycja na sobotni deser lub podwieczorek - ciasto drożdżowe w trochę innym niż zwykle wydaniu. Nie jestem mistrzynią cukiernictwa, z ciastami radzę sobie średnio. Prawdopodobnie dlatego, że przy przygotowaniu ciast trzeba trzymać się ściśle receptur, z aptekarską niemal dokładnością odmierzać ilość składników. A ja lubię dodać coś od siebie, na oko itd. Jest to mój debiut jeśli chodzi(...)ciasto drożdżowe i w mojej skromnej ocenie udany. Niech to będzie zachętą dla tych, którzy podobnie jak ja średnio czują się w wypiekach. Powodzenia. Trzymam kciuki za wasze kulinarne eksperymenty!   Składniki: 100g miękkiego masła 200ml mleka 500g mąki + jeszcze trochę 70g cukru + 5łyżek 50g świeżych drożdży 1 jajko konfitura truskawkowa lub dowolny dżem 50g płatków migdałowych   Przygotowujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Zawijane drożdżówki z marmoladą 131

wiem czemu ale ostatnio ciągle chodzi za mną ciasto drożdżowe. Uwielbiam jego zapach roznoszący się po całym domu – chyba nie ma nic piękniejszego. Od razu wracam wspomnieniami do dziecięcych lat i przenoszę się do domu ukochanej babci. Nigdy w życiu nie jadłam pyszniejszych drożdżówek… Smak tych, które wychodziły spod rąk babci będę pamiętać do końca życia. Pyszne, puszyste(...)leciutkie…. niebo w gębie. Być może właśnie dlatego mam sentyment własnie do ciasta drożdżowego. Dziś chcę się z Wami podzielić na drożdżówkę w nieco innej wersji – całość bowiem upieczona jest z małych drożdżowych ślimaczków wypełnionych marmoladą truskawkową. Aby sięgnąć po kolejną porcję nie trzeba używać noża, można je bowiem dzielić odrywając ręką. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej

Fascynacje Ani
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 65

Cześć! Kiedyś trochę na bakier byłam z ciastem drożdżowym. Jakoś nie chciało ze mną współpracować…Różne rzeczy mi wychodziły zamiast jadalnych Uważałam, że tylko mamy i babcie potrafią piec tego typu placki. Trzeba próbować zawsze i do skutku. To ciasto drożdżowe nie jest w ogóle skomplikowane w wykonaniu. Trzeba tylko trochę cierpliwości na to, by pozwolić mu wyrosnąć(...)ciasto. Piekłam w dobrze nagrzanym piekarniku w 180 stopniach. Zawsze to ciasto wychodzi mi złoto – brązowe w środku. Wygląda trochę jak miodowe Ale jakie pyszne w smaku! Artykuł Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 185

już pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe. Uwielbiam je wyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami,  z malinami ,  z jabłkami ,  z gruszkami i pomarańczą ,   z borówkami , a także  z karmelizowanym rabarbarem ,  z dynią  czy  cynamonem , ale na początku(...)puchate bułeczki z niespodzianką w środku. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Proporcje na 16 bułeczek (2 tortownice o średnicy 20 i 27 cm.) Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 500 szczypta soli 20 g świeżych drożdży 100 g letniego mleka 70 g cukru 2 jajka 70 g roztopionego masła Farsz: 16 śliwek cynamon domowy

Kulinarne przygody Gatity
uwielbiam zapach ciasta drożdżowego 80

też patrzeć jak wyrasta... W przypadku tego ciasta dwa razy uciekło mi z miski ;) Chyba jak najszybciej chciało znaleźć się w piekarniku ;)  A co nie łączy się z ciastem drożdżowym lepiej niż owoce i kruszonka? To połączenie idealne!  CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ  przepis autorski // tortownica 22cm (lub większa) wszystkie składniki powinny mieć temperaturę(...)mąkę, dodać cukier, jajka, mleko i masło. Wymieszać składniki i wyrobiać ok. 5 minut, im dłużej tym lepiej (ja wyrabiałam drewnianą łyżką w misce, ale można też ręcznie). Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. ~300-400g truskawek ~łyżka cukru Truskawki pokroić w ćwiartki i wymieszać z cukrem, odstawić. ~4 łyżki mąki ~2 1/2 łyżki masła ~2 łyżki

chili & sugar
Zakręcone drożdżówki z jagodami 108

Zakręcone bułeczki drożdżowe pełne świeżych jagód, posypane po wierzchu kruszonką. Pyszne, mięciutkie i pulchne drożdżówki ze słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym nadzieniem jagodowym oraz chrupiącą kruszonką. Najlepsze są na świeżo, prosto wyciągnięte z piekarnika, jeszcze lekko ciepłe. Różnego rodzaju drożdżówki z jagodami to u mnie pozycja obowiązkowa w sezonie letnim. Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub podczas(...)wakacyjnej wycieczki. Sprawdź też przepis na ⇒ Drożdżówki z budyniem i malinami Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Nadzienie: ok. 500 g jagód 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 1/2 szklanki

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto drożdżowe z kruszonką 127

Proste klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką. Takie właśnie idealne na śniadanie ze szklanką mleka lub kakao. Smak mojego dzieciństwa, kiedy właśnie moja babcia takie piekła. Bardzo często była u niej blaszka ciasta drożdżowego. Smarowało się masłem czy dżemem.... I takie właśnie mam z tym ciastem wspomnienia. Dzisiaj też jestem mamą i babcią i piekę swoim dzieciakom drożdżówkę. Mięciutką, puszystą(...)palcami tak, aby powstała kruszonka. Nie należy tego robić zbyt długo, bo powstanie ciasto. Posypać nią ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut. Ciasto drożdżowe z kruszonką

O kuchni z uczuciem
Paszteciki z łososiem i jarmużem 290

nawet Ci, którzy za rybami specjalnie nie przepadają. W połączeniu z jarmużem paszteciki smakują wyśmienicie i będą świetnym uzupełnieniem wigilijnego stołu. Do tego mam dla Was przepis na IDEALNE CIASTO DROŻDŻOWE, które wykorzystałam w ciągu ostatnich kilku dni przygotowywałam kilkukrotnie. Polecam! Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe: 500 gram mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25 gram świeżych drożdży(...)cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju do smażenia sok z połowy cytryny szczypta soli i pieprzu Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania gotowych pasztecików czarny sezam do posypania Najlepsze ciasto drożdżowe W szklanym naczyniu wymieszać drożdże z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstawić na 15-20 minut do podwojenia objętości. Dodać mąkę, sól, resztę ciepłego mleka, 1/4 szklanki oleju, jajko

Mango Papaja
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką 167

kwaskowy smak świetnie przełamuje delikatną słodycz ciasta. Za pierwszym razem jednak nie wyszły mi tak ładne i puszyste, bo na chwilę musiałam otworzyć piekarnik w czasie pieczenia, a tego ciasto drożdżowe nie lubi i pięknie wyrośnięte mi opadły... Ale w smaku super :)  wczoraj już wszystko wyszło mi jak trzeba, ciasto wyrobiłam jeszcze lepiej, piekarnika nie otwierałam w czasie pieczenia(...)całej pracy i na koniec pomagała posypywać kruszonką :) Przepis uzupełniłam o swoje uwagi co do wykonania (np. aby drożdże były w temperaturze pokojowej) - mam nadzieję, że komuś się przydadzą :) Ciasto drożdżowe jest na tyle uniwersalne, że nie tylko bułeczki można z niego upiec - można też samo w sobie przełożyć do formy i nacieszyć podniebienie drożdżówką do kubka mleka, kakao

Kolorowy Przepisownik
Paszteciki z kapustą, pieczarkami i soczewicą 189

kiszoną, pieczarkami oraz czerwoną soczewicą. Farsz jest delikatnie pikantny, mocno doprawiony- nie mniej jednak bardzo smaczny. Polecam Wam te paszteciki zarówno ze względu na pyszny farsz, jak i idealne ciasto drożdżowe, na które przepis ponownie pojawia się na blogu, gdyż jest genialne! Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe: 500 gram mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25 gram świeżych(...)gram pieczarek 1/4 szklanki soczewicy czerwonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, kumin, mielona kolendra, majeranek 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 jajko kminek Najlepsze ciasto drożdżowe W szklanym naczyniu wymieszać drożdże z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstawić na 15-20 minut do podwojenia objętości. Dodać mąkę, sól, resztę ciepłego mleka, 1/4 szklanki oleju, jajko

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania