Ciasto kubeczkowe z rabarbarem 123będzie tylko miska, w której umieszczamy wszystkie składniki i drewniana łyżka lub szpatułka do wymieszania ciasta. Ciasto kubeczkowe z rabarbarem jest więc bardzo proste i każdemu powinno się udać, nawet osobom zaczynającym swoją przygodę z pieczeniem ciast. Jest to wypiek przypominający tradycyjne ciasto drożdżowe, dlatego też przepis na ciasto kubeczkowe z rabarbarem polecam osobom mającym obawy przed pieczeniem ciast drożdżowych(...)miseczki. Posiekać nożem. Następnie dłonią wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto kubeczkowe z rabarbarem. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45-50 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika. Pozostawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować. Polecam wypróbować przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto kubeczkowe z rabarbarem
Danka Pichci
STRUCLA DROŻDŻOWA Z DŻEMEM, ZAWIJANIEC BEZ WYRABIANIA 208Strucla drożdżowa z domowym dżemem, mniam...pychotka. U mnie wersja ciasta bez wyrabiania oraz bez wyrastania. Błyskawiczne ciasto drożdżowe, zalewane gorącym mlekiem (też się kiedyś tego obawiałam, niepotrzebnie), jest po prostu genialne, dodatkowo jest pyszne i wilgotne. W oryginale ten przepis jest na mące krupczatce, ja odkąd staram się nie używać w mojej kuchni pszenicy, przygotowuję je na mące orkiszowej(...)oraz olej. Do ubitych (utartych) na puch żółtek z ksylitolem i drożdżami dodać mąkę, wlać gorące mleko z masłem i olejem. Całość dokładnie wymieszać. Ja nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego, mieszam tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wyjąć na blat (ja wykładam wcześniej blat folią spożywczą), dłońmi maczanymi w oleju rozciągnąć ciasto na w miarę cienki płat. Na płacie
Smaczne Zdrowe
Drożdżowe wegańskie motylki z wiśniami i czekoladą 215Uwielbiam ciasto drożdżowe za jego plastyczność i niesamowite formy jaki może przybrać. Najgorsze co może się przydarzyć to sucha drożdżówka, ileż to razy jako dzieciak (zresztą nie tylko) zjadałam górę ciasta, a resztę męczyłam popijając herbatką, odkąd piekę sama doszłam do perfekcji wypiekaniu drożdżówek, do tego stopnia, że im starsze (na 3-4 dzień) są nadal pyszne i wilgotne. Obecnie(...)pełnozirarnistej też „Basia) 300 ml mleka sojowego 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego 100 ml oleju kokosowego opakowanie suchych drożdży (7-8 g) szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego znajdziecie tu nadzienie: około 400 g wydrylowanych wiśni 100 g cukru kilka goździków Wiśnie zasyp cukrem najlepiej na noc, a na drugi dzień podsmaż na dużej patelni z dodatkiem goździków, które
greenscarf
Drożdżówka z budyniem i porzeczkami 219Ciasto drożdżowe wbrew pozorom jest bardzo łatwe do zrobienia,potrzebuje jedynie ciepła i trochę czasu do wyrośnięcia. Najlepiej smakuje w połączeniu z owocami i obowiązkowo z kruszonką na wierzchu. W sezonie używam świeżych owoców,poza sezonem mrożonych. Dodatkowo przełożyłam drożdżówkę budyniem,tak jak robiła to moja babcia. Jej drożdżowe ciasta były najlepsze na świecie. Normal 0 21 false false false(...)jogurt. Wyrobić ciasto,miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę by ciasto urosło. Z mąki,masła,cukru zrobić kruszonkę. Blaszkę o wym 24/29 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe przełożyć na blaszkę,równo rozciągnąć,zmrożone porzeczki rozsypać na wierzchu po całości . Górę ciasta posypać kruszonką. Drożdżówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec 50 minut
Kolorowa kuchnia Elki
Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami 175Znajduję niesamowitą przyjemność we wspólnym biesiadowaniu. Dlatego lubią upiec dla współbiesiadników odrywane ciasto jak odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami. Jedzenie jednoczy, wyzwala endorfiny, a nad stołem(...)pełnym słodkości unosi się chmura szczęścia i radości. Coś takiego bym zaaplikowała polskim politykom, aby się pozbyli agresji, chamstwa i zwykłej głupoty. Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami to drożdżowe ciasto na niedzielę . Pogoda wciąż dopisuje, aczkolwiek już nie jest tak przesadnie ciepło, po prostu w sam raz. Nie mogę uwierzyć, że już minęła połowa sierpnia! A jak sierpień
codojedzenia
Pączki z budyniem pieczone 154waniliowego i polewa czekoladowa tylko dodają im charakteru. Czas przygotowania: 90 min Czas oczekiwania: 90 min Czas pieczenia 15-20 min Składniki: (na 13 pączków po 60 g) Ciasto drożdżowe: 400 g mąki / 2,5 szklanki 200 ml ciepłego mleka (ok. 37°C) / niepełna szklanka 30 g drożdży świeżych 5 żółtek 50 g cukru / 4 łyżki 1 łyżeczka cukru(...)łyżka oleju Nadzienie: budyń waniliowy bez cukru (40 g) 400 ml mleka 40 g cukru 40 g miękkiego masła Do dekoracji: czekolada lub lukier kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mąkę wsyp do misy, pośrodku zrób dołeczek, wkrusz do niego drożdże, dodaj łyżkę cukru, 3-4 łyżki ciepłego mleka i przysyp lekko mąką Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw
Słodki Blog
Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem 209czekając z niecierpliwością, aż będzie można wyjąć z niego upieczone specjalnie dla nich ciasto. Tak trudno jest im oprzeć się pokusie otworzenia drzwiczek, żeby zobaczyć czy już jest gotowe. Ciasto drożdżowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny, można z niego przygotować mnóstwo pysznych dań, tych wytrawnych i tych słodkich. I wcale nie należy się go bać - niektórzy uważają, że jest wymagające(...)miłością i poświecić trochę czasu. Trzeba pamiętać, że lubi ono ciepło i, żeby dobrze rosło musi mieć odpowiednia temperaturę. Unikajmy więc przeciągów czy otwartych okien w pobliżu. Drożdżowe ciasto powinno być puchate i delikatne, wymaga więc odpowiedniego napowietrzenia, czyli wyrabiania. Kiedyś robiono to ręcznie, dziś oczywiście pomagają nam roboty. Czas jest też bardzo ważnym elementem jego powstawania, pozwólmy mu spokojnie
Kulinarne przygody Gatity
Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego 125słodkim. Ciasto jest fantastyczne i przyznam, że do tej poty nie jadłam takiego. Po pierwsze: jest błyskawiczne do przygotowania, nie trzeba czekać, aby wyrosło, co jest konieczne w przypadku ciasta drożdżowego. Wystarczy zagnieść ciasto i od razu możemy przygotować paszteciki. Po drugie: jest delikatne, przypomina ciasto francuskie, choć moim zdaniem jest lepsze od niego! Nadaje się do przygotowania pasztecików
SprawdzonaKuchnia.pl
Słodka chałka z maślaną kruszonką 136Chałki drożdżowe nazywane inaczej kukiełkami albo plecionkami. Słodkie drożdżówki z ciasta drożdżowego zaplecionego w charakterystyczny warkocz. Maślane, słodkie bułki oprószone kruszonką. Wspaniale smakują z masłem, miodem lub marmoladą i koniecznie ze szklanką ciepłego mleka albo kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Słodka chałka z maślaną kruszonką 5 od 19 osób Autor: Paweł Clad(...)Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 2 chałki Przygotowanie 20 min. Pieczenie 25 min. Kalorie 300 kcal Słodkie, drożdżowe chałki z maślaną kruszonką zaplecione w warkocze. Chałka drożdżowa z makiem i kruszonką, swojski wypiek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE NA CHAŁKĘ 200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 20 g świeżych drożdży 80 g masła roztopionego, ostudzonego
ProstePesto.pl
Pizza, najlepsze przepisy 445Pizza, najlepsze przepisy. Pizza to potrawa kuchni włoskiej, którą je się na całym świecie. W wersji podstawowej to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki, cebulę(...)często moje wariacje na temat pizzy, gdyż moja pizza ma często wygląd inny niż tradycyjna pizza np. rollsy, paluchy, mini itp. ale wszystkie są pyszne i na drożdżowym cieście. Pizza caprese – mini pizza z pomidorami i serem mozzarella to idealna przekąska, Ciasto do pizzy posmarowałam domową pastą paprykową, ale może to być też sos pomidorowy, czy zwykły ketchup
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ucierane ciasto z serem i malinami 122Ucierane ciasto z serem i malinami? Tak, tak jest to przepis dwa w jednym, czyli połączenie sernika z ciastem ucieranym i dodatkowo pyszną chrupiącą kruszonką taką, jak na ciastach drożdżowych. Przygotowując dzisiejsze ciasto, koniecznie musicie pamiętać o temperaturze składników potrzebnych do jego przygotowania. Dlatego mając w planach upieczenie ciasta ucieranego z serem i malinami pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu wszystkich składników
SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z jabłkami 131internecie zobaczyliśmy ciekawy, “pazurkowy” sposób zawijania bułeczek. Pomysł bardzo nam się spodobał, wykonanie było bardzo proste, a efekt – sami obejrzyjcie. Składniki na drożdżówki z jabłkami Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 45 g drożdży 1 szklanka mleka 100 g cukru 3 żółtka 1 / 2 łyżeczki soli 100 g masła Jabłka prażone: 600 g jabłek 50 g masła(...)łyżki cukru cynamon Dodatkowo: 1 żółtko i mleko do posmarowania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać lekko podgrzane mleko (ok. 30 o C), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać, dodać pozostały cukier, żółtka, sól
niecodziennikpary
Ciasto drożdżowe w truskawkami 244piecze po nocach ten je takie śniadania. To ciasto to około 50 truskawek, każda otulona została ciastem drożdżowym, niby nic, ale to zupełnie inny wymiar drożdżówy, jest ciężka, wilgotna i wprost prosi się o zabranie na piknik. Składniki na dużą tortownicę (26 cm): 500 g mąki pszennej (można użyć w części innej mąki, ale nie więcej niż(...)truskawek można pominąć mleko w proszku, ale wtedy zamiast wody użyć 300 ml mleka roślinnego, do ciast polecam sojowe; śmiało można też uzyć świeżych drożdży Przygotowanie: Standardowo jak każde ciasto drożdżowe w przypadku użycia świeżych drożdży, czyli rozpuść drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru, odstawiam na 20 minut, po czym zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
greenscarf