ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:54/1038)

Drożdżowe ślimaczki z chałwą i orzechami 176

domu bardzo dużo orzechów, chałwa przywieziona z Ukrainy leży w lodówce, ciasto drożdżowe wszyscy lubią... dlaczego więc nie upiec tych pysznie wyglądających drożdżówek na blogu Antenki ? Upiekłam je, a jakże! I nie żałuję, bo rzeczywiście są smaczne:) Dla własnych potrzeb zwiększyłam proporcje składników na ciasto drożdżowe, farsz pozostawiłam bez zmian. Składniki na 15 drożdżówek:        ciasto

In my kitchen
Pączki, a raczej ich blady zamiennik. 142

mówi..... ,, Pampuchy  ( pączki/bułki/kluski na parze ,  pyzy (drożdżowe) ,  kluski parowe ,  parzaki ,  parowańce ,  parowce ,  buchty ) –  rodzaj pączków, klusek, pyz z ciasta drożdżowego  gotowane na parze" Tego pomysłu się uczepiłam i postanowiłam trzymać. Wiedziałam co zrobię, ale jak to urozmaicić? Co dodać aby było rekompensatą tego rumianego koloru i smażonego ciasta(...)się rozpływać dodajemy mleko i mieszamy. Pod koniec do płynu wbijamy jajka i dokładnie razem łączymy Następnie partiami dodajemy mąkę i wyrabiamy. Jest taka niepisana zasada jeśli chodzi o ciasto drożdżowe. Jeśli dajemy suche składniki do mokrych łatwiej nam zapanować nad konsystencją. Ponieważ łatwiej ciasto zagęścić niż rozbić. Ten drugi zabieg jest bardzo ciężki do od odwrócenia i pracochłonny

Dieta moja pasja
Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą 170

będę się już powtarzać, że drożdżowe ciasto to mój ulubiony słodki wypiek :-). Nie wyobrażam też sobie świąt Bożego Narodzenia be z świeżutkiego, pachnącego cynamonem, pomarańczą i bakaliami ciasta drożdżowego. Zapraszam więc na świąteczny wieniec drożdżowy, do którego włożyłam również suszoną żurawinę. Mówię Wam, pychota ! Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Czas przygotowania: 180 minut Składniki na 12 porcji Składniki Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Drożdże 107

Wypieki drożdżowe to moja specjalność! A jak wiadomo nie mogą się one obyć bez przyjacielskich drożdży, które prawie zawsze mam w lodówce i trzymam do końca daty ważności. Zawsze używam świeżych drożdży. Wiem, że jest(...)spora liczba osób która preferuje drożdże suszone, ale ja zdecydowanie stawiam na tradycyjne wyjście. Drożdże można mrozić lub przechowywać w lodówce. Na moim blogu znajdziecie sporo przepisów z użyciem ciast drożdżowego. Nie wiem jak Wam, ale mi kojarzą się one z dzieciństwem. Uwielbiam zapach i smak ciasta drożdżowego, jak dla mnie nie do zastąpienia. Wbrew pozorom ciasto drożdżowe wcale

rabarbarowo
makowiec zaplatany 149

składniki na ciasto drożdżowe: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 ml mleka 1 żółtko 15 g drożdży 50 g masła 35 g cukru 1 szczypta soli wykonanie: W rondelku podgrzewamy na małym ogniu masło z mlekiem, do chwili rozpuszczenia się masła. W osobnym naczyniu łączymy pozostałe składniki. Dodajemy rozpuszczone masło w mleku i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (ja wyrabiam(...)przy pomocy Thermomixa, można również wyrobić przy pomocy innego robota kuchennego, który ma opcję wyrabiania ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce, na ok. 60 min. do wyrośnięcia, dodatkowo: ok. 400 g gotowej masy makowej z bakaliami Helio lukier (ja lukier robię na oko do miseczki wsypuję cukier puder, wlewam stopniowo sok z cytryny

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto drożdżowe z czekoladą i "List w butelce" 185

Dziś Dzień Czekolady :) Z tej okazji przygotowałam ciasto drożdżowe z rodzynkami i kawałkami gorzkiej czekolady, która doskonale wpływa na nasz nastrój i zdrowie. A o to ostatnie musimy szczególnie dbać o tej porze roku. Ja przygotowałam składniki, a automat (wypiekacz do chleba) wyrobił i upiekł ciasto ;) Taki pomocnik przydaje się od czasu do czasu ;) Składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową(...)pokroić na kawałki. W pojemniku automatu do wypieków umieścić składniki (poza rodzynkami, rumem i czekoladą) w takiej kolejności, jak wymieniłam.  Włączyć automat na odpowiedni program (u mnie "wyrastające ciasto drożdżowe"). Rodzynki wymieszać z rumem. Dodać do nich pokrojoną na mniejsze kawałki (wielkość według uznania) czekoladę. Gdy automat da sygnał (u mnie ok. 30 minut od włączenia), dorzucić rodzynki

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowy chlebek z pomidorami i rozmarynem 95

kilka dni temu piekłam ciasto drożdżowe z malinami w „fałdki” natchnęło mnie i postanowiłam te fałdki czymś bardzie wytrawnym wypełnić, a że teraz z kolei muszę ogarniać pomidory to wyszło coś na kształt chlebka, który w smaku lekko pod pizzę podchodzi tyle, że bez sera. Składniki (to mój sprawdzony przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z mniejsza ilością cukru(...)innego roślinnego) płaska łyżeczka soli 50 g cukru (około pół szklanki) 3 średnie pomidory 100 g czarnych oliwek łyżka suszonego rozmarynu (tymianku, co tam lubicie) Przygotowanie: standardowo jak ciasto drożdżowe, dokładnie krok po kroku opis znajdziecie tu Ciasto po 40 minutach wyrastania Wyrośnięte ciasto odgazowujemy wyrabiając je ponownie dodając przy tym rozmaryn. Pomidory kroimy w półplasterki tak samo oliwki. Ciasto

greenscarf
Owieczki wielkanocne wg Aleex 134

tylko pięknie wyglądają, ale też z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo do świątecznego koszyczka. Są także pyszną i urokliwą dekoracją wielkanocnego stołu. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionego, dowolnego ciasta drożdżowego. Ważne, aby nie było lejące, tylko elastyczne i zwarte. Możecie też po prostu oderwać kawałek od tego, które wykorzystacie do baby drożdżowej. A potem już tylko kilka chwil, trochę zabawy(...)dziećmi i piękne owieczki gotowe. Nasze może nie są najbardziej estetyczne, ale za to smakowały wspaniale, przyprawione miłością dzieciaków. Składniki: • ciasto drożdżowe • białko jajka Sposób przygotowania: 1. Z dobrze wyrobionego ciasta drożdżowego uformować kuleczki. 2. Pozlepiać je, nadając im kształt owieczki. 3. Owieczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Posmarować każdą owieczkę białkiem jaja. 5. Piec w piekarniku

W mojej kuchni
dyniowo-pomarańczowe, drożdżowe, z (cynamonową) kruszonką 111

placki, owsianki itp. - jak najbardziej TAK. Dzisiaj prezentuję przepis na jedno z dwóch ciast z dynią, które moim zdaniem były najsmaczniejsze. Poza tym, dawno nie było tutaj (mojego ulubionego) ciasta drożdżowego :) Przepis na drugie ciacho niebawem :) CIASTO DROŻDŻOWE Z DYNIĄ, SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ źródło przepisu: Moje Wypieki , podaje z moimi modyfikacjami // blaszka 20x25cm ~2 szklanki mąki pszennej ~szklanka(...)skórkę. Pozostałe mleko wymieszać z puree z dyni, masłem i skórką z pomarańczy. Do wyrośniętego zaczynu przesiać pozostałe mąki, cynamon, dodać sól, cukier i mieszankę z puree dyniowym. Wyrobić ciasto odpowiednio długo, aby było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości (ok. 1 1/2 - 2 godziny

chili & sugar
Ślimaczki cynamonowe z migdałami 90

Czas czytania: 3 min Ślimaczki cynamonowe z migdałami Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z migdałami, marcepanem i suszoną żurawiną. Jeśli nie macie czasu albo boicie się podjąć wypieku rogali Marcińskich , to te ślimaczki mogą spokojnie je zastąpić. Przygotowując ślimaczki, nie miałam białego maku , ale jeśli dodacie go do wypełnienia (może być gotowa masa z puszki), to będą prawie jak klasyczne rogale Marcińskie(...)dnia następnego zachowują swoją puszystość i świeżość. Koniecznie spróbujcie! Print Ślimaczki cynamonowe z migdałami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, cynamon, migdały Servings 20 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 450 g mąki pszennej 1 szczypta soli 50 g cukru trzcinowego 220 g mleka w temperaturze około 40 st.C

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowe babeczki z gorzkimi pomarańczami i lukrem. 123

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} W   tym przepisie chciałabym głównie zwrócić Waszą uwagę na ciasto drożdżowe. Jest ono delikatne i pyszne. Idealnie nadaje się również do słodkich bułeczek i dużych bab z rodzynkami. Ja postanowiłam nadziać babeczki konfiturą z gorzkich pomarańczy i przykleić kwiaty cukrowe(...)jaja, zaczyn drożdżowy i pozostałą ilość cukru. Wyrabiamy ok. 15 minut, aż ciasto nie będzie się kleić do ścianek naczynia. Możemy wyrabiać je w robocie kuchennym, używając końcówki do ciasta drożdżowego. Dodajemy ostatnie jajko, sól i pokrojone na kawałki masło. Wyrabiamy kolejne 15 minut. Ciasto stanie się dość rzadkie, ale elastyczne. Miskę, w której się znajduje przykrywamy folią i wkładamy

DominikaDolci
Szybkie ciasto bananowe 194

Ciasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MASĄ MAKOWĄ Z BAKALIAMI 138

Jedni pieką teraz makowce a ja upiekłam rogaliki drożdżowe z makiem :) Oczywiście skorzystałam z mojego niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe. Rogaliki wyszły przepyszne, pulchne, mięciutkie, pełne nadzienia makowego, polane lukrem.  Przygotowanie rogalików może i jest trochę pracochłonne, ale są tego warte. Polecam :) Składniki na ciasto drożdżowe: (przepis tutaj) * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź(...)trzykrotnie. Orzechy drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać miód i podgrzać wszystko. Kolejno dodać do garnka bakalie i mieszając chwilę "podsmażać". Na końcu wsypać przemielony mak, wymieszać. Ostudzić. Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła o grubości około 4-5 mm. Podzielić je na 8 trójkątów. Przy brzegu każdego trójkąta układać nadzienie makowe. Zwijać

Zrób to smacznie
Pyszne ciasto marchewkowe 179

Ciasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne i ma bardzo pyszny smak. Wiele osób uważa, że przygotowania ciasta z marchewki jest niemożliwe, a wręcz ciasto takie będzie niejadalne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jabłka w cieście drożdżowym 35

Dobrze wiecie, że ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną w każdej formie! W formie ciast, drożdżówek, wypieków na słodko, przysmaków na słono, ciast na ostro i w formie pizzy czy też foccacci. Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne jabłka w cieście drożdżowym. Takie racuszki! Idealne zarówno na leniwe, słodkie śniadanie, jak i np. obiad na słodko czy słodki podwieczorek. Smakują(...)odstawiamy w cieple miejsce na ok. 30-4o minut – do wyrośnięcia! Jabłka kroimy w plastry, obtaczamy w wyrośniętym cieście. Smażymy porcjami na rozgrzanym olej z masłem. Podajemy na gorąco z cukrem pudrem! Smacznego! The post Jabłka w cieście drożdżowym first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny

Ostra na Słodko